chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:81/356)

Pasta z makreli na chleb + filmik 163

Proponuję dziś przepis na  przepyszną pastę na chleb z wędzonej makreli . To jest pasta na bogato; z jajkami, twarogiem, ogórkami kiszonymi, cebulką i majonezem . Taką pastę robiła moja mama, dawno temu, w PRLu, a przepis dostała oczywiście w kolejce , bo wtedy kolejka była rodzajem " social media " - centrum informacyjne, na szczęście dziś już nie trzeba wystawać w kolejkach, żeby dowiedzieć(...)miski. Mieszamy. 7. Dodajemy kilka łyżek majonezu i mieszamy. 8. Na końcu solimy, sypiemy pieprzem, sporo i mieszamy. Pasta jest od razu gotowa do spożycia. Nie trzeba jej wstępnie schładzać w lodówce. Później oczywiście przechowujemy ją w lodówce. Fantastycznie smakuje ze świeżym chlebem z masłem. Polecam. Smacznego :-) Zapraszam na filmik

Kawa z mlekiem
Jajka po benedyktyńsku 164

sumie…. dlaczego nie? To przecież nic trudnego:) Polecam na leniwe weekendowe śniadanie:) Z pewnością dzień zaczęty w ten sposób będzie miły i przyjemny:);) 4 jajka 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki szynki dojrzewającej lub boczku garść rukoli 1 łyżeczka octu winnego Sos holenderski: 2 żółtka 50 g masła ok. 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz Masło przekładamy(...)kremową konsystencję. W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy ocet, możemy troszkę posolić. Gdy woda zacznie bulgotać, mieszamy łyżką, tworząc wir. W jego środek wbijamy jajko, a temperaturę palnika nieco zmniejszamy. Po około 3 minutach wyjmujemy jajko za pomocą cedzakowej łyżki. Podobnie przygotowujemy resztę jajek. Kromki chleba tostowego podgrzewamy w tosterze lub na patelni grillowej. Układamy na nich rukolę oraz plasterek szynki

Smaki Na Talerzu
Dieta w CHOROBIE HASHIMOTO. Chleb bezglutenowy - prosty przepis! 308

prosty przepis na bardzo chrupiący i smaczny chleb. Składniki: - 210g mąki gryczanej - 170g mąki ryżowej - 120g mąki kukurydzianej - 2 łyżki siemienia lnianego - pół szklanki łuskanego słonecznika - 8g drożdży instant - płaska łyżka soli - łyżka cukru - 550 ml  ciepłej wody ( nie gorącej) Sposób przygotowania:   Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy w misce. Powoli dolewamy wody nadal mieszając do momentu uzyskania

Pan i Pani Smith w kuchni
Domowy chleb pszenny z pestkami dyni 157

chleb z mąki pszennej z dodatkiem pestek dyni. Chleb pozostaje długo świeży. Polecam Składniki: 3 szkl mąki pszennej 10 g drożdży suszonych 1 łyżeczka soli 1/2 szkl pestek dyni+ do posypania 1 łyżka oleju 1 szkl ciepłej wody Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, pestki dyni, sól oraz drożdże i mieszamy razem. Następnie dolewamy ciepłą wodę oraz olej. Wyrabiamy ciasto

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chleb pszenno-kukurydziany na zaczynie z mąki pełnoziarnistej 191

godz, ciasto nie może opaść. Ciasto właściwe : 500 g zaczynu 300 g mąki kukurydzianej z wodą (wcześniej 100 g mąki kukurydzianej zalewamy 200 g gorącej wody i mieszamy, pozostawiamy przykryte na kilka godzin  ) 125 wody 440 g mąki białej pszennej typ 650 sól Ciasto zarabiamy i zagniatamy przez 3-5 min. Najlepiej nakładać ciasto ciągnąc go od spodu miski(...)blat, rozklepujemy i składamy 4 razy. Podsypywać mąką kukurydzianą. Za trzecim razem formujemy bochenek i wykładamy do koszyczka wyłożonego cienkim materiałem z bawełny i wysypanym mąką lub kaszką kukurydzianą. Chleb rośnie około 3 godz. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.230-240 stop.C przez 40 - 50 min. Po 15 min. zmniejszamy do 210 - 220 stopni C. Przepis od Danusi

Proste Potrawy
CHLEB ORKISZOWY NA ORKISZOWYM ZAKWASIE 244

filtrowanej +płatki orkiszowe i ziarna do obsypania chlebów W misie miksera umieścić mąki, dodać sól, płatki, otręby, zakwas orkiszowy (lub żytni, lub jeden i drugi), wlać ok.800ml wody i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ziarna (słonecznik, sezam, amarantus i siemię lniane) i resztę wody i dokładnie wymieszać. Nie trzeba wyrabiać. Mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wykładamy do dwóch form

Smaczne Zdrowe
Chleb na owsiance 233

mąkę pszenną, waszą ulubioną. Nie radzę piec z połowy składników, pierwszy bochenek z reguły znika w dziwnych okolicznościach  polecam bardzo.  przepis oryginalny u Agnieszki (click)    Chleb na owsiance Składniki na 2 keksówki( 10x20 cm): 500 g białej mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki (4g) drożdży instant, lub 15 g świeżych Owsianka: 150 g drobnych płatków owsianych(...)mąką. W garnuszku płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Dodajemy masło, miód i sól. Mieszamy i odstawiamy. Do lekko przestygniętych płatków dodajemy letnie mleko. Z tego względu, że ciasto jest dość klejące, łatwiej jest je wyrabiać w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do chleba.  Do miski miksera dodajemy owsiankę i wsypujemy mąkę z drożdżami. Ciasto wyrabiamy przez

Mia Cucina Sofieta
Chleb na zakwasie z oliwkami 129

wilgotne w środku, lekko klejące. Więc teściowa była zachwycona. Ja w sumie też, bo chleb pyszny wyszedł. Zaczyn: 200 g mąki żytniej typ 720 200 g wody 80 g aktywnego zakwasu żytniego Zakwas musi być aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin wcześniej. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zostawiamy pod przykryciem na 12-16 godzin. Ciasto właściwe: 300 g mąki(...)pszennej typ 550 300 ml wody cały zaczyn 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 100 g zielonych oliwek Wszystkie składniki (oprócz oliwek) łączymy ze sobą w dużej misce i mieszamy łyżką. Nie musimy jakoś dokładnie ciasta wyrabiać. Wystarczy do połączenia się składników, czyli jakieś 3-5 minut. Na koniec delikatnie wciskamy w ciasto oliwki, tak żeby ich nie zmiażdżyć. Całość

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno - żytni z siemieniem i lnem złocistym 146

oraz naczynie, w którym będzie pieczony chleb. Składniki: szklanka mąki pszennej typ 480 + do podsypania, 3/4 szklanki mąki żytniej typ 2000, łyżeczka soli, łyżka siemienia lnianego + łyżeczka do posypania, łyżka ziaren lnu złocistego + łyżeczka do posypania, 25 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody, łyżka oleju Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem, pół szklanki ciepłej wody, łyżką(...)sól, siemię oraz len. Dodajemy zaczyn drożdżowy. Mieszamy za pomocą łyżki. Przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy ciasto, podsypujemy mąką i zagniatamy, aby było elastyczne. Przykrywamy ściereczką, odkładamy na 30 minut. Posypujemy z góry ziarnami. Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy ostrożnie chleb do naczynia. Przykrywamy. Pieczemy przez 30 minut

Lena Gotuje
Chleb z sezamem na zaczynie biga (drożdżowym) 154

Biga: 100 g mąka pszenna typ 650 44 g woda 1 g drożdże świeże Mieszać składniki mikserem na 2 prędkości, u mnie mało tego było (zmniejszyłem

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb z Vermont 161

razowa t 2000 210 g letnia woda (25oC) 9 g sól 150 g zaczyn Zaczyn na chleb przygotowujemy wieczorem i zostawiamy w przykrytym pojemniku do następnego dnia, powinien fermentować od 12 do 16 godzin w temperaturze pokojowej 21oC. Gdy mamy już gotowy zaczyn, mieszamy w misce wszystkie składniki ciasta poza solą. Mieszamy tylko do połączenia składników, tak aby nie było(...)okrągłym lub podłużnym kształcie i przekładamy do koszyka obsypanego mąką ryżową. Zostawiamy do wyrastania w koszyku na 2 do 2,5 godziny, w ciepłym miejscu (24-25oC). Chleb piekłem w garnku żeliwnym nagrzanym do 230-240oC. Pierwsze 25 minut z pokrywą, potem obniżyłem temperaturę do 200oC i dopiekałem jeszcze 15 minut bez pokrywki. Studzimy na kratce. Smacznego chleba

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pachnący Toskanią 125

SKWORCU szczypta suszonego rozmarynu 1 łyżka prażonej cebulki  SKWORCU Sposób przygotowania: Przygotowujemy zaczyn do chleba: W miseczce kruszymy drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru zalewamy ciepłym mlekiem-nie gorącym!  Posypujemy odrobiną mąki i zostawiamy aż drożdże zaczną „pracować” Mąkę przesiewamy do dużej michy mieszamy z solą oraz pozostałymi przyprawami dodajemy przekrojone na połówki oliwki zielone, osączone wcześniej z zalewy(...)Wierzch smarujemy białkiem posypujemy prażoną cebulką i wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika i pieczemy około 30 minut. Gdyby cebulka zaczęła bardzo się złocić przykryć wierzch chleba folią aluminiową Przepis powstał dzięki pysznym przyprawom firmy  SKWORCU   które miałam przyjemność testowania. Są świetne aromatyczne i nie drogie!  Zachęcam do zapoznania się z ofertą sklepu internetowego KLIK

Wanilia i Kardamon
Pszenno - żytni chlebek na zakwasie. 77

chęci i rzetelności w wykonaniu. Zachęcam Was do upieczenia tego chleba, bo satysfakcja jest nieziemska, jak już się go wyciągnie z piekarnika. Zakwas żytni: 1 szklanka mąki żytniej typu 720 1 szklanka letniej wody 1 łyżka jogurtu Składniki wymieszać w misce. Codziennie dodawać szklankę mąki i szklankę wody. Mieszać kilka razy dziennie. Zakwas trzymać w ciepłym miejscu. Najlepiej wykorzystać(...)mieszamy. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie przenosimy ciasto do wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą forem i pozostawiamy na kolejną godzinę. Przed pieczeniem posypujemy chlebek ziarnami (siemię lniane + płatki owsiane; słonecznik + sezam). Pieczemy przez 15minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza, następnie temperaturę zmniejszamy do 220 st. Celsjusza i pieczemy jeszcze przez 30minut. Chleb wyciągamy z formy

Kuchnia Pani Wiosny
Włoski klops w sosie pomidorowym – pieczeń rzymska na obiad lub na kanapkę 217

miseczki i ścieramy do niego na tarce pół dużej cebuli. Dodajemy do chleba mleko albo śmietankę i dokładnie chleb w takiej miksturze nasączamy. Przekładamy zwilżone cebulowo-mleczne okruszki do miski z mięsem. Rozbijamy i rozkłócamy dwa jajka, wlewamy do mięsa i mieszamy wszystko razem dokładnie dłonią, żeby składniki i przyprawy równomiernie rozprowadziły się po mięsie. Nie wyrabiamy klopsa(...)kiełbasa. Mieszamy wszystko tylko do równomiernego połączenia – klops będzie delikatny i puszysty. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu . Blaszkę wykładamy w poprzek kawałkiem papieru do pieczenia – jego brzegi powinny sporo wystawać poza formę – dzięki temu łatwo będzie wyjąc klops. Blaszki niczym nie trzeba smarować ani osypywać, mięso jest tłuste – nie przywrze. Nakładamy do blaszki połowę mięsa

Karo in the Kitchen
Najprostszy chleb żytni 568

użyjecie właściwych foremek do jego upieczenia.  Najprostszy chleb żytni Zaczyn do fermentacji na 7-8 godzin x)  • 80g zakwasu żytniego, x) • 200g mąki żytniej typ 720, • 230g wody. Ciasto właściwe • 510g zaczynu, całość, • 500g mąki żytniej typ 720, • 420g wody, • 16g soli. Do zaczyny dodajemy składniki ciasta właściwego. Mieszamy drewnianą łyżką do dobrego połączenia składników. Wcześniej rozpuszczamy sól

Leśny Zakątek
Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem / Cinnamon eggy bread with caramelised apple 174

nią kilka razy żeby cukier rozpuszczał się równomiernie (nie mieszaj). Dodaj jabłka i masło i smaż przez 2 minuty, po czym dodaj 2-3 łyżki wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5-8 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną. Odstaw patelnię i przygotuj chleb. W misce wymieszaj rózgą jajka, mleko, cynamon i cukier

karmelowy