przestygnięcia. Do ciasta wbijam po jednym jajku i łączę mikserem, potem kolejne jako i mieszam. Zrobiłam je dzień wcześniej i wstawiłam do lodówki. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka. W głębokiej patelni rozgrzewam olej do temp 170 stopni. Wrzucam kawałek chleba i obserwuję czy się zarumieni po minucie. Szprycą wyciskam bezpośrednio do oleju ciasto. Churros rosną podczas
wesoła kuchniagotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 35 – 40 minut. Pod koniec gotowania mieszamy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego w niewielkiej ilości wody i dodajemy do garnka z paprykami. Zagotowujemy po raz ostatni. Gotowe. Faszerowane papryki świetnie smakują z ziemniakami lub z chlebem
Dieta bez mlekaPRZEPIS : 200 g mixu mąk bezglutenowych (użyłam mixu na chleb) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli łyżka oleju 220 ml jogurtu naturalnego oraz trochę oleju do posmarowania bułek przed włożeniem do piekarnika Mąkę, sól i sodę mieszamy ze sobą, dodajemy jogurt. Najlepiej żeby był on bardzo gęsty, żeby po wymieszaniu składników można było uformować ręcznie bułeczki
BezglutenowaIzabelaktórzy z utęsknieniem czekają na sezon grzybowy. Sos z grzybów leśnych pasuje idealnie dla pajdy chleba, ryżu, kaszy czy placków ziemniaczanych i jesienią zawsze pojawia się w naszej kuchni. Jest bardzo prosty, a co za tym idzie bardzo smaczny!. Składniki: - 1 kg grzybów mieszanych, daje borowiki szlachetne i ceglastopore, podgrzybki, maślaki, kurki i bielaczki - 250 ml słodkiej śmietany
Apetyczna babeczkastartych na małych oczkach 3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej świeżo mielony pieprz 4 małe kromki chleba razowego bez skórki oliwa z oliwek mielona czarnuszka listki świeżej rukoli kilkanaście czarnych oliwek bez pestki przekrojonych na pół Przygotowanie: 1/ Układamy listki rukoli na talerzu 2/ Mieszamy energicznie: twaróg, śmietanę, rzodkiewkę, szczypiorek, sól i pieprz 3/ Zarobiony twaróg układamy w formie kulki
Kuchnia PROzdrowotnastruktura miąższu a i kolor bardziej żółty. Polecam oba. Dodatek namoczonych nasion przedłuża świeżość chleba. Szukajmy mąki z pszenicy durum a nie kaszki. Mąka jest zdecydowanie lepsza. Na zaczyn • 30g zakwasu, / 1 łyżka /, • 190g mąki żytniej typ 720, • 230g wody. Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej, niekoniecznie w najcieplejszym miejscu
Leśny Zakątekkażdy osobno) i pieczemy w 180 stopniach ok 1 godz studzimy,i kroimy w kostkę,mieszamy z majonezem i śmietaną,dodajemy przeciśnięty czosnek doprawiamy solą i pieprzem chłodzimy w lodówce Smacznego!! Rada: buraczki zawsze piekę przy okazji,jak mam w piekarniku ciasto,lub chleb czy mięso -zawsze to jakaś oszczędność prądu! Do tej sałatki można również zamiast czosnku
Swojskie jedzonkooliwek - 1 łyżka oleju arachidowego - sól himalajska - szczypta czarnego pieprzu - 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Z chleba odkrawam skórki. Pomidora i mozzarellę kroję na cienkie plastry. Składniki na pesto (bez sezamu) umieszczam w blenderze i miksuję na gładka masę. Na koniec dosypuje sezam i mieszam dokładnie. Na jednej kromce układam plastry pomidora, na to plastry mozzarelli. Drugą kromkę smaruję pesto. Kanapki
Kuchnia co dniaostkę i podsmażamy na maśle, gdy będzie miękka dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Gdy jajko się zetnie zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerzyk, posypując dodatkowo szczypiorkiem. Podajemy z pomidorem i ogórkiem małosolnym oraz świeżym chlebem. Życzę smacznego
Kulinarne życieminut aż mięso będzie całkowicie miękkie. Aby delikatnie złagodzić smak dodajemy obie śmietany, mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10-15 minut. Gulasz podałam z pyzami ziemniaczanymi ale genialnie smakuje z kopytkami, gotowanymi ziemniakami lub chlebem. Smacznego
sierotka maRysia w kuchninaszych tradycyjnych, rodzinnych dań. Robiło się je z różnego mięsa. I wieprzowego, wołowego, baraniny i mieszanych mięs mielonych. Mama robiła podobne nawet z drobiowego mielonego lub w delikatnym, jasnym sosie; po prostu wariacje na temat. ;) Zawsze smakowały, wspaniałe również na zimno z kawałkiem chleba i maczane w musztardzie. Chociaż w przepisie zobaczycie bardzo wiele różnych przypraw, również pikantnych
Kuchnia Prezydentowejdrożdże. Zasypujemy naszym cukrem i zalewamy 100 ml wody. Dodajemy też 2 łyżki mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie przesiewamy do miski mąkę. Osobiście uważam, że przy bułkach przesiewanie mąki jest istotne. O ile przy chlebach zwykle tego nie robię, o tyle przy bułkach nie zapominam o tym raczej. Takie przesiewanie
Marder&Marder Manufacturesól, pieprz Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy okruszki chleba, czosnek i chilli. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy ugotowany al dente makaron, startą skórkę i sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki i 2 łyżki oliwy. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem. Smacznego
Oryginalny smakmniej roboty, niż z ratatouille , w którym warzywa trzeba smażyć osobno. Przy briami warzywa kroimy, mieszamy i wstawiamy do piekarnika - danie robi się dalej samo. Wersja dla leniwych, lub inaczej ujmując, dla zaradnych :) Uwagi: Tradycyjnie briami posypuje się serem feta i podaje z chlebem. Ale możecie dodać więcej ziemniaków i chleb pominąć. Śmiało zmieniajcie proporcje warzyw - bakłażanów, cukinii
Chilli Czosnek i Oliwa