chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:93/356)

Churros pomarańczowe z pikantnym sosem 146

przestygnięcia.  Do ciasta wbijam po jednym jajku i łączę mikserem, potem kolejne jako i mieszam. Zrobiłam je dzień wcześniej i wstawiłam do lodówki. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka. W głębokiej patelni rozgrzewam olej do temp 170 stopni. Wrzucam kawałek chleba i obserwuję czy się zarumieni po minucie. Szprycą wyciskam bezpośrednio do oleju ciasto. Churros rosną podczas

wesoła kuchnia
Papryka faszerowana mięsem mielonym 195

gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 35 – 40 minut. Pod koniec gotowania mieszamy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego w niewielkiej ilości wody i dodajemy do garnka z paprykami. Zagotowujemy po raz ostatni. Gotowe. Faszerowane papryki świetnie smakują z ziemniakami lub z chlebem

Dieta bez mleka
BEZGLUTENOWE - JOGURTOWE BUŁECZKI BEZ DROŻDŻY 150

PRZEPIS : 200 g mixu mąk bezglutenowych (użyłam mixu na chleb) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli łyżka oleju 220 ml jogurtu naturalnego  oraz trochę oleju do posmarowania bułek przed włożeniem do piekarnika Mąkę, sól i sodę mieszamy ze sobą, dodajemy jogurt. Najlepiej żeby był on bardzo gęsty, żeby po wymieszaniu składników można było uformować ręcznie bułeczki

BezglutenowaIzabela
Sos z grzybów leśnych na gęsto 179

którzy z utęsknieniem czekają na sezon grzybowy. Sos z grzybów leśnych pasuje idealnie dla pajdy chleba, ryżu, kaszy czy placków ziemniaczanych i jesienią zawsze pojawia się w naszej kuchni. Jest bardzo prosty, a co za tym idzie bardzo smaczny!. Składniki: - 1 kg grzybów mieszanych, daje borowiki szlachetne i ceglastopore, podgrzybki, maślaki, kurki i bielaczki - 250 ml słodkiej śmietany

Apetyczna babeczka
Ślimaki z twarogu 244

startych na małych oczkach 3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej świeżo mielony pieprz 4 małe kromki chleba razowego bez skórki oliwa z oliwek mielona czarnuszka listki świeżej rukoli kilkanaście czarnych oliwek bez pestki przekrojonych na pół Przygotowanie: 1/ Układamy listki rukoli na talerzu 2/ Mieszamy energicznie: twaróg, śmietanę, rzodkiewkę, szczypiorek, sól i pieprz 3/ Zarobiony twaróg układamy w formie kulki

Kuchnia PROzdrowotna
Żytni na zakwasie z semoliną i nasionami Chia 221

struktura miąższu a i kolor bardziej żółty. Polecam oba. Dodatek namoczonych nasion przedłuża świeżość chleba.  Szukajmy mąki z pszenicy durum a nie kaszki. Mąka jest zdecydowanie lepsza.   Na zaczyn • 30g zakwasu, / 1 łyżka /, • 190g mąki żytniej typ 720, • 230g wody. Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej, niekoniecznie w najcieplejszym miejscu

Leśny Zakątek
Sałatka z pieczonych buraczków-idealna do obiadu 324

każdy osobno) i pieczemy w 180 stopniach ok 1 godz studzimy,i kroimy w kostkę,mieszamy z majonezem i śmietaną,dodajemy przeciśnięty czosnek doprawiamy solą i pieprzem  chłodzimy w lodówce Smacznego!! Rada: buraczki zawsze piekę przy okazji,jak mam w piekarniku ciasto,lub chleb czy mięso -zawsze to jakaś oszczędność prądu! Do  tej sałatki można również zamiast czosnku

Swojskie jedzonko
Zapiekana kanapka z mozzarellą, pomidorem i z pesto z rzymskiej sałaty i pestek dyni 212

oliwek - 1 łyżka oleju arachidowego - sól himalajska - szczypta czarnego pieprzu - 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Z chleba odkrawam skórki. Pomidora i mozzarellę kroję na cienkie plastry. Składniki na pesto (bez sezamu) umieszczam w blenderze i miksuję na gładka masę. Na koniec dosypuje sezam i mieszam dokładnie. Na jednej kromce układam plastry pomidora, na to plastry mozzarelli. Drugą kromkę smaruję pesto. Kanapki

Kuchnia co dnia
Jajecznica na maśle 125

ostkę i podsmażamy na maśle, gdy będzie miękka dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Gdy jajko się zetnie zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerzyk, posypując dodatkowo szczypiorkiem. Podajemy z pomidorem i ogórkiem małosolnym oraz świeżym chlebem. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Gulasz segedyński Roberta Makłowicza 182

minut aż mięso będzie całkowicie miękkie. Aby delikatnie złagodzić smak dodajemy obie śmietany, mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10-15 minut. Gulasz podałam z pyzami ziemniaczanymi ale genialnie smakuje z kopytkami, gotowanymi ziemniakami lub chlebem. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Cevapčići - chorwackie kotleciki grillowane 249

naszych tradycyjnych, rodzinnych dań. Robiło się je z różnego mięsa. I wieprzowego, wołowego, baraniny i mieszanych mięs mielonych. Mama robiła podobne nawet z drobiowego mielonego lub w delikatnym, jasnym sosie; po prostu wariacje na temat. ;) Zawsze smakowały, wspaniałe również na zimno z kawałkiem chleba i maczane w musztardzie. Chociaż w przepisie zobaczycie bardzo wiele różnych przypraw, również pikantnych

Kuchnia Prezydentowej
Bułeczki kukurydziano-ziemniaczane 105

drożdże. Zasypujemy naszym cukrem i zalewamy 100 ml wody. Dodajemy też 2 łyżki mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie przesiewamy do miski mąkę. Osobiście uważam, że przy bułkach przesiewanie mąki jest istotne. O ile przy chlebach zwykle tego nie robię, o tyle przy bułkach nie zapominam o tym raczej. Takie przesiewanie

Marder&Marder Manufacture
Spaghetti pangrattato 270

sól, pieprz Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy okruszki chleba, czosnek i chilli. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy ugotowany al dente makaron, startą skórkę i sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki i 2 łyżki oliwy. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem. Smacznego

Oryginalny smak
Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest 224

mniej roboty, niż z ratatouille , w którym warzywa trzeba smażyć osobno. Przy briami warzywa kroimy, mieszamy i wstawiamy do piekarnika - danie robi się dalej samo. Wersja dla leniwych, lub inaczej ujmując, dla zaradnych :) Uwagi: Tradycyjnie briami posypuje się serem feta i podaje z chlebem. Ale możecie dodać więcej ziemniaków i chleb pominąć.  Śmiało zmieniajcie proporcje warzyw - bakłażanów, cukinii

Chilli Czosnek i Oliwa