Cynamonowe naleśniki z jeżynami i ricottą 187wody jajko 150g mąki łyżka oleju rzepakowego łyżka cukru łyżeczka soli łyżka cynamonu Dodatkowo: 200g jeżyn 200g ricotty 2 łyżki cukru 200g jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie zmiksować. Smażyć cienkie placki na patelni teflonowej. Ja nie używałam dodatkowego tłuszczu, ponieważ dodałam do ciasta łyżkę oleju. Naleśniki nie powinny przywierać do patelni. Odstawić do ostygnięcia(...)Połowę ricotty wymieszać z łyżką cukru i 100g jogurtu naturalnego. Na naleśniki nałożyć czubatą łyżkę serka i rozsmarować, ułożyć parę jeżyn i zwinąć w rulonik. Aby naleśniki wyglądały efektywnie i bardzo oryginalnie można je pokroić i ułożyć na talerzu (jak na zdjęciu) Pozostałą ilość ricotty, jogurtu, cukru i jeżyn zmiksować aby powstał gładki mus, którym uwieńczymy nasze naleśnikowe
wysmienity
Naleśniki z jarmużem i bryndzą oraz "Fartowny pech" 242zmiękły. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Dorzucić jagody goji. Wymieszać i zdjąć z palnika. Odstawić do lekkiego schłodzenia. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na naleśniki wykładać farsz z jarmużu i buraków. Na liściastym farszu układać piórka cebuli i kawałki bryndzy. Zwijać naleśniki i układać na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Podgrzewać na palniku(...)średniej mocy, by naleśniki się zrumieniły, cebula zmiękła, a bryndza lekko się stopiła. Naleśniki podawać z ulubionym dipem (u mnie ketchup z cukinii ). Po przeczytaniu " Czy ten rudy kot to pies? " wiedziałam, że sięgnę jeszcze po książki Olgi Rudnickiej .I nadszedł czas na "Fartowny pech" . Ta charakterystyczna okładka kryje w sobie całkiem zgrabny kryminał, w którym pech
Weekendy w domu i ogrodzie
Naleśniki z serkiem ziołowym 184Naszła mnie ochota na naleśniki, ale nie na słodko z serem jak zazwyczaj. Dziś proponuję naleśniki z serem ziołowym , odsmażone na masełku ziołowym, mam nadzieję że tak samo zasmakuja jak mi i mojej rodzinnie . Składniki ( ciasto naleśnikowe ) 2 szklanki mąki 1, 5 mleka 1 jajko sól Do miski wsypuję mąkę , mleko , jajka , oraz sól , wszystko(...)gęste i nie za rzadkie , następnie odstawiam nasze gotowe ciasto na 30 minut , a między czasie zajmiemy się farszem . Jak nasze ciasto naleśnikowe troszkę poleżało smażę nasze naleśniki do wykorzystania całego ciasta naleśnikowego . Składniki na farsz 1 paczka serka z ziołami 1 ząbek czosnku 1 cebula sól pieprz czarny 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Mój Smak
Krokiety ze szpinakiem i kurczakiem 434dobre. Okazało się, że połączenie kilku składników czyli szpinaku, piersi z kurczaka i sera feta, zawinięte w naleśnik może być naprawdę smaczne. Poza tym robi się je szybciutko, pracę można też rozłożyć na dwa dni, smażąc wcześniej naleśniki, a wtedy dorobienie farszu i zawinięcie krokietów pójdzie ekspresowo. Spróbujcie jeśli jeszcze nie jedliście, warto :) Składniki na ok. 10 sztuk: Naleśniki(...)duże ząbki czosnku ok. 250 g sera feta Dodatkowo: 1 jajko i bułka tarta na panierkę W dużej misce wymieszać trzepaczką lub zmiksować wszystkie składniki na naleśniki (jeśli masa będzie bardzo gęsta dodać więcej mleka, jeśli za rzadka dosypać mąki). Na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu usmażyć naleśniki. Pierś z kurczaka pokroić w niedużą
Simply Food
Naleśniki na słodko 203Naleśniki z dżemem brzoskwiniowym, bitą śmietaną i posypką migdałową Naleśniki to jedno z najprostszych i tańszych dań które możemy zrobić w szybkim czasie. Na słodko, słono. Jak kto lubi. Wczoraj ochota przyszła na nie co słodyczy, i tak na obiad zaserwowałam smaczne naleśniki z dżemem brzoskwiniowym. Przepis: (10 naleśników) Składniki: 1,5 szklanki mąki(...)całej patelni. Smażymy z obu stron, aż lekko się zarumienią. 3. Za pomocą miksera ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Migdały rozdrabniamy na drobno. 4. Każdego naleśnika smarujemy dżemem, i składamy w rulonik lub na trójkącik. Dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy migdałami. Smacznego
Mój pomysł na
Jak zrobić idealne wegańskie bezglutenowe naleśniki 200wieku dobrze po 30 nie powinno mieć miejsca. Z glutenu na 100 % nie zrezygnuję, bo za bardzo kocham „mąkę”, ale kiedy mam możliwość to unikam. ps. Te naleśniki sprawdzą się zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Składniki na 8 sztuk: 300 g maki ryżowej 500 ml mleka sojowego 1 duży lub dwa małe banany 2 łyżki(...)stronę to z brzegu patelni wlewam dosłownie 3 krople oleju, obracam patelnią aby tłuszcz otoczył cały brzeg naleśnika i wtedy bez problemu udaje mi się go w całości przełożyć na drugą stronę. Smacznego! Artykuł Jak zrobić idealne wegańskie bezglutenowe naleśniki pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarf
PARÓWKI W NALEŚNIKACH Z SOSEM POMIDOROWYM 208najlepiej cienkich), 5 dag tartego sera żółtego, 4 jajka (rozmącone i wymieszane z tymiankiem, solą i ostrą papryką), bułka tarta do panierowania. Przygotowanie: Z podanych składników przygotowuję ciasto na naleśniki (ilość wody i mleka dobieram do mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę jedenaście naleśników. Każdy(...)naleśnik posypuję odrobiną sera, zawijam w niego parówkę, następnie obtaczam w jajku i bułce tartej, smażę. Przygotowuję sos: pieczarki kroję w kostkę, podsmażam na maśle, dodaję przyprawy. Pomidory sparzam, siekam, dodaję do pieczarek wraz z przecierem. Mieszam i chwilę gotuję na małym ogniu. Dodaję ser żółty, ewentualnie przyprawiam do smaku. Trzymam na ogniu do momentu rozpuszczenia się sera. Naleśniki
JejKuchnia
Gulasz w naleśnikach kukurydzianych 158Mój syn nie lubi ziemniaków i dlatego zawsze muszę kombinować czym je zastąpić, więc tym razem zwykły gulasz zrobiłam z naleśnikami kukurydzianymi. Składniki: Na naleśniki 2 jaja 2 szklanki mąki kukurydzianej 0,5 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka olej sól na gulasz 1kg mięsa np. karkówki 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 3-4 liście laurowe(...)kilka ziaren ziela angielskiego sól pieprz 1 średnia cebula rozmaryn słodka papryka Wykonanie: Naleśniki Jajka ubić i dodać mleko. Stopniowo dodawać mąki i sól do smaku. Odstawić na kilkanaście minut. Smażyć cienkie naleśniki . Gulasz Mięso i cebulę pokrojone w kostkę podsmażyć na patelni na brązowy kolor. Mięso podlać wodą i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu
Pysznie & Pięknie
Naleśniki z mleczkiem kokosowym 261przygotować dziecku na śniadanie coś zdrowego, pięknego i smacznego? Ja odkąd zobaczyłam przepis na naleśniki z maki kukurydzianej z mleczkiem kokosowym miałam taki właśnie plan. Nie robiłam wcześniej naleśników więc kilka dni przygotowywałam się do tego mentalnie. W końcu zgromadziłam składniki i… zrobiłam. Tadam. Wyglądały i pachniały bosko. Tak też smakowały ale… Po zjedzeniu przez moje
Mama z miasta
Naleśniki z serem i dżemem mandarynkowym 183dodawać mąkę, na zmianę z mlekiem ( 1 szklanka) tak aby powstała gęsta masa. Na końcu wlać większą część mleka (1,5 szklanki) oraz wodę. W ten sposób unikniemy grudek ;) Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej przeznaczonej do naleśników z kroplą oleju. Nadzienie serowe: -250g twarogu -2 łyżki śmietany -1 łyżka cukru pudru -1 łyżeczka cukru wanilinowego(...)oraz dżem mandarynkowy Do miski dodać ser, śmietanę oraz cukier, wszystko dokładnie wymieszać. Naleśniki podawać z serem i dżemem mandarynkowym. Gdyby takie połączenie okazało się za słodkie, można podać naleśniki ze świeżymi mandarynkami, będzie równie pyszne
Receptura smaku
Tort naleśnikowy z pieczarkami 237muszkatołowa do smaku 1 pomidor 2 łyżki sera tartego kawałek chili natka pietruszki Do wysokiego pojemnika wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajka, sól, olej i miksuję ciasto blenderem. Cienkie naleśniki smażę na odrobinie oleju około 8 -10 sztuk. Szpinak dokładnie myję, osuszam i wrzucam na rozgrzaną patelnię i na olej. Przesmażam dosłownie chwilę aż się zredukuje.Doprawiam sola, pieprzem. Wykładam(...)się zrumienić. Zdejmuję z ognia i wlewam zimne mleko i energicznie mieszam. Wstawiam na ogień do zagotowania, wlewam octu winnego, doprawiam solą, pieprzem, gałką. Naleśnik smaruję sosem, układam łyżkę pieczarek, kolejny naleśniki, sos, pieczarki, w połowie tortu układam szpinak na jednej warstwie i znowu naleśnik , pieczarki itd. Górny naleśnik smaruję sosem, posypuję serem, układam plastry pomidora, kawałki chili. Tort
wesoła kuchnia
Naleśniki z farszem mięsnym (z rosołu) 197aromatem co ożywi nasz farsz. Może to być cebulka, pieczarki lub inne warzywa przyrumienione na maśle oraz przyprawy i zioła. Dodatek startego sera żółtego bardzo poprawia smak farszu. Naleśniki z farszem mięsnym 4 naleśniki (tutaj przepis) mięso z rosołu dowolne (około 500g) 1 duża cebula 1 łodyga selera naciowego 100 g żółtego sera pieprz ziołowy i czarny(...)maśle przesmaż drobno posiekaną cebulkę i łodygę selra naciowego. Dodaj mięso, dopraw farsz pieprzem, sosem sojowym i chili do smaku. Przesmaż farsz jeszcze przez chwilę. Nakładaj farsz na naleśniki posypując go startym serem. Zroluj każdy po czym zapiecz w piekarniku lub na patelni. Podawaj naleśniki na gorąco
Gotuj Sam!
Pesto roszponkowe w naleśnikach 190prawie cała paczka roszponki. Z takiej ilości zieleniny najlepiej zrobić pesto. Takie pesto można zjeść z makaronem, na chlebie pod serkiem lub w naleśnikach. Pesto roszponkowe w naleśnikach pesto: pęczek roszponki ok. 60 ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 50 g koziego twardego sera sól i pieprz biały do smaku dodatkowo: 4 naleśniki 1 camembert(...)umyj, zalej oliwą. Dodaj ząbek czosnku pokrojony w plasterki - zmiksuj wszystko na pastę. Dodaj drobno starty ser, dopraw solą i pieprzem do smaku. Pokrój ser camembert w plasterki. Posmaruj naleśniki pesto poukładaj plasterki sera, złóż nalesniki na połówki. Zapiekaj je w piekarniku lub na patelni teflonowej tak, by naleśniki były chrupiące. Podawaj od razu
Gotuj Sam!
BEZGLUTENOWE CRÊPES SUZETTE- PŁONĄCE NALEŚNIKI Z SYROPEM POMARAŃCZOWYM 241bezglutenowy przybytek, zamówiłam porcję, ale po jednym kęsie już wołałam kelnera żeby zamówić następną. Ta, wiem, że nie można się objadać, ale zamówiłam też trzecią... do hotelu :) SKŁADNIKI: Naleśniki: - 250 ml mleka - 100 gr mieszanki mąk bezglutenowych (owsiana, ryżowa, kukurydziana, teff, odrobina kokosowej) - 1 jajko - 50 ml syropu klonowego - szczypta soli - odrobina (łyżka) likieru pomarańczowego - 220 ml oleju rzepakowego(...)łyżki cukru - 20 ml soku z cytryny - 150 ml soku z pomarańczy (świeżo wyciskany) - 3 łyżki masła - 30 ml brandy do podpalenia - filety z jednej pomarańczy WSZYSTKIE SKŁADNIKI na naleśniki umieść w misce i wymieszaj na gładką masę, odstaw na 20 minut, po tym czasie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni na złoty kolor. PORA NA SYROP , rozgrzej
Kuchnia bezglutenowa Loli