prawidłowym wyrośnięciem udał się doskonale. Jest bardzo smaczny, pięknie pachnie, kojarzy mi się z wakacjami na wsi... i ta chrupiąca skórka ! Wiejski chleb francuski na zakwasie Składniki na duży bochenek: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni) 140 g maki pszennej chlebowej 10 g mąki orkiszowej 2000 90 g wody(...)ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki orkiszowej 2000 450 g wody 1 łyżka soli zaczyn j. w. Wykonanie: W przeddzień pieczenia składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej do fermentowania. Następnego dnia zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta, oprócz soli. Odstawić na 60 minut, po czym dodać
Kulinarne przygody Gatitychleba na zakwasie, do czego i Was gorąco zachęcam. To naprawdę nic trudnego. Wyrabianie ciasta to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego.Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych. Życzę Wam samych smakowitości w Nowym Roku! Składniki: 100 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę(...)mąki żytniej typ 720 200-250 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 8 g suchych drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą, cukrem, drożdżami i ziemniakami. Następnie dodajemy wodę i oliwę i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem). Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę
Smakowity Blog KulinarnyChleb", autor Jeffrey Hamelman składniki zaczyn 160g mąki chlebowej pszennej 200 g wody 30 g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 650 g mąki pszennej chlebowa 90 g mąki pszenna razowej 370 g wody 10 g soli 370 g zaczynu 230g drylowanych oliwek przygotowanie zaczyn Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać(...)ciasto właściwe Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz oliwek. Mieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty i na drugiej prędkości kolejne 3 minuty. Dodać oliwki i mieszać tylko tyle aby składniki rozłożyły się równomiernie. Przełożyć do naoliwionej miski ( świetnie sprawdza się spory prostokątny plastikowy pojemnik) i pozostawić na 2,5 godziny. W zależności od siły ciasta
Stare GaryOstatnio zakwas, a dziś chleb. Piekę go na okrągło. Zmieniam tylko rodzaje mąki i ziaren, aby wagowo się wszystko zgadzało i mam za każdym razem troszkę inny, ale zawsze udany i smaczny chlebek. Poza ziarnami wspomnianymi poniżej daję czasem trochę kminku lub czarnuszki, które świetnie sprawdzają się w pieczywie. Składniki: 100 g aktywnego zakwasu żytniego (1/2 szklanki) KLIK(...)płaska łyżka soli 400 ml letniej wody 1 łyżeczka suszonych drożdży 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu lub pestek dyni 50 g słonecznika Sposób przygotowania: 1. W misce mieszamy wszystkie składniki. Najpierw mieszamy łyżką drewnianą lub ręką ok 5 minut, a potem mikserem z hakami do ciasta drożdżowego jeszcze 3 minuty. Ciasto będzie lepkie i gęste - takie właśnie powinno
Kuchnia domowa Anizasadzie zasada robienia ciasta na pierogi, niezależnie od tego, z jakiej mąki jest taka sama. Zalewamy trochę mąki bardzo gorącą wodą, żeby nam się zrobił czynnik klejący. Potem to mieszamy z pozostałą mąką i formujemy ciasto. Przy mąkach bezglutenowych, do naszego kleiku możemy dodać trochę mąki ziemniaczanej. Wyrabiamy ciasto. Kroimy kółka kubkiem, wkładamy do nich farsz i sklejamy. Gotujemy(...)mnie była to pokrojona i ugotowana kapusta kiszona pomieszana z poszatkowanymi i ugotowanymi grzybami. Makówki śląskie W jednym daniu mamy wszystko. Mak i zboże. Idealny sposób jak wykorzystać stary chleb, zamiast go wyrzucać. Można dodać orzechów, które się zebrało późnym latem. Składniki: - stary chleb - jakieś mleko - mak - bakalie - cukier Wykonanie: Mleko gotujemy z makiem oraz bakaliami i dosładzamy. W naczyniu
Kryzysowa Książka Kucharskawęgierek kilka mandarynek czerwone wino przyprawy jak wyżej Gęś rozmrażacie, wyjmujecie z niej woreczek z podrobami i nacieracie ją od zewnątrz solą. Przyprawy mieszacie (lub rozdrabniacie w moździerzu i mieszacie) i też nacieracie nimi gęś. Na koniec ścieracie skórkę z kilku umytych dokładnie mandarynek i znowu nacieracie nimi gęś. Dużo jest tarcia w tym przepisie… Kiedy gęś jest natarta(...)smalec! Możecie zjeść z chlebem albo wykorzystać do smażenia. W kuchni staropolskiej nic się nie marnowało… Podobnie z podrobami – zróbcie z nich farsz do pierogów i na drugi dzień zapraszacie przyjaciół na wspólne lepienie! Kiedy gęś się piecze, robicie sos. Wrzucacie do garnka śliwki i mandarynki, wlewacie wino, gotujecie, dodajecie przyprawy, mieszacie i gotowe. Możecie doprawić cukrem, solą
GRUBY WAŁEKwęgierek kilka mandarynek czerwone wino przyprawy jak wyżej Gęś rozmrażacie, wyjmujecie z niej woreczek z podrobami i nacieracie ją od zewnątrz solą. Przyprawy mieszacie (lub rozdrabniacie w moździerzu i mieszacie) i też nacieracie nimi gęś. Na koniec ścieracie skórkę z kilku umytych dokładnie mandarynek i znowu nacieracie nimi gęś. Dużo jest tarcia w tym przepisie… Kiedy gęś jest natarta(...)smalec! Możecie zjeść z chlebem albo wykorzystać do smażenia. W kuchni staropolskiej nic się nie marnowało… Podobnie z podrobami – zróbcie z nich farsz do pierogów i na drugi dzień zapraszacie przyjaciół na wspólne lepienie! Kiedy gęś się piecze, robicie sos. Wrzucacie do garnka śliwki i mandarynki, wlewacie wino, gotujecie, dodajecie przyprawy, mieszacie i gotowe. Możecie doprawić cukrem, solą
GRUBY WAŁEKsłużą w gruncie rzeczy do tego co łyżka, czyli do mieszania, do zagniatania, nie następuje wtedy cięcie ostrzem. Dlatego możesz w robocie zagnieść ciasto, czy gotować zupę "mieszając". Obroty w prawo służą do cięcia- miskowania, blendowania czy siekania. Funkcją zagniatania możemy zagniatać nawet najcięższe ciasta tj. na chleb, pizzę czy ciasto na pierogi. Waga ciasta
SMYKWKUCHNImozarella delikatnie się rozpuściła. Pamiętam by co jakiś czas mieszać :) Na koniec dodaję szczypiorek. Do dekoracji sypię go również na wierzch. Nasza beztłuszczowa jajecznica jest już gotowa :) Mimo, że nie smażyłam jej na maśle ani oleju jest dość sycąca a zarazem lekka. Jem ją nawet bez chleba! Smacznego! Jajecznica w wersji light Jajecznica w wersji light
Przepis na Dzień Dobrypapryka czerwona – ½ szt. (100 g) - cebula czerwona – ½ szt. (50g) - chleb żytni – 1 kromka (100 g) Wykonanie: Cebulę i pieczarki i część papryki pokroić w drobne paseczki. Cebulę podsmażyć na maśle klarowanym, następnie dodać pieczarki i paprykę, poddusić. Dodać jaja, przyprawy ( sól himalajska, zioła śródziemnomorskie, pieprz cytrynowy) mieszać, aż jaja się zetną. Zdjąć z ognia. Podać z pozostałą papryką i pieczywem
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaspięć lat, które minęły od pierwszego polskiego wydania. To prawdziwa Biblia Chleba! Robimy grissini! Składniki podaję oryginalne z książki 508 g mąki chlebowej 264 g wody 51 g masła 11 g soli 5g drożdży instant Dużą pomocą będzie dla nas mikser planetarny. Wkładamy wszystkie składniki do dzieży i mieszamy na pierwszej prędkości przez 3 minuty, aż wszystkie składniki sie połączą
Z Kuchni Do Kuchnijaglana - mak - miód - orzechy laskowe Wykonanie: Kasze jaglaną gotujemy, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Piwo Piwa nie zrobiłem, tylko kupiłem. Nie jestem jeszcze na tym etapie :) Piwo było tradycyjnym napojem. Najnowsza teoria antropologów mówi, że początkowo ziarno było uprawiane właśnie po to aby produkować napoje, a nie chleb :) Jak widzicie powodów do obchodzenia wigilii jest wiele. Główny to taki
Kryzysowa Książka Kucharskawędzoną paprykę, przeciśnięty czosnek i koncentrat. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i gotujemy przez 15-20 minut. 7. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i bazylię oraz doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, jeśli chcemy, aby danie było bardziej pieprzne. 8. Fasolkę po bretońsku podajemy z posiekaną natką pietruszki i chlebem. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polerano) Dodajemy 500g mąki, 100g wody, 100g mleka oraz sól. Mieszamy całość około3-4 minut mikserem z hakami do ciasta. Odstawiamy na 2,5 godziny do wyrośnięcia. W między czasie dwa razy wyciągamy ciasto na blat oprószony delikatnie mąką i składamy ciasto w kopertę, co spowoduje, że chleb podczas pieczenia będzie wyrastał w górę, a nie rozleje się na boki
Gotowanie moimi oczamijednym jajku, bardzo dokładnie miksując po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie się gładka. Wkładamy ciasto do rękawa i wyciskamy podłużne ciastka, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy eklery z piekarnika, lekko studzimy i przy pomocy noża do chleba przekrawamy eklery wzdłuż na pół... tutaj
w mojej kuchniwraz z sosem do miseczki i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej pasty. Szczypiorek siekamy. Pastę podajemy oprószając szczypiorkiem. Jakiś czas temu otrzymałyśmy paczuszkę chlebków lnianych Habżyki w trzech kompozycjach smakowych, mianowicie: siemię lniane i słonecznik, pomidory i bazylia i cebula z czosnkiem. Jest to chleb lniany, niepieczony - żywy z nisko przetworzonych warzyw i siemienia lnianego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiużyć trzepaczki rózgowej lub końcówki od miksera - miesza się w ten sposób szybko i sprawnie. Zaparzony ser ze śmietaną przelać do garnka i mieszając zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Taką zupę można podawać z makaronem, ziemniakami lub grzankami. Grzanki: 3 kromki pełnoziarnistego chleba , kilka łyżek oleju - użyłam oleju rzepakowego Rapso
Codzienna kuchnia niecodziennagotowane na parze z duszonego mięsa, jajecznica, bigos, makarony i pierogi, chleby. Jednakże jak wszystko, także i ten zestaw posiada wady . Dla mnie wadą jest ciężar garnka . Aczkolwiek, jak zastanowić się, to jest i wadą, i zaletą. Z jednej strony ciężki garnek jest nieporęczny, ale z drugiej podczas mieszania (np. duszonej kapusty) nie trzeba go trzymać drugą ręką
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: szklanka grubej mąki żytniej typ 2000 kromka czerstwego chleba pieczonego na zakwasie 2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 1 litr wody Wodę należy przegotować, lekko przestudzić i jeszcze gorącą zalewać przygotowaną w słoju mąkę z przyprawami. Można mieszać używając drewnianej łyżki, nakryć gazą lub ściereczką i odstawić
Apetyczna babeczka