chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:128/356)

Roladki z grillowanego bakłażana 164

kroję go na maszynce do chleba. Malujemy go z obydwu stron oliwą z oliwek, solimy i grillujemy ma rozgrzanym grillu z obydwu stron, aż będzie miękki. Odkładamy na bok. Czosnek obieramy  z łupiny,  z papryczki usuwamy nasionka. Ząbek czosnku bardzo drobniutko siekamy, to samo robimy z papryczką chili. W miseczce mieszamy serek śmietankowy, jogurt, czosnek, papryczkę, odrobinę oliwy

Kulinarne przygody Gatity
Domowy chleb żytni na mleku 158

dostałem od mojej znajomej z pracy ,Gosi. Chleb jest miękki i smaczny. Podałem go ze smalcem z przepisu Wiesi...pycha!!! Składniki 500 g mąki żytniej 300 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1 jajko 1 żółtko 50 ml oleju łyżeczka cukru łyżeczka soli Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy z cukrem ,dodajemy ciepłe mleko i mieszamy. Mąkę przesiewamy ,dodajemy sól ,olej ,jajka oraz

R'n'G Kitchen
Kanapki z tuńczykiem, szparagami i pikantnym sosem pomarańczowo-pomidorowym 165

pyszne kanapki, polecam :) 4 kromki świeżego chleba na zakwasie puszka filetów z tuńczyka w oliwie 4 szparagi łyżka oliwy szczypta soli 4 łyżki kiełków rzodkiewki posiekany szczypiorek i pietruszka do smaku sos: 2 łyżki pikantnego ketchupu 4 łyżki soku z pomarańczy szczypta pikantnej papryki wędzonej kilka kropel tabasco Składniki na sos mieszamy i na chwilę odstawiamy. Szparagi nacieramy oliwą

Mienta blog
Zakwas na żur 106

też się nada. Wrzucamy wszystko do środka, mieszamy łyżką i przykrywamy ściereczką. Czosnek zgniatamy bokiem noża. I niech tak stoi 3-4 dni. Jak zacznie śmierdzieć to znaczy, że jest gotowe :) A jak nie mamy zakwasu chlebowego (chociaż jednak polecam zrobienie, przepis tutaj ) to możemy wrzucić do środka skórkę z kilku kromek chleba razowego). A jak tylko się zrobi

Marder&Marder Manufacture
Chlebek ziarnisty bez mąki 230

jajkami solą i oliwą i ma być chleb? po dłuższym zastanowieniu stwierdziłam że piekę tak jak w przepisie...zobaczcie jaki efekt! Cała mieszanka jak już wspomniałam zawiera same ziarna: - ziarno słonecznika -siemię lniane -pestki dyni -nasiona sezamu Przepis na chlebek: 4 jajka 50 ml oliwy 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Jajka rozbijamy, mieszamy w misce z pozostałymi składnikami czyli ziarnami

Wanilia i Kardamon
Chleb wieloziarnisty 166

następnie dodajemy do suchych składników bardzo dokładnie mieszamy powstałą masę przekładamy do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia (staramy się ubić ciasto, żeby było ze sobą dość mocno zbite) odstawiamy na co najmniej 2 godziny (lub przez całą noc) pieczemy w temp. 175 stopni przez 20 minut następnie wyciągamy z formy i umieszczamy chleb do góry dnem bezpośrednio na ruszcie pieczemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatka grecka z grzankami + film 141

łyżka octu balsamicznego szczypta soli przepis Chleb kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 15-20 minut . Ogórka  i pomidora kroimy w kostkę. Gałązkę natki pietruszki bardzo drobno siekamy. Do miski wrzucamy pokrojone ogórki i pomidory ,dodajemy odsączone z  zalewy oliwki i grzanki. Wszystko mieszamy, sałatkę polewamy sosem przygotowanym z oliwy

Smakowite Dania
Duży chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej z siemieniem lnianym. 199

Chlebak pusty. To do dzieła! Czego używamy? -550 gram mąki pszennej TYP550 -150 gram mąki żytniej TYP720 -30 gram miękkiego masła -30 gram drożdży świeżych -garść

BaRepas
Mizeria ze świeżych ogórków do obiadu. 180

tarce o grubych oczkach. Dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na 15-minut, aby ogórki puściły sok. Następnie odcedzamy sok,dodajemy śmietanę, pokrojoną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Możemy też pokroić do naszej sałatki dojrzałego pomidora. Podajemy do obiadu z mięsem i ziemniakami lub na podwieczorek z kromką chleba

Przepisy i porady kulinarne
Prosty przepis na chleb 160

kilku lat piekę sama chleb. Nauczyłam się jeszcze we Włoszech, kiedy tam pracowałam. Ten przepis to najprostszy i najszybszy sposób aby upiec swoje pieczywo. Będzie to chleb biały, zwykły, taki który kupowany jest na co dzień, ale smak o 1000 stopni lepszy . Potrzebujemy przygotować: - 1 kilo mąki Tortowej - 30g drożdży - 0,5 litra letniej wody lub mleka -  łyżka masła(...)niepełna łyżka soli. Drożdże rozpuszczamy w wodzie . Jeżeli nie mamy robota kuchennego, wsypujemy mąkę do dużej miski, albo na stolnicę. Robimy dziurkę w mące i wlewamy nasze drożdże, chwilę mieszamy, dodajemy sól i masło. Teraz wyrabiamy. Jeżeli mamy robot kuchenny wrzucamy wszystko do misy i robot pracuje za nas. Kiedy już ciasto odchodzi od ścianek naszej misy i jest sprężyste

Pasje Jolki
Szybki chleb pszenny 360

dłużej zachowuje świeżość. Jeśli wahacie się czy taki chlebuś zrobić, powinno Was przekonać, że rośnie tylko 15 minut! Jest bardzo smaczny i wyjątkowo prosty. Przepis oryginalny od Pastelle , gdzie chleb nazywa się „Kubański”. Miałam tylko problem z dostaniem odpowiedniej mąki, ale typ 650, którego mi brakowało po dłuższym poszukiwaniu znalazłam w Lidlu. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru odrobina oliwy z oliwek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, drożdże oraz cukier. Mieszamy. Dolewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką do połączenia składników. Przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne – ok. 5 do 10 minut. Przekładamy do miski, nakrywamy

Poezja smaku
Chleb z polentą oraz "Dom i dalekie ścieżki" 167

niedawnym pieczeniu szkockiego chleba struan zostało mi trochę polenty i postanowiłam dodać ją do weekendowego chleba na zakwasie. Kasza smaku chleba nie zmienia. Sprawia natomiast, że pajda wygląda inaczej niż zwykle poprzez żółte paciorki polenty. Składniki (na keksówkę 29 x 10 cm): garść (ok. 150 g) zakwasu z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej(...)godziny. Do miski wsypać mąkę, polentę, cukier i sól. Wymieszać. Dodać rozcieńczony zakwas. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto drewnianą łyżką. Wody należy dolać tyle, by ciasto dawało się mieszać łyżką. Nie trzeba go zbytnio wyrabiać. Wystarczy, gdy składniki dobrze się połączą. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na noc do wyrośnięcia. Jeśli ciasto zarabiamy rano, garść odłożyć do pojemnika

Weekendy w domu i ogrodzie
Razowiec na zakwasie z jaglanką i słonecznikiem 180

szklanki czynnego zakwasu chlebowego 5 g świeżych drożdży 2,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżka oleju ryżowego Sposób przygotowania 1. W misce mieszamy mąki-pszenną i razową, kukurydzianą oraz płatki jaglane oraz owsiane i słonecznik-troszkę zostawić do posypania,dodać sól.Wymieszać wszytko razem. Do cieplej wody dodać drożdże ,olej miód zakwas,wymieszać(...)wszystkich składników.Ciasto przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. 2. Potem uformować dwa lub jeden duży bochenek chleba,ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, posypać pozostawionymi płatkami oraz słonecznikiem,zaczekać aż troszkę podrośnie .Wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 40 minut. Studzić

Wanilia i Kardamon
Chlebek orkiszowy z orzechami 224

mąki, dokładnie mieszamy i wyrabiamy rękami ciasto. Jeśli ciasto lepi się do rąk to dodajemy jeszcze mąki. 4. Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Przekładamy do niej chlebek i odstawiamy go w ciepłej miejsce, aby urósł ( tak mniej więcej, aby podwoił swoją objętość ). 5. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy chleb w temperaturze

W kuchni Katie
Chleb z suszonymi jabłkami i cydrem na zakwasie 203

uważam swojego wypieku za udany :( W domu nie było zbyt ciepło i dlatego postanowiłam ostatecznie użyć maszyny do pieczenia chleba, ale to też nie był szczęśliwy pomysł. Pieczenie chleba nie jest łatwym wyzwaniem i czasem trzeba przyznać się do porażki :( Ale jeśli ktoś zechce spróbować swych sił, oto przepis za Kamilą z Ogrodów Babilonu. Ja odpowiedziałam na zaproszenie(...)wody 310 g cydru jabłkowego 20 g soli 5 g drożdży instant 260 g zaczyn 140 g suszonych jabłek Włożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wyrabiać, aż równomiernie się rozmieszczą

Proste Potrawy