chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:82/356)

Chleb zmieniający życie 2244

dzieła! Chleb sam się nie zrobi😉A nowy rok zobowiązuje... Składniki: 1 szklanka ziaren słonecznika 3/4 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki orzechów laskowych 11/2 szklaki szklanki płatków owsianych 10 czubatych łyżek zmielonego lnu złocistego 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie) 2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 3 łyżki oleju rzepakowego 350 ml wody Przygotowanie: W misce mieszamy suche(...)innym naczyniu mieszamy wodę z miodem i olejem. Mieszamy razem zawartość obu naczyń, aż składniki się połączą. Powstałą masę przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki, wyrównujemy powierzchnię i odstawiamy na przynajmniej 2 godziny w temperaturze pokojowej (max 24 godziny). Pieczemy w temperaturze 175-180 st. C przez 20 minut, następnie chleb wyjmujemy z formy i pieczemy na blaszce jeszcze 40 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb razowy z kminkiem 163

chleb własnego wypieku. Jest smaczny, pachnący, świeży, a przede wszystkim  zdrowy. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 płaska łyżeczka cukry, 2 łyżeczki soli, 600 g mąki pszennej razowej (typ 1850 pełnoziarnistej), 2 łyżki całego kminku, 400 ml letniej wody.   Przygotowanie: Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 100 g mąki, przykrywany ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)mieszać), a po dodaniu pozostałej części mąki należy ciasto wyrabiać rękoma. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące.  Dłonie delikatnie moczymy w wodzie i z ciasta formułujemy kulę, którą przekładamy do okrągłej brytfanki o średnicy 25 cm. Brytfankę należy wcześniej posmarować olejem i podsypać mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godz. Chleb pieczemy

Moniki Smakołyki
Chleb z mąką kukurydzianą 155

Wlewamy ostrożnie wodę (w połowie szklanki wody rozpuszczam miód lub cukier) i ciągle mieszamy Dodajemy olej, sól, dodatki (dowolne, według uznania ), drożdże i teraz bardzo dokładnie wyrabiamy łyżką drewnianą, wodę dodajemy ostrożnie, by nie wlać za dużo Ciasto musi mieć konsystencję zwięzłą Moje ciasto na chleb wkładam do formy wysmarowanej olejem i pozostawiam do wyrośnięcia na co najmniej

Proste Potrawy
Bułki z mąką owsianą 114

drożdży ( 2 szt x 7g ) 2 szklanki bardzo ciepłej wody 1 jajko mak Do maszyny do wyrabiania chleba ( lub miski , jeśli musicie męczyć się ręcznie ) wlewamy olej , wsypujemy oba rodzaje mąki . Następnie sól , cukier i suche drożdże . Włączamy maszynę ,żeby zaczęła mieszać . Stopniowo wlewamy bardzo ciepłą wodę . Jeśli ciasto jest zbyt gęste , twarde można zwiększyć ilość wody . Po wyrobieniu

Ogrodnik w podróży
Włoska zupa jarzynowa z porem, fasolą i ziemniakami 162

zawartości garnka i blendujemy na gładko z odrobiną płynnej zupy. Dodajemy zblendowaną masę z powrotem do zupy, mieszamy do rozprowadzenia, solimy i pieprzymy do smaku.   Zjedzcie ją jak Włosi – z drobnym makaronem ugotowanym w zupie, albo jak my – z grzankami z chleba na zakwasie. Ja nie gotuję w tej zupie makaronu, zdecydowanie wolę ugotować go osobno i podać

Karo in the Kitchen
Włoska zupa jarzynowa z porem, fasolą i ziemniakami 252

zawartości garnka i blendujemy na gładko z odrobiną płynnej zupy. Dodajemy zblendowaną masę z powrotem do zupy, mieszamy do rozprowadzenia, solimy i pieprzymy do smaku.   Zjedzcie ją jak Włosi – z drobnym makaronem ugotowanym w zupie, albo jak my – z grzankami z chleba na zakwasie. Ja nie gotuję w tej zupie makaronu, zdecydowanie wolę ugotować go osobno i podać

Karo in the Kitchen
Chleb z orzechami brazylijskimi na szklanki 199

cudownego zapachu. Polecam ten rodzaj orzechów chociaż cena nie jest mała, ale są zdrowe i pyszne. Chleb z orzechami brazylijskimi Na zaczyn 2 łyżki zakwasu z mąki żytniej razowej, 1 szklanka wody, 2 szklanki mąki żytniej typ 720. Składniki zaczynu mieszamy i pozostawiamy na 12-14 godzin Ciasto właściwe Cały zaczyn, 4 szklanki mąki pszennej, 1,5 szklanki mąki żytniej

Leśny Zakątek
Omlet z papryką i mozzarellą. Cukrzyca typu 2. 152

szklanki chudej pokrojonej w kostkę szynki - 1/4 czerwonej papryki - 30 dag chudej mozzarelli - 2 tosty z chleba pełnoziarnistego - 1 łyżka margaryny - 1 szklanka melona lub grejpfruta 1. Mozzarellę, szynkę i paprykę kroimy w małą kostkę, roztrzepujemy jaja i wszystko razem mieszamy. Na patelni rozgrzewamy margarynę, wlewamy wszystkie składniki, przykrywamy pokrywka i smażymy, obracamy na drugą stronę. Omlet podajemy ze świeżym

Apetyczna babeczka
Jajecznica z bazylią na pełnoziarnistych tostach 195

nudna. Wystarczy nieco zmienić przyzwyczajenie i już mamy coś pysznego. Składniki: 4 jajka 4 kromki dobrej jakości chleba tostowego pełnoziarnistego masło kolorowy pieprz, bazylia, sól szczypiorek Wykonanie: Na patelni roztapiamy masło, rozbijamy jajka doprawiając je solą pieprzem i bazylią. Wszystko razem mieszamy do chwili ulubionej konsystencji jajecznicy. Ja osobiście wolę dość wysuszoną. Grzanki wrzucamy do tostera i kiedy tylko będą

W Moim Magicznym Domu
Pieczeń rzymska z jajkiem 163

jajka surowe i dodajemy wyciśnięty czosnek, bułkę tartą, a także majeranek, paprykę i pieprz ziołowy. Całość dokładnie mieszamy dodając pieprz i sól do smaku. Ponadto dodajemy szklankę wody, by nam mięso nieco zemulgowało. Po wyrobieniu masę wykładamy w blaszce do pieczenie chleba (wyłożonej papierem do pieczenie). Układamy pierwszą warstwę, w której dodatkowo wykonujemy rynienkę. Do wspomnianej rynienki wkładamy jajka

Kuchennyviral.pl
Kolorowa pieczeń z mięsa mielonego 167

jajka i dodajemy wyciśnięty czosnek, bułkę tartą, a także majeranek, paprykę i pieprz ziołowy. Całość dokładnie mieszamy dodając pieprz i sól do smaku. Ponadto dodajemy szklankę wody, by nam mięso nieco zemulgowało. Po wyrobieniu masę wykładamy w blaszce do pieczenie chleba (wyłożonej papierem do pieczenia). Całość pieczemy 50 minut. Po upieczeniu ściągamy masę tłuszczu. Podawać z chrzanem bądź musztardą. Koszt

Kuchennyviral.pl
Kolorowa pieczeń z mięsa mielonego 180

jajka i dodajemy wyciśnięty czosnek, bułkę tartą, a także majeranek, paprykę i pieprz ziołowy. Całość dokładnie mieszamy dodając pieprz i sól do smaku. Ponadto dodajemy szklankę wody, by nam mięso nieco zemulgowało. Po wyrobieniu masę wykładamy w blaszce do pieczenie chleba (wyłożonej papierem do pieczenia). Całość pieczemy 50 minut. Po upieczeniu ściągamy masę tłuszczu. Podawać z chrzanem bądź musztardą. Koszt

Kuchennyviral.pl
PRZEPYSZNY CHLEBEK BANANOWY 203

Ten chlebek jest niesamowity,lekki,wilgotny i bardzo zdrowy :) Nadaje się na drugie śniadanie np.dla dzieci jak i na podwieczorek. Zakochałam się w smaku tego chleba

Mała w garnku miesza
welsh rarebits (walijskie grzanki z serem) 249

ciemne piwo) do uzyskania gęstego sosu. Dodać żółtko, kopiastą łyżeczkę musztardy, spory chlust sosu Worcestershire, starty ser, mieszać, aż ser się rozpuści. Zdjąć z ognia i pozwolić trochę przestygnąć. Zrobić tosty – w tosterze, albo pod grillem w piekarniku. Na każdy kawałek chleba nakładać grubą warstwę masy serowej, wstawić pod grill w piekarniku i zapiekać, aż masa zacznie bulgotać

stajnia gołębie od kuchni
Grzanka z serkiem i rzodkiewką 151

łyżka jogurtu greckiego łyżeczka oliwy z chilli szczypiorek rzodkiewka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Z chleba żytniego przygotowujemy grzanki, krojąc kromki na skos i podsmażając je z obu stron na oliwie lub przygotowując je bez tłuszczu w tosterze. Twarożek mieszamy z jogurtem i z drobno pokrojonym szczypiorkiem lub innymi ziołami. Doprawiamy pastę twarogową solą i pieprzem. Pieczywo smarujemy serkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię