chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:88/356)

Świąteczny chleb 186

znaczenia dla nas czy zważymy 363g mąki czy 360g.  Świąteczny chleb żytnio pszenny Potrzebujemy na zaczyn 363g mąki żytniej chlebowej / u mnie typ 720 /, 289g wody, 17g zakwasu / 2 łyżki /, dałam prosto z lodówki, bo był dokarmiany 2 dni wcześniej. Składniki zaczynu mieszamy i pozostawiamy przykryte w temperaturze, 21st. 14-16 godzin. Ciasto właściwe 669g zaczynu minus 2 łyżki(...)235g mąki żytniej typ 720, 309g mąki chlebowej, użyłam pszennej typ 750, 391g wody, 17g soli, 3g drożdży instant. Wszystkie składniki mieszamy razem i wyrabiamy mechanicznie 3 minuty na pierwszej prędkości i 2 minuty na prędkości drugiej. Ja wyrobiłam łyżką drewnianą przez około 10 minut. Ciasto w trakcie wyrabiania zaczyna pęcznieć i gęstnieć. To można zauważyć gołym okiem. Pozostawiamy ciasto

Leśny Zakątek
Chleb skojarzony Ajeru, czyli mój litewski po polsku 173

godz. 14.20 sobota 200g oryginalnego chleba litewskiego Ajeru, 400g wody. Chleb kroimy drobno i zalewamy letnią wodą. Kiedy będzie zupełnie miękki miksujemy na papkę. Etap II ten sam dzień, godz. 20.20 Papka z etapu I 200g mąki żytniej razowej typ 1400, 1 łyżka zakwasu żytniego, Składniki mieszamy do połączenia, przykrywamy miskę i pozostawiamy do fermentacji na 14-16 godzin Etap(...)moździerzu kminku, 250g mąki żytniej razowej, 50g mąki pszennej uprażonej na patelni do jasnego brązu, 12g soli, 100g wody, 40g melasy płynnej /2 łyżki / lub słodu piekarniczego ciemnego litewskiego. Mieszamy mąkę razową z paloną mąką i kminkiem Dokładnie rozpuszczamy w wodzie melasę i sól Łączymy składniki z ciastem z etapu III, kilka chwil do połączenia Ciasto pozostawiamy na 15 minut

Leśny Zakątek
Pasta z pieczonych buraków z serem feta 209

wszystkie możliwe wędliny sklepowe, tak więc na blogu powstaje nowa kategoria. Pasta z pieczonych buraków z serem feta, w tej właśnie nowej kategorii jako pierwsza.     Pasty do chleba mogą być różne, w najbliższym czasie zarzucę Was kilkoma nowymi przepisami na nie. Pomysł na zmianę składników śniadania wziął się w krakowskim nowym miejscu śniadaniowym czyli Handelku, gdzie pasty(...)było ciekawiej na pasty wege w większości przypadków. I tak mieszam, próbuję, kombinuję daję do spróbowania i albo jest wow, albo doprawić by się przydało, składnik dodać, odjąć i gotowe. Tylko takie pasty sprawdzone przeze mnie, rodzinę będą tu trafiać. Zatem zaczynamy kolejny etap na blogu pasty do chleba. Na początek jak już wspomniałam pasta z pieczonych buraków, szybko

Kuchnia na wzgórzu
Chleb fasolowy z rozmarynem 200

oliwy 10 g soli 2 łyżeczki suszonego rozmaryn smalec do nasmarowania foremki  Przygotowanie chleba: W połowie wody rozpuść drożdże. Drugą połową wody zalej fasolę, którą następnie dokładnie zmiksuj. Połącz razem wodę z drożdżami i wodę ze zmiksowaną fasolą. Dodaj mąkę razową i mieszaj około minuty. Dodaj pozostałe składniki: mąkę chlebową, oliwę, sól i rozmaryn. Wyrabiaj robotem około 10 minut(...)szybko wyrasta np. w zamkniętym piekarniku, do którego wstawiony jest pojemnik z wrzątkiem Do piekarnika wstaw żaroodporne naczynie z wodą i nagrzej go do 205 °C. Przed włożeniem chleba wyjmij naczynie, a chleb piecz w tej temperaturze 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 190 °C, i piecz dalej 30 - 35 minut. Ostatnie 5 minut piecz na dolnej grzałce

Grahamka, weka i kajzerka
KANAPKA CAPRESE 145

zwykłej, trzymając bułeczki po kilka minut na każdej stronie i lekko dociskając (np. łopatką) od góry. Najlepiej smakują z dipem czosnkowo-miętowym.  SKŁADNIKI / 2 KANAPKI 4 kromki lekkiego chleba (np. takiego  lub zwykłego baltonowskiego ) lub 2 ciabatty 1 dojrzały pomidor malinowy 1 kulka (125 g) mozzarelli  2-3 łyżki zielonego pesto, sklepowego lub domowego, np. z tego(...)ścieramy czosnek, dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz ocet jabłkowy i miód. Mieszamy, po czym dodajemy majonez, jogurt i świeżą miętę. Łączymy, aż powstanie gładki sos. Wstawiamy do lodówki. KANAPKI: Rozgrzewamy opiekacz lub patelnię, najlepiej grillową Ciabatty kroimy wzdłuż na pół. Jedną połówkę bułki lub 1 kromkę chleba smarujemy pesto i układamy plastry pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej

cool and minty
Chleb marchewkowo-orkiszowy 171

przepis oraz moje pozostałe przepisy na  chleby  na zakwasie i nie tylko. Składniki: 170 g  aktywnego zakwasu żytniego 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli garść siemienia lnianego 1 marchewka, starta na małych oczkach 200 ml świeżego soku z marchwi 125 ml wody Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misce, aby się dobrze połączyły.    Przykrywamy(...)wyrastania na około 3 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni (grzanie góra/dół). Na dno piekarnika możemy wstawić naczynie z wodą lub przed włożeniem chleba dokładnie spryskać piekarnik, aby go zaparować. Chleb pieczemy 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy chleb z foremki i studzimy na kratce aby odparował

Smakowity Blog Kulinarny
"Chleba naszego poprzedniego..." 161

się, chleb mamy i powszedni i poprzedni pamiętamy, wciąż też nic nas nie podusiło i każdego dnia każdym oddechem cieszymy się z tego. Dlatego zachęcam do skutecznej próby pieczenia chleba Waszego powszedniego w Waszym własnym piekarniku. Robię to już kolejny raz, mam nadzieję, że w końcu ktoś spróbuje i podzieli się tą wieścią. Przedstawię przepis na dwa porządne bochenki. Można(...)razu. Mieszam.   Mieszam tylko łyżką do uzyskania jednolitej masy. Nie trwa to długo. Mieszam rano i przykrywam naczynie ściereczką, a sama wyjeżdżam do pracy. Po około 10 godzinach rozgrzewam piekarnik na maksimum grzania, od razu wkładam do zimnego piekarnika naczynie, w którym będę piekła chleb. Musi mieć pokrywkę. Idealne jest naczynie żeliwne, ale uda się też w zwykłym naczyniu

I tu będę miała takie te
bruschetta paleo (bez glutenu, zbóż) 162

mną bruschetty. Jedno z moich ulubionych przekąsek przed przygodą z paleo. Ach te śniadania z grzankami delikatnie skropionymi oliwą i czosnkiem Na blogu jest już przepis na chleb tostowy , który też się nadaje, aby przygotować z niego taką włoską grzankę. Ale akurat nie miałem mąki migdałowej i trzeba było próbować z tych składników, które mam w domu. I muszę(...)przyprawy – bazylia, oregano Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W misce mieszamy: mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu blendujemy/mieszamy jajka z kremem kokosowym, a później przelewamy wszystko do miski z mąką i ponownie dobrze blendujemy/mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do foremki na chleb – u mnie taka o wymiarach (10x22cm) i wstawiamy na 15 minut

PaleoLife
Chleb pszenny 20h - bez zakwasu 140

przekąsek, w których głównym bohaterem jest to co na nim. Dodatkowo chleb w zasadzie robi się sam. Składniki: 490g mąki pszennej (na zdjęciu typ 550) 10g soli 2-3g świeżych drożdży 360g letniej wody Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy drożdże i dolewamy wodę. Mieszamy drewnianą łyżką aż składniki się połączą. Zostawiamy na 20h.  Następnego dnia(...)dołu i wkładamy do  miski na kolejne 2 godziny i przykrywamy ściereczką. Po półtorej godziny nastawiamy piekarnik na temperaturę 250 stopni razem z naczyniem, w którym będziemy piec chleb. Okrągłe naczynie z przykrywką. Po kolejnych 30 minutach, kiedy ciasto już swoje odleżakowało, przekładmy je do nagrzanej formy, przykrywamy przykrywkę. Temperaturę zmnieijaszamy do 230 stopni, pieczemy 30 minut. Zdejmujemy przykrywkę

W kuchni wieczorem
Chleb pszenny, dokładny przepis. 169

Propozycja na pyszny, pulchny, pachnący i świeży chleb. Skład: mąka 650 1 kg, mąka 2000 ~1 szklanka,ciepła woda 2 szklanki, drożdże 50 g,  cukier 1 łyżka, sól 1 łyzka, ugotowane ziemniaki 4-5 szt. Zaczyn: woda, cukier, drożdże, 3 łyżki mąki...łączymy razem w misce dokładnie mieszając, następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do wyrośniętego  zaczynu. -- -- -- -- Mieszamy łyżką lub mikserem z odpowiednimi końcówkami do ciasta. Potem dosypujemy trochę mąki i wyrabiamy ręcznie ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie tzn. powiększy się o 2 -3 razy wtedy zagniatamy je i wyrabiamy chleby. Podana ilość wystarczy na zrobienie dwóch dużych chlebów

chleba naszego
PROSTY PSZENNO ŻYTNI CHLEB NA ZAKWASIE i DROŻDŻACH 150

letniej wody 0,5 łyżeczki cukru Dzień przed planowanym wypiekiem chleba wyciągamy swój zakwas z lodówki, dosypujemy mąkę typ 2000 oraz wodę w stosunku 1: 1 odstawiamy w ciepłym miejscu.   WYKONANIE : Drożdże rozcieramy z cukrem. Do miski przekładam wszystkie składniki oraz 800 ml wody, mieszamy. Ciasto ma być klejące więc jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody. Można wyrobić(...)mlekiem i posypujemy słonecznikiem lekko go dociskamy. Pieczemy ok. 10-15 minut, a następnie skręcamy temperaturę na 200 stopni C i pieczemy jeszcze 30-40 minut. Pod koniec wyciągamy chleby z formy i jeszcze chwilę dopiekamy. Chleb jest upieczony jak po ostukaniu wyda pusty dźwięk. Smacznego :)  MAŁA RADA :  Chleb można też upiec bez dodatku drożdży, ale czas jego

Pani na deser
CHLEB PSZENNO-RAZOWY NA ŚWIEŻYCH DROŻDŻACH 232

DROŻDŻACH Zapraszam do zrobienia pysznego chleba na świeżych drożdżach. Proces tworzenia jest bardzo długi, ale smak z pewnością to wynagrodzi. Składniki • mąka pszenna typ 550 2 szklanki • mąka razowa typ 2000 2 szklanki • sól 1 łyżka • cukier 2 łyżki • drożdże świeże 25 g • woda ciepła 2 szklanki Sposób przygotowania Przesiewamy obie mąki do miski. Mieszamy drożdże w ciepłej wodzie(...)sól, cukier i mieszamy. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę. Po wyrobieniu ciasta przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 10 - 12 godzin. Po tym czasie przekładamy nasze ciasto do foremki posmarowanej masłem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Nastawiamy piekarnik na 220ºC i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200ºC i pieczemy następne 35 minut. Chleb wykładamy na kratkę

chefintheforest
46. Słoneczny poranek i bananowe ciasto z karobem (bez jajek!) 204

troche wiosenniej się robi, każdy z nas chce dobrze wyglądać, zrzucić trochę zimowego ciała, a przede wszystkim być zdrowym. Właśnie dlatego serdecznie polecamy wszystkim karob - melasę i proszek z chleba świętojańskiego. To propozycja idealna dla alergików, zamiennik kakao i czekolady. Nie jest to (niestety!) powszechnie znany produkt, tak więc udostępnimy Wam sporo informacji na jego temat od samego producenta(...)karobu, 1 łyżka cukru brązowego - masło roztapiamy w garnku dodajemy karob, cukier, mieszamy do połączenia się składników i gotowe), bananem, wiórkami kokosowymi, suszonymi owocami.  A teraz obiecane informacje na temat karobu i link do facebooka na którym można znaleźć więcej przepisów z jego użyciem (: MELASA Z CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO - ciemnobrązowy gęsty syrop z karmelowym posmakiem. Zalety:     Produkt

Symfonia Smaków
Domowy chleb pszenny na żytnim zakwasie (zdrowe kanapki) 163

Zakwas najlepiej robić z mąki żytniej, ponieważ najłatwiej ją zakwasić. Przepis na ten chleb pochodzi z bloga "mojewypieki". Zakwas żytni: Czas przygotowania 3 dni: Dzień 1: Do litrowego słoika wsypujemy 1/2 szklanki mąki żytniej (typ 750 lub 720) i 1/2 szklanki przegotowanej lekko ciepłej wody. Mieszamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Słoik przykrywamy ręcznikiem papierowym lub gazą i zakładamy gumkę(...)użyć to wyjmujemy z lodówki, po 2 godzinach dokarmiamy go np. 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami wody. Po 3 godzinach od dokarmienia zakwas gotowy jest do użycia. Chleb pszenny składniki na 2 bochenki lub 1 mega duży: Wieczór wcześniej (robimy zaczyn) 650 ml lekko ciepłej wody 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650 - 750 (ja użyłam 650) 1/2 szklanki

IMPRESJA SMAKU
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 180

goździki, 1 laska cynamonu, 2-3 ziarna kardamonu, 2-3 ziela angielskie, 2-3 liście laurowe 1 łyżka miodu  Cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni mieszamy miód z sokiem z 1 pomarańczy wraz z przyprawami, rodzynkami i zblendowanymi na pył pierniczkami. Całość zagotowujemy i dodajemy cebulę. Następnie odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie śledzie kroimy na mniejsze(...)Matjas SEKO  1 opakowanie chleba pumpernikiel  3 jajka ugotowane na twardo  2 średniej wielkości, upieczone buraki  1 łyżka śmietany 18%  2 łyżki jogurtu ½ pęczka koperku  1 łyżka tartego chrzanu sól i pieprz do smaku  Buraki, jajka i śledzie kroimy w kostkę. Jogurt mieszamy ze śmietaną i drobno posiekanym koprem oraz chrzanem, doprawiamy solą

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania