chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:106/356)

Drożdżówki z bananami, kiwi... 142

Proponuję przygotowanie pysznych domowych drożdżówek z owocami i dżemem. Zaczyn: 250 ml ciepłego mleka, 50 g drożdży, łyżka cukru, czubata łyżka mąki...  mieszamy i odstawiamy

chleba naszego
Lody kokosowe, bez maszynki czyli poWeekendowe Lakocie odc.120 166

Lody, lody dla ochłody! przyszły gorące dni i postanowiłam zrobić lody. Nie mam maszynki więc muszę korzystać z receptur mieszanych ręcznie. I oto one! pyszne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb na zakwasie 148

przepis na prosty chleb który jak na razie jest moim hitem. Potrzebujemy: 200g mąki pszennej 300g mąki żytniej 100g mąki orkiszowej 5 łyżek zakwasu 500ml ciepłej (nie gorącej) wody 1 łyżeczka soli pestki słonecznika (około garści) siemię lniane (około garści) 2 łyżki otrębów Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Dodajemy zakwas i wodę. Wszystko mieszamy i wyrabiamy. Keksówka (36cmx12cm(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 7-8 godzin aż ciasto wyrośnie.  Piekarnik nastawiony na 210C, wstawiamy na dół piekarnika inne naczynie wypełnione wodą aby podczas pieczenia była para. Chleb pieczemy najpierw 10 minut, a następnie w temperaturze 200C pieczemy 50 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i pukamy w spód. Jeżeli jest pusty odgłos to chleb jest upieczony. Studzimy na kratce

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Chleb żytnio-pszenny. 116

żytniej pełnoziarnistej 250 g mąki pszennej 16 g suchych drożdży 600 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli słonecznik  Mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól oraz drożdże i mieszamy, następnie dodajemy słonecznik (możemy dodać inne nasiona, ziarna, orzechy)i wlewamy ciepłą wodę. Całość zagniatamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk (może być konieczne podsypanie odrobiną mąki(...)ciasto przekładamy do formy i wygładzamy ręką zamoczoną w wodzie. Następnie posypujemy słonecznikiem dociskając je do ciasta.  Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Pasztet dyniowy z cieciorką czyli Niedzielne Milenie odc.44 160

przez maszynkę. Dodajemy przyprawy, tahini, jajko i kaszę. Mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem. Pieczemy w 180 st.C ok 45 minut lub dłużej jeśli chcemy by był bardziej rumiany. Możemy sprawdzić patyczkiem czy pasztet się upiekł w środku. Studzimy go na kratce. Ja uwielbiam go jeść ze świeżym chlebem, pomidorem i kiszonym ogórkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb marchewkowy 148

przyniósł mi kilka kilogramów marchewki i pierwsze co to zrobiliśmy z niej to oczywiście sok ;) została zwiórkowana marchewka więc trzeba było coś z tego zrobić i tak oto powstał chleb marchewkowy ;) 750g mąki pszennej 25g świeżych drożdży 1 mała łyżeczka cukru 3-4 łyżki oliwy lub oleju ok. 300-400ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 2-2,5szkl. miąższu(...)soku   Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody wraz z łyżeczką cukru i mąki. (pamiętajcie żeby to nie był wrzątek). Odstawiamy na 10 minut, by troszkę urosły. Mieszamy mąkę, sól, marchew, olej, dolewamy rozczyn z drożdży i podlewamy taką ilością ciepłej wody, aż powstanie elastyczne ciasto.  Dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości

Cukier&Puder
Marynowana po włosku drobna biała fasolka 237

fasolka to naprawdę wszechstronny dodatek! Można ją wykorzystać jako główny składnik śniadania, lunchu, zjeść na obiad , kolację – albo jako sałatkę do ryby lub jasnego mięsa. Mnie wystarczył tost z chleba na zakwasie i jajko w koszulce – to naprawdę genialny smak! Fasolkę wyrzucamy z puszki na sito, dokładnie płuczemy pod chłodną bieżącą wodą, osączamy i przekładamy do miski. Wsypujemy posiekaną pietruszkę(...)fasolki, wszystko razem mieszamy. Przykrywamy miskę folią spożywczą i marynujemy fasolkę z sosem i dodatkami przez minimum 2, najlepiej 3-4 godziny. Co jakiś czas warto ją zamieszać – fasolka wchłonie prawie cały sos. Można ją podać jako sałatkę, przystawkę, albo samodzielne danie na lunch, obiad czy kolację. W tym wydaniu świetnie sprawdzi się na tostach z chleba na zakwasie posmarowanego

Karo in the Kitchen
Chleb bez mąki - z samych ziaren. Źródło zdrowia z domowej piekarni. 278

marketach wyrabia się z coraz marniejszych składników. Ceny niby przystępne, ale czy wiemy co jemy? Ja przepis poznałam przez Mamę, która z kolei dostała go od mojej Teściowej ;). Chleb składa się z samych ziaren, które jak wiadomo stanowią bardzo bogate źródło witamin. Pasuje do różnego rodzaju dodatków i z powodzeniem zastąpi kupne pieczywo. Składniki: 1 szklanka ziaren słonecznika łuskanego(...)Wszystkie składniki mieszamy w misce i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do wchłonięcia wody (może być cała noc). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masę z ziaren wykładamy do blaszki (keksowej) wysmarowanej łyżką oleju. Wyrównujemy łyżką. Pieczemy ok 60 minut - bez termoobiegu. Po upieczeniu odstawiamy na całą noc do wystudzenia. Jeśli wyciągniemy z blaszki źle wystudzony - chleb będzie się kruszył

Kuchnia po mojemu
Zakwas żytni 166

zrobicie sobie sami ? Naprawdę warto. Chleb upieczony na zakwasie ma całkiem inny smak niż na drożdżach. Do przygotowania potrzebna jest nam żytnia mąka razowa typ 2000 ja użyłam Młynomag -polecam jest rewelacyjna! Pierwszego dnia: Odmierzam 3 czubate  łyżki mąki do słoika, wlewam 3-4 łyżki przegotowanej wody o temperaturze pokojowej, mieszam łyżką, zakręcam zakrętką z dziurką lub przykrywam zwykłą(...)lodówki-pozostanie w fazie uśpienia, może stać nawet i 2 tygodnie, wystarczy go raz dokarmić mąką i wodą  przed pieczeniem i zostawić w ciepłym miejscu i  robić chleb.                                            Życzę powodzenia

Wanilia i Kardamon
Rolada z polędwiczki nadziana serkiem zielonym 144

była trudność tego zadania, żeby płaska się stała i jak największą powierzchnię miała. Farszem ją wysmarowałam, roladę z niej uformowałam, potem tylko pieczenie, krojenie i jedzenie :) Można ją z chlebem podawać lub po podgrzaniu jako dodatek do obiadu podawać.  Składniki: 1 szt. polędwiczki wieprzowej (ok. 400 g) 4 łyżki zielonych oliwek, 2 łyżki kapary, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, kilka(...)całość dokładnie mieszamy. Polędwiczkę posypujemy pieprzem, całą powierzchnię smarujemy nadzieniem, ponownie posypujemy pieprzem i zwijamy jak roladę. Folię aluminiową do pieczenia smarujemy olejem i zawijamy nią polędwiczkę. Końcówki foli skręcamy jak cukierek. Polędwiczkę pieczemy ok. 35 min w 180°C. i pozostawiamy do przestygnięcia. Polędwiczkę kroimy na plasterki. Najlepiej będzie smakować z chlebem własnego wypieku . Smacznego

Moniki Smakołyki
Multicooker Redmond RMC-280E, zupa krem z kurczaka i kurczak faszerowany suszonymi pomidorami 182

dania sous-vide czy przygotujemy jogurt. Takie po prostu jedno urządzenie, które zawiera w sobie wszystkie inne. Wszak nazwa multicooker zobowiązuje. Zamiast garnka, patelni, mikrofalówki, piekarnika, jogurtownicy, automatu do chleba i sam nie wiem czego jeszcze wystarczy mieć takiego po prostu multicookera. Nas bardzo kręci zrobienie czegoś sous-vide , ale o tym będzie w jakimś kolejnym wpisie, nie teraz. Naoglądaliśmy(...)którzy lubią dania mleczne. Nic nie mieszacie, nic nie pilnujecie i ani nie wykipi, ani się nie przypali. "YOGURT / YEAST DOUGH" - do przygotowywania domowego jogurtu, a także wyrastania ciasta drożdżowego. Podejrzewam, że to będzie jeden z najważniejszych dla nas programów. Zarówno domowy jogurt gości u nas każdego dnia, jak i ciasto na chleby wyrasta dość często. "PAELLA/RISOTTO" - przeznaczony do przygotowywania

Marder&Marder Manufacture
Szybki chleb orkiszowy – na drożdżach. 129

opakowanie drożdży suszonych (7g), 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka miodu, ok. 10-15 g oliwy (1,5 łyżki). Przygotowanie: W misce łączymy wodę, miód, sól i drożdże. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy oliwę i mąkę. Ciasto wyrabiamy do momentu połączenia się ze sobą wszystkich składników (ok.2-5 minut). Następnie przekładamy je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie(...)foremkę równomiernie (w tym celu najlepiej użyć łyżki drewnianej). Nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze ok. 180ºC przez ok. 50 minut. Upieczony chleb po kliku minutach wyjmujemy z foremki i przekładamy go na kratkę do całkowitego wystudzenia – należy też ostrożnie usunąć papier do pieczenia. Przydatne: Użyłam foremki o wymiarach

rozgotowana
Młoda kapusta, smażona z karkówką 165

bazuje na kilku składnikach , więc wszystko powinno być w miarę pod ręką Moja rodzinka bardzo lubi takie jednogarnkowe pyszności , a już szczególnie jeśli są podsmażane . Doskonale smakuje z domowym chlebem na zakwasie i maślanką Polecam , tym bardziej ,że młoda kapusta jest zdrowa , a sezon na nią ciągle jeszcze trwa .. Składniki na około 4 osoby ( w zależności jak mocno głodne(...)pieprz . Mieszamy , odstawiamy na noc , szczelnie zamkniętą do lodówki . Drugiego dnia szatkujemy młodą kapustę . Na patelni rozgrzewamy smalec , podsmażamy na nim mięso z cebulką ( całość z pojemnika ) . Jak już wszystko będzie pięknie zrumienione , dodajemy kapustę , solimy do smaku . Smażymy mieszając , aż kapusta zmięknie . Na koniec można jeszcze doprawić pieprzem i można serwować . Doskonała na gorąco , szczególnie z chlebem na zakwasie

Ogrodnik w podróży
Chleb paleo bananowy (z migdałami) 225

masłem. Zawierając dużo węglowodanów, tłuszczu i białka, ten chleb zapewni poczucie sytości na długo i może stanowić pożywne śniadanie dla dzieci w domu albo drugie śniadanie do szkoły. Chleb paleo bananowy z migdałami – bezglutenowy i bez nabiału – przepis: banany – 3 dojrzałe olej kokosowy – 3 łyżki miód – łyżka ekstrakt waniliowy – łyżka jajka – 4 duże(...)mieszamy. Na samym końcu dosypujemy pokrojone drobno migdały. W foremce ok. 10×20 cm pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut – aż patyczek wbity do ciasta wyciągniesz suchy. Ostudź 10 minut przed wyciągnięciem z formy. Gotowe! Zobacz też: mąka w kuchni paleo . Pomimo tylko jednej łyżki miodu z taką ilością mąki, migdałów i bananów ten chleb zdecydowanie

PaleoSMAK
Chleb z oliwkami 99

oliwkami Chleb z oliwkami Składniki 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 kg mąki 50 ml oliwy z oliwek exstra vergine 100 g oliwek ok 250 ml wody kilka listków świeżej bazylii 1 łyżeczka soli dodatkowo forma do ciast typu keksówka oliwa do smarowania formy Sposób przygotowania Drożdże rozkruszamy w misce, zalewamy ciepła wodą , dodajemy cukier, całość mieszamy i wstawiamy(...)ściereczką  w ciepłym miejsce do wyrośnięcia ( ok 30- 40 minut). Następnie ciasto ponownie wyrabiamy rękoma i wkładamy do wysmarowanej oliwą formy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Wierzch chleba przesmarowujemy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego w pierwszych 30 minutach do 130 stopni ( niższa temperatura na początku pieczenia pozwoli bardziej wyrosnąć ciastu), a następnie podwyższamy temperaturę do 190 stopi

Miód i pieprz