chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:99/356)

Chleb żytni, łatwy i szybki 237

łyżeczki soli gruboziarnistej do posypania  Przygotowanie chleba: W letniej wodzie (najlepiej temp. 35-40 °C) rozpuść drożdże z miodem, wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę. W tym czasie do dużej miski wsyp przesianą mąkę żytnią, zmielony słód i sól. Wymieszaj suche składniki. Dodaj oliwę, wodę z drożdżami, i miksując mieszaj około 10 minut. Ciasto będzie luźne, więc nie nadaje(...)się do ręcznego wyrabiania, ale mikser w sam raz nada się do mieszania ciasta. Przykryj miskę z ciastem i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na około godzinę - do podwojenia objętości. Przełóż ciasto do podłużnej foremki - ciasto powinno wypełnić foremkę odrobinę ponad połowę wysokości, może trochę więcej. Wyrównaj delikatnie wierzch ciasta, najlepiej łyżką lub szpatułką moczoną w zimnej wodzie. Posyp

Grahamka, weka i kajzerka
Rolada śląska, czyli zrazy zawijane 161

kultur, mieszanka narodowości, twór, który wchłonął wszystko co do wchłonięcia było, zmielił i finalnie wytworzył to, co mamy obecnie: niepowtarzalny region, niepowtarzalną kulturę, niepowtarzalną kuchnię. Przez wieki kultura śląska mieszała się i czerpała to, co najlepszego oferowała kultura Słowian, Czech, Austrii i Niemiec. Dzięki temu wykształciła się oryginalna kultura z własną gwarą, strojami ludowymi, a przed wszystkim kuchnią. Ze względu(...)boczku wędzonego (kroimy w słupki) kilka kiszonych ogórków (kroimy w słupki na cztery) 3 duże cebule (siekamy drobno) musztarda Dijon kilka listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka kromek chleba razowego kilka suszonych grzybów sól, pieprz do smaku smalec lub olej do smażenia kilka łyżek mąki pszennej 2 kieliszki wódki (opcjonalnie) Mięso kroimy w poprzek włókien na 1 cm kotlety

Marder&Marder Manufacture
Chleb bez zagniatania z żurawiną i orzechami laskowymi – pieczony na 2 sposoby 162

pieca. To drożdże odwalają tutaj kawał dobrej roboty.   Ten chleb można upiec na dwa sposoby – w rozgrzanym żeliwnym garnku z pokrywką lub bez przykrycia – na patelni z odpinaną rączką, w tortownicy albo w naczyniu żaroodpornym. Oba te sposoby dla Was opiszę. DZIEŃ 1, wieczorem Odważoną mąkę mieszamy z drożdżami i solą w dużej misce. Wsypujemy suszoną żurawinę – szukajcie takiej(...)żeby popękały na 2-3 kawałki i dodajemy je do mąki. Ciepłą (45-50⁰C) wodę mieszamy z miodem. Wlewamy płyn do mąki z bakaliami i dokładnie całość mieszamy – tak, żeby składniki dobrze się połączyły, a w misce nie było widać śladu suchej mąki. Ciasto będzie rzadkie i byle jakie, absolutnie się tym nie przejmujcie – dokładnie takie ma być

Karo in the Kitchen
Kulebiak z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i śliwkami 163

kostkę cebulę i suszone śliwki. Dodajemy ugotowaną kapuste, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy. 3. Z arkusza ciasta francuskiego odkrawamy około 6-8cm pasek z węższej strony. Na środek pozostałego ciasta wykładamy przestudzoną kapustę. Formujemy kształt jak bochenek chleba, sklejamy, układamy klejeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Z odkrojonego kawałka ciasta wykrawamy dowolny

Szefowa kuchni
Grzanki z awokado, chilli, pomidorem i szynką parmeńską 123

koktajlowych 4 plastry szynki parmeńskiej 3 łyżki soku z cytryny sól, płatki chilli 1. Chleb opiekamy w tosterze lub piekarniku do momentu aż będzie chrupiący. 2. Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestkę i skórę. Rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, chilli i sól. Dokładnie mieszamy.  3. Grzanki smarujemy obficie pastą z awokado. Układamy na nią pokrojone pomidorki koktajlowe

Szefowa kuchni
Szybka babka karobowo-waniliowa 206

pieczenia 200 g masła lub margaryny 3 większe jajka 2 łyżki karobu, czyli Mączki chleba święt. cukier puder trzcinowy do oprószenia ciasta Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy oba rodzaje cuku, znów mieszamy.  Kolejno wbijamy 3 całe jajka, wstępnie

Słodkie okruszki
Pain de mie -delikatny francuski biały chleb 145

dwukrotnie. Ciasto właściwe Zaczyn rozdrobnij i włóż do misy miksera, lub do maszyny do chleba(użyjcie programu zagniatanie ) Dodaj mąkę chlebową, sól, cukier, drożdże i mleko.  Wymieszaj około 2 do 3 minut - ciasto będzie suche i postrzępione. Miksując (mieszając) dodawaj po kawałeczku miękkiego masła. Mieszaj (ugniataj) tak długo aż ciasto będzie miękkie gładkie i elastyczne. Następnie włóż ciasto

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb domowy - krok po kroku 79

Postanowiłam spełnić Wasze prośby. Przepis dostałam od mojej mamuśki. Chleb robi się bardzo łatwo i szybko. Zresztą.. zapraszam do zapoznania się z przepisem. Przepis jest na dwa bochenki chleba, takie jak widzicie na zdjęciu. Składniki: 1kg mąki 3,5 łyżki oleju 1/2 łyżki soli 1/2 kostki drożdży 3 szklanki wody 1/4 opakowania słoneczniku 1/4 opakowania siemia lnianego Przygotowanie: Drożdże(...)już wszystkie składniki mamy w misce - mieszamy dokładnie.  Ciasto będzie się kleiło, więc się nie martwcie. Następnie przedzielcie na dwie części i włóżcie do foremek posmarowanych olejem. Wierzch ciasta przesmarujcie delikatnie wodą, aby była chrupiąca skórka, czym więcej wody dacie, tym skórka będzie twardsza. Więc radzę przetrzeć mokra ręką wierzch ciasta.   Chleb pieczemy 1h w 180 stopniach

My World by Dagmara Rek
Zakwas pszenny na barszcz biały 122

laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu ew. 1 łyżeczka zakwasu na chleb lub kwasu z kuszonych ogórków /kapusty kiszonej Przygotowanie: Składniki zakwasu wymieszać w dużym naczyniu np. wyparzonym wrzątkiem słoju. Naczynie przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Zakwas należy mieszać 3 razy dziennie drewnianą mątewką lub drewnianą łyżką. Zakwas jest ukiszony po 5-7 dniach

Codziennik Kuchenny
Chicken Tikka Masala z chlebem Naan 120

mieszamy. Następnie 1 łyżka chicken tikka masala,1 Tandori kolor i garam masala. Mieszamy i przykrywamy gotujemy około 10 min. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy naszego kurczaka oczywiście ściągamy go z wykałaczek, Tuszymy około 10-15 min Smacznego Polecam to danie również z chlebem Naan przepis na stronie

Viola cooks with passion
Jajecznica ze szparagami 220

ogniu. Jajka wbijamy do kubka/miseczki i doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na patelnię i mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania preferowanej konsystencji. Pod koniec dodajemy szczypiorek. Podajemy z ulubionym pieczywem - najlepiej pełnoziarnistym :)  Smacznego :) Korzystajcie w pełni z sezonu szparagowego!!! 1 porcja jajecznicy - 199 kcal (+ kromka chleba pełnoziarnistego - około 300 :)) - białko - 15 g - tłuszcz - 14 g - węglowodany - 5,2 g - błonnik

Moje Kuchenne Rewelacje
Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem 145

zarówno świeży, jak i czerstwy chleb tostowy (u mnie czerstwy) Przygotowanie Bierzemy 3 kromki chleba tostowego, obcinamy skórki i lekko rozwałkowujemy kromki. Kromkami obkładamy dno i boki foremki do większych babeczek. Boczek kroimy w kostkę. Następnie układamy go w środek chlebowej babeczki. W miseczce mieszamy sos salsa mexicana z jednym jajkiem. Następnie wylewamy naszą masę na boczek. Powinna przykryć cały

Słodkie okruszki
Chlebek na zakwasie żytnim z mąki pszennej 142

Przepis -200 g zakwasu żytniego -około 300 mililitrów wody -dwie płaskie łyżeczki soli -450 g mąki pszennej typ 450 lub 650 -forma długość 30 cm wysokość

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb z ziarnami 123

Mieszamy wodę z miodem i olejem kokosowym. 3. Suche składniki łączymy z mokrymi, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1-2 h. 4. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180⁰C przez ok. 50-60 min. 5. Chlebek zostawiamy, najlepiej na noc, do wystudzenia. Chleb jest bogaty w: - kwasy omega-3, które działają przeciwzapalnie, - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Azjatycka zupa z porów na bulionie z krewetek! 144

gotuj przez 40 minut na małym ogniu. Następnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Kromki chleba kroimy w kostkę, układamy na blaszce i pieczemy w wysokiej temp. w piekarniku na złoty kolor. Przekładamy do miseczki, dodajemy olej krokoszowy tłoczony na zimno i zioła suszone, dokładnie mieszamy.  Na gorącą patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj kilak plastrów pora, czosnku, imbiru

SMYKWKUCHNI