chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:97/356)

Kanapki z truskawkami 204

mogę ją jeść także na kolacje.  Kanapki z fetą i truskawkami składniki chleb - najlepiej swój ulubiony truskawki ser typu feta bazylia dresing 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sol, pieprz do smaku Wszystkie składniki dresingu mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku. Kanapkę możemy posmarować masłem, a następnie okładamy na niej

Przysmaki Karolki
chleb z cukinią 178

chleb z cukinią Gotowy chleb z cukinią Składniki 2 niewielkie cukinie 1 kg mąki 50 g drożdży 1 płaska łyżka cukru 50 ml oliwy extra 1 łyżeczka soli 80 ml ciepłej wody oregano bazylia Sposób przygotowania Drożdże rozkruszamy w misce, zalewamy ciepła wodą , dodajemy cukier, całość mieszamy i wstawiamy do wyrośnięcia (zaczyn powinien podwoić swoją objętość) w ciepłe miejsce pamiętając(...)minut). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy rękoma i wkładamy do wysmarowanej oliwą formy do ciasta (może to być forma od keksówki)  i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Wierzch chleba przesmarowujemy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego w pierwszych 30 minutach do 130 stopni        (niższa temperatura na początku pieczenia pozwoli bardziej wyrosnąć ciastu), a następnie podwyższamy temperaturę

Miód i pieprz
Chleb z cukinią 218

Chleb z cukinią Gotowy chleb z cukinią Składniki 2 niewielkie cukinie 1 kg mąki 50 g drożdży 1 płaska łyżka cukru 50 ml oliwy extra 1 łyżeczka soli 80 ml ciepłej wody oregano bazylia Sposób przygotowania Drożdże rozkruszamy w misce, zalewamy ciepła wodą , dodajemy cukier, całość mieszamy i wstawiamy do wyrośnięcia (zaczyn powinien podwoić swoją objętość) w ciepłe miejsce pamiętając(...)minut). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy rękoma i wkładamy do wysmarowanej oliwą formy do ciasta (może to być forma od keksówki)  i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Wierzch chleba przesmarowujemy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego w pierwszych 30 minutach do 130 stopni        (niższa temperatura na początku pieczenia pozwoli bardziej wyrosnąć ciastu), a następnie podwyższamy temperaturę

Miód i pieprz
Chleb drożdżowy z naczynia żaroodpornego 230

wyrośnięcia na 1 godzinę (pod bawełnianą ściereczką). Wyrośnięty chleb nacinamy żyletką, przykrywamy pokrywą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C. Pieczemy ok pół godziny, a następnie ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze ok dwudziestu paru minut. Studzimy na kracie. Sposób przygotowania tradycyjny: ½ szklanki ciepłej wody łączymy z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawiamy(...)ciasto przestanie lepić się do rąk. Formujemy chlebek i przekładamy do nagrzanego wcześniej do 100⁰C naczynia żaroodpornego. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na ok 1 godzinę. Wyrośnięty chleb nacinamy żyletką, przykrywamy pokrywą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C. Pieczemy ok pół godziny, a następnie ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze ok dwudziestu paru minut. Studzimy na kracie. Normal

Kuchnia w czekoladzie
Chleb cebulowy pszenny – bez wyrabiania 234

prosty i niesamowicie aromatyczny chleb. Dodatek wysmażonej na chrupko szalotki dodaje mu delikatnego cebulowego aromatu i lekkiej słodyczy. Niezastąpiony do wędlin, np. domowej szynki, pasuje świetnie także to żółtych i białych serów. Cebulki obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na małym ogniu na klarowanym maśle do czasu, aż szalotki zmiękną, zrobią się przeźroczyste i widocznie przyrumienione. Mieszamy cebulę przy smażeniu często(...)palec, temperatura jest dokładnie taka, jak potrzeba. Mąkę mieszamy dokładnie z drożdżami instant i solą. Dodajemy odcedzoną z tłuszczu przesmażoną cebulkę, wlewamy do miski ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy składniki naprawdę tylko bardzo, bardzo dokładnie wymieszać. Odstawiamy ciasto przykryte (nie szczelnie, drożdże muszą ‘oddychać’!) folią spożywczą lub wilgotną lnianą ściereczką na blat

Karo in the Kitchen
Chleb z ziarnami 222

Pyszny, domowy i smaczny chleb pszenno żytni z ziarnami. Skład: mąka pszenna typ 650 3 szklanki, mąka żytnia typ 2000 1,5 szklanki,  ziarna słonecznika-siemienia i płatki owsiane 1,5 szklanki + garść do posypania na wierzch,  drożdże 50 g, ciepła woda 2 szklanki, cukier 1 łyżka, sól 1 czubata łyżka, ocet jabłkowy 4 łyżki. Rozpoczynamy(...)mieszamy łyżką... można też użyć miksera z hakami do ciasta,dodajemy ocet... potem wyrabiamy ręcznie. Ciasto musi odchodzić od ręki i od miski, jeżeli jest za suche dolewamy kilka łyżek wody, jak  jest za mokre dosypujemy kilka łyżek mąki i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie przykrywamy i odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia. Potem zagniatamy chleby, wkładamy

chleba naszego
Chleb orkiszowy ze słonecznikiem i płatkami owsianymi 256

wyrośnięcie ciasta i upieczenie się chleba :) SKŁADNIKI: Na blaszkę o wymiarach 33 x 10 cm. 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej około 300 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 50 g nasion słonecznika 50 g płatków owsianych olej do posmarowania blaszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. W miseczce mieszamy drożdże z cukrem i odrobiną ciepłej (około(...)minut w ciepłe miejsce. 2. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, słonecznik i płatki owsiane. 3. Do miski z suchymi składnikami dodajemy rozpuszczone drożdże i dolewamy porcjami letniej wody. Mieszamy ciasto ręką, aż powstanie nam zgrabna kulka. Jeśli ciasto jest za suche dodajemy jeszcze wody, a jeśli się lepi do rąk to dosypujemy mąki. 4. Pozostawiamy ciasto w misce

W kuchni Katie
Chleb pszenny z siemieniem lnianym 136

ilość drożdży. Ale spokojnie, w smaku tego nie czuć. Środek jest przyjemnie miękki, a skórka fajnie chrupiąca. A siemię lniane doda nam zdrowia :) Przepis podpatrzyłem na blogu Przepis na chleb . I nieznacznie zmodyfikowałem :) To kolejny przepis z opisywanej ostatnio przeze mnie niedzieli, którą nazwałem Niedzielna Piekarnia #3. Wstałem sobie wtedy radośnie o 5 rano i pół dnia piekłem pieczywo :) Składniki(...)łyżką. Najlepiej jakąś dużą drewnianą. Mieszamy około 5 minut. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Ciasto powinno nieco podrosnąć. Następnie przekładamy ciasto do foremek (stosownie przygotowanych, czyli natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia). Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto powinno dość szybko rosnąć więc już nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleby pieczemy przez 1 godzinę. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz

Marder&Marder Manufacture
Litewski chlebek z farszem z serka i suszonych pomidorów 180

pycha. Chleb: 3 szklanki mąki żytniej 1 łyżka cukru 30 g świeżych  drożdży 2 szklanki maślanki 1 łyżeczka kminku 50 ml piwa sól Farsz: 1 opakowanie serka ziołowego Almette 80 g suszonych pomidorów 1 pęczek natki pietruszki 2 jajka żółty ser Podgrzewamy maślankę do temperatury ok. 30 C', dodajemy drożdże, cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Suszone pomidory kroimy w małą kostkę, dodajemy do serka wraz z pokrojoną natką pietruszki, jajkiem i serem startym na dużych oczkach, wszystko razem mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną mąką i rozciągamy rękoma w kwadrat o grubości ok. 2 cm. Następnie na ciasto wykładamy farsz i rozsmarowujemy równo na całej powierzchni, pozostawiając

Jadło i czytadło
chleb z serwatką na pokrzywie 160

Chleb z serwatką na pokrzywie Chleb z serwatką Składniki 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 350 ml serwatki 500 g maki pszennej 300 g mąki żytniej razowej dodatkowo kilkanaście liści pokrzywy Sposób przygotowania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy cukier, serwatkę, łyżkę mąki pszennej oraz łyżkę mąki żytniej, całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)zaczyn musi podwoić swoją objętość, z reguły w temperaturze 25 stopni trwa to około 30 minut). Do wyrośniętego zaczynu d odajemy mąkę pszenną i żytnią oraz sól, całość mieszamy na początku łyżką albo nożem, a następnie dłońmi do czasu aż ciasto będzie odchodziło od rąk ( jeżeli trzeba dodajemy teraz jeszcze trochę mąki). Tak wyrobione ciasto formujemy w kulę nakrywamy wilgotną

Miód i pieprz
Chleb z ostropestem i siemieniem oraz "Wino z Malwiną" 184

Ostatnio piekłam same chleby razowe i zatęskniłam za zwykłym białym chlebem na zakwasie. A ponieważ nie chciałam, by pieczywo było jedynie pustymi kaloriami, dodałam do niego siemię lniane i ostropest mielony.  Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 550 g mąki chlebowej pszennej(...)Wody należy dolać tyle, by ciasto dawało się mieszać łyżką. Nie trzeba go zbytnio wyrabiać. Wystarczy, gdy składniki dobrze się połączą. Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, nakrywając je wilgotną ściereczką. Wieczorem Piec chleb 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowy Chleb Pszenny Razowy na Zaczynie Pate 204

przygotowania chleba domowego - pszenny razowy https://www.youtube.com/watch?v=mScKpNeyAss Przygotowanie : Do przygotowania chleba użyłam robota ale można go przygotować ręcznie . Kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama . Najpierw przygotuję zaczyn: Do miski wlewam wodę dodaję drożdże i je rozpuszczam do rozpuszczonych drożdży dodaję mąkę , sól i mieszam łyżką aż powstanie jednolity gładki zaczyn (można zagnieść ręką ) Tak przygotowany zaczyn odstawiam(...)zaczynem nakrywam folią spożywczą ( można nakryć woreczkiem ) i ściereczką i odstawiam Przygotowanie ciasta ( po 12 -16 godzinach ) Teraz w drugiej misce ( w moim przypadku w misce od robota ) mieszam składniki na ciasto : oba rodzaje mąki , sól , drożdże , miód , wodę . Na najwolniejszych obrotach aż składniki się połączą Następnie dodaję porcjami zaczyn pate ( na dwa razy po połowie ) i wyrabiam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
BEZGLUTENOWY CHLEB 187

chleb bezglutenowy zawsze się udaje, ma pyszną, chrupiącą skórkę i jest miękki w środku. Nie kruszy się, przypomina taki normalny, z piekarni :) Brak glutenu zastąpiłam siemieniem lnianym i babką płesznik, jest pyszny :) SKŁADNIKI: - 360 g mąk bezglutenowych (u mnie mieszanka gryczanej, ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej) - 320 ml ciepłej wody - 1 duże jajko - 25 g świeżych drożdży - łyżeczka soli - łyżeczka cukru(...)najlepiej używaj drewnianej łyżki.Pod koniec mieszania dodaj olej. NACZYNIE ŻAROODPORNE  wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niego masę chlebową, odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. ROZGRZEJ PIEKARNIK NA 200 stopni, włóż naczynie z wodą. Kiedy ciasto wyrośnie wstaw je do zaparowanego piekarnika. Po 30 minutach wyjmij chleb z naczynia żaroodpornego, połóż z papierem

Kuchnia bezglutenowa Loli
Chleb bez zagniatania pieczony w garnku 173

Chleb  bez zagniatania dla początkujących, nie wymagający dużo pracy, zawsze się uda i jest pyszny 1/4 łyżeczki suchych drożdży 1 1/2 filiżanki ciepłej wody 3 szklanki mąki, plus nieco więcej do posypania. Można użyć żytniej, pszennej, mieszanej lub dowolnej 1 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: 1.  Do dużej miski wlać wodę, rozpuścić w niej drożdże. Dodać mąkę(...)trochę swój kształt to wstrząsnąć 1-2 razy garnkiem. 5.  Przykryć garnek i piec 30 minut, po czym zdjąć pokrywkę i piec kolejne 15 do 20 minut, aż chleb się zarumieni. Wyjąc z garnka studzić 1h przed krojeniem

Anioły w kuchni
Zakwas chlebowy żytni / Rye sourdough 199

odstaw. Dzień 3: To samo - dokarmianie po pól szkl. i mieszanie wieczorem. Dzień 4: Rano znowu dokarmianie. Wieczorem dokarm 1/2 szkl. mąki, ale już bez wody!!! Wymieszaj, przykryj i odstaw. Dzień 5: Zakwas jest już gotowy do użycia i pieczenia chlebka :)  Nie musisz zużywać całego zakwasu do chleba. Odłóż np. 3-4 łyżki zakwasu do nowego słoika i możesz

Delicious Place

Proponowane wyszukiwania