chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:137/356)

Pasta jajeczna z ogórkiem 153

świeżej bułeczce lub kromce chleba. Polecam Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu 4 średnie ogórki gruntowe szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Jajka obieramy, kroimy w kosteczkę i przekładamy do miseczki. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w drobną kosteczkę oraz dokładamy do pokrojonych jajek. Przyprawiamy oraz dodajemy majonez i mieszamy. Gotową pastę przechowujemy w lodówce. Smacznego Przepis

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Bruschetta z pomidorami i oliwkami 198

sztuk (2 porcje): 6 kromek chleba razowego podpieczonego w tosterze 1 pomidor 5 zielonych oliwek (u mnie z migdałami) 5 czarnych oliwek 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 garść świeżej bazylii sól morska  pieprz Pomidor, oliwki i czosnek kroimy w kostkę i przekładamy do salaterki Dodajemy przyprawy, posiekaną bazylię i mieszamy z oliwą Nakładamy na grzankę

Szczęśliwa kuchnia
Chili Con Carne 156

słodką paprykę.  Całość mieszamy i  gotujemy na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje. Na końcu dodajemy fasolę i  kukurydzę, dusimy na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Na koniec doprawiamy wszystko świeżymi ziołami i mielonym cayenne. Opcjonalnie- podajemy posypane startym żółtym serem.  Chili con carne można serwować z ryżem (najlepiej basmati;), chlebem, jak również z plackami

Aromatyczne Podróże
Chleb pszenny 191

Przepis pochodzi ze strony przepisytradycyjne.pl Chleb pszenny Składniki: 500g przesianej mąki +trochę do podsypania 15 dag drożdży  250ml wody 1 łyżeczka soli szczypta cukru Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć, wymieszać z ciepłą wodą, odrobiną cukru, soli i łyżeczką mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem. Mąkę przesiać, dodać resztę soli i roztwór z drożdży. Lekko mieszam łyżką a później zagniatam ciasto

Tagebuch po polsku
Salsiccia fresca z papryką i cebulą – amerykańsko-włoski klasyk 236

pieprz ziołowy i oregano, całość mieszamy i na małym ogniu dusimy wszystko razem we własnych sokach, co jakiś czas mieszając, przez około 15-20 minut. Cebula się zeszkli, zmięknie, zrobi się słodka i przeźroczysta, papryka będzie odczuwalnie miękka i soczysta. Tak przygotowane kiełbaski rozdzielamy na porcje, rozkładamy na talerze i podajemy z pszennym chlebem do zagryzania, albo – wzorem amerykanów – wkładamy

Karo in the Kitchen
Wegańska zupa chrzanowa 175

resztą zupy i dokładnie mieszamy. 6. Aby złagodzić smak chrzanu i nadać jej bardziej aksamitną strukturę oraz dodatkowo zagęścić zupę użwamy ziemniaków z gotowanego wcześniej bulionu. Wrzucamy je do zupy, a całość blendujemy ręcznym blenderem na gładką masę. 7. Tak gotową zupę dekorujemy szczypiorkiem i koperkiem oraz podajemy z grzankami (najłatwiej pokroić chleb w kosteczkę i "usmażyć" na patelni

Bananowe Pole
Tosty z serem i pieczarkami 157

sposobem mamy dwie kromki chleba, jedna na drugiej (złożone masłem ku sobie), a na nich warstwowo ułożone dodatki. Bierzemy wierzchnią kromkę z dodatkami i kładziemy posmarowaną masłem stroną na patelni. Nakrywamy ją drugą kromką masłem ku górze. Przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach, gdy ser zacznie się rozpuszczać, obracamy tosta na drugą stronę. Mieszamy majonez z ketchupem w proporcjach

Ania i Marcin gotują
Chlebek pszenny z ziarnami 100

zostawiamy do obsypania wierzchu chlebka. Mieszamy, wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na ok.1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i krótko wyrabiamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. Po tym czasie wierzch chleba posypujemy pozostawionymi ziarnami, delikatnie dociskamy

Gotowanie moimi oczami
Włoska ciabatta z ziołami z kamienia 160

jednak postać normalnego bochenka chleba. Poza wszystkim, smakują wspaniale. :)  180 g ciepłej wody 25g świeżych drożdży  250 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli morskiej 3/4 łyżeczki cukru 2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka włoskich ziół Drożdże rozcieramy z cukrem. Letnią wodę przelewamy do miski i dolewamy do niej drożdże. Mieszamy, aż się rozpuszczą. Mąkę przesiewamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Chleb orkiszowo-owsiany 131

Składniki na keksówkę:     1 łyżka miodu     1 łyżeczka soli morskiej      200 ml wody    

w mojej kuchni
domowy chleb pszenno żytni 146

składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej razowej 15 g drożdży 1 łyżeczka miodu 300 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: czarnuszka

Domowy Smak Jedzenia
Bruschetta z pomidorami i oliwkami 223

sztuk (2 porcje): 6 kromek chleba razowego podpieczonego w tosterze 1 pomidor 5 zielonych oliwek (u mnie z migdałami) 5 czarnych oliwek 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 garść świeżej bazylii sól morska  pieprz Pomidor, oliwki i czosnek kroimy w kostkę i przekładamy do salaterki Dodajemy przyprawy, posiekaną bazylię i mieszamy z oliwą Nakładamy na grzankę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chleb 109

tego się nie zrobi, to chleb będzie miał grubość kilku cm i strasznie twardą, spieczoną skórkę. (na dużą formę, porcja na dwa Garnki Rzymskie) SKLADNIKI : - 1kg mąki pszennej, - 10 dkg drożdży świeżych, - 1 łyżka cukru, - 2 szkl. wody, - ok 1- 2 łyżeczek soli. dodatki: boczek, cebula, czosnek, ziarenka słonecznika. Należy sporządzić zaczyn: drożdże mieszamy z cukrem, 0,5 szkl. wody

w mojej kuchni
karkówka do chleba --pane di maiale 141

Składniki: 2 kg dkg karkówki wieprzowej 1/2 łyzeczki papryki słodkiej i pieprzu, oraz 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżka majeranku, gruba sól morska,czosnek, 2

w mojej kuchni
Chleb z ziarnami 191

kiełbasą. Dziś dla odmiany chleb z mieszanką różnych ziaren. Składniki: -1 kg i 2 szklanki mąki pszennej - typ 650 -750 ml ciepłej wody -10 dkg świeżych drożdży -3 łyżeczki soli -3 łyżeczki cukru -po 3 garście pestek słonecznika, dyni i sezamu    Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy 250 ml wody, wsypujemy szklankę mąki, mieszamy i przelewamy do miski

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania