Wieczorem 1-2 łyżki dokarmionego 12 godzin wcześniej zakwasu 150 g mąki żytniej (najlepiej takiej przeznaczonej do pieczenia chleba) 150 ml wody(...)Wykonanie Do zaczynu dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy łyżka do połączenia wszystkich składników.Dodajemy siemie lniane i 2 łyżki czarnuszki.Blaszkę o ok 30 cm. smarujemy tluszczem i obsypujemy platkami owsianymi,lub otrębami.Ciasto przekladamy fo blaszki ,wierzch wygladzamy łyżka zamaczana w letniej wodzi.Całość przykrywamy woreczkiem filiowym i odstawiamy na kolejne 5-6 godzin ,do podwojenia
w mojej kuchniChleb", autor Jeffrey Hamelman. składniki zaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody 30 g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 680 g mąki pszennej chlebowa 90 g mąki pszenna razowej 420 g wody 20 g soli 300g zaczynu przygotowanie zaczyn Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki(...)misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz soli. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników. Odstawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie ciasto posypać solą i mieszać na drugim stopniu prędkości przez 1,5 - 2 minuty. Przełożyć do naoliwionej miski ( świetnie sprawdza się spory prostokątny plastikowy pojemnik) i pozostawić na 2,5 godziny. W zależności od siły ciasta
Stare Garyczego i Was serdecznie zachęcam. Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym ma niesamowity smak, dzięki prażonemu siemieniu. Bardzo nam przypadł do gustu. Pierwszy bochenek zniknął bardzo szybko! Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym według przepisu Piotra Kucharskiego Czas przygotowania: ok. 7 godzin Proporcje na 2 keksówki o dł. 22 cm Składniki: 150 g siemienia lnianego(...)orkiszowej pełnoziarnistej 400 ml wody 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Siemię lniane prażymy na suchej patelni, aż zacznie intensywnie pachnieć. Zalewamy je 150 ml wody i odstawiamy do ostygnięcia. Zakwas mieszamy z obydwoma mąkami, solą i pozostałą wodą. Dodajemy siemię lniane i jeszcze raz mieszamy. Miskę przekrywamy folią spożywczą i odstawiamy na trzy - cztery godziny do wyrastania. Dwie keksówki
Kulinarne przygody GatityPrzypomniała mi się pasta ze słonecznika z ogórkiem, którą często kupuję w Lidlu. Dlatego odtworzyłam przepisu w domu - smak wyszedł prawie identyczny:) Wszystkie przepisy znajdziecie poniżej. Składniki na chleb - 5 dag drożdży świeżych - 20 dag mąki kukurydzianej - 10 dag mąki ryżowej - 2 jajka - 1 i 1/2 szklanki mleka - szczypta soli - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżka słonecznika Wykonanie Zaczynamy(...)Następnie zalewamy nim pokruszone drożdże. Dodajemy cukier i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, resztę mleka oraz jajka i sól. Całość dokładnie mieszamy (masa może wyjść dość lejąca). Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy (ja użyłam zwykłej keksówki). Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Posypujemy słonecznikiem. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym
Health-Fit-Lifetemu w ofercie Lidla, pojawiły się chleby z oferty Chrupiące z Pieca z nową recepturą, dzięki której nie zawierają one konserwantów. Dodatkowo sieć wprowadziła dwie nowości: pieczywo żytnie i chleb Pełne ziarno, oczywiście również bez konserwantów. W dzisiejszym śniadaniu wykorzystałem właśnie to przepyszne pieczywo żytnie, które sprzedawane jest już przekrojone :) Składniki : pieczywo żytnie - chrupiące z pieca Lidla(...)pieczenia i ścisnąłem na ściankach gumkami recepturkami :) Wkładamy obręcz do parowaru, zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy na 15 minut. Jajka rozbijamy na talerzu, przyprawiamy pieprzem i mieszamy widelcem. Szczypiorek myjemy, osuszamy i kroimy. Kiedy na zegarze pojawi się 10 minut do końca parowania, wlewamy do wykrojnika jajka. Po ok 5 minutach dodajemy szczypiorek i mieszamy wszystko łyżką
Parowar Facetachleb, czas przygotowania około 12godz. 375 g maki żytniej razowej drobnej 375 g maki żytniej razowej grubej 250 g zakwasu żytniego 375 ml letniej wody 1 łyżka soli 80g melasy (syropu buraczanego) Na 12-24 godziny przed planowanym pieczeniem dokarmić zakwas. Następnego dnia, obydwie mąki zmieszać, w środku zrobić zagłębienie, w które należy wlać zakwas i powoli mieszać razem(...)piec na pierwszym poziomie od dołu około 8 godzin w temp 125 – 150°C (najlepiej przez noc). Ustawienie odpowiedniej temperatury jest dość ważne. Kiedy temperaturę ustawi się zbyt nisko, chleb może być w środku klejący, dlatego trzeba to robić z wyczuciem (ja piekłam w temperaturze 140 stopni). Po wyłączeniu piekarnika zostawić jeszcze chleb na 1 godzinę aż do wystygnięcia. Ostudzony
KUCHARNIAmąki typ 650, miałam tylko 100 g i 350 g dosypałam tortowej i chlebowej, a chleb wyszedł równie pyszny! Byłabym zapomniała, przepis trochę zmodyfikowałam pod siebie i ja ten chleb piekę na mąkach pszennych. Osobiście uwielbiam czarnuszkę, a moje dziecko nie znosi, więc jak piekę dla siebie dodaję 1 łyżeczkę czarnuszki i 1 łyżeczkę nasion chia, a dla dziecka(...)sól. Wszystko razem mieszam łyżką, na końcu czasami pomagam sobie dłonią, ciasto jest mocno klejące, ale takie ma być. Odstawiam je na co najmniej jedną godzinę. Ma podwoić swoją objętość. Jak już ciasto podwoi swoją objętość przekładam je do natłuszczonej blaszki keksówki, jak widać dodatkowo wykładam sobie blaszkę kawałkiem papieru, bo pomaga mi wyciągnąć upieczony chleb, a i potem
Blondynka GotujeKamut nie jest zmodyfikowany genetycznie i uprawiany jest bez nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. Chleb z dodatkiem mąki z pszenicy Kamut i świeżej pokrzywy. Zaczyn, wieczór przed pieczeniem chleba · 40g zakwasu z mąki żytniej razowej, · 300g mąki żytniej(...)250g zmielonych ziaren pszenicy Kamut lub zwykłej mąki pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej, · 320g letniej wody. Mieszamy zaczyn z letnią wodą i mąką. Pozostawiamy na 20-30 minut. Następnie dodajemy: · 370g mąki pszennej typ 650, · 100g wody
Leśny Zakątekbardzo! Chleb marchwiowy 3 szkl. mąki chlebowej plus więcej do podsypania 1 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki suchych drożdży (u mnie okruszek świeżych) 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi (u mnie niestety z kartonu) 3/4 szkl. rodzynek 3/4 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka nasion kminku W średniej misce mieszamy mąkę, sól i drożdże oraz dodajemy(...)mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodajemy kolejną łyżkę lub dwie wody. Dorzucamy rodzynki i orzechy. Mieszamy aż się połączą z ciastem. Ja mieszałam całość mikserem z hakiem. Przykrywamy miskę i odstawiamy, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki i ciasta jest więcej niż podwójna ilość. Trwa to od 12 do 18 godzin
Dzieje kuchennej Wiewiórykuchni póki jest okazja. Co prawda bardziej zapobiegliwi zrobią sobie (tak jak ja) zapasy, ale nic nie zastąpi smaku i aromatu świeżo zebranego. Przepisów z czosnkiem niedźwiedzim ciąg dalszy. Chleb z czosnkiem niedźwiedzim. Składniki na formę 26 x 12 cm: - 15 liści czosnku niedźwiedziego - 3 i 1/3 szklanki mąki luksusowej typ 550 (na zdjęciu jest tortowa , ale zmieniłam zamiar(...)świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki masła Foremkę wykładamy papierem do opieczenia. Masło rozpuszczamy. W misce rozcieramy drożdże z cukrem, wlewamy letnią wodę – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól, przestudzone masło i posiekany czosnek niedźwiedzi. Ręcznie zagniatamy ciasto, ok. 8 – 10 minut (będzie się trochę kleiło do rąk, ale nie dosypujcie mąki). Ciasto przekładamy do przygotowanej
mojewypiekiinietylkoChleb 100% żytni na zakwasie, z dodatkiem karmelizowanej cebuli. Bardzo aromatyczny o wyraźnie wyczuwalnym smaku cebuli. Pomysł inspirowany przepisem z blogu Kuchennymi Drzwiami . Zaczyn: 30 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej), typ 2000 90 g letniej wody Zakwas wyjąć z lodówki i zostawić na 3-4 godziny w ciepłym miejscu, aż zacznie "pracować". Wszystkie składniki zaczynu(...)mąkę, cebulę i sól. Mieszać do połączania składników, nie wyrabiać. Ciasto przełożyć do formy (keksówki 25x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i obsypanej mąką. Wyrównać powierzchnię ciasta mokrą łyżką lub dłonią, przykryć formę ściereczką lub zawinąć w folię i zostawić do wyrośnięcia na 8-12 godzin. Piekarnik nagrzać do 220oC. Wyrośnięty chleb posmarować oliwą lub olejem
Przepisy na domowy ser i chlebbowiem zasmakował. To taki typowy chleb razowy, pełnoziarnista żytnia mąka, dodatek otrębów żytnich lub owsianych, ziaren amarantusa (dzięki zawartości skwalenu, mają właściwości odtruwające), który przemycam praktycznie do wszystkich swoich chlebów, no i oczywiście zakwas. Najlepiej sam żytni, ale można dać zarówno sam żytni, jak i część żytniego i część orkiszowego (ja tak właśnie robię). Do tego chlebka idealnie smakuje świeżutki(...)zakwasie mieszanym ok.3,5-8h, zależy od zakwasu, czy jest młody wówczas szybciej wyrasta, czy ma już kilka tygodni, wówczas trwa to dłużej), możemy wierzch przesmarować delikatnie oliwą, ale nie trzeba. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220*C i pieczemy w tej temperaturze ok.5 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 200*C i dopiekamy nasze chleby jeszcze
Smaczne Zdrowewtedy wlewamy pozostałe pół litra rosołu. Całość ponownie dobrze mieszamy, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 8-10 minut. W połowie czasu gotowania dodajemy do zupy pozostały przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy z grzankami z pszennego lub żytniego chleba, paluszkami grissini albo z groszkiem ptysiowym, posypaną drobniutko posiekaną natką
Karo in the Kitchenwtedy wlewamy pozostałe pół litra rosołu. Całość ponownie dobrze mieszamy, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 8-10 minut. W połowie czasu gotowania dodajemy do zupy pozostały przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy z grzankami z pszennego lub żytniego chleba, paluszkami grissini albo z groszkiem ptysiowym, posypaną drobniutko posiekaną natką
Karo in the Kitchenmiękkie. Gdy warzywa będą ugotowane stopniowo dolewać zakwas, mieszać i próbować. W zależności od zakwasu trzeba będzie go dodać nieco mniej lub więcej (ja wlałam 500 ml). Zalewajka powinna być kwaśna i zawiesista, ale niezbyt gęsta. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zalewajkę można podawać z chlebem. Smacznego
Codzienne Gotowanie