chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:112/356)

Sałatka z truskawkami i grzanką z gorgonzolą z winegretem mandarynkowym. 161

gorgonzola -plaster cheddara Komponujemy sałatkę: na sałacie układamy awokado, cebulę i truskawki. Chleb smarujemy gorgonzolą, dodajemy plaster cheddara, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w opiekaczu. Kroimy na 4 części. Sos: -dwie łyżki oliwy -łyżka syropu z mandarynek -łyżeczka octu cydrowego -sól, pieprz -posiekane świeże oregano Wszystkie składniki mieszamy intensywnie, polewamy sałatkę

BaRepas
Paprykarz szczeciński 307

czasie obieramy dokładnie rybę z ości. Na patelnie dorzucamy rybę oraz ryż, mieszamy całość, smażymy jeszcze z 2 minuty. Zdejmujemy z gazu, wyjmujemy liście laurowe i w razie potrzeby doprawiamy. Kiedy ostygnie możemy przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przez najbliższe dni będziemy mogli zajadać z chlebem pyszny, domowy paprykarz. Smacznego

Kolizje Smaków
Letnia sałatka z kurczakiem 288

paseczki, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na patelni. Chleb tostowy kroimy w kostkę i podsuszamy na patelni na małym ogniu, uważając, aby się nie przypalił. Gdy będzie już lekko podsuszony skrapiany go delikatnie oliwą, solmy i rumienimy na lekko brązowy kolor.  W szklance mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sok z cytryny, oliwę z oliwek

Kulinarne przygody Gatity
Chleb żytni. 187

może. Chlebek na tyle spodobał się rodzinie, że zniknął w ciągu dnia, a upieczony bochenek był spory. My go bardzo polubiliśmy i zapisaliśmy do zeszytu jako ulubiony przepis na chleb, bo jest bardzo smaczny, puszysty, z chrupiącą skórką. No jednym słowem niebo w gębie! Serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej(...)łyżki cukru łyżka soli 50 g masła Przygotowanie:  Łączymy obie mąki i przesiewamy je. Po tym łączymy ciepłą wodę z drożdżami, cukrem i dodajemy 5 łyżek mieszanki mąk, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30-45 min.  Do mąki dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Następnie po trochę na raz dodajemy rozczyn (ja ciasto zagniatałem

Kuchnia Łukasza
Chleb orkiszowo – żytni z ziarnami 152

Bardzo prosty chleb orkiszowy na drożdżach, wykonany dwóch rodzajów mąki z dodatkiem pestek dyni, sezamu oraz siemienia lnianego. Chleb bardzo ładnie rośnie, nie trzeba dużo by wypełnił formę po brzegi. Składniki: 450 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 1,5 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki jasnego(...)siemienia lnianego 1 łyżka czarnuszki 1 łyżeczka cukru 500 ml letniej wody Przygotowanie: Wszystkie ziarna wrzucamy do dużej miski metalowej, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru,  rozkruszamy drożdże, wlewamy wodę, mieszamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej  na 20 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy razem z solą. Następnie wsypujemy do ziaren i mieszamy  do połączenia składników. Przykrywamy ściereczką

Życie zaczyna się w kuchni
Przepis na szybki chleb 172

zresztą gotowanie i pieczenie na potrzeby bloga kulinarnego jest jak najbardziej uzasadnione;)! Dzisiaj proponuję przepis na szybki chleb dla zapracowanych znaleziony na blogu White Plate. Przepis na szybki chleb – składniki: 100 g mąki żytniej razowej 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli 2 g świeżych drożdży lub 1/4 łyżeczki suchych 250 ml wody (ja dodałam więcej bo przy(...)wystarczyła do połączenia składników)   1. Bez względu na to których drożdży używam to najpierw je rozpuszczam w małej ilości ciepłej wody, żeby je aktywować. 2. Wszystkie składniki mieszam i odstawiam pod przykryciem na 12 -18 godzin. 3. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub płatkami owsianymi, obsypuję mąką i odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia

UgotujmyTo.pl
Owsiany chleb z jabłkami 139

Chleb jest fajny wilgotny i prosty do zrobienia. 500 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 250 g mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 jabłka duże 1/2 szklanki płatków owsianych 1 i 3/4 szklanki wody letniej Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki i wody tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam(...)wykładam do nich ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni  góra dół wstawiam do niego miskę z gorącą wodą i wstawiam chleby. Piekę 20 minut po czym zmniejszam na 170 stopni i piekę jeszcze 20-25 minut Po wyjęciu chleba wyjmuję je z foremek i spryskuję wodą , nakrywam ściereczką

wesoła kuchnia
Chleb na zakwasie z dynią i figami 130

pestek dyni. Wspaniały wypiek, który powtórzę jeszcze nie raz! Dziękuję wszystkim biorącym udział w październikowym spotkaniu przy piekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej(...)soli 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych (pominęłąm) 30 g pestek dyni (dodałam 80g) Do misy robota dodać wszystkie składniki za wyjątkiem soli, pestek dyni i fig. Mieszać na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodać sól, pestki dyni i figi i ponownie miksować w robocie na 2 poziomie przez 4-6 minut. Zdjąć hak, przykryć ciasto ściereczą kuchenną i odstawić

Pieguskowa Kuchnia
Chleb na zakwasie z dynią i figami 134

pestek dyni. Wspaniały wypiek, który powtórzę jeszcze nie raz! Dziękuję wszystkim biorącym udział w październikowym spotkaniu przy piekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej(...)soli 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych (pominęłąm) 30 g pestek dyni (dodałam 80g) Do misy robota dodać wszystkie składniki za wyjątkiem soli, pestek dyni i fig. Mieszać na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodać sól, pestki dyni i figi i ponownie miksować w robocie na 2 poziomie przez 4-6 minut. Zdjąć hak, przykryć ciasto ściereczą kuchenną i odstawić

Pieguskowa Kuchnia
Chleb orkiszowy z ziarnami 137

miejsce. Potem dodajemy sól, ziarna, rozgniecione ziemniaki uprzednio ugotowane. Można też dodać surowe, ale wówczas ucieramy je na drobnych oczkach tarki. -- -- -- -- -- -- Gdy wszystkie składniki mamy w misce, to najpierw mieszamy łyżką, a potem ręcznie wyrabiamy  ciasto na jednolitą masę, tak żeby odchodziło od ręki. Jak jest za suche dodajemy olej, jeżeli  jest za mokre dosypujemy 3-5 łyżek(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30 minut do wyrośnięcia.  -- Następnie wyrośnięte ciasto zagniatamy krótko jeszcze raz i dzielimy na części, z których  formujemy nasze przyszłe chleby. Podana w przepisie masa ciasta wystarczy do upieczenia  4 niedużych chlebów foremkowych. Niestety żeby upiec bez blachy musielibyśmy dodać  innej mąki wtedy ciasto byłoby bardziej zwarte

chleba naszego
Przepisy na dania fit 133

kupkę”. ZDROWE DRUGIE ŚNIADANIE – PROPOZYCJE Chleb żytni/razowy + szynka z piersi kurczaka/indyka + sałata, pomidor, papryka, kiełki. Chleb żytni/razowy + ugotowane na twardo jajko + rzodkiewka i kiełki. Chleb żytni/razowy + twarożek własnej roboty (pół kostki półtłustego twarogu + 2 – 3 łyżki jogurtu greckiego, sól, pieprz, pokrojona na drobno cebula + rzodkiewka i kiełki. Do tego jakiś owoc, na przykład(...)łyżki jogurtu greckiego 3 wyciśnięte ząbki czosnku łyżka keczupu sól, pieprz i szczypta cukru Sposób przygotowania Cukinię obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy w misce. Rozgrzewamy patelnię i smażymy z obu stron, najlepiej bez tłuszczu lub na jednej łyżce oleju, aż zrobią się złociste. Placki są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. W czasie

Dajet
Pieczywo - bez wyrabiania - do 14 dni w lodówce - codziennie świeże i ciepłe 167

szczęście nie tym razem ! Po pierwsze ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką po drugie  zaczyn może leżeć do 14 dni w lodówce - więc codziennie rano możemy upiec świeży chleb lub bułeczki.  Dla mnie idealnie ! Spróbujcie sami   Składniki: 20g świeżych drożdży 2 łyżki soli 1 kg mąki pszennej - z min, 10,2 g białka 710 ml letniej wody MISKA DUŻA(...)wodę nalewamy do miski.  Droższe rozpuszczany w niewielkiej ilości ciepłej wody. Następnie dodać je do 710 ml ciepłej wody, następnie dodajemy sól i mąkę - nie przesiewamy ! Wsypujemy i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto będzie się ciągnąć. Przykrywamy misę folią spożywczą - zostawiamy na 2  godziny w temperaturze pokojowej. Następnie wstawiamy do lodówki na min 12 godzin. Ciasto może być

dlaSmaQ
Orkiszowy chleb słonecznikowy 114

Bardzo smaczny i prosty chleb z dużą ilością siemienia lnianego i nasion słonecznika. Chleb codzienny, długo utrzymujący świeżość z idealnie chrupiącą skórką. Składniki (na bochenek, który upiekłam w keksówce 12x 25 cm): 400 gram mąki orkiszowej, typ 1850 1 szklanka ciepłego mleka 25 gram świeżych drożdży 1 łyżka cukru 3 łyżki oliwy z oliwek (użyłam o aromacie trufli) + odrobina(...)wysmarowania 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki nasion słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego Mleko podgrzewam, powinno być letnie. W misce mieszam drożdże i cukier, odstawiam do wyrośnięcia na 5 minut. Dodaję mąkę, mleko, sól, oliwę z oliwek i wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie dodaję do ciasta nasiona słonecznika

Mango Papaja
Wegetariańskie leczo z cukinią 250

przepisem na leczo w wersji wegetariańskiej. Szybko, łatwo, smacznie i sycącą. Idealne na obiad. Spróbujcie. Choć na zdjęciu moje leczo podaję z bułką, to ostatecznie zjadłam je z pysznym chlebem kukurydzianym. Wegetariańskie leczo możecie podać również z ziemniakami, kasza itp. Składniki: 2 mniejsze zielone cukinie 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 cebula 2-3 łyżki oleju rzepakowego (u mnie(...)papryka oraz czubryca biała), mieszamy. Wszystko smażymy na mniejszym ogniu około 10-15 minut (aż papryki zmiękną), co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy potrawę solą (delikatnie) i pieprzem. Nakrywamy naszą patelnię pokrywką i dusimy wszystko 5-8 minut. Pod koniec duszenia próbujemy nasze leczo, opcjonalnie doprawiamy. Leczo podajemy z ulubionymi dodatkami (chleb, kasze, ziemniaki

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania