chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:130/356)

Najprostszy bananowy chleb "Banana bread "- przepis 265

Dawno na moim blogu nie było przepisu na chleb, dziś będzie to słodka wersja, chleb bananowy. Super sposób na wykorzystanie bananów, które już długo nam leżą. Przepis jest bardzo prosty a chlebek jest mięciutki, lekko wilgotny. Dziś będzie wersja bez dodatków, ale jeśli mamy tylko ochotę możemy dodać do niego nasze ulubione orzechy, owoce suszone. Ja dodaję również cynamon(...)płaska łyżeczka cynamonu  1,5 szklanki mąki  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :   Mąkę z sodą przesiewamy. Rozpuszczamy masło, obrane banany zgniatamy widelcem. Masło, rozmącone jajko, cukier, banany mieszamy ze sobą, dodajemy przesianą mąkę, cynamon,  łączymy do jednolitej masy. Całość dodajemy do przygotowanej foremki.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem

Basia w kuchni
Pszenno-żytni chleb na zakwasie 163

poznam. W końcu znać w nich rękę mistrza. Nie wiem czy to oryginalny Hamelman czy po różnych przeróbkach i tak sobie krąży w przestrzeni internetowej, ale mogę powiedzieć, że chleb jest świetny. Ma fajną, niebyt twardą skórkę i idealny miąższ. Odrobina mąki żytniej dodaje mu charakteru.       Zaczyn: 65 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 45 g wody(...)chlebowej (typ 750) 20 g maki żytniej typ 2000 250 g wody łyżeczka soli cały zaczyn Składniki na zaczyn łączymy ze sobą w misce. Nie wyrabiamy jakoś dokładnie, tylko mieszamy łyżką do połączenia się. Zawijamy miskę folią spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 godzin. Przypominamy: aktywny zakwas to taki dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej. Po tym czasie

Marder&Marder Manufacture
Chleb paleo bananowo-gryczany 166

przygotowywałem ten chleb na ostatnie święta, rodzina się podzieliła na dwa obozy – część chciała coś z czekoladą, a część bez. W przypływie kreatywności wymyśliłem kompromis – zrobię chleb składający się z dwóch warstw, a jedna z nich będzie czekoladowa. Zacznij od przygotowania „jajka” z siemienia lnianego. 1 łyżkę lnu zmiel albo zblenduj i wymieszaj z 3 łyżkami(...)albo mikserem banany, mąkę gryczaną, olej, sól, sodę i wanilię. Na koniec dodaj „glut” lniany i dobrze wymieszaj. Teraz ważna decyzja – robisz wersję czekoladową, czystą, czy mieszaną ? Jeśli nie lubisz czekolady, to dodaj tylko ocet tuż przed włożeniem do pieca. Możesz do całości dodać kakao i miód, ale ja podzieliłem ciasto na pół. Jedna połowa została

PaleoSMAK
Domowy smalec 173

Domowy smalec ze skraweczkami najlepiej smakuje ze świeżo wypieczonym chlebem oraz ogórkiem kiszonym. Kto nigdy nie próbował musi spróbować tego wyrobu nazywanego przez znawców tematu „dżemem ze świni”. Czas wykonania: 1 h (+12 h oczekiwania) Ilość porcji: około 750 g Składniki: 400 g podgardla 400 g słoniny(...)mięsa lub pokroić w drobną kostkę. Przygotować wysoką patelnię lub garnek (najlepiej z grubym dnem). Roztopić słoninę i do rozgrzanego tłuszczu dodać zmielone podgardle. Całość mieszać od czasu do czasu. Po około 30 minutach dodać obraną i przekrojoną na pół cebulę oraz doprawić całość 1 łyżeczką soli i majeranku. Całość smażyć

KuchniaWeDwoje.pl
Chleb żytni z czarnuszką 40% (na zakwasie) 179

dziś dla Was przepis na przepyszny domowy chleb żytni z czarnuszką. Przyznaję, że już od jakiegoś czasu nie kupuję chleba, tylko piekę własny. Jest to proces czasochłonny, ale smak wynagradza wszystko. Naprawdę warto. Jeśli nie macie w domu zakwasu tutaj jest instrukcja krok po kroku jak go przygotować ( klik ). Składniki na 2 bochenki: 545 g mąki pszennej chlebowej(...)zakwasu, reszta do ciasta właściwego) 17 g aktywnego zakwasu 17 g czarnuszki 17 g soli 4 g drożdży instant (można pominąć) Przygotowanie: Zakwas: 17 g aktywnego zakwasu mieszamy z 301g wody, następnie dodajemy mąkę żytnią razową, mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy  na ok. 14-16 godzin w temp. pokojowej , aby dojrzał. Ciasto właściwe: Po tym czasie mieszamy zakwas

Domowa Cookierenka Agi
Domowy chleb wieloziarnisty na zaczynie drożdżowym 179

sól 20 g drożdże  5 g instant  słód jęczmienny palny lekko 1 łyżkę czubatą (można pominąć) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : * wieczorem lub minimum na 4 godziny przed robieniem chleba - ziarna słonecznika, lnu oraz śruty zalewamy 340 g wody (część wody z przepisu) przykrywamy folią  spożywczą i odstawiamy. Jeżeli na zewnątrz jest gorąco możemy użyć 10 g soli z przepisu(...)łyżeczki  - łączymy ze sobą drożdże i woda, dodajemy mąkę i sól wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w tem. pokojowej na 12-16 godzin Mieszanie ( z przepisu ogólnego) mąka chlebowa 630 g (5 szklanek ) woda 260 g (1 1/8 szklanki) sól 10 g (pomijamy jeżeli już wcześniej dodaliśmy ja do namoczonego ziarna ) drożdże instant

Basia w kuchni
Pasztet drobiowy. 163

Pasztet drobiowy jest już na blogu, ale postanowiłam wrzucić przepis, bo są drobne różnice w przyprawieniu i wykonaniu. Przeważnie żółtka dodaje do masy, a z białek

Agusiowe smakołyki
Wątróbka drobiowa gotowana 181

Smaczna i prosta propozycja przygotowania wątróbki, która na pewno się uda. -- Wątróbkę moczymy w mleku minimum 60 minut. Potem odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Na

chleba naszego
Zaplatanki z parówką 212

Dobra przekąska z piekarnika, upieczona  z parówką , serem, oregano i pomidorkami. 1 kg mąki 50/50 typ 650/1850, 50 g drożdży, po  łyżce cukru i

chleba naszego
Ogórki małosolne 197

SKŁADNIKI -ogórki 2 kg -woda zimna 2 l -czosnek 1 główka -liście chrzanu,wiśni,porzeczki czarnej -koper pęczek -ziele angielskie zgniecione w moździerzu 10-15 kulek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bułki maślane. 191

Prosty przepis na bułki i rogaliki maślane, które możemy sami upiec w domu,polecam. Składniki: 1 kg maki,  2 szkl. ciepłego mleka, 1/2 kostki drożdży

chleba naszego
Chleb cebulowy z miski 176

Przepis Zaczyn 100 g zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej typ 2000 100 g mąki pszennej typ 450 200 g wody Ciasto właściwe 300 g mąki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb żytni razowy na zakwasie z siemieniem, słonecznikiem i młodym jęczmieniem 169

Mój pierwszy chleb na zakwasie (przepis KLIK ). Aczkolwiek dodałam trochę drożdży, by przyspieszyć wyrastanie i cieszyć się nim szybciej. Dodałam też troszkę młodego jęczmienia - nie zmienia smaku chleba, a jak już wspominałam ma wiele walorów zdrowotnych. Składniki: 6 łyżek aktywnego zakwasu żytniego 15g świeżych drożdży 3 szkl. mąki żytniej razowej (typ 2000) 1/2 łyżeczki cukru 1,5 szkl. letniej wody(...)dodajemy cukier i łyżkę letniej wody, rozcieramy i odstawiamy na 5 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól, ziarna, młody jęczmień i przekładamy zakwas. Dodajemy rozpuszczone drożdże i letnią wodę. Mieszamy ciasto początkowo łyżką, a następnie wyrabiamy przez około 5-6 minut rękoma. Ciasto powinno być klejące, ale odchodzić od rąk (na zdjęciu starałam się pokazać jego konsystencję). Wyrobioną masę przekładamy

Kolorowy Przepisownik
Prosty chleb z suszonymi pomidorami 135

suche drożdże oraz sól i dokładnie wymieszać (świeże drożdże wcześniej pokruszyć). 2) Dodać oliwę, a następnie mieszając, stopniowo dodawać ciepłą wodę. 3) Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory i mieszać, aż powstanie klejące ciasto. 4) Wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać przez 10 min. Z gotowego ciasto uformować kulkę, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć(...)przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. 5) Kiedy chlebek podwoi objętość, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35-40 min. 6) Gotowy chleb ostudzić na kratce

Fitsweet.me
chleb pszenny z suszonymi pomidorami na liściu winogronowym 223

posłużył mi przepis na chleb pszenny z Vermont na zakwasie Hamelman'a . Liść winogronowy , poza tym że fajnie wygląda, niewiele chyba zmienił :) No, ale zawsze dobrze też brzmi ! A chleb wyszedł pyszny, mieszanka pomidorów i bazylii daje bardzo delikatny smak. Polecam! składniki zaczyn  140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego(...)mąki żytniej razowej 420 g wody 300 g zaczynu 2 łyżki suszonych pomidorów z bazylią  20 g soli przygotowanie zaczyn Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej ciasto właściwe Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz soli. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia

Stare Gary