chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:98/356)

Pachnące, świeże bułeczki na rano... 188

Pyszne bułki, niesamowicie miękkie i z chrupiącą skórką. Zaczyn robimy z 500ml ciepłej wody, 1 łyżki cukru,50 g świeżych drożdży, 4 łyżek mąki. Wszystko mieszamy

chleba naszego
Chleb orkiszowy z pomidorami i sezamem 226

postanowiłam spróbować swych sił. Piekłam przecież już chleby, co prawda najczęściej na drożdżach, ale i na zakwasie tez już jakiś popełniłam :) Przepis pochodzi   stąd. Na zaczyn : 55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej 200 g mąki orkiszowej białej typ 630 lub 720 200 g wody 1 starte jabłko Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na minimum(...)łyżka miodu Tak wyglądało ciasto podczas przerabiania; składania. Przygotowanie : Do zaczynu dodajemy zmiksowane pomidory, sól, miód, sezam (potrzebujemy sporą miskę) Zmieszane, przesiane mąki dodajemy stopniowo do zaczynu i mieszamy , jeśli ręcznie to 10 min. Mikserem połowę krócej. Pozostawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 3 godz. W czasie tych 3 godzin : po 1 godz. wyjmujemy ciasto na posypany

Proste Potrawy
Środa na bogato 206

smak jest, to są i smakowite rzeczy. Po smakowitym obiedzie, smakowity podwieczorek w formie tarty jaglanej. Na kolację chleb orkiszowy. Zapomniałam, że mam orkisz, który czyni zwykłą mieszankę, niezwykłym chlebem. Cóż, będzie na następny raz :) Zupa z ciecierzycy w nowym wydaniu. Zamiast dyni – młoda kapusta. Trochę bardziej treściwa, ale pyszna tak samo. Czy bardziej? Zdania podzielone. Mi smakowała bardziej(...)ostygnie i miksujemy z jajkami. Dodajemy borówki i mieszamy delikatnie. Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim, wykładamy masę jaglaną. Na wierzch możemy dodać jeszcze owoców. Pieczemy w 180 st. C, najpierw 15 minut od dołu, a następnie z góry i dołu przez kolejne 15 minut. Podawać z miodem. Na koniec jeszcze chleb orkiszowy. Bez finezji, z mieszanki Gdańskich Młynów

Kucharzyca
Zupa porowa, czyli zielone menu majowe 184

kromki białego chleba lub chleba typu graham 4 łyżki oleju rzepakowego (40g) Wykonanie: Pora dokładnie myjemy, odcinamy jego zieloną część (opcjonalnie można zostawić dwu centymetrowy fragment zielonej części), kroimy na pół, a następnie w drobne plasterki. Pokrojonego pora umieszczamy w garnku, zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, dodajemy kostkę warzywną, mieszamy do momentu rozpuszczenia się kostki, zagotowujemy, zmniejszamy gaz do minimum(...)dokładnie blendujemy. Do utartego pora dodajemy ziemniaki, podsmażoną cebulę, łyżkę masła, wlewamy mleko oraz doprawiamy całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotowujemy i zdejmujemy zupę z gazu. Kromki chleba kroimy w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczywo i smażymy grzanki na dosyć dużym ogniu, aż ładnie się zrumienią (około kilku minut). Szczypiorek kroimy w cieniutkie plasterki, ser ścieramy

KulinarneImpresje.pl
Chleb wieloziarnisty pszenno-żytni 166

Kolejny przepis na domowy chleb z chrupiącą skórką i ziarenkami.     Składniki: -10 dkg drożdży -3 łyżeczki cukru -600 ml ciepłej wody -3 łyżeczki soli -5 szklanek mąki pszennej 650 -2,5 szklanki mąki żytniej -3-4 łyżki oleju -głęboki talerz mieszanki ziaren dyni, słonecznika,   sezamu, siemienia lnianego, itp    Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy(...)wody i szklankę mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.    Do większej miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy sól, pozostałą mąkę, wstępnie wyrabiamy, dodajemy olej, wyrabiamy, dodajemy ziarna i wyrabiamy ciasto chlebowe. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.    Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę, dzielimy na 2 porcje i formujemy bochenki. Przekładamy je do natłuszczonych blaszek

Maminek kulinarny
chleb bezglutenowy (mój pierwszy!) 191

wyboru możecie użyć mąk które są łatwo dostępne w większych marketach, przy alergii lub celiakii trzeba pamiętać o wybieraniu mąk certyfikowanych, z przekreślonym kłosem. Zapraszam do pieczenia! :) CHLEB BEZGLUTENOWY Z CZARNUSZKĄ lekko zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia polska bez glutenu" // keksówka o dł.20-25cm ~300g mąki gryczanej ~150g mąki kukurdzianej ~50g mąki ryżowej ~15g świeżych drożdży ~łyżeczka cukru(...)mieszaj aż się rozpuszczą. Wlej zaczyn do suchych składników i energicznie wszystko wymieszaj. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie wymieszaj ciasto raz jeszcze, przełóż je do keksówki o dł. 20-25cm, posyp wierzch czarnuszką i odstaw na ok. 30 minut. Gdy wyrośnie wstaw chleb do piekarnika nagrzanego

chili & sugar
Chleb z zieloną czubrycą 185

pieczeniu chleba, jest coś magicznego, nic nie przynosi mi więcej radości niż własnoręcznie upieczony chleb. Do tej pory uważałam, że pieczenie chleba jest skomplikowane, ale odkryłam ten przepis. Chleb jest bardzo smaczny i  łatwy.  Należy go dobrze wystudzić, wtedy nie będzie się kruszył, długo też zachowuje świeżość. Składniki: Szklanka ciepłej wody, ( nie może być gorąca) 30 gram drożdży(...)ciasto znacznie wyrośnie ponownie je mieszamy, w ten sposób pozbywamy się nadmiaru powietrza. Wymieszane ciasto ponownie przykrywamy i drugi raz pozwalamy mu wyrosnąć. Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni. Wkładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką foremki, posypujemy górę ciasta płatkami owsianymi i wstawiamy do piekarnika. Obniżamy temperaturę do 220 stopni pieczemy 50 minut. Chleb musi dobrze wystygnąć, żeby się

Smaki Przyprawy i Kolory
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 147

wybrała dla nas Dana z bloga  Leśny Zakątek Jest to chleb pieczony z mąk  jasnych:  żytniej i orkiszowej. Dodatek tartego jabłka sprawia, że chleb ma ciekawy aromat i zachowuje długo świeżość. Podaję za Daną: Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu żytniego 130 g mąki żytniej typ 720 100 g wody 90 g startego jabłka ze skórką(...)jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek. Układamy plastry jabłek / po dwa do foremki / na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230st. przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210st. Moje uwagi do tego chleba. W trakcie

Przepisy na domowy ser i chleb
Czereśniowa sałatka ze stekiem 133

klonowy, ocet balsamiczny i czereśnie wydrylowane. Przesmażam chwilę.  Szparagi kroję na maszynce do chleba na cienkie paski. Wrzucam do gotującej wody osolonej i odstawiam na 10 minut, nie gotuję już ich. Na talerzu układam rukole, dodaję plastry mięsa, czereśnie, porzeczki, ser lazur. Składniki sosu mieszam w słoiczku i polewam nim sałatkę

wesoła kuchnia
Naleśnikowe tosty 448

już zapraszam do wypróbowania. Składniki ( dla 4 osób ) 8 kromek chleba tostowego Ciasto naleśnikowe ( moja wersja ) 3 jajka 5 łyżek mąki szklanka mleka szczypta soli  oliwa do smażenia  Wykonanie  Do miski dodaję nasze wszystkie składniki powyżej wymienione , następnie mikserem bardzo dobrze mieszamy i odstawiamy na 20 minut ciasto . Po tym czasie , bierzemy chlebek i po jednej kromce

Mój Smak
Gulasz ze schabu wieprzowego 235

schabu jest gotowy, na końcu lekko zabielamy sos śmietanką (opcjonalnie), już nie gotujemy tylko mieszamy. Jeśli woda szybciej odparuje niż zmięknie mięso, podlewamy gulasz jeszcze wrzącą wodą. Gotowy gulasz przekładamy do miseczek, dekorujemy świeżymi listkami natki pietruszki. Podajemy z surówką ze świeżej kapusty i kromkami chleba. The post Gulasz ze schabu wieprzowego appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orkiszowy chleb na piwie 132

resztę składników: pozostałą mąkę, sól, oliwę z oliwek oraz jasne piwo. Całość dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia (lub do momentu aż ciasto podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto przekładam do formy wysmarowanej masłem i posypanej otrębami. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut, chleb powinien wystawać nieco z formy. Następnie formę z ciastem umieszczamy w piekarniku nagrzanym

Mango Papaja
Kuleczki chlebowe z boczkiem i serem 176

żółtego sera 200 g boczku wędzonego oregano, sól, pieprz, papryka ostra szczypta soli Przygotowanie Chleb kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem i wbijamy jajka. Odstawiamy na chwilę, następnie miksujemy blenderem, albo rozgniatamy widelcem. Dodajemy przyprawy, mąkę, boczek pokrojony w drobną kostkę i ser starty na tarce. Mieszamy dokładnie, jeśli masa jest zbyt luźna, dodajemy mąkę. Formujemy kuleczki wielkości małej mandarynki. Układamy

e-PrzepisyKulinarne
Serowo – cynamonowe zawijańce 178

łyżkami cukru , 2 łyżkami mąki i jedną szklanką ciepłego ( ale nie gorącego ) mleka . Mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieplutkie miejsce ( kominek, kaloryfer , grzana podłoga itp.. ) Po około 20-30 minutach powinny ładnie wyrosnąć . Teraz je przelewamy do miski lub maszyny do wyrabiania chleba , dodajemy rozpuszczone , ale nie gorące masło i pozostałe składniki . Wyrabiamy na gładką masę . Przekładamy

Ogrodnik w podróży
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 174

puszki odcedzamy na sicie, płuczemy w bieżącej wodzie i dodajemy do miski. Całość mieszamy i polewamy sosem z jajek, oliwy i przypraw. Można jeść ją lekko ciepłą. Albo zupełnie na zimno, jak sałatkę. Jest pyszna. Smaki są niesamowicie zrównoważone, tekstury przeróżne. Z kromką świeżego chleba, z czosnkowym pieczywem, z grzanką i kieliszkiem białego wytrawnego wina. Szybko i pysznie. Nie spodziewacie

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania