chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:98/356)

Farmerska sałatka z kurczaka – sos ranch 264

towarzystwie czegoś chrupkiego, słodkiego i pikantnego. Ta sałatka ma w sobie multum smaków – idealnie sprawdzi się na lunch albo na piknik, zamknięta w tortilli albo między dwoma kromkami świeżego chleba. Dzień przed przygotowaniem sałatki kurczaka oczyszczamy, przyprawiamy i smażymy, gotujemy albo pieczemy – ja polecam Wam nieustannie TEN PRZEPIS na piersi pieczone w piekarniku, które zawsze zostają soczyste. Sałatka z kurczaka(...)ziemniaków, do żeberek i karkówki. Sosem zalewamy składniki sałatki, całość dokładnie mieszamy, przekładamy do salaterki i chłodzimy. Dobrze jest dać sałatce przynajmniej 4-5 godzin w lodówce, żeby smaki zdążyły się połączyć i rozwinąć. Sama w sobie jest bardzo sycąca – ja uwielbiam ją zapakowaną pomiędzy kromkami świeżego chleba, z liściem sałaty. Z tej ilości składników dostaniecie dwie solidne porcje

Karo in the Kitchen
CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE 213

sposób. W tej chwili mój zakwas jest po 3 cyklu dokarmiania i pracuje już zupełnie inaczej, inaczej też wyrasta na nim chleb. Dla porównania dodałam fotki chleba na młodym zakwasie i te na obecnym. Składniki: - 250g mąki gryczanej białej - 150g mąki ryżowej - 100g skrobi z tapioki (można zastąpić kukurydzianą lub ziemniaczaną, ale jak dla mnie tapioka jest zdecydowanie najlepsza) - 200g(...)korzystam nawet z miksera, mieszam wszystko dużą łyżką. Masę (jest dość rzadka) przekładam do formy lekko przesmarowanej (lepiej przylega papier) i wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję i obsypuję ulubionymi ziarnami. Odstawiam pod przykryciem (folią alu lub spożywczą, by nie obsychał) w dość ciepłe miejsce do wyrastania. Po ok.10h lub gdy chleb wypełni formę wstawiam go do piekarnika nagrzanego

Smaczne Zdrowe
domowy chlebek irlandzki pełnoziarnisty 106

pełnoziarnistej 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 300 ml maślanki 60 g masła, schłodzonego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki soli wykonanie: W dużej misce mieszamy mąkę pełnoziarnistą z mąką „białą”, sodą, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozcieramy palcami. Dodajemy maślankę i przy pomocy np. noża wyrabiamy ciasto(...)papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy tak aby ciasto miało ok 18 cm średnicy. Ostrym nożem głęboko nacinamy krzyżyk. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 35-45 min. Upieczony chleb ostukany od spodu wydaje głuchy odgłos.Po upieczeniu studzimy na kratce

Domowy Smak Jedzenia
Wrześniowa piekarnia - chleb z jabłkiem na zakwasie 152

upiekłam już na początku weekendu, a nie jak zwykle w niedzielę :) Poniżej podaję ilość składników za Daną, choć wypiekałam z połowy, bo na tydzień wystarcza mi jeden bochenek chleba. Składniki : Zaczyn 2 łyżki zakwasu żytniego 200g mąki żytniej typ 720 150g wody 140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto właściwe cały(...)ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek. Układamy plastry jabłek / po dwa do foremki / na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230st. przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210st. Chleb wydaje się deserową odmianą

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb na zakwasie z ziarnami 136

wody gazowanej ZAKWAS ! ! ! Powyższe składniki to podstawowa wersja tegoż chleba. Ja w zależności na co mam akurat ochotę dodaję jeszcze: 3/4 szkl. ziaren słonecznika 3/4 szkl. nasion dyni 3/4 szkl. sezamu białego Mąkę przesiewamy przez sito, pozostałe po mące pełnoziarnistej otręby dorzucamy do reszty. Dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Dodajemy zakwas. Mieszamy. Wlewamy jedną szklankę wody przegotowanej(...)znowu mieszamy. Następnie szklanka wody gazowanej, mieszamy. I znowu przegotowanej i gazowanej. Z wyrobionej dokładnie i z sercem masy odkładamy 3 duże łyżki na kolejny zakwas,  resztę przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki. Najlepiej kupić dwie małe keksówki lub jedną długą i wysoką. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 12 godzin

Jemy Pijemy
Chleb żytni, łatwy i szybki 244

łyżeczki soli gruboziarnistej do posypania  Przygotowanie chleba: W letniej wodzie (najlepiej temp. 35-40 °C) rozpuść drożdże z miodem, wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę. W tym czasie do dużej miski wsyp przesianą mąkę żytnią, zmielony słód i sól. Wymieszaj suche składniki. Dodaj oliwę, wodę z drożdżami, i miksując mieszaj około 10 minut. Ciasto będzie luźne, więc nie nadaje(...)się do ręcznego wyrabiania, ale mikser w sam raz nada się do mieszania ciasta. Przykryj miskę z ciastem i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na około godzinę - do podwojenia objętości. Przełóż ciasto do podłużnej foremki - ciasto powinno wypełnić foremkę odrobinę ponad połowę wysokości, może trochę więcej. Wyrównaj delikatnie wierzch ciasta, najlepiej łyżką lub szpatułką moczoną w zimnej wodzie. Posyp

Grahamka, weka i kajzerka
Rolada śląska, czyli zrazy zawijane 169

kultur, mieszanka narodowości, twór, który wchłonął wszystko co do wchłonięcia było, zmielił i finalnie wytworzył to, co mamy obecnie: niepowtarzalny region, niepowtarzalną kulturę, niepowtarzalną kuchnię. Przez wieki kultura śląska mieszała się i czerpała to, co najlepszego oferowała kultura Słowian, Czech, Austrii i Niemiec. Dzięki temu wykształciła się oryginalna kultura z własną gwarą, strojami ludowymi, a przed wszystkim kuchnią. Ze względu(...)boczku wędzonego (kroimy w słupki) kilka kiszonych ogórków (kroimy w słupki na cztery) 3 duże cebule (siekamy drobno) musztarda Dijon kilka listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka kromek chleba razowego kilka suszonych grzybów sól, pieprz do smaku smalec lub olej do smażenia kilka łyżek mąki pszennej 2 kieliszki wódki (opcjonalnie) Mięso kroimy w poprzek włókien na 1 cm kotlety

Marder&Marder Manufacture
Chleb bez zagniatania z żurawiną i orzechami laskowymi – pieczony na 2 sposoby 172

pieca. To drożdże odwalają tutaj kawał dobrej roboty.   Ten chleb można upiec na dwa sposoby – w rozgrzanym żeliwnym garnku z pokrywką lub bez przykrycia – na patelni z odpinaną rączką, w tortownicy albo w naczyniu żaroodpornym. Oba te sposoby dla Was opiszę. DZIEŃ 1, wieczorem Odważoną mąkę mieszamy z drożdżami i solą w dużej misce. Wsypujemy suszoną żurawinę – szukajcie takiej(...)żeby popękały na 2-3 kawałki i dodajemy je do mąki. Ciepłą (45-50⁰C) wodę mieszamy z miodem. Wlewamy płyn do mąki z bakaliami i dokładnie całość mieszamy – tak, żeby składniki dobrze się połączyły, a w misce nie było widać śladu suchej mąki. Ciasto będzie rzadkie i byle jakie, absolutnie się tym nie przejmujcie – dokładnie takie ma być

Karo in the Kitchen
Kulebiak z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i śliwkami 173

kostkę cebulę i suszone śliwki. Dodajemy ugotowaną kapuste, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy. 3. Z arkusza ciasta francuskiego odkrawamy około 6-8cm pasek z węższej strony. Na środek pozostałego ciasta wykładamy przestudzoną kapustę. Formujemy kształt jak bochenek chleba, sklejamy, układamy klejeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Z odkrojonego kawałka ciasta wykrawamy dowolny

Szefowa kuchni
Grzanki z awokado, chilli, pomidorem i szynką parmeńską 133

koktajlowych 4 plastry szynki parmeńskiej 3 łyżki soku z cytryny sól, płatki chilli 1. Chleb opiekamy w tosterze lub piekarniku do momentu aż będzie chrupiący. 2. Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestkę i skórę. Rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, chilli i sól. Dokładnie mieszamy.  3. Grzanki smarujemy obficie pastą z awokado. Układamy na nią pokrojone pomidorki koktajlowe

Szefowa kuchni
Szybka babka karobowo-waniliowa 210

pieczenia 200 g masła lub margaryny 3 większe jajka 2 łyżki karobu, czyli Mączki chleba święt. cukier puder trzcinowy do oprószenia ciasta Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy oba rodzaje cuku, znów mieszamy.  Kolejno wbijamy 3 całe jajka, wstępnie

Słodkie okruszki
Pain de mie -delikatny francuski biały chleb 152

dwukrotnie. Ciasto właściwe Zaczyn rozdrobnij i włóż do misy miksera, lub do maszyny do chleba(użyjcie programu zagniatanie ) Dodaj mąkę chlebową, sól, cukier, drożdże i mleko.  Wymieszaj około 2 do 3 minut - ciasto będzie suche i postrzępione. Miksując (mieszając) dodawaj po kawałeczku miękkiego masła. Mieszaj (ugniataj) tak długo aż ciasto będzie miękkie gładkie i elastyczne. Następnie włóż ciasto

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb domowy - krok po kroku 84

Postanowiłam spełnić Wasze prośby. Przepis dostałam od mojej mamuśki. Chleb robi się bardzo łatwo i szybko. Zresztą.. zapraszam do zapoznania się z przepisem. Przepis jest na dwa bochenki chleba, takie jak widzicie na zdjęciu. Składniki: 1kg mąki 3,5 łyżki oleju 1/2 łyżki soli 1/2 kostki drożdży 3 szklanki wody 1/4 opakowania słoneczniku 1/4 opakowania siemia lnianego Przygotowanie: Drożdże(...)już wszystkie składniki mamy w misce - mieszamy dokładnie.  Ciasto będzie się kleiło, więc się nie martwcie. Następnie przedzielcie na dwie części i włóżcie do foremek posmarowanych olejem. Wierzch ciasta przesmarujcie delikatnie wodą, aby była chrupiąca skórka, czym więcej wody dacie, tym skórka będzie twardsza. Więc radzę przetrzeć mokra ręką wierzch ciasta.   Chleb pieczemy 1h w 180 stopniach

My World by Dagmara Rek
Zakwas pszenny na barszcz biały 126

laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu ew. 1 łyżeczka zakwasu na chleb lub kwasu z kuszonych ogórków /kapusty kiszonej Przygotowanie: Składniki zakwasu wymieszać w dużym naczyniu np. wyparzonym wrzątkiem słoju. Naczynie przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Zakwas należy mieszać 3 razy dziennie drewnianą mątewką lub drewnianą łyżką. Zakwas jest ukiszony po 5-7 dniach

Codziennik Kuchenny
Chicken Tikka Masala z chlebem Naan 127

mieszamy. Następnie 1 łyżka chicken tikka masala,1 Tandori kolor i garam masala. Mieszamy i przykrywamy gotujemy około 10 min. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy naszego kurczaka oczywiście ściągamy go z wykałaczek, Tuszymy około 10-15 min Smacznego Polecam to danie również z chlebem Naan przepis na stronie

Viola cooks with passion

Proponowane wyszukiwania