Dziś mamy Święto, dlatego też wszyscy w domu. Można zjeść razem coś pysznego ! U nas dziś świeży, pieczony w domu chleb z pysznymi dodatkami. Składniki na chleb 500 g mąki- orkiszowa typ 2000 i żytnia typ 720 w nierównym proporcjach, ważne by było dokładnie 500 g całości 10 g drożdży świeżych lub 4 g drożdży suchych 300 ml wody – ciepłej(...)masz robota ustaw mieszanie na 20 minut. Pozostaw pod przykryciem na około godzinę. Następnie uformuj bochenek i pozostaw do wyrośnięcia jeszcze pół godziny. Spryskaj woda z wierzchu. Wstaw do nagrzanego do 220-230 stopni piekarnika i wypiekaj tak 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz dalsze 35 minut. Odstaw do wystudzenia. Pokrój chleb na kanapki. Każdą posmaruj
Z Kuchni Do KuchniChleb pieczony w takim garnku wychodzi puszysty i chrupiący, a kromka z takiego chleba jest naprawdę sporej wielkości ;) Składniki na jeden chlebek Zaczyn : 30-35 g świeżych drożdży 1/3 szkl wody 1 łyżeczka cukru Ciasto : 650 g mąki pszennej typ 650 3 łyżki oliwy około 1 szkl letniej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki lnu do obsypania garnka garść płatków(...)owsianych lub otrębów olej/oliwa do wysmarowania garnka 1. Z letniej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misce mieszamy mąkę z solą oraz lnem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz z 3/4 szkl letniej wody (1/4 zostawiamy do dolewania) i zaczynamy wyrabiać, podczas początkowego wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Wyrabiamy z około 5-10 min. Jeśli konsystencja jest
Gotowanie...to proste !chleba. W pierwszej misce łączymy: zakwas żytni, mąkę oraz wodę, szczelnie zamykamy i odkładamy. W drugiej misce: uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika zalewamy gorącą wodą z dodatkiem soli, szczelnie zamykamy i odstawiamy. W trzeciej misce: mąkę żytnią zalewamy gorącą wodą z dodatkiem soli, zamykamy i również odstawiamy na 16 godzin. 2. W drugi dzień po wyznaczonym czasie mieszamy(...)chlebowe do formy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny aby podwoiło swoją objętość. Optymalna temperatura 20-24 C w pomieszczeniu. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 250 C, wierzch chleba skrapiamy wodą i wstawiamy do pieczenia na ok 15 minut, po tym czasie na kilka sekund otwieramy drzwiczki piekarnika aby wypuścić parę, temperaturę pieczenia obniżamy do 180 C i pieczemy
Apetyczna babeczkaLink do filmu z przygotowania: Chleb z kaszą gryczaną https://www.youtube.com/watch?v=Dma8ZMAU9m4 Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odstawiam do wystudzenia. Teraz przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniej wody , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut(...)piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach : Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę, kaszę gryczaną, sól, wodę . Składniki na początku mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat. Ciasto przerabiam kilka razy na blacie i dodaję słonecznik i dynię i nadal wyrabiam. Ciasto wyrabiam około
Uwaga Babcia Piecze Chlebjajka ugotowane na twardo 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 surowe jajko 1 łyżka majeranku 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka chrzanu 1 płaska łyżka soli pieprz do smaku 2 kromki chleba tostowego, namoczonego i wyciśniętego 1 łyżka siekanej natki pietruszki(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso mielimy. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju kilka minut. Do mięsa dodajemy jajko, namoczone, wyciśnięte pieczywo i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, przekładamy część mięsa i wyrównujemy, następnie układamy jajka ugotowane na twardo i przykrywamy resztą mięsa. Pieczeń dekorujemy marchewką, ziarnkami pieprzu i ziela oraz liśćmi laurowymi. Pieczeń nakrywamy folią aluminiową i pieczemy około
Kulinarne Fantazje Mariolimomencie możesz go zmiksować blenderem. Następnie wrzuć pokrojony na mniejsze kawałki ser i mieszaj aż się rozpuści. Do sosu dodaj pulpety, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Rada: pulpety świetnie smakują z dodatkiem makaronu i wszelkiego rodzaju kaszami, a także po prostu z chlebem. Artykuł Pulpety w sosie serowym. Zrób i zostań bohaterem w swoim domu
Kulinarna Polskamałego pomidora 3-4 oliwki kilka kosteczek sera Feta kiełki grzanki z chleba SOS: 2 łyzki oliwy z oliwek łyżeczka posiekanego koperku sok z cytryny miód sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Składniki na sałatkę kładziemy warstwowo do słoika Oliwę, sok z cytryny, miód,sól i pieprz -mieszamy-dodajemy posiekany kiperek-gotowe. Sos proponuję sos zabrac w odrębnym pojemniczku i sałatkę polać tuż
Kopystką po garachniego ziarna jakie lubicie. Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie polecam ten przepis .. . Składniki; 1 kg mąki żytniej, 650 ml ciepłej wody, zakwas szczypta soli Wykonanie; Do przygotowanego wcześniej zakwasu dodajemy 500 g maki i 500 ml cipłej wody. Mieszamy i odstawiamy na noc. Rano dodajemy sól oraz resztę maki i wody
Anioły w kuchniBo kto w końcu powiedział, że w leczo musi być mięcho? Nie musi być kiełbasa, nie muszą być parówki (to już fanaberia). Mogą być jedynie warzywa
Mieszam w GarnkuBardzo prosty przepis na domowy makaron, wersja podstawowa. Ciasto robimy z 1 kg mąki, 1 czubatej łyżki soli, 2 szklanek ciepłej wody i 1/3 szklanki oleju
chleba naszegoprzestudzeniu dodajemy do dyni , razem ze startym na drobniutkiej tarce , parmezanem . Mieszamy dosalając do smaku i dodając nieco pieprzu cayenne , gałkę i czosnek . Wstawiamy do lodówki na godzinę ,żeby farsz troszkę stężał – łatwiej będzie się nakładał . Składniki na pierogi wrzucamy do maszyny do wyrabiania chleba -mój patent leniucha lub mozolnie zagniatamy na stolnicy " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżySurowiec: -250 g boczku -250 g łopatki -250 g karkówki Przyprawy: -czosnek zgnieciony przez praskę 15 g do całości (jak ktoś woli może dad mniej) -sól
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 4 kromki wielozbożowego chleba (u mnie 7 ziaren) 125 g chudego twarogu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki 1 1/2 łyżeczki oleju lnianego SemCo sól do smaku 4 liście sałaty Przygotowanie W miseczce mieszamy chudy twaróg z jogurtem naturalnym i olejem lnianym. Dodajemy 1 1/2 łyżki kiełków
Słodkie okruszkipieczarki wędzona słonina (ilość wg uznania) 1-2 łyżki masła sól, pieprz Chleb zarumienić na rozgrzanym maśle (z obu stron). (Serduszka wycięłam foremką do ciastek.) Na patelni podsmażyć plasterki słoniny i dodać pieczarki. Rozbite jajka rozmieszać w miseczce i przelać na patelnię (gdy pieczarki zmiękną). Mieszać do ścięcia się jajek. Posypać solą i pieprzem (uważać na sól, ponieważ słonina
Di gotujezdrowie. Spróbujcie. Przygotowanie jest naprawdę szybkie i proste. Składniki: 4 kromki wielozbożowego chleba (u mnie 7 ziaren) 125 g chudego twarogu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki 1 1/2 łyżeczki oleju lnianego SemCo sól do smaku 4 liście sałaty Przygotowanie: W miseczce mieszamy chudy twaróg z jogurtem naturalnym i olejem lnianym. Dodajemy 1 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki
Słodkie okruszki