naleśniki - 14236 przepisów (strona:117/950)

Naleśniki - przepis podstawowy 391

Anglii w przeddzień Środy Popielcowej obchodzony jest dzień naleśnika. Trochę jakby nasz Tłusty Czwartek, tylko że wtorek:) Dobra okazja, by usmażyć stos cieniutkich delikatnych naleśników, a później całą rodziną zasiąść do stołu. Te proste placki z jajek, mąki i mleka są tak uniwersalnym daniem, że spotkamy je niemal w każdej kuchni świata. Rosyjskie bliny, francuskie crepes, węgierska palacsinta albo(...)Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem. Na patelnię nalewać porcję ciasta, rozprowadzać po całej powierzchni patelni, smażyć ok 30-40 sekund, odwrócić, smażyć ok 20 sekund. Usmażone naleśniki wykładać na talerz. Smacznego! *Naleśniki możemy przygotować bez dodatku wody gazowanej, zastępujemy ją mlekiem

Obiad gotowy
Naleśniki z porem i boczkiem 205

niestety nie;) Każdy do takiego połączenia podchodził sceptycznie i kręcił nosem na taki wybór… do czasu aż spróbowali. Ku mojej uciesze smakowało każdemu:) Potwierdziło się więc, że naleśniki wcale nie muszą być podane z dżemem, czy serem. Smakują dosłownie ze wszystkim:) A podduszone pory idealnie komponują się z boczkiem i długo dojrzewającą szynką. Naleśniki: 2 jajka(...)szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej 3 i 1/2 szkl. mąki 2-3 łyżki oleju sól szczypta brązowego cukru (naleśniki są na wytrawnie, więc cukier można całkiem pominąć lub dodać tylko symboliczną ilość) Farsz: 6-7 porów 1 mała cebula 150 g boczku w plastrach 80 g szynki parmeńskiej (Prosciutto di Parma) masło pieprz, sól parmezan Składniki na ciasto

Smaki Na Talerzu
Krokiety z mięsem z rosołu 243

mąki gryczanej ale możecie tu bazować na Waszym sprawdzonym przepisie na naleśniki ( np. tylko z mąki pszennej albo tylko z gryczanej – można skorzystać z tego przepisu na gryczane naleśniki ). Farsz jest bardzo prosty, oprócz mięsa jest cebulka, ricotta i natka pietruszki. Emilka polubiła chrupiące krokiety, więc mamy kolejny poweekendowy klasyk. Krokiety z mięsem z rosołu   Drukuj Prep(...)sosu sojowego sol, pierz do smaku Instructions Rozpuścić masło w małym garnku. Wszystkie składniki ciasta zmiksować żeby powstało gładkie ciasto, odstawić na minimum 30 minut. Usmażyć na oleju cienkie naleśniki. Posiekać cebulę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę aż zmięknie i będzie rumiana. Natkę posiekać. Mięso oddzielić od kości i umieścić w blendrze/robocie kuchennym. Dodać pozostałe składniki

Cooking for Emily
Mięsne naleśniki 181

Klasyczne naleśniki z dodatkiem mąki gryczanej wypełnione aromatycznym mięsnym farszem z mięsa wieprzowego, świeżych pomidorów, pieczarek oraz czosnku, cebuli i pachnących ziół.  Takie naleśniki to świetny pomysł zarówno na szybki obiad jak i na imprezową przekąskę. Składniki: Ciasto: 100g mąki pszennej 100g mąki gryczanej 2 jajka 2 szklanki mleka sól 1 łyżka oliwy Farsz: 350g wieprzowego mięsa(...)suszonej bazylii 3 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki oliwa 200g żółtego sera sól pieprz Wykonanie: 1.  Ciasto Składniki na ciasto zmiksować mikserem, doprawić solą i usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. 2.  Farsz Pieczarki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać,  a następnie wszystko usmażyć na oliwie. Dodać mielone mięso, pokrojone w kostkę pomidory

Szalona Kuchnia Eweliny
Jak zrobić ciasto na naleśniki 2158

Jeden z moich podstawowych przepisów na naleśniki. Ciasto jest super proste do zrobienia. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki. Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić ciasto na naleśniki - zapraszam po przepis. Z tego ciasta zrobisz pyszne naleśniki z serem oraz wymarzone naleśniki na słono. Ciasto idealnie nadaje się również do krokietów. Wystarczy usmażyć odrobinę grubsze placki.  Gorąco polecam(...)również mój przepis na naleśniki na kwaśnej śmietanie .. poezja

AniaGotuje.pl
Naleśniki na kefirze 207

Nigdy nie myślałam żeby zmieniać przepis na typowe naleśniki, ale nadszedł taki dzień że bardzo mi się chciało naleśników... dużo naleśników. Mleka znaleźć w lodówce nie mogłam,  ale za to znalazłam kefir i nie żałuję! Są naprawdę pyszne :) Jaj do ciasta nie dodaję już od jakiegoś czasu i mam wrażenie że są one delikatniejsze. Jeśli macie(...)niekoniecznie) Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy dobrze ze sobą. Kiedy ciasto jest za gęste możemy dolać wody, jeśli rzadkie dosypmy trochę mąki. Na rozgrzaną patelnię, delikatnie natłuszczoną wylewamy porcję ciasta. Naleśniki smażymy na złoto z obu stron. Podajemy na słodko np. Z nutellą ze śliwek (przepis niebawem się pojawi) lub wytrawnie z mięskiem i warzywami. Smacznego

Dominacja smaku
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM (NAJLEPSZY FARSZ) 363

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM Naleśniki zna i jadł raczej każdy. Naleśniki mają do siebie to, że mogą być na wytrawnie jak i na słodko. Jest wiele możliwości, wiele kombinacji smakowych. Wszystko zależy od nas, od naszych kubków smakowych. My dzisiaj mieliśmy pyszny farsz. Jeden z najlepszych bez mięsa. Szpinak i twaróg to bardzo dobre połączenie. Ja je uwielbiam(...)NALEŚNIKI mąka 200 g. jaja 4 szt. mleko 600 ml. olej 4 łyżki szczypta soli proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki Jaja wymieszać z mlekiem i olejem. Dodać przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Zmiksować na gładką masę. Nalewać chochelką na rozgrzaną i wysmarowaną olejem patelnie. Smażymy na złoty kolor z obu stron.  FARSZ szpinak mrożony

Kuchnia Paulettes
Klasyczne pancake’sy z syropem klonowym 321

Panecake’sy to klasyczne danie śniadaniowe kuchni amerykańskiej. Placuszki te są najczęściej podawane z syropem klonowym. Jednak doskonale również będą smakować z owocami i cukrem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśniki z serem (bezglutenowe) 184

śmietany 1 żółtko Wykonanie:   1. Wszystkie składniki mieszamy mikserem w misce do połączenia składników.   2. Smażymy na suchej patelni posmarowanej papierowym ręcznikiem nasączonym olejem. Staramy się, by naleśniki były dość cienkie, więc wylewamy na patelnię niepełną chochelkę. Smażymy króciutko, jak zaczną odchodzić od brzegów, przerzucamy na talerz. Potem, razem z farszem obsmażamy z drugiej strony, na maśle(...)misce przy pomocy widelca rozdrabniamy twaróg, słodzimy tyle ile potrzebujemy, następnie dodajemy łyżkę śmietany, żółtko i mieszamy. Farsz gotowy. 4. Na usmażonym z jednej strony naleśniku nakładamy ser na powierzchni 1/4 naleśniki, następnie zawijamy go w trójkąt i odkładamy. Później będziemy je obsmażać na maśle. 5. Smażymy na maśle z obu stron do zarumienienia i by ścięło się żółtko

Kawa z mlekiem
Pizza w pietruszkowym naleśniku 178

pietruszki -woda  -1 łyżka oleju sos: - 4 łyżki koncentratu pomidorowego, bazylia, tymianek, woda farsz: -200 g mięsa -60 g sera żółtego -1 łyżka tłuszczu  Przygotowanie: 1. Smażymy naleśniki według mojego przepisu.  naleśniki gryczane z pietruszką 2. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy wedle uznania i smażymy na tłuszczu. 3. Wszystkie składniki na sos mieszamy i smarujemy(...)naleśniki. Dodajemy usmażone mięso, starty ser i zawijamy. Dzieci dodatkowo polały ketchupem i przyozdobiły plasterkiem sera i wykałaczkami aby im się nie rozwalały (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze całości: 981 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Puszyste naleśniki 174

Mój narzeczony jest wielkim fanem naleśników jak się okazało ostatnio. Więc wymyślił  sobie, że chce Amerykańskie Pancakes na kolację(...)cóż, zabrałam się do smażenia, ponieważ po prostu to lubię. Tak mu zasmakowały, że mnie męczy codziennie aby mu zrobić te naleśniki :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na puszyste naleśniki: 1 jajko 1,5 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka cukru pudru 3 łyżeczki roztopionego masła 1 szklanka i 1/4 szklanki mleka Puszyste naleśniki

Delusional Trine
Bezglutenowe roladki naleśnikowe z pastami warzywnymi Wawrzyniec – przepis krok po kroku 179

przygotowania ciasta na naleśniki będziecie potrzebować: 2 jajka 100 g mąki ryżowej 100 g mąki kukurydzianej 25 g mąki ziemniaczanej 230 ml wody 2 łyżki oleju szczyptę soli Naleśniki smażę na patelni o średnicy 28 cm i z podanych proporcji wychodzi mi 6 sztuk. Jako nadzienie, wykorzystałam 4 pasty warzywne Wawrzyniec: Z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką Z grillowaną(...)dowolnej kolejności oraz 2 łyżki oleju. 2. Mieszamy lub miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 -30 minut. 4. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. 5. Po usmażeniu dobrze jest je przykryć, aby troszkę zmiękły. 6. Naleśniki smarujemy pastą warzywną i zawijamy w ruloniki. 7. Każdy

Okiem Blondynki by McBlondi
Pieczony naleśnik – dutch baby 329

Pieczony naleśnik to właściwie „dutch baby” – dosłownie tłumacząc: holenderskie dziecko. Co prawda nie pochodzi z Holandii, bo pierwsze wzmianki o nim pochodzą z USA z ok. 1900 roku. Podobno tworząc przepis inspirowano się… niemieckimi plackami. Skąd holenderska nazwa – nie wiadomo. Być może powód jest taki sam, jak w przypadku naszej ryby w marchewce nazwanej(...)grecku”. Dutch baby uchodzi obecnie za klasykę nowojorskich śniadań. Receptura jest niemal identyczna jak na nasze tradycyjne naleśniki – tyle tylko, że wlewamy ciasto na rozgrzaną patelnię i wstawiamy do piekarnika zamiast smażyć. Jak smakuje pieczony naleśnik? Jego środek jest mięciutki, a brzegi przyjemnie chrupiące. Skradł moje serce od razu! Nie tylko smakiem, ale także tym, że jest

Poezja smaku
Naleśnikowe świderki bolognese z sosem beszamelowym 448

Lubicie faszerowane naleśniki? Ja bardzo:). Staram się podawać je tak by zaskakiwać gości - i tak powstały te faszerowane ruloniki.  Naleśniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 3 jajka M Farsz: 300g mięsa mielonego 2 marchewki 1 cebula 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz(...)marchewkę. Obsypujemy przyprawami, podsmażamy jeszcze chwilę, po czym dodajemy pomidory w puszce. Dusimy przez około 20 minut do odparowania wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy.  3. Na całej powierzchni naleśników rozsmarowujemy farsz. Zwijamy naleśniki, każdy kroimy na 5 części. Uładamy w naczyniu żaroodpornym, u mnie była to forma do tarty. 4. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy

Szefowa kuchni
Co na drugie śniadanie? 185

torebce, nie wspominając już o walizce! I o tym jakim uczuciem darzę koleje( I ♥ PKP choć wolę DB) Równie mocno kocham moją patelnię do naleśników. Ulubione  naleśniki (jak pisze Madzialena każdy ma własny prywatny tajemny przepis,każdy lubi inne naleśniki) 2jajka 1,5 szklanki mąki 0,5szklanki płatków owsianych błyskawicznych wymieszanych z otrębami 2szklanki płynów(mleko(...)woda gazowana) 1/4szklanki oliwy Smażąc naleśniki na teflonie używaj do przewracania tylko tych drewnianych łopatek. Nie, nie chodzi o patelnie. Po prostu bijąc po łapach współlokatorów/domowników nie skrzywdzisz ich (tak bardzo) niźli metalowym rozgrzanym przyrządem.Uwaga! Podstępne otręby i płatki owsiane szybko wchłaniają płyny.Możliwe,że będzie trzeba rozwodnić lekko naleśniki Farsz 1marchewka pół cebuli

U Fiolki