chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:83/356)

PSZENNY CHLEB NA WODZIE Z OGÓRKÓW 167

pewno jej nie wyleję tylko upiekę ten oto znakomity chleb. Gorąco polecam :) SKŁADNIKI : 0,5 kg mąki pszennej 2 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru i soli 1 szklanka kwasu z ogórków kiszonych dowolne ziarenka do posypania u mnie czarnuszka WYKONANIE : Drożdże rozcieramy z cukrem a następnie mieszamy z łyżką ciepłej wody i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia(...)mieszamy łyżką. Jeśli trzeba dolewamy jeszcze trochę kwasu. Wg przepisu ciasto wyrabiamy łyżką, ale ja zrobiłam to ręką, ciasto ma się lekko kleić. Wykładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką o wym 25/11 cm. Wyrównujemy łyżką zamoczoną w wodzie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż dorośnie do brzegów formy, przykrywamy ściereczką. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C, chleb

Pani na deser
Chleb z makiem i białym serem 111

było ciepłe ale nie parzyło. W misce mieszamy mąki, płatki, drożdże, sól, cukier, twaróg i połowę maku. Do mieszanki powoli wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy bochenek chleba, smarujemy wodą i posypujemy makiem. Odstawiamy na 45 minut

Gotowanie i blogowanie
Pasta śledziowa do chleba 131

Śledziowa pasta to pyszne smarowidło do chleba, w nieco sałatkowej formie. Nazwałabym ją nawet śledziową salsą, ponieważ wszystkie składniki są w kształcie zgrabnych diamencików.  Pasta śledziowa do chleba jak widzicie na zdjęciach została przeze mnie pokazana na sałacie z tostami i tak też proponuję ją podać. Pasta śledziowo - jajeczna składa się z kilku składników, które się ze sobą świetnie(...)odsączamy z zalewy. Pokrojone śledzie z octu, pokrojone jajka na twardo, kukurydzę i majonez mieszamy ze sobą. Pastę śledziowo - jajeczną doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Śledzie w occie mają zdecydowany kwaśny smak, dlatego nie potrzebowałam żadnego dodatkowo kwaśnego składnika, żeby przełamać smak smarowidła do chleba. W razie, gdybyście mieli w domu śledzie w oleju i właśnie z nich chcielibyście

MamaOskarka
Szybkie bułki pszenne 121

Dzisiaj przepis dla tych, którym nie chce się iść do sklepu po bułki A tak na serio, nie zawsze chce mi się piec chleb, a czasem

Mieszam w Garnku
Białe kiełbaski 102

święta i często go przyrządzam. A te białe kiełbaski od VeganNerd idealne do niego pasują! Łatwo się je robi, a jeszcze łatwiej pochłania Mąż zabiera je też z chlebem na lunch do pracy, a nasi goście w czasie rodzinnych spotkań widzą je na stole Polecam wypróbować! Składniki: 1 duży seler 1 korzeń pietruszki 1 mała cebula 2 ugotowane ziemniaki(...)warzyw wyciągamy ziele angielskie, owoce jałowca i liście laurowe. Dodajemy rozgiecionego ziemniaka i dokładnie mieszamy rękami i formujemy kiełbaski w dłoniach. W razie potrzeby dodajemy mąkę jaglaną, żeby kiełbaski się nie rozpadały. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Podajemy z żurkiem, z chlebem lub jako “wegańskie mięsko” do obiadu – w moim domu wypróbowaliśmy wszystkie te opcje Smacznego! Artykuł Białe

Lamarida.pl
Zakwas żytni 144

Sposobów na wyhodowanie własnego zakwasu jest wiele. Poniżej chcę podać Wam sposób, z którego ja korzystałam. Inspiracją była dla mnie książka Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", jednak wprowadziłam zmiany, po przeczytaniu wielu artykułów w internecie. Zakwas mi wyszedł i upiekłam już na nim dwa chlebki, więc zapewne Wam również wyjdzie. Co potrzebujemy: - Duży słoik - do hodowli naszego zakwasu, - przejrzysta folia(...)przegotowanej letniej wody Nasz zakwas jest już gotowy. Dodajemy do niego powyższe składniki i mieszamy. Tak jak w poprzednich dniach przykrywamy folią z dziurkami i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-12 godzin. Po tym czasie można zacząć robić pierwszy chleb lub ponownie zakwas dokarmić. Mamy już gotowy zakwas, więc teraz trzeba się nim odpowiednio "zaopiekować". Wiadomo, że nikt codziennie

Passions hobbies life
Prosty i Smaczny Chleb na Drożdżach 181

Link do filmu z przygotowania : Chleb na drożdżach https://www.youtube.com/watch?v=ZRBTJBEFlaQ   Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniej wody , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest(...)łyżką w misce przez około 2 -3 minuty tak żeby dokładnie się wymieszały , ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne . Po wymieszaniu składników dodaję słonecznik i dokładnie mieszam żeby połączył się z ciastem . Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut . Jeżeli w kuchni jest

Uwaga Babcia Piecze Chleb
ZAKWAS ŻYTNI, PEŁNOZIARNISTY, KROK PO KROKU 190

tego zakwasu jest to iż nie trzeba go odżywiać na 12 godzin przed planowanym pieczeniem chleba, on jest zawsze gotowy do użycia. Po prostu zachciewa mi się dzisiaj upiec chleb, wyjmuję zakwas z lodówki i za godzinkę mogę już przystąpić do zarabiania ciasta. W lodówce mam zawsze zapas, przynajmniej 2-3 litrowe słoiki. Można go przechowywać do kilku tygodni(...)ostatni dzień (już trzeci) odżywiania naszego zakwasu. Dodaję znów ok.130g mąki i 200g (ml)wody . Dokładnie mieszam, zakrywam naczynie ręcznikiem z gumką recepturką i odstawiam do następnego dnia. Dzień szósty: Nasz zakwas jest już gotowy. W tym dniu możemy już przystąpić do pieczenia chleba. Zakwas jest bardzo młody, ale na takim właśnie najszybciej wyrasta chleb. Czym dłużej będzie leżał

Smaczne Zdrowe
Niemiecki chleb wiejski / Kräftiges Bauernbrot 248

wkruszamy drożdże, posypujemy szczyptą cukru, wlewamy odrobinę wody, odstawiamy, czekamy 30 min. aż drożdże zaczną pracować. 3. Mieszamy wszystko razem - zaczyn z zakwasu, zaczyn drożdżowy, pozostałą mąkę i przyprawy, dodając ok. 600-650 ml ciepłej wody - wlejmy najpierw nieco mniej, żeby konsystencja chleba nie była za rzadka. Ciasto powinno być miękkie, lekko klejące ale zwarte. Wyrabiamy mikserem lub ręcznie

Kuchnia Prezydentowej
Pikantny krem kukurydziany 149

puszki * 100 ml śmietanki kremówki bazylia - może być świeża sól pieprz * u nas jest to domowy przecier, robiony podczas sezonu na pomidory i pasteryzowany w słoiki DODATKOWO (opcjonalnie) : chleb tostowy ser żółty Jeżeli mamy rosół z włoszczyzną, nie wyrzucamy jej, tylko zostawiamy w garnku i całość podgrzewamy. Kiedy bulion będzie ciepły - nie musi się gotować, wrzucamy odcedzoną kukurydzę(...)krążki i smażymy na maśle. Kiedy się zeszkli dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Powstałą zasmażkę wraz z porem przekładamy do zupy. Dodajemy pomidory, bazylię, solimy i pieprzymy,  Dolewamy śmietankę i gotujemy przez chwilę. W zależności od upodobania, można podać z grzankami z serem z chleba tostowego. U nas wierzch posypaliśmy pietruszką, pokrojoną papryczką chilli i parmezanem.  Smacznego

Kuchnia od dwojga
Słodki Chleb z Cukinią à la Ciasto 194

dodaję zmielone orzechy, cukinię, jabłka i całość dokładnie mieszam łyżką. Teraz ciasto przekładam do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczenie chlebka z cukinią: Foremki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 90 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Chleb z cukinią jest gotowy, pięknie pachnie a jeszcze

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Zupa serowo - cebulowa. 152

dobrego pieczywa, np. bagietka pszenna lub domowy chleb W garnku rozpuść masło, dodaj oliwę z oliwek. Szalotki obierz i pokrój na cienkie plastry. Czosnek obierz i zgnieć nożem.  Cebulę i czosnek, podsmażaj na tłuszczu. Nie możesz ich przypalić, więc robimy to na małym ogniu, cebula ma się bardziej zeszklić. Co chwilę mieszaj zawartość w garnku. Po około

SMYKWKUCHNI
Chleb pszenny półrazowy 141

Pieczony na blasze z piekarnika, dosyć prosty chleb pszenny półrazowy na drożdżach.  Zaczyn (3,5 godziny) 85 g  mąka   pszenna 550/1850 (pół na pół) 85 g woda 1 łyżka zakwasu (jak nie mamy można pominąć) 0,5 łyżeczki drożdży instant Składniki dokładnie mieszamy, zostawiamy w przykrytym pojemniku na 3,5 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto właściwe(...)mąka pszenna 1850  1 łyżeczka melasy (można pominąć) 0,5 łyżeczki drożdży instant 12 g sól Do zaczynu dodajemy wodę, drożdże, melasę i sól, dokładnie mieszamy. Dodajemy obie mąki i wyrabiamy, aż nie będzie widać śladów suchej maki. Zostawiamy przykryte na 15 minut, aby maka dobrze wchłonęła wodę. Następnie w ciągu 4 godzin, co godzinę wyrabiamy ciasto w misce/pojemniku

Przepisy na domowy ser i chleb
chleb z prażonym słonecznikiem 175

Pszenny chleb z prażonym i zmielonym słonecznikiem to 100% satysfakcji. POLECAM!!! - 200 g słonecznika - 500 g mąki - 300 g wody letniej - 15-20 g drożdży - łyżeczka soli Słonecznik upraż na gorącej patelni, często mieszaj aby nie przypalić. Gdy  ładnie zbrązowieje , ostudź i zmiksuj lub zmiel na drobno. Rozpuść w wodzie drożdże, dodaj przesianą mąkę, słonecznik i sól. Wyrób ciasto(...)minut. Po tym czasie uformuj jeden duży, lub dwa mniejsze bochenki. Pozostaw ma kolejne 30 minut. Piecz  góra-dół w 200-220 ° przez 35-40 minut. Aż spód chleba będzie zrumieniony i przy opukiwaniu , będzie wydawał głuchy odgłos. Taki chleb + świeże masło = MNIAMI SMACZNEGO > CMOK

Pasje Jolki
Chleb buraczany na zakwasie czyli Styczniowa Piekarnia 200

malutkim okruszku drożdży. A do upieczenia posłużył mi żeliwny gar. Chleb buraczany na zakwasie   jeden duży bochenek: 370 g mąki pszennej 8 g soli 160 g startych buraków 220 g aktywnego zakwasu (lub 4 – 5 g suchych drożdży) 200 g ciepłej wody 15 g oliwy W misce mieszamy mąkę i sól. Odstawiamy.  W drugiej misce mieszamy zakwas, oliwę(...)wodę, ew z okruszkiem drożdży.  Do mokrej mieszanki składników dodajemy suchą i mieszamy razem do połączenia. Dodajemy starte buraki i łączymy. Odstawiamy na 10 minut. Następnie zagniatamy przez 10 sekund i zostawiać na 10 minut. Powtarzamy ten proces 4 razy. Patrz video .   Przykrywamy miskę z ciastem i zostawiamy na 1 godzinę w ciepłym miejscu.  Koszyk

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania