chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:137/356)

Domowa kiełbasa słoikowa 223

pajdą świeżego chleba i kiszonym ogóreczkiem   Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg boczku (surowego) 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 płaskie łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 3 łyżki wody   *** Mięso mielimy na grubych oczkach maszynki, przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, majeranek i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ja zazwyczaj robię kiełbasę

Blog z Apetytem
Kurze jedzenie, czyli kanapki z pastą jajeczną 532

szczypiorkiem. Można nią smarować chleb, albo jeść łyżeczką. Ja przygotowuję ją z dodatkiem masła klarowanego, dzięki czemu ma idealną konsystencję. 3 jajka 2 łyżki majonezu szczypiorek szczypta soli pieprz łyżeczka masła klarowanego Jajka myjemy i gotujemy na twardo. Jeszcze ciepłe jajka obieramy ze skorupek i rozgniatamy widelcem w misce. Dorzucamy łyżeczkę masła klarowanego i mieszamy z jajkami. Następnie dodajemy

Dieta bez mleka
Currywurst. 190

Dodać szczyptę sody i mieszać aż przestanie się pienić. Zmniejszyć ogień i dodać curry, paprykę i cebulę. Wymieszać. Dodać wodę i sos worcestershire. Pozostawić na małym ogniu jeszcze 3 minuty wciąż mieszając. Kiełbaski ugotować, upiec lub usmażyć. Skórkę można ewentualnie usunąć. Podawać natychmiast z sosem i oprószone obficie curry. Klasycznym dodatkiem są frytki lub chleb

zadanie-gotowanie
Prosty Chlebek Drożdżowy Z Kaszą Manną 146

wyrośnięcia. 2. W misce mieszamy mąkę z kasza manną, solą oraz lnem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz z  1 i 1/3 szkl wody i zaczynamy wyrabiać, podczas początkowego wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Wyrabiamy z około 5-10 min. Odstawiamy pod przykryciem na około 40-50 min do podwojenia objętości. 3. Po tym czasie krótko odgazowujemy chleb (zagniatamy), formujemy bochenek

Gotowanie...to proste !
Zupa czosnkowa z grzankami według Magdy Gesler 195

Grzanki: 3-4 kromki chleba około 30 g masła temperatura pokojowa 2 ząbki czosnku Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, czosnek obrać i posiekać. Cebule również obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka dajemy masło klarowane, rozgrzewamy, wrzucamy cebulę, jak się nam zeszkli dodajemy, posiekany czosnek i ziemniaki. Smażymy około 5 minut, co jakiś czas mieszamy.  Dolewamy bulion i gotujemy

kruche babeczki
Owsianka z chia, melasą i owocami 173

łyżki melasy z chleba świętojańskiego 1/2 kiwi 1/4 małego, soczystego jabłka opcjonalnie 1 łyżeczka ulubionego musli* * dodatek musli pomijamy, jeżeli zależy nam na jak najzdrowszej wersji śniadania lub wybieramy musli np. bez cukru. Przygotowanie Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy mleko i wsypujemy łyżkę nasion chia, gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy melasę, mieszamy. Po czym wsypujemy owsiane płatki błyskawiczne

Słodkie okruszki
Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką 171

szynką Składniki: 2 kromki chleba, u mnie pszenny 1 garść rukoli 2 plasterki dobrej jakości szynki 1/2 kubeczka sera ricotta 1 łyżka płatków owsianych 1 łyżka nasiona chia 1 szczypta płatków chili 1 łyżeczka startego sera grana padano 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Ricottę mieszamy z płatkami owsianymi, nasionami chia

Moja smaczna kuchnia
Owsiane muffinki z dynią 188

wypieku chleba) 1 jajko 1 spora łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki stewii  opcjonalnie garść pokrojonych orzechów lub rodzynek Sposób przygotowania: Dynie trzemy na tarce, a następnie gotujemy z dodatkiem wody, aż będzie miękka ugotowaną dynie traktujemy blenderem do jednej miski wkładamy wszystkie suche składniki i mieszamy do drugie jajko

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kapusta pekińska na ciepło 177

kapusty, dodajemy na patelnię, mieszamy, przykrywamy pokrywką. Kapusta pekińska nie wymaga długiej obróbki termicznej, więc po chwili dodajemy przesmażony boczek z cebulą, pokrojony w talarki por oraz posiekany koper. Doprawiamy pieprzem i, w miarę potrzeby, solą. Kapusta pekińska na ciepło może być podana, jako danie obiadowe – do mięsa, z jajkiem sadzonym, czy też z chlebem jako danie kolacyjne. Większość

mojewypiekiinietylko
Domowa sałatka warzywna. Palce lizać :) 196

kosteczkę i jeszcze raz mieszamy. Doprawiamy solą, jeśli jest taka Wasza potrzeba. My niemal nie używamy soli, więc tylko szczypta, teraz łyżka musztardy, majonez ok. połowę słoika, na koniec jeszcze sporo ostrej papryki, tak żeby nie była czasem za mdła i trzewia dla zdrowotności przepaliła hihi. Generalnie gotowa :) Teraz tylko zielona herbatka, 2 kromki chleba. My posypujemy, oczywiście jak mamy

vegetanie
Chleb z Garnka Żeliwnego - Łatwy i Długo Świeży 227

garnka żeliwnego ten chleb wychodzi również w dużym naczyniu żaroodpornym, bo z tego przepisu wychodzi naprawdę konkretny bochen chleba. W każdym bądź razie warto i na chwilę obecną ten chleb u mnie pieczony jest co trzy dni i Młody nie ma go dość, bo i smak i struktura jest mega! Składniki: 600 g mąki pszennej typ 650 360 g wody(...)drożdżach, więc do miski wsypałam sól, na nią mąkę, łyżką zrobiłam sobie dołek w mące, do którego wsypałam cukier, wkruszyłam drożdże i wlałam do niego ciepłą wodę. Wlewając wodę mieszałam zawartość w dołku starając się rozetrzeć drożdże o dno miski. Jednym słowem zrobiłam rozczyn. Miskę przykryłam ściereczką, odstawiałam na około 10-15 minut. Kiedy rozczyn podwoił objętość całą zawartość miski

Blondynka Gotuje
Poniedziałek: Panzanella, sałatka z chleba i pomidoròw 145

kuchnia potrafi być. Jeśli chodzi o składniki to panuje tu dość duża dowolność, bo przepisy różnią się w zależności od regionu Włoch i kucharza. Można dodać do niej suchy chleb namoczony wcześniej w wodzie z dodatkiem octu balsamicznego i poźniej usmażyć na złoto, można, jak proponujemy to my, zrobić grzanki ze świeżego pieczywa. Może to być białą bułka, ciabatta, albo(...)wyłoż na nią plastry szynki. Smaż do momentu aż będą chrupkie. Zdejm z patelni. Krok 2 Pokrój ciabatki w w kostkę. Wysyp na patelnię, na której smażyła się szynka. MIeszaj, żeby pieczywo równomiernie się opiekło. Pod koniec wlej łyżkę oliwy i podsmażaj ciabatty na tłuszczu. KIedy się przyrumieni, zdejm z patelni. Krok 3 Międzyczasie umyj warzywa. Sałatę i bazylię porwij

Niedzielny kucharz
SMALEC DOMOWY 174

Kawałek słoniny pokroiłam w kostkę i smażyłam w garnku na małym ogniu, często mieszając. Gdy stopniowo słonina się wytapiała, pokroiłam cebulę w kostkę  i wrzuciłam ją do garnka. Mieszałam,aż nabierze złotego koloru. Na tarce o grubych oczkach starłam jabłko, i dodałam do reszty. Pod koniec smażenia dodałam sporo majeranku,  starte ząbki czosnku,sól i pieprz. Gdy wszystkie(...)Pozostało już tylko czekać,aż zastygnie, wyjąć go z lodówki i ... zrobić sobie z nim pyszną kanapkę. Smakuje najlepiej z kiszonym ogórkiem i pokrojoną cebulką. Polecam z własnoręcznie upieczonym chlebem CHLEB WIELOZIARNISTY I co tam kalorie... raz na jakiś czas każdemu z nas należy się odrobina łakomstwa.Prawda? ;-) Smacznego

potrawyregionalne
Chleb Rodolpha Coustona w marcowej piekarni 196

jest zdecydowanie bardziej zwarty niż chleb w poście zapraszającym do udziału w piekarni, bo użyłam mąki typu 750. Piekłam jeden bochenek z połowy zaproponowanych składników. Składniki (na 2 duże chleby): przepis podaję za Guciem –  klik! Link do oryginalnego przepisu – klik! 850 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej (zastąpiłam pełnoziarnistą mąką orkiszową) 680 g letniej wody(...)mąki nie mamy wpływu i dlatego sterujemy temperaturą wody. Przykład obliczenia temp. wody 55st – temp. w kuchni 22st – temp. mąki (trzymana w kuchni) 22st. = temp. wody 11st Wszystkie składniki mieszamy 10 min na pierwszej prędkości i 2 minuty na drugiej prędkości. Ciasto przykryć i pozostawić na 30 min. Złożyć, przełożyć do pojemnika, zamknąć lub przykryć folią spożywczą i włożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Surówka z marchewki 198

Pyszna surówka do obiadu i nie tylko. Skład: marchew 6 szt., jabłko 3 szt., cebula czerwona 1 szt., łyżeczka cukru,  szczypta pieprzu, szczypta soli, do

chleba naszego