podniebienie. składniki na 2 bochenki chleba 800 g mąki pszennej razowej 100 g mąki pszennej białej 1 łyżeczka cukru 600 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1,5 łyżeczki soli 4 łyżki oleju przepis Do dużej miski wsypujemy mąką pszenną razową, dodajemy cukier, pokruszone drożdże, wlewamy ciepłą wodą i wszystko dokładnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie(...)stolnicy posypanej mąką ). Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części, przekładamy do prostokatnych foremek – keksówek posmarowanych tłuszczem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Tak przygotowany chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym to temp 200 st. C około 40-50 minut. Artykuł Chleb razowy + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniaważne, chleb ten nie wymaga żadnych skomplikowanych składników. Wystarczy tylko troszkę poczekać ;) Dzień dobry w poniedziałek! :) Składniki: 630g mąki pszennej 250ml mleka 125ml wody 25g świeżych drożdży jajko 2 łyżki oleju 2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki cukru płatki owsiane do posypania mleko do posmarowania W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy(...)kleić- odrobinę mleka. Kulę ciasta umieszczamy w czystej misce wysmarowanej olejem i wstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i formujemy z niego bochenek chleba. Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy czystą ściereczką i czekamy 15 minut, aż chlebek trochę wyrośnie. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Wyrośnięty chleb smarujemy mlekiem, posypujemy płatkami
Czerwona Porzeczkarazem zobaczylam przepis zaproponowany przez Atinke, to wiedzialam, ze chocby sie walilo i palilo, ja ten chleb i tak upieke. No i udalo sie! Ciesze sie ogromnie, bo chleb okazal sie wspanialy. Jest bardzo delikatny, puszysty w srodku, a co najwazniejsze czuc w nim ricotte. Dobrze, ze zanim go upieklam poczytalam komentarze, ze najlepiej od razu upiec go z podwojnej(...)skladniki mieszamy ze soba, a nastepnie wyrabiamy przez okolo 10 minut na omaczonym blacie. Ciasto najlepie wyrabiac recznie. Zagniecione ciasto przelozyc do naoliwione miski i pozostawic do wyrpsniecia na okolo 1,5 godziny. Po tym czasie znow przekladamy ciasto na omaczony blat i formujemy z niego bochenek o dowolnym ksztalcie. Przykrywamy sciereczka i odstawiamy na kolejna godzine. Chleb pieczemy
Przysmaki KarolkiChlebek tak upieczony ma bardzo chrupiącą skórkę,jest lekko kwaśny i nie jest trudny w przygotowaniu. Na naczynie średniej wielkości 4-5 l potrzebujesz: - 1300 g mąki mieszanej ( białej, orkiszowej, żytniej ..) - 500 g zakwasu z mąki razowej - 20 g drożdży - 300 g wody - 1 łyżka miodu - 2 łyżeczki soli Zakwas , drożdże , miód i letnią wodę wymieszaj razem(...)drożdży więcej. Wyrobione ciasto pozostaw na około 1,5-2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie przełóż ciasto do brytfanki posypanej mąką, obsyp również boki, będzie łatwiej wyjąć chleb. Przykryj naczynie pokrywką i pozostaw ponownie na około 30-40 minut. Piekarnik nagrzej do 230° termo obieg. Włóż chleb i piecz 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie
Pasje JolkiSKŁADNIKI: -1,5 kg owoców czarnej porzeczki -1 kg cukru -żelfikx bez cukru na jeden kg.owoców szt.2 -woda 200 ml WYKONANIE: Owoce przebieramy i myjemy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Takie proste zapiekanki wszyscy znamy i lubimy. Na bułce możemy zapiec różne składniki, te które lubimy lub takie co zalegają nam w lodówce. Zamiast bułek możemy
Monia miesza i gotujekawałki dorsza filet 70 dkg grzybów kozaków 1 cebula 1 sos grzybowy 100 g sera salami sol, pieprz przyprawa do ryb natka pietruszki 4 pomidory suszone 1 kromka chleba olej rzepakowy Dorsza solę, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę do lodówki. Grzyby myję, osuszam i kroję. Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję grzyby i dalej(...)dodaję do sosu i mieszam. Sos przekładam do naczynia do zapiekania, układam kawałki dorsza i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15 minut. W tym czasie kroję pomidory suszone, dodaję łyżkę grzybów, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem. Po wyjęciu ryby, układam na każdym kawałku farsz z pomidorami, posypuję odłożonym serem. Chleb kroję w kostkę, przesmażam na patelni
wesoła kuchnianaprawdę ten chlebek był pyszny! W sumie wystarczy posmarować go masłem i mamy gotową kanapkę :) A skórka tak przyjemnie chrupała i lekko smakowała chrzanem, bardzo delikatnie. Naprawdę warto ten chleb zrobić, w sklepie takiego nie kupicie. 500 g mąki pszennej 250 ml wody 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 100 g szynki(...)przepuszczamy przez praskę. Mieszamy porządnie przez 20 minut i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Powinno bardzo ładnie wyrosnąć. Po godzinie wyrabiamy przez kilka sekund i przekładamy do keksówki. Wierz smarujemy chrzanem. Potrzebne będą nam do tego 3-4 łyżeczki chrzanu. I znów zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy chleb. Pieczemy 45 minut
Marder&Marder Manufacturechleb pochodzi od Lauren Hattman Polecam przepis na ten domowy chleb żytni. SKŁADNIKI: dokańczanie zakwasu: 1/4 szklanki niezawodnego zakwasu 1/2 szklanki mąki żytniej 1/4 szklanki wody o temperaturze pokojowej 1/4 szklanki łuskanych pestek dyni Dokańczamy zakwas: wszystkie składniki na zakwas (oprócz pestek dyni) umieszczamy w czystej miseczce, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin (najlepiej(...)odstawiamy na 20 minut. Krok 2. Namoczone wcześniej pestki dyni osączamy z nadmiaru wody. Krok 3. Do ciasta dodajemy pozostałe składniki: drożdże, sól, kolendrę, kminek oraz przygotowany wcześniej zakwas, mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich składników . Następnie mikserem, na niskiej lub średniej prędkości, wyrabiamy ciasto przez około 8 minut, aż stanie się gładkie i sprężyste. Dodajemy odsączone pestki dyni i wyrabiamy
Moja Książka Kucharskakwasie z ogórków kiszonych. "Pomysłowe" - to pierwsze, co mi przyszło do głowy i postanowiłam wykorzystać wodę z ogórków kiszonych , gdy tylko otworzę słoik. W ubiegłą niedzielę nadszedł ten moment :) Chleby na zakwasie muszą poczekać na wolny weekend bez wyjazdu na grzyby ;) Do ciasta nie dodałam soli, bo wydawało mi się, że sól z ogórków wystarczy. I to był strzał(...)problemu z mieszaniem łyżką. Czysta robota :) Odstawić ciasto pod przykryciem (wilgotną ściereczką) na ok. 1,5 godziny. Przełożyć je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać ziarnami (u mnie siemię lniane) i odstawić na ok. pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Zaraz po upieczeniu pozbyć się papieru. Odstawić chleb do ostygnięcia
Weekendy w domu i ogrodzieOdkładamy do lodówki. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Smażymy na złoty kolor. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Chleb tostowy kroimy w kostkę. Na patelni po smażeniu mięsa rozpuszczamy mniej więcej 1 łyżkę masła i rumienimy na nim grzanki. Umytą i osuszoną kapustę kroimy w szerokie pasy. Przekładamy(...)zdjęciu i każdy sobie miesza już bezpośrednio na swoim talerzu. Sałatkę można przygotować nieco wcześniej, chodzi jedynie o to, by grzanki rozsypać po wierzchu tuż przed podaniem, by pozostały chrupiące. Jeśli chcemy otrzymać grzanki czosnkowe, wówczas na patelni z roztopionym masłem wystarczy podsmażyć dosłownie pół minutki przeciśnięty przez praskę czosnek i dodać pokrojony chleb tostowy. Źródło: 101 Przepisów Świata Kobiety
Smaki Na Talerzucukier lub miód 2 g - kminek mielony 5 g -drożdże świeże prasowane 10 g - słód jasny żytni 600-630 g woda (nawodnienie ciasta 60-63%) Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem w czasie w następujący sposób: 16:00 Zakwas 21:00 Zaparka 0:00 Zakwaszona zaparka 10:00 Zaczyn drożdżowy 12:00 Ciasto właściwe 13:30 Formowanie(...)woda do korekty konsystencji (dałem 30 g) Składniki mieszamy, zostawiamy na 1,5 godziny. Po 1,5 godzinie fermentacji ciasto wyłożyć na posmarowany olejem blat i mokrymi dłońmi uformować bochenek. Wyrastanie 1 godzina w temp. 28-30oС (podczas wyrastania ma być wilgotno, chleb spryskiwać co 15 minut wodą). Pieczenie 30-40 minut w temp. 250-220oC. Studzić
Przepisy na domowy ser i chlebsuszonej bazylii 1 łyżeczka tymianku Przepisy Thermomix. Chleb ziołowy na zakwasie. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy aktywny zakwas. Aktywny zakwas to taki, który bąbelkuje. Jeżeli mamy nieaktywny zakwas w lodówce musimy go doprowadzić do temperatury pokojowej. Następnie zakwas dokarmiamy czyli dajemy 3 łyżki mąki żytniej i 3 łyżki letniej przegotowanej wody. Zakwas mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny(...)ścierką i zostawiamy w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu na ok 12 godzin. Następnie ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy ciasto dosypując w tym czasie suszone zioła. Formujemy kształt bochenka chleba Koszyczek do wyrastania chleba posypujemy obficie mąką i przekładamy uformowany bochenek. Chleb przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia ma min 2 godziny. Czas zależy od siły naszego zakwasy. Im zakwas słabszy
Themo przepisywyszukała go dla nas Ela z bloga W poszukiwaniu slowlife . Chleb bardzo nam smakował i pewnie jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną Czas przygotowania: 28 godzin Proporcje na foremkę o wymiarach 27 x 12 cm Składniki Zaczyn: 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej(...)zaczynu mieszamy w misce, szczelnie przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny. Po tym czasie do miski dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na średnich obrotach przez 2 minuty. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegu foremki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wyrośnięty chleb smarujemy
Kulinarne przygody Gatityniedzielę, żeby sobie siedzieć leniwie i podgryzać :) Doskonale smakuje zarówno z samym masłem jak i z wędlinami. Z pewnymi obawami go robiłem (chociaż to nie mój pierwszy słodki chleb), bo w końcu przywykliśmy jednak do tradycyjnego „słonego” pieczywa. Ale wyszedł naprawdę smaczny chlebek :) Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 40 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 3 łyżki miodu(...)Mieszamy i mieszamy tak ze 20 minut, aż ciasto będzie elastyczne. A jak już będzie to przykrywamy ściereczką i odstwiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Potem przekładamy ciasto do podłużnej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem i odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, smarujemy wierzch chleba żółtkiem rozmąconym
Marder&Marder Manufacture