chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:107/356)

Zakwas na chleb. 158

która poinstruowała mnie co i jak. To co, ma ktoś ochotę zjeść za 4-5 dni kromkę świeżego chleba z masłem? Jeśli tak, to zaczynamy! Składniki na zakwas na chleb: mąka (u mnie żytnia, ale może być również pszenna) letnia woda, u mnie źródlana, przegotowana      Zaczynamy od przygotowania naczynia. Może to być duży słoik(...)cieniutką ściereczkę, płótno lub, tak jak ja, tetrową pieluszkę i sznurek bądź gumkę recepturkę. 1 DZIEŃ Do garnka wlewamy pół szklanki letniej wody, dodajemy pół szklanki mąki i dokładnie mieszamy. Wierzch słoika lub garnka przykrywamy cienkim materiałem i obwiązujemy sznurkiem bądź gumką. Następnie naczynie przekładamy w ciepłe miejsce (np. obok grzejnika lub w kotłowni). Zaczyn powinien być przechowywany w cieple

Rozpustne gotowanie
Chleb razowy z suszonymi pomidorami 194

Całość mieszamy za pomocą haka do wyrabiania ciasta około 10 minut. Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (moje ciasto wyrastało w piekarniku nagrzanym do temp. 35 stopni). Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Ponownie przykrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Chleb pieczemy

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb Pszenno orkiszowy ze słonecznikiem 254

bierzemy), dodajemy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia,wlewamy miód i wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy.Powstałą zawiesinę zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na 15 minut. Ciasto chlebowe: Do misy wsypujemy przesianą mąkę pszenną i mąkę orkiszową jasną,Dodajemy sól i ziarna słonecznika. Wlewamy wyrośnięty rozczyn.Wyrabiamy ciasto energicznie kolo 15 minut. Kosz do wyrastania chleba obsypujemy mąką i przekładamy

Różowa kuchnia
Chleb pszenno-żytni z cebulką 180

upieczenia , domowy chleb o wyjątkowym smaku.     Składniki: -ok. 7 szklanek mąki pszennej 650 ( ok. 1 kg ) -2 szklanki mąki żytniej 720 -10 dkg drożdży -3 łyżeczki cukru -3 łyżeczki soli -650 ml ciepłej wody -1,5 szklanki prażonej cebulki Drożdże rozcieramy z cukrem. Dolewamy 200 ml wody (szklanka). Wsypujemy szklankę mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia(...)zwiększamy temperaturę do 180 st. C. Pieczemy 50 minut. W międzyczasie przygotowujemy dość gęsty krochmal,  którym na 15 minut przed końcem pieczenia smarujemy nasze chleby. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Chleb piwny - wyzwanie 179

problemu sobie poradzi.Chleb jest bardzo sprężysty, delikatny posmak słodyczy i jest wyczuwalna nuta ciemnego piwa. Zupełna odmiana od tradycyjnego. Moja mała przepada za tym chlebem. "mamo chleb jest przepyszny" :) (nie ma pojęcia, że on jest na piwie :))). Także polecam go w 100 % i ja go jeszcze nie raz upiekę. SKŁADNIKI : 400 G mąki pszennej (typ 550 ) 300 g piwna ciemnego(...)mieszamy dodajemy przesianą mąkę oraz łyżeczkę soli. Ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką lub jeżeli mamy mocny mikser wyrabiamy do w mikserze. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. - wkładamy do wysmarowanej keksówki tłuszczem oraz posypanej płatkami owsianymi - ja dałam jeszcze ciastu ok 30-40 minut czasu na podrośnięcie - po tym czasie piekłam w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 40 minut. Gotowe chleb jest

Basia w kuchni
Drożdżowy chleb ze słodem 174

chleby Zaczyn: 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 8 łyżek mąki pszennej razowej Ciasto chlebowe: zaczyn 350 ml ciepłej wody 200 g mąki żytniej typ 1050 200 g mąki orkiszowej 600 g mąki pszennej typ 720 2 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy      2 łyżki miodu 3 łyżki suszonego słodu żytniego ciemnego Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy(...)mnie ciasto wyrosło w przeciągu 1,5 godziny. Ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na pół, formujemy dwie kule. Dwa okrągłe (lub jeśli wolicie podłużne) koszyczki do wyrastania chleba wykładamy lnianą ściereczką i posypujemy mąką. Wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, na jego dnie ustawiamy pojemnik z wodą

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas żytni na domowy chleb 107

zakwas i upiec na nim swój chleb. Czasem tak mam. Pod wpływem chwili kupuję kilka rodzajów mąk i robię zakwas. Tym razem nastawiłam aż dwa rodzaje: żytni i orkiszowy. Połowę niedzieli poświęciłam domowej piekarni. Dziś prezentuję Wam przepis na ten bardziej powszechny – żytni, którego dokarmiałam nieco na oko. Wymagał ciepła i systematycznego mieszania. Co jest potrzebne na zakwas żytni(...)łyżki mąki żytniej i 30-40ml letniej wody. Konsystencja ma być „śmietanowa”. Powinny być już tez widoczne małe bąbelki na jego powierzchni. Po kolejnych 8h mieszamy i dokarmiamy zakwas według powyższych proporcji. Bąbelków jest coraz więcej, zmienia się także zapach na lekko octowy. Ostatnie dokarmienie także wykonujemy po 8h w tych samych proporcjach. 6h od ostatniego dokarmienia

Raj dla Podniebienia
Pomidorowiec orkiszowy z czarnym sezamem 185

jęczmiennego (opcjonalnie) 30 g czarnego sezamu Przygotowanie chleba: Przesiej do miski obie mąki. Wymieszaj je z solą i zmielonym słodem. W oddzielnej misce zmiksuj pomidory, dodaj do nich rozkruszone drożdże, mód i wszystko wymieszaj. Przelej zmiksowane pomidory do dużej miski. Mieszając drewnianą kopyścią, lub mikserem na wolnych obrotach, stopniowo dodawaj mąki. Mieszaj do połączenia się składników. Wyłóż ciasto na blat(...)się przydać odrobina maki do podsypania. Wyłóż ciasto z powrotem na blat roboczy. Podziel ciasto na 2 lub 3 części (w zależności od tego, jak duże bochenki będziesz formować. Chleb możesz włożyć do keksówki lub włożyć do koszyka do wyrastania. Jeśli formujesz podłużne bochenki, moźesz je od razu umieścić na blasze przekładając zrolowanymi ściereczkami, aby przytrzymywały ciasto w trakcie wyrastania

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi i czarnuszką. 158

pachnie czarnuszką, to już w ogóle bajka. Bardzo nam posmakował, zarówno jako dodatek do karkówki z grilla , jak i do poczciwych kanapek do pracy. Bardzo polecam! Składniki na chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi i czarnuszką:  na dwie keksówki 1 kg mąki pszennej 70 g drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki wody 7 łyżek płatków owsianych górskich(...)wyrośnięty rozczyn, mieszamy drewnianą łyżką i stopniowo wlewamy po szklance wody, aż uzyskamy gęste ciasto. Jeszcze chwilę wyrabiamy, następnie oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzielimy na pół, chwilę wyrabiamy, formujemy podłużne bochenki, przekładamy do form wysmarowanych masłem, blaszki przykrywamy ściereczkę i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Gdy chleby rosną nagrzewamy

Rozpustne gotowanie
Chleb z Vermont na zakwasie 149

zakwasie   za: "Chleb" Jeffrey Hamelman (2 duże bochenki) Zaczyn: 140g mąki chlebowej 170g wody 30g dojrzałego płynnego zakwasu Gotowe ciasto: 680g mąki chlebowej 90g mąki żytniej razowej (u mnie czasem zastępują ją otręby pszenne) 420g wody 20g soli 300g zaczynu (ja dodaję cały przygotowany zaczyn) Zaczyn przygotowuję na 12-16h wcześniej. Wszystkie składniki dokładnie mieszam, przykrywa ściereczką(...)odstawiam w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn jest już gotowy dodaję resztę składników i dokładnie mieszam. Ręczne wyrabianie ciasta zajmuje mi zazwyczaj nie mniej niż 10 minut, czynność przerywam gdy ciasto jest sprężyste i nie rwie się przy rozciąganiu. Następnie wkładam ciasto do naczynia, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 75 minut. Wyjmuję ciasto na omączony blat, formuję

Zapiski Młodej Żony
Chleb pszenno-razowy z czarnuszką, kminkiem, siemieniem i czosnkiem niedźwiedzim 173

swojskie to swojskie. Uwielbiam konsystencję świeżych drożdży oraz aromat pieczonego chleba. A do jeszcze ciepłej pajdy, wystarczy jedynie masełko albo smaczna oliwa.  Składniki na 2 bochenki: 50 dag mąki pszennej 50 dag mąki razowej 0,5 l ciepłego mleka 4 dag świeżych drożdży 5 łaskich łyżeczek cukru płaska łyżeczka soli łyżeczka kminku łyżeczka czarnuszki łyżeczka siemienia lnianego  wiązanka(...)liści czosnku niedźwiedziego (może być suszony) Dodatkowo: masło do wysmarowania foremek Zaczyn: Do ciepłego mleka dajemy pokruszone drożdże oraz cukier i razową mąkę. Energicznie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.  Do zaczynu dodajemy kminek, czarnuszkę, siemienie, oraz posiekany czosnek a także sól i przesianą pszenną mąkę. Delikatnie wszystko mieszamy

Bon Appetit Małgorzaty
Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem 177

Następnym razem zostawię je do rośnięcia na całą noc i będę piekła dopiero rano. Mimo wszystko chleb bardzo nam smakował, dodatek pomidorów do chleba to doskonały pomysł. Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem Składniki Zaczyn: 55 g aktywnego zakwasu żytniego razowego 200 g mąki orkiszowej białej 200 g wody 1 jabłko starte  na tarce jarzynowej Ciasto właściwe: cały(...)mąki orkiszowej  białej 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżka miodu sezam czarny  wg uznania (użyłam białego) 15 g soli morskiej Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy na minimum 12 godzin. Do zaczynu dodajemy zmiksowane pomidory, sól, miód i sezam. Następnie stopniowo dodajemy obydwie mąki. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez około 10 minut

Kulinarne przygody Gatity
Chleb z mąki pełnoziarnistej 121

chleba, tym razem z mąki pełnoziarnistej .Polecam. SKŁADNIKI 1 szklanka mąki  graham orkisz 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki mąki żytniej razowej 1 łyżeczka cukru  1, 5 łyżeczki soli 20 g drożdży zakwas (Przepis  TU 1 łyżka słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego woda ok. 1,5 szklanki  WYKONANIE 3 rodzaje mąki wsypujemy do miski, mieszamy,żeby(...)otrębami. Wypełniamy do połowy formy.Odstawiamy i czekamy, aż urośnie i wypełni całą formę. Pieczemy 1 godzinę  w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok 220 stopni. Polecam również inny rodzaj chleba TU SMACZNEGO   Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
domowy chleb pszenno żytni z ziarnami 100

mąki żytniej 80 g drożdży ok. 780 ml wody, letniej 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ok. 300 g mieszanki nasion (słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni) wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, ok. 120 ml letniej wody oraz ok. 120 g mąki orkiszowej lub pszennej. Wymieszany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodajemy wymieszane mąki z solą oraz(...)Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie przekładamy do dwóch natłuszczonych foremek/ keksówek i ponownie pozostawiamy do podrośnięcia. Pieczemy w 180 st. C, przez ok. 50 min. Dobrze upieczony chleb po wyciągnięciu z foremki, gdy „postukany” od spodu wydaje głuchy odgłos. Po upieczeniu chleby studzimy na kratce

Domowy Smak Jedzenia
Chleb pszenny z Bourke Street Bakery 140

Street Bakery. Przepis znaleziony na blogu  Trufli . Chleb jest wspaniały. Ten smak, ten zapach, ta skórka :) Coś pysznego! Składniki: 405 g zakwasu pszennego, 765 g mąki pszennej chlebowej,  1/3 łyżeczki drożdży instant, 400 ml wody, 1 łyżka soli morskiej W misce umieszczamy zakwas, wodę i drożdże - wszystko dobrze mieszamy i dodajemy mąkę. Miksujemy całość 4 minuty na niskim(...)lodówki i tuż przed włożeniem do piekarnika nacinamy. Pieczemy w naparowanym piekarniku (wystarczy miseczka z wodą umieszczona w piekarniku), nagrzanym do 240 stopni przez około 35 minut. Upieczony chleb postukany od dołu powinien wydać głuchy odgłos. Studzimy na kratce, kroimy po całkowitym ostudzeniu.  Smacznego

Plate of Joy