chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:73/356)

Chleb pszenno-dyniowy na zakwasie / Wheat and pumpkin bread with sourdough 185

miski. Wymieszaj ją z cukrem, solą i mąką dyniową. Dodaj zakwas i wymieszaj. Wlej letnią wodę i mieszaj, aż składniki się z grubsza połączą. Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut (oczywiście możesz ciasto wyrobić w maszynie do chleba, ja takowej nie posiadam). Ciasto ma być elastyczne, będzie się trochę kleić. Tak wyrobione ciasto uformuj w kulę

Delicious Place
Chleb razowy na drożdżach (bez wyrastania) 144

lepszych jaki kiedykolwiek upiekłam. Nie kruszy się (choć przyznam, że nie wiem co by było po kilku dniach, nasz został zjedzony jednego dnia), fantastycznie smakuje i jak na chleb razowy, to jest wyjątkowo delikatny. No i chyba to co najważniejsze: wystarczy zamieszać i do piekarnika :-) A zapach podczas pieczenia... mmm... SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki żytniej razowej 1,5 szklanki(...)szklanki wody i dolewamy do suchych składników. Dodajemy pozostałą wodę i olej, a następnie dokładnie mieszamy łyżką i przekładamy do foremki (u  mnie keksówka 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 75 stopni na 20 minut (w tym czasie chleb pięknie wyrośnie), a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 35 minut

Czary - gary w kuchni
Potrawy z dyni: Chleb dyniowy 186

posiłek dla kilku osób, lub dwa, trzy posiłki dla pary. Chleb dyniowy – składniki: 300 g mąki pszennej (przesianej) 100 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli starta dynia – 120 g 30 g nasion dyni 300 ml maślanki W misce mieszam mąki, sól, proszek i sodę. Dodaję startą dynię i nasiona(...)wszystko mieszam. Dodaję maślankę i wyrabiam na jednolitą gładką masę. Na posypanej mąką powierzchni wyrabiam ciasto aż będzie gładkie, w razie potrzeby dodając trochę mąki. Formuję ciasto w kształt bochenka i ostrym nożem nacinam wierzch. W piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni piekę chleb 30 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę następnych 20 minut. Po wyjęciu

UgotujmyTo.pl
Chleb z kaszy gryczanej 164

najlepiej użyjcie jeśli macie sól himalajską) 650 ml wody Przepis na chleb gryczany Kaszę myjemy na sitku, a następnie zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy na całą noc (12 godzin). Rano ściągamy pianę, która mogła się wytworzyć i przez chwilę blendujemy. Tak aby kasza była na pół zblendowana. Dodajemy sól, mieszamy i przekładamy wszystko do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Całość przykrywamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasta jajeczna z tuńczykiem! 159

kroimy w kostkę. Odsączamy tuńczyka z zalewy. Siekamy koperek. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Dla tych co wolą pastę w formie gładkiej masy, możecie wszystko zblenderować. Ja lubię jak widzę drobną kosteczkę ;-) Pastę możecie przyozdobić listkiem pietruszki lub koperkiem! Pastę podałam z tostami z chleba żytniego na zakwasie.  Przepisy na chleb znajdziecie

SMYKWKUCHNI
Chleb orkiszowy na drożdżach 373

wyrasta bardzo szybko, dlatego należy nastawić piekarnik na 220 stopni w trakcie pierwszego wyrastania a najpóźniej jak chleb przełożymy do foremki. 2. Mąkę, ziarna i sól wymieszać. Dodać suche drożdże i cukier. Dolać wody -aby masa przypominała gęstą śmietanę- i wymieszać (ja mieszałam mikserem około 4 minut) Zostawić ciasto-w ciepłym miejscu- w misce do wyrośnięcia na około 30 minut(...)brzegu formy. Można wierzch posypać nasionami. 4. Piec w temperaturze 220 stopni około 10-15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać jeszcze około 30 minut. Chleb jest upieczony, jeśli wydaje głuchy odgłos jak pukamy w jego spód. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach ” – w lipcu prowadzony przez Fabrykę

UgotujmyTo.pl
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 140

upiekłyśmy pyszny chleb z tartym jabłkiem na zakwasie. Przepis podsunęła nam Dana z bloga  Leśny zakątek . Chleb jest delikatny, z chrupiącą skórką i delikatnym aromatem jabłka. Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie Czas przygotowania: 18 godzin Proporcje na 2 foremki 25 x 11 cm Składniki Zaczyn: 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej(...)godzin. Po tym czasie do miski z zaczynem dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Foremki wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do nich ciasto. Wygładzamy zwilżonymi dłońmi. Jabłko kroimy na plasterki, które układamy na cieście. Chleb przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 - 4 godziny, w zależności od temperatury, która panuje w okół nas. Chleby pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenno gryczany z czarnuszką 187

Dodatkowo: - garnek rzymski - olej kokosowy do wysmarowania garnka - orkiszowe płatki pełnoziarniste (do oprószenia garnka) - czarnuszka do posypania chleba Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier, ½ szklanki ciepłej wody (125 ml) oraz 2 łyżki mąki luksusowej (odejmujemy ją z całości – 500 g) – mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Mąkę luksusową i gryczaną przesiewamy do misy(...)robota, dodajemy sól – mieszamy. Wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy resztę ciepłej wody oraz olej kokosowy. Wyrabiamy robotem z hakiem (ok. 10 – 12 minut). Dodajemy czarnuszkę – jeszcze chwilę wyrabiamy. Misę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Na 30 minut przed końcem wyrastania ciasta namaczamy garnek rzymski (obie części). Po wyjęciu z wody wycieramy

mojewypiekiinietylko
Chlebek na zakwasie 142

st.C i dodać 2 łyżki miodu.  Do wymieszanych sypkich składników dodajemy zakwas, wlewany wodę z miodem i mieszamy. Odkładamy do litrowego słoika zakwas na kolejny raz (ok. 1/2) i możemy tak przechowywać od. 3 tygodni w lodówce do kolejnego wypieku chleba. Blaszki keksówki należny wysmarować olejem i wysypać otrębami pszennymi, silikonowe keksówki nie wymagają jednak tego zabiegu. Keksówki wypełniamy

Z notatnika
Chleb żytni na drożdżach 168

większego doświadczenia w pieczeniu chleba posłużyłam się przepisem ze strony "Smakowity chleb". Chlebek upiekłam na mące żytniej chlebowej, typ 720 od Młynomag . 450 g maki żytniej chlebowej Młynomag op drożdży instant (7 g) łyżeczka soli łyżeczka oleju rzepakowego łyżeczka miodu 300 ml ciepłej wody Suche składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy ciepłą wodę i miód, mieszamy i wyrabiamy

Smakołyki Asi
Wieprzowina po chłopsku 136

przykryciem dusimy ~10 min do zeszklenia się cebuli i mieszamy od czasu do czasu . Gdyby zebrało się zbyt dużo wody na patelni, to 3-5 min. smażymy bez przykrycia. Następnie dalej podduszamy 10 min na średnim ogniu i już jest gotowe. Podawać gorące z czym kto lubi, chleb, ziemniaki, makaron... Przyprawiamy na talerzu wg swojego smaku i potrzeb :)  Smacznego

chleba naszego
Biblijny chleb Ezechiela 141

ciasta właściwego.  Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu wymieszać wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba i pozostawić na 14-16 godzin. Po tym czasie do zaczynu dodać wodę z solą, wymieszać.  Następnie dodać zmielone ziarna soczewicy, kaszy jaglanej i bobu. Stopniowo dodać mąkę pszenną. Do pewnego momentu można mieszać drewnianą łyżką. Ciasto wyjąć na blat posypany mąką, zagniatać ciasto, aż będzie

Codziennik Kuchenny
Zdrowy i syty lunch mix. Propozycja na danie w pudełku. 181

kilka kawałków sera z błękitną pleśnią świeża bazylia Pojemnik z owocem: jabłko pokrojone w kawałki świeża mięta Kanapeczki ulubiony chleb odrobina szynki i ser żółty świeża bazylia ketchup Gotujemy woreczek z ziarnami. Wsypujemy do miski, wkładamy pozostałe składniki i mieszamy wszystko ręką na jednolitą masę. Formujemy kulki, wkładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy salsą pomidorową uprzednio dosmaczoną solą i pieprzem. Pieczemy

Z Kuchni Do Kuchni
Mielone z grzankami i parmezanem 116

kroki chleba tostowego 1 małe jajko 1 cebula 2 łyżki masła bułka tarta olej sól, pieprz Z chleba tostowego odkrawamy skórki, miąższ kroimy w średniej wielkości kostkę. Podgrzewamy na rozgrzanej, suchej patelni do zrumienienia. Następnie dodajemy masło, mieszamy i zdejmujemy z palnika. Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce masła. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy cebulkę, jajko, grzanki oraz parmezan

Smaki Na Talerzu
Żytni chleb z brązowym ryżem 173

wody trzeba dodać.          Żytni chleb z brązowym ryżem     Dzień przed pieczeniem chleba Zaczyn 40g zakwasu, może być prosto z lodówki dokarmiony w tygodniu, 220g mąki żytniej typ 720, 200g letniej wody. Mieszamy składniki w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.   Przygotowanie ryżu 100g brązowego ryżu

Leśny Zakątek
Chrzanowa pasta z wędzonej makreli 174

kroimy koperek i dodajemy go do miski z makrelą. Kolejnym krokiem jest dodanie chrzanu i naszego twarożku. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli chrzan nie jest za mocny, wtedy możemy dołożyć jeszcze jedną łyżeczkę tego dodatku. Gotowe! Pastę możemy podawać na chlebie, bądź też do krakersów. W restauracjach może być podane jako czekadełko. Koszt: 13 zł Przygotowanie: w mniej niż 30 minut

Kuchennyviral.pl
Jajecznica z szpinakiem i cebulą 125

osobnej miseczce przygotowujemy jajka z mlekiem i przyprawami. Mieszamy widelcem do połączenia składników. Szpinak z cebulą dodajemy do jajek, mieszamy i wylewamy z powrotem na patelnie. Smażymy aż do momentu kiedy jaka się zetkną i będą gotowe. Podajemy z chlebem i pomidorkami koktajlowymi

Apetyt na Zielone
Grzanki czosnkowe 147

Składniki: 6 kromek chleba przyprawa – czosnek granulowany olej Chleb (u mnie tostowy graham) kroimy w kostkę  wielkości 1cm. Wrzucamy do miski, posypujemy czosnkiem granulowanym i dokładnie wszystko razem mieszamy, aby przyprawa równomiernie się rozprowadziła. Smażymy na patelni teflonowej wysmarowanej olejem co jakiś czas mieszając, aby grzanki z każdej strony były chrupiące. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Pulpeciki w sosie pomidorowo śmietanowym ze szczypiorkiem 144

minut na wolnym ogniu. Po tym czasie odlewamy szklankę wywaru do miseczki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mąkę oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i ponownie wlewamy do mięsa. Następnie gotujemy jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami lub z chlebem

VioletoweKucharzenie
Pączki najlepsze. 181

nadziewa pączki strzykawką. Jeśli używacie świeżych drożdży musicie wcześniej zrobić zaczyn drożdżowy.  Używam drożdży instant, które tylko mieszam z mąką. Z podanych składników zagnieść ciasto. Będzie lekko klejące. Tłuszcz  dodałam na samym końcu.  Najwygodniej  w maszynie do chleba, lub mikserem z końcówką w kształcie haka. Odstawić do podwojenia objętości około 1i 1/2 godziny. Najlepiej w naoliwionej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
FSM i KONKURS 137

Składniki  - chleb  - czerwona fasola w puszce  - bułka tarta  - makaron nitki  - koncentrat pomidorowy   Wykonanie: Chleb miksujemy z czerwoną fasolą, formujemy kulki, panierujemy w bułce tartej i smażymy. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i mieszamy z koncentratem. Doprawiamy do smaku i podajemy obowiązkowo z kulkami

Kryzysowa Książka Kucharska
Sopa de ajo 159

minut (aż stanie się szklisty), wyławiamy i odkładamy na talerzyk. Na tej samej oliwie podsmażamy pokrojony i oprószony papryką, chleb ( aż stanie się złoty ). Następnie zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 10 min, zestawiamy z ognia, dodajemy roztrzepane ( widelcem ) jajka, dokładnie mieszamy. Studzimy, miksujemy na krem i ponownie zagotowujemy. Podajemy gorącą. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Pasztet z wątróbek drobiowych 173

gładką masę. Dodaję  miękkie masło i ponownie miksuję. Dodaję majonez, w razie konieczności doprawiam do smaku i mieszam. Foremkę wykładam folią do żywności, nakładam masę mięsną, wyrównuję wierzch i wstawiam do lodówki na całą noc.  Smarowidło na chleb mam gotowe :) SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Sałatka z bobem 107

lekko przestygnie obieramy go ze  skórki . Wędzony boczek kroimy w paseczki i smażymy na suchej patelni. Kromki chleba kroimy w małą kostkę, posypujemy granulowanym czosnkiem i podpiekamy na rumiano na suchej patelni . Gotowe grzanki i bób delikatnie mieszamy, dodajemy oliwę z oliwek, pieprz i sól . Sałatkę przyozdabiamy plastrami boczku i czerwonej cebuli

Smakowite Dania
Curry z dyni z warzywami i kurczakiem 244

przegotowanej wody. Po 5 minutach dodajemy rozdrobnione resztki kurczaka, jakie pozostały Wam w lodówce wraz z pasta curry. Całość mieszamy, dusimy ok 15 minut i doprawiamy do smaku, jeśli uważacie to za konieczne. Jemy samo lub z kaszą, ryżem, chlebem,...jak chcecie :) Smacznego

Taste Of My Day
ZUPA CZOSNKOWA/KREM Z CZOSNKU – 2,80 zł 328

przygotowujemy je 5 min przed końcem gotowania się ziemniaków z bulionem. Na suchej patelni podsmażamy na średnim ogniu kromki chleba. Następnie kroimy je w kostkę, wrzucamy do miski, obsypujemy łyżeczką oregano i podlewamy równomiernie kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy i zabieramy się za następny punkt. 5.MIKSOWANIE (1 min): jeżeli ziemniaki są już prawie miękkie, całość miksujemy blenderem lub ubijamy

Nerds Kitchen
Zupa rybna z płotek (słodko-kwaśna) 199

łyżki grillowego frykasu i gotujemy na małym ogniu co najmniej 5 minut. W tym czasie zupy nie należy mieszać. Tak przygotowaną zupę podajemy na talerzach z kawałkami ryby i warzywnymi dodatkami. Można podawać do tej zupy świeży, biały chleb. The post Zupa rybna z płotek (słodko-kwaśna) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania