chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:130/356)

Buły pszenne śniadaniowe z sezamem 114

Skład --4,5 szklanki maki pszennej 450 --1 szklanka mleka --0,5 szklanki wody -ciepłej --suszone drożdże 8 g --1 łyżeczka cukru --1/2 łyżeczki soli

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb z ziarnami 182

Składniki: 500 g mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży, 400 ml letniej wody, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżka octu winnego, słonecznik Kresto, pestki dyni Kresto

Aga w kuchni
Chleb orkiszowo-żytni z sezamem i "Żona plantatora herbaty" 207

ostatnie przepisy na domowe pieczywo były związane z comiesięczną piekarnią u Amber. Spieszę zatem nadrobić ten brak, zwłaszcza że chleby piekę niezmiennie co tydzień. Od kilku miesięcy to chleby na mące orkiszowej z różnymi dodatkami. Składniki (na keksówkę 29 x 10 cm): garść (ok. 150 g) zakwasu z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 360 g razowej(...)pół godziny. Do miski wsypać wszystkie suche składniki. Wymieszać. Dodać rozcieńczony zakwas. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto drewnianą łyżką. Wody należy dolać tyle, by ciasto dawało się mieszać łyżką. Nie trzeba go zbytnio wyrabiać. Wystarczy, gdy składniki dobrze się połączą. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na noc do wyrośnięcia. Jeśli ciasto zarabiamy rano, garść odłożyć do pojemnika

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb z płatkami gryczanymi i żurawiną 84

miękki i sprężysty, a żurawina nadała mu genialnej słodkości. Myślę, że idealnie nadaje się do serów i wędlin. Zresztą pewnie do wszystkiego się nadaje :) Zdecydowanie to jeden z lepszych chlebów, które ostatnio zrobiłem. A dzisiejszy chlebek sponsoruje ekologiczny sklep naturo.pl i ich płatki gryczane . 500 g mąki pszennej 120 g płatków gryczanych 20 g świeżych drożdży 200 ml gorącej wody(...)łyżeczka cukru 50 g suszonej żurawiny Do dużej miski wlewamy gorącą wodę i zimne mleko. Dodajemy płatki gryczane, mąkę, następnie drożdże, cukier i sól. Na koniec żurawinę i mieszamy. Powinniśmy otrzymać elastyczne ciasto nie przylegające do dłoni. Będziemy musieli tak wyrabiać to ciasto ze 20 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy na zakwasie 134

Tyle tylko, że na zakwasie. Więc tak: 500 g mąki orkiszowej typ 750 165 g zakwasu żytniego 300 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru olej do posmarowania chleba No i kilka szybkich wskazówek: Myślę, że zakwas nie musi być koniecznie żytni. Jak ktoś ma pszenny, czy inny (słyszałem też o zakwasie ryżowym) to pewnie też się nada(...)rzecz ważna przy każdym zakwasie: przed pieczeniem trzeba go dokarmić (jeśli stale stacjonuje u nas w lodówce). To znaczy dodajemy do niego ze 100 ml wody, tyle samo mąki, mieszamy i odstawiamy na jakieś 8-12 godzin. Zakwas ładnie się aktywuje. Ale też istotna wskazówka: zakwas musi być dość stary żeby nie trzeba było dodawać drożdży, tak pewnie minimum

Marder&Marder Manufacture
CHLEB WIEJSKI RODZINNY, RAZOWIEC NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 159

bazie płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego.  Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:   Stressfree ,  superpokarmy Składniki: - 400g mąki z płaskurki jasnej typ650 - 400g mąki(...)filtrowanej Dodatkowo: - olej kokosowy lub oliwa do przesmarowania formy - otręby orkiszowe (lub inne) do obsypania formy W misie miksera umieścić wszystkie składniki i dokładnie wymieszać, ja nie wyrabiam długo, mieszam tylko do połączenia składników. Gotową masę wylać do przygotowanej wcześniej formy (dokładnie wysmarowanej i wysypanej otrębami), lekko wyrównać. Masa jest płynna (rzadka) więc nie ma potrzeby rozprowadzania, ubijania

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenno - kukurydziany z płatkami owsianymi na drożdżach 134

Miłością do pieczenia chleba zaraziła mnie moja siostra. Jestem jej za to bardzo wdzięczna, ponieważ domowy chleb jest o wiele lepszy i zdrowszy niż ten ze sklepu....Dzisiaj upiekłam chleb pszenno - kukurydziany na drożdżach. Bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu chlebek, który zawsze się udaje. Chlebek pięknie wyrasta i ma chrupiącą skórkę. Najlepiej smakuje świeży....jest pachnący i mięciutki. Składniki(...)łyżka, woda ciepła 2,5 szklanki, dodatkowo: olej 3 łyżki, otręby 2 łyżki, Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy, dodajemy m ą k ę , cukier i wodę. Następnie mieszamy aż drożdże się rozpuszcz ą , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.  Do miski przesiewamy m ą k ę  pszenn ą . Dodajemy m ą kę kukurydzian ą , płatki owsiane

kulinarne odsłony pati
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Jeffreya Hamelmana 129

ponad dwie godziny. Czyli nie dodając drożdży czekałam na chleb ponad 1,5 godziny dłużej. Drożdże możecie dodać w czasie przygotowywania ciasta właściwego, albo je pominąć tak jak ja. Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Zaczyn 30g zakwasu, 140g mąki żytniej typ 720, 170g wody. Zaczyn przygotowujemy na 12-16 godzin przed ciastem właściwym i pozostawiamy do fermentacji w temperaturze(...)wodzie rozpuszczamy sól. Do zaczynu dodajemy stopniowo mąkę i wodę. Wyrabiamy ręcznie około 5 minut. Maszynowo 3 minuty na drugiej prędkości. Na koniec dodajemy startą marchewkę i orzechy. Mieszamy do połączenia składników.   Ciasto przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny. Po pierwszej godzinie ciasto wykładamy na blat wysypany mąką rozklepujemy na kształt placka i składamy

Leśny Zakątek
Chilli z soczewicą... 155

przykryciem, lekko tylko bulgoczace, przez 2 godziny. Mieszaj od czasu do czasu i ewentualnie dolewaj odrobinę wody, jeśli danie wydaje się za suche. Odcedź i dokładnie opłucz soczewicę i fasolkę. Wrzuć do garnka, dopraw jeszcze raz, jeśli jest taka potrzeba, i gotuj kolejnych 30-40 minut. Podawaj z ryżem, lub dobrym chlebem. Nadmiar można spokojnie zamrozić

Lejdi of the house
Pachnące Indiami ziemniaczane kulki z kolorowymi dodatkami 132

kajzerki ( u mnie miąższ ze sporej piętki chleba, ok 80 g) 2 łyżki smietany po łyżeczce mielonej kolendry i kuminu, jeśli je lubicie spokojnie dodajcie więcej pół łyżeczki chili szczypta soli *tak naprawdę może być to 150 g dowolnych ugotowanych warzyw np. kalafiora, kukurydzy czy brokuła olej do smażenia Wszystkie składniki mieszamy w misce. Wcześniej ziemniaki rozgniatamy, marchewkę kroimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
CHLEB ORKISZOWY 150

Zdrowy pełnoziarnisty chleb orkiszowy z chrupiącą skórką SKŁADNIKI: 500 g mąki orkiszowej 500 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 840 ml wody PRZYGOTOWANIE: 1.Drożdże rozcieramy z cukrem i zalewamy odrobiną ciepłej wody. 2. Mieszamy do rozpuszczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min, żeby drożdże zaczęły pracować

Marcepanowa kuchnia
Ogórki małosolne 202

Ooooogóreczki prosto z beczki!” Do chleba… i nie tylko ogórki małosolne – komu, komu? Składniki: - ogórki gruntowe - korzeń chrzanu - czosnek - koper - 1 litr przegotowanej ostudzonej wody - 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej Ogórki myjemy i umyte zalewamy w misce zimną, bieżącą wodą – odstawiamy na ok. 1 godzinę. Gotujemy wodę, dodajemy sól – mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Płuczemy czosnek (w łupinkach), korzeń

mojewypiekiinietylko
Pyszne bezglutenowe placuszki z mąki z żółtego grochu z czerwoną quinoą 163

bardzo udany ;) Takie placuszki świetnie zastępują chleb, można je posmarować i obłożyć czym się podoba, u mnie z domowym smalcem i kiszonym ogórkiem. Idealny zimowy zestaw ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 1 szklanka mąki z żółtego grochu 5 łyżek rozpuszczonego klarowanego masła 2/3 szklanki wody sól Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy razem, aż się dokładnie połączą i stworzą aksamitne ciasto

Quinoa Raz!
Chleb z garnka 324

Przekonajcie się sami :)  Chleb z garnka   Składniki: 700 g mąki pszennej typ 500  25 g drożdży świeżych  1,5 łyżeczki soli  2 łyżki kefiru  275-300 ml ciepłej wody Przygotowanie: Do dużego garnka bądź miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wkruszamy drożdże, dodajemy kefir i wodę . W szystko mieszamy, ciasto jest dość luźne. Przykrywamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chlebek Melvit z czarnuszką i orkiszem. 179

się zdrowo odżywiać . Do przygotowania takiego chleba wystarczą jajka i maślanka. Zapraszam do wypróbowania bo jest pyszny a przede wszystkim bardzo zdrowy :)   Składniki : 6oo g  mieszanki chlebowej Melvit 5 jajek 1 łyżeczka soli 150 g maślanki Wykonanie : Jajka ubijamy mikserem następnie dodajemy maślankę i mieszankę chlebową i sól. Wszystko dobrze mieszamy. Przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania