chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:93/356)

Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 295

soli 120 g nasion słonecznika 10 g nasion czarnuszki Przygotowanie chleba: Wodę podziel na dwie części. W jednej rozpuść drożdże, w drugiej sól. W dużej misce umieść zaczyn, wsyp mąki. Wlej wodę z solą i wodę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto mikserem lub robotem. Całkowity czas mieszania wynosi około 10 minut. Dodaj do ciasta nasiona dyni i czarnuszkę. Mieszaj na najwolniejszych(...)dotrze do górnego rantu foremek. Nagrzej piekarnik do 240 °C. Przed włączeniem piekarnika wstaw do niego pojemnik żaroodporny z wodą. W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, oprósz delikatnie górę chleba mąką. Możesz poszaleć, i „wyprószyć” mąką jakiś fajny wzorek. Na przykład słoneczko :). Po nagrzaniu się piekarnika wyjmij pojemnik z wodą, i wstaw chleb. Piecz w tej temperaturze ok. 15 minut

Grahamka, weka i kajzerka
10 pomysłów na śniadanie z jajkiem 176

smażymy ok. 3 minuty pod przykrywką aż do ścięcia się białek. Podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem i bazylią.  2. TOST Z AWOKADO I JAJKIEM SADZONYM Składniki: 2 kromki chleba 1 awokado Sok z cytryny 2 jajka Sól, pieprz Przygotowanie: Tosty opiekamy w opiekaczu lub na patelni.  Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i obieramy. Zgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem(...)Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka roztrzepujemy w misce.  Paprykę, szpinak, ser feta i szynkę kroimy w kostkę. Dodajemy do jajek. Doprawiamy całość solą, pieprzem i czosnkiem. Mieszamy. Masę jajeczną przelewamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy przez 3 minuty. Patelnię wkładamy do piekarnika i pieczemy fritattę przez 10 min.  4. QUESADILLA Z JAJECZNICĄ I BOCZKIEM Składniki

Czarnawisienka
Chleb na zakwasie ręcznie wyrabiany 198

więcej czasu, nie będziemy ich dodawać. Drożdże skracają również czas oczekiwania na wyrośnięcie chleba. Pół szklanki ciepłej wody wlewamy do miski, dodajemy drożdże i miód. Rozpuszczamy. Teraz dorzucamy zakwas ze słoika, trochę zostawiamy na dnie i dokarmiamy. Do tej masy dodajemy szklankę mąki pełnoziarnistej razowej i mieszamy, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 40 minut w ciepłym miejscu(...)wyjmij foremki przed nagrzaniem. Pieczemy 40 min. w tym po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 °. Moje foremki są dość grube, więc po 40 min. wyjmuję z nich chleb i piekę jeszcze 10 minut od dołu na termoobiegu. Warto spróbować upiec chleb samemu, bo nie przypomina on w niczym tego kupnego.  Jeżeli użyłeś drożdży (50 g) zamiast zakwasu

Pasje Jolki
CHLEB NA ZIEMNIAKACH 143

zrobić z ziemniaków które pozostają nam z obiadu? Można upiec pyszny chleb;) Wyszedł niezwykle miękki i puszysty, po prostu znakomity. Polecam zrobić i się o  tym przekonać :) SKŁADNIKI NA DUŻY BOCHENEK LUB 2 MAŁE KEKSÓWKI: 30 dag ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 60 dag mąki pszennej 1-2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 42 g świeżych drożdży(...)jajko 4 łyżki oleju lub stopionego masła ok. 180 ml ciepłej wody WYKONANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki i mieszamy.  Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier. W mące robimy wgłębienie do którego wlewamy drożdże. Mieszamy z  niewielką ilością mąki i  odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe składniki i porządnie zagniatamy ciasto. Ma być sprężyste i elastyczne. Miskę

Pani na deser
Chleb z ziarnami na zakwasie 129

Pyszny chrupiący chlebek z ziarnami na zakwasie żytnim. Bardzo często go piekę, jest ulubionym chlebem mojej rodziny. Nie wymaga zbyt dużo pracy, najbardziej lubię go jeść kiedy jest jeszcze ciepły z samym masłem. Składniki: 1 kilogram mąki pszennej chlebowej Stoisław 1 szklanki mąki żytniej razowej typ.2000 Stoisław 3/4 szklanki otrąb owsianych Stoisław 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego(...)przykrywamy ściereczką odstawiamy na godzinę. Po tym czasie ponownie mieszamy, pozostawiamy na dwie godziny pod przykryciem.  Trzy formy (31x12cm) wykładamy papierem do pieczenia . Ciasto chlebowe przekładamy do foremek , wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Foremki przykrywamy ściereczką , ostawiamy na 6 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremki z wyrośniętym chlebem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy przez

Bajeczna Kuchnia
Chleb z kaszy gryczanej 140

zrobienie tego chlebka, ale w końcu go wypróbowałam. Czytałam wiele pozytywnych komentarzy, że chlebek jest bardzo smaczny i nareszcie mogłam się sama o tym przekonać. Mówiąc szczerze, jedząc ten chleb bez żadnego dodatku, to nie bardzo mi smakuje, ale jako kanapka z serkiem i na przykład z pomidorem to jest naprawdę pyszny! Poza tym jest bardzo sycący i zdrowy :-) Składniki(...)miksujemy blenderem. Dodajemy ziarna słonecznika, sezam, czarnuszkę oraz sól i mieszamy do połączenia składników. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią gotową masę z kaszy. Keksówkę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 12h. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 1h. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i odstawiamy do ostygnięcia

kulinarne odsłony pati
Gulasz wołowy z warzywami 147

koty mnie nie zjedzą, gotowałam, próbowałam, a pan W został alkoholikiem. Czyli jest psiamać sprawiedliwość na tym świecie Gulasz jest mega sycący, więc możecie podać go tylko z chlebem. Poza chwilą przygotowania robi się sam. Nie musicie nad nim stać, wszystko dzieje się w piekarniku, więc można śmiało powiedzieć, że ten gulasz jest idealny na niedzielę, z cyklu leniwych niedziel(...)koncentrat oraz czosnek. Gdybyśmy dodali wcześniej, kwas zawarty w pomidorach mógłby utrudnić dogotowanie składników. Mieszamy i doprawiamy, dodajemy pokrojoną w cieniutkie paseczki paprykę konserwową. Zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i wsadzamy odkryte naczynie jeszcze na 30 min. Gotowe! Co do tego pasuje? Pajda świeżego chleba , pita, kasza, kuskus, kładzione kluski, kluski śląskie i tradycyjny ogórek kiszony. Post Gulasz wołowy

ladykitchen
Chleb z ziarnami konopi 146

podawano do wszystkich posiłków, a w starożytnym Rzymie piekarnie były bardzo dochodowym biznesem. Pieczenia chleba wcale nie jest trudne, a domowe świeże pieczywo jest najlepsze. Oto przepis na pyszny chleb z nasionami konopi , które smacznie chrupią w trakcie jedzenia.  Składniki 250 g mąki pszennej 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 500 ml letniej wody + 3 łyżki 1 szklanka ziaren konopi(...)zaczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wierzch posypujemy ziarnami konopi . Wstawiamy do piekarnika (najniższy poziom) i pieczemy ok. 40-50 minut. Formę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Chleb z ziarnami konopi   kroimy

My Chcemy Jeść
Churros pomarańczowe z pikantnym sosem 132

przestygnięcia.  Do ciasta wbijam po jednym jajku i łączę mikserem, potem kolejne jako i mieszam. Zrobiłam je dzień wcześniej i wstawiłam do lodówki. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka. W głębokiej patelni rozgrzewam olej do temp 170 stopni. Wrzucam kawałek chleba i obserwuję czy się zarumieni po minucie. Szprycą wyciskam bezpośrednio do oleju ciasto. Churros rosną podczas

wesoła kuchnia
Papryka faszerowana mięsem mielonym 176

gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 35 – 40 minut. Pod koniec gotowania mieszamy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego w niewielkiej ilości wody i dodajemy do garnka z paprykami. Zagotowujemy po raz ostatni. Gotowe. Faszerowane papryki świetnie smakują z ziemniakami lub z chlebem

Dieta bez mleka
BEZGLUTENOWE - JOGURTOWE BUŁECZKI BEZ DROŻDŻY 134

PRZEPIS : 200 g mixu mąk bezglutenowych (użyłam mixu na chleb) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli łyżka oleju 220 ml jogurtu naturalnego  oraz trochę oleju do posmarowania bułek przed włożeniem do piekarnika Mąkę, sól i sodę mieszamy ze sobą, dodajemy jogurt. Najlepiej żeby był on bardzo gęsty, żeby po wymieszaniu składników można było uformować ręcznie bułeczki

BezglutenowaIzabela
Sos z grzybów leśnych na gęsto 170

którzy z utęsknieniem czekają na sezon grzybowy. Sos z grzybów leśnych pasuje idealnie dla pajdy chleba, ryżu, kaszy czy placków ziemniaczanych i jesienią zawsze pojawia się w naszej kuchni. Jest bardzo prosty, a co za tym idzie bardzo smaczny!. Składniki: - 1 kg grzybów mieszanych, daje borowiki szlachetne i ceglastopore, podgrzybki, maślaki, kurki i bielaczki - 250 ml słodkiej śmietany

Apetyczna babeczka
Ślimaki z twarogu 224

startych na małych oczkach 3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej świeżo mielony pieprz 4 małe kromki chleba razowego bez skórki oliwa z oliwek mielona czarnuszka listki świeżej rukoli kilkanaście czarnych oliwek bez pestki przekrojonych na pół Przygotowanie: 1/ Układamy listki rukoli na talerzu 2/ Mieszamy energicznie: twaróg, śmietanę, rzodkiewkę, szczypiorek, sól i pieprz 3/ Zarobiony twaróg układamy w formie kulki

Kuchnia PROzdrowotna
Żytni na zakwasie z semoliną i nasionami Chia 211

struktura miąższu a i kolor bardziej żółty. Polecam oba. Dodatek namoczonych nasion przedłuża świeżość chleba.  Szukajmy mąki z pszenicy durum a nie kaszki. Mąka jest zdecydowanie lepsza.   Na zaczyn • 30g zakwasu, / 1 łyżka /, • 190g mąki żytniej typ 720, • 230g wody. Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej, niekoniecznie w najcieplejszym miejscu

Leśny Zakątek

Proponowane wyszukiwania