niej udział! Postawiłam na wersję słodką … z soczystymi pomarańczami , które ciągle przypominają mi urlop zatopionymi w przepysznym maślanym karmelu . Brzmi obłędnie i tak samo obłędnie smakowało! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: - sok pomarańczowy – 200 ml - mleko – 200 ml - roztopione masło – 2 łyżki - jajko – 2 szt - mąka – 200 g - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - sól(...)masło – 2 łyżki - cukier brązowy – 3 łyżki SOS: - sok pomarańczowy – 150 ml - cukier – 150 g - masło – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki na naleśniki dokładnie razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut do napęcznienia. Po tym czasie smażymy średniej wielkości naleśniki i odstawiamy w ciepłe miejsce. NADZIENIE : Na patelni rozgrzewamy masło i rozpuszczamy
Ostra na Słodkołyżeczka - sól – szczypta FARSZ: - ryż ( basmati ) – 150 g - papryka czerwona – 100 g - papryka zielona – 100 g - świeża bazylia – 1 pęczek - sól - pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy. Smażymy duże naleśniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Ryż gotujemy w osolonej wodzie ( do całkowitej miękkości , a nawet lekkiego rozgotowania ). Papryki oczyszczamy , kroimy(...)smarujemy po całości ryżem. Przez środek układamy papryki i liście bazylii. Delikatnie posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Przykrywamy drugim naleśnikiem i powtarzamy czynność. Delikatnie! zwijamy w roladkę ( dociskając ) i odstawiamy na chwilę. W tym czasie robimy to samo z pozostałymi naleśnikami. Ostrym nożem kroimy roladki i nadziewamy na długą wykałaczkę. Podajemy z sosem sałatkowym paprykowo – ziołowym Prymat , przyrządzonym
Ostra na Słodkomielonym mięsem i kapustą są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło. Podane solo lub z czerwonym barszczykiem tworzą danie , któremu nikt się nie oprze! SKŁADNIKI : NALEŚNIKI: * mąka – 1 szklanka * mleko – 200 ml * woda gazowana – 100 ml * jajko – 1 szt * olej – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól(...)mięso mielone wieprzowe – 200 g * masło – łyżka * sól * pieprz * papryka * kminek DODATKOWO : * jajko – 2 szt * bułka tarta – 100 g * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI: Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Kapustę szatkujemy , posypujemy solą. Wkładamy do dużego garnka , podlewamy niewielką ilością wody
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was kolejny przepis na naleśniki , ale tym razem w nietypowym wydaniu. Połączenie uwielbianych przeze mnie naleśników ze szpinakiem , serem feta i suszonymi pomidorami tworzy fantastyczną całość , która swoim smakiem choć na chwilę przeniesie nas w okolice Toskani , gdzie takie pomidory mamy na wyciągnięcie ręki. Dodatek czosnku i ostrych przypraw nadaje charakteru całości i sprawia(...)szpinak ( może być mrożony ) – 100 g * czosnek – 2 ząbki * olej – 50 ml DODATKOWO: * ser feta – 200 g * suszone pomidory – 5 szt * pieprz – 1 szczypta * chili – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI : Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju . Dodajemy drobno posiekany czosnek , chwilę przesmażamy. Dodajemy oczyszczony wcześniej i posiekany szpinak ( jeśli korzystamy z mrożonego musimy go wcześniej rozmrozić ) , odrobinę soli i przesmażamy
Ostra na Słodkodrobiowy pieczone pasztet – 300 g ** marchew – 2 szt ** duża cebula – 1 szt ** sól , pieprz , papryka DODATKOWO : ** bułka tarta do panierowania ** jajko do panierowania ** olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI : Składniki na naleśniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut , a następnie smażymy duże , średniej grubości naleśniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. FARSZ : Cebulę drobno siekamy , podsmażamy(...)grubych oczkach. Pasztet drobniutko siekamy. Wszystko razem dokładnie mieszamy i ucieramy do powstania konsystencji nadającej się do smarowania. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką. CAŁOŚC : Na środek naleśników układamy po 2 łyżki farszu , zakładamy boki i zwijamy krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące. Smacznego
Ostra na Słodkoukochane naleśniki z farszem z wątróbki drobiowej , cebulki , jabłka i aromatycznych przypraw. Wyszło fantastyczne danie , które wszyscy zajadali z przyjemnością! Była nawet wersja podpieczona na grillu! Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI : * mąka – 1 ,5 szkl * jajko – 2 szt * mleko – 2 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * olej rzepakowy – 100 ml FARSZ: * wątróbka(...)wątróbki * mleko – do zamoczenia wątróbki * olej rzepakowy – 125 ml * sól – do smaku * pieprz – do smaku * majeranek – dm smaku * papryka – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Smażymy małe , średniej grubości naleśniki , odkładamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Wątróbkę oczyszczamy , moczymy kilkanaście minut w mleku , odsączamy. Obtaczamy w mące
Ostra na Słodkoszkl * kokos – 0,5 szkl * jajko – do panierowania * olej rzepakowy do smażenia – ok. 200 ml * cukier puder do posypania * mięta + truskawki – do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy. Smażymy naleśniki , odkładamy w ciepłe miejsce. NADZIENIE: Truskawki myjemy , kroimy w drobną kostkę , zasypujemy cukrem. CAŁOŚĆ : Płatki kukurydziane bardzo(...)drobno kruszymy , mieszamy z kokosem. Na środku naleśników układamy porcję truskawek , zamykamy boki , zwijamy w krokiety. Panierujemy w rozbełtanym jajku , a następnie w kokosowej panierce. Smażymy kilkanaście sekund na mocno rozgrzanym oleju. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Aż nam się uszy trzęsą :D Polecam! Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najzdrowszy wśród olei roślinnych
Ostra na Słodkosposób postały przepyszne, chrupiące, delikatne i niesamowicie aromatyczne krokiety z dodatkiem ciągnącej mozzarelli, którymi zajadałam się z przyjemnością! Z równie wielką przyjemnością sięgnęłam po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( 4 szt ) NALEŚNIKI: * mąka – 3/4 szkl * mleko – 1,5 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * duże jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * olej – 3 łyżki FARSZ(...)sól – do smaku * pieprz – do smaku * sok cytrynowy – do smaku * świeży koperek – 1 pęczek DODATKOWO: * jajko + bułka tarta do panierowania * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą mieszamy. Smażymy dość spore cienkie naleśniki. Odkładamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Łososia mieszamy w drobno posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem
Ostra na Słodkoszklanka mleka szczypta soli Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy lub garnka i ubić mikserem. Ciasto po zanurzeniu łyżki powinno z niej spływa, a jednocześnie pokrywać jej powierzchnię. Naleśniki smażymy na suchej teflonowej patelni (w razie potrzeby można ją skropić oliwą). *Ciasto naleśnikowe zazwyczaj robię na oko tak, aby uzyskać żądaną konsystencję. Podane ilości są przybliżone. Jeżeli ciasto(...)wyjdzie za gęste, dodajcie mleka lub wody, gdy za rzadkie - mąki. Sami będziecie wiedzieć. Farsz (wystarcza na około 20 dużych naleśników): 500 g pieczarek 300 g dobrej szynki lub boczku pół pęczka zielonej pietruszki 75 g masła 2 czubate łyżki mąki ok. 300-400 ml mleka gałka muszkatołowa świeżo mielony pieprz sól Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Usmażyć
Food SquareNaleśniki warte grzechu! Idealne naleśniki powinny być cienkie, sprężyste, ale nie gumowate ani suche. Ciasto naleśnikowe powinno być na tyle płynne, aby łatwo rozprowadzało się po dnie patelni, a po przygotowaniu należy pozwolić mu trochę odpocząć (moje spędziło pół godziny w lodówce). Składniki na 10-12 naleśników: 100g mąki pszennej 25g kakao 1/4 łyżeczki soli(...)cukrem waniliowym. W środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie jajka, roztopione masło i mleko. Ubijamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Smażenie naleśników zaczynamy od roztopienia na patelni odrobiny masła. Wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni, by pokryło ją cienką warstwą. Smażymy około 1 i 1/2 minuty z jednej strony
Smakowity Blog KulinarnyZblenderować na gęsty sos. Mąkę, jaja, białka, mleko, szczyptę soli starannie zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 30 minut do pooddychania. Nasmarować teflonową patelnie olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć naleśniki na rumiany kolor z obu stron. Przekładać na talerz odwrócony do góry dnem, aby naleśniki nie zaparowały i nie były gumiaste. Twaróg rozgnieść widelcem, dołożyć żółtko, cukier(...)roślinnym. Na każdy naleśnik nałożyć na środek masę serową, boki założyć na nadzienie , a następnie zwinąć naleśnik w rulonik. Piec ok. 15-20 minut aż zrobią się lekko chrupiące. Polać cztery talerze przygotowanym sosem owocowym, ułożyć na każdym po 2 naleśniki. Oprószyć cukrem pudrem i podawać na gorąco
pieprzny smaczekszczypta soli ubijamy ze sobą. Potem dodajemy mąkę, mleko, wodę i znowu miksujemy ze sobą na gładko. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę wody i mieszamy. Smażymy naleśniki delikatnie z obu stron. Po usmażeniu wszystkich naleśników robimy farsz. Rozdrabniamy widelcem twaróg w misce, dodajemy żółtko, cukier trzcinowy i jogurt, a potem wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Gotowym(...)farszem smarujemy naleśniki i zwijamy je w rulonik lub składamy. Naleśniki z serkiem ponownie smażymy z obu stron aż się zarumienią. Przed podaniem polewamy je musem truskawkowym i przyozdabiamy truskawkami. Prosto i smacznie! ***** First, we make the dough for pancakes, or we whip eggs, vanilla sugar and a pinch of salt together. Then, we add flour, milk
Projekty ze smakiemwody, żeby ciasto miało konsystencję zwykłego ciasta naleśnikowego. Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron. Popcorn: W garnku rozgrzewamy olej w którym będziemy przygotowywać popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilkanaście sekund. (oleju(...)musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć ). Kiedy kasza się upraży to przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju. Nadzienie do naleśników: Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z wystających żyłek. Moczymy w mleku ok. 10 min. Wątróbkę wyciągamy, odsączamy z nadmiaru mleka w ręcznik papierowy i kroimy w kostkę. Cebulę pokrojoną w kostkę
Moniki Smakołykidzień wcześniej pieczarki na oleju usmażyć z cebulą do odparowania płynu wsypać kaszę gryczaną, twaróg, kucharka i pieprzu do smaku - wszystko dobrze wymieszać i odstawić do ostudzenia składniki na naleśniki zmiksować na dość lejące ciasto i odstawić na 30 minut - jeśli za rzadkie to dosypać mąki(...)gęste to dolać mleka patelnię posmarować na początek olejem, potem już nie trzeba na rozgrzanej patelni smażyć złociste naleśniki na każdy naleśnik nakładać sporą porcję farszu i zawijać w ruloniki naleśniki z kaszą są pyszne i najlepiej smakują z czerwonym barszczem do popicia.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjajka "L" ubić z cukrem z 3-5 minut wsypać mąkę, cukier, sól, wlać olej, mleko, wodę i zmiksować z 3 minuty - odstawić ciasto na 30 minut patelnię do naleśników 28 cm przetrzeć olejem i rozgrzać smażyć cienkie, złociste naleśniki(...)kaszę gryczaną ugotować, pieczarki podsmażyć z cebulą na oleju i wsypać kaszę, do smaku dodać kucharka i pieprz mieszając podsmażać do odparowania płynu na naleśnik nałożyć porcję kaszy, podwinąć brzegi i zawijać ciasno roladki naleśniki są syte i smaczne, podałam je z surówką z młodej kiszonej kapusty - przepis "TUTAJ" ............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię