chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:127/356)

Pikantny ciemny chleb pszenno-żytni z orzechami 165

specjalnie na czarny. Ten czarny od Amaro był tylko taką luźną inspiracją. Zachęcamy do takiej zabawy w kuchni, do eksperymentowania i łączenia smaków. I oczywiście zachęcamy do zrobienia tego chleba. Ma wyraźnie orzechowy smak, kawa jest gdzieś z tyłu. Czuć ją, ale nie stanowi głównego smaku. A gdzieś w tle przyjemnie majaczy ostry smak chili(...)drobno) orzechów włoskich Papryczkę chili bardzo drobno siekamy i wkładamy do niewielkiego garnuszka razem z kawą, solą i cukrem. Gotujemy wodę i wlewamy tam 370 ml wrzątku. Mieszamy i czekamy aż ostygnie. Do misy miksera wsypujemy obie mąki, orzechy i drożdże. Zalewamy wystudzoną kawą z dodatkami (kawy nie filtrujemy, idzie z fusami). Wyrabiamy mikserem 10 minut, przykrywamy ściereczką i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb na zakwasie z ziarnami Hamelman'a 251

Pyszny chleb z ziarnami. Siemię nadaje i inny smak i piękny kolor. Chleb długo utrzymuje świeżość, świetnie smakuje też w formie grzanek.  składniki zaczyn   140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody  30g -  2  łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) Namoczone ziarno 60g siemię lniane 190g wody ciasto właściwe 690 g mąki pszennej(...)ziaren słonecznika (prażone) 50 g sezamu  (prażony) 250g namoczonego ziarna (całość) 320 g wody 20 g soli 310g zaczynu przygotowanie zaczyn Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej namoczone ziarno w czasie przygotowywania zaczynu namaczamy ziarno w zimnej wodzie, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ciasto właściwe

Stare Gary
Szparagowa z grzankami 162

znów mieszamy. Całość przelewamy do reszty wywaru. Zagotowujemy. Oczyszczone szparagi gotujemy pionowo (ok. 3-4 minuty) w garnku z osolonym wrzątkiem. Odcedzamy. Przelewamy zimną wodą i kroimy na mniejsze kawałki. Mniej więcej półtorej szklanki wody z gotowania szparagów dodajemy do wywaru. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Śmietanę łączymy z żółtkiem, a następnie wlewamy do zupy. Chleb tostowy kroimy

Smaki Na Talerzu
Chleb razowy pszenno-żytni 202

Chleb razowy pszenno-żytni to moje pierwsze podejście do chlebów na zakwasie. Zdecydowanie polecam osobom zaczynającym swoją przygodę z zakwasem. Instrukcję przygotowania zakwasu żytniego znajdziecie tutaj . Chleb razowy pszenno-żytni 2018-02-28 11:32:44 Z podanej proporcji uzyskałam 2 bochenki o wadze około 700 g każdy. Zapisz przepis Drukuj przepis Zakwas 150 g dojrzałego zakwasu żytniego(...)wody 17 g soli cały zakwas Wskazówki wykonania Zakwas. Wymieszać wszystkie składniki na zakwas, przykryć pojemnik i odstawić na 14-16 godzin w temperaturze około 21 ºC aby dojrzał. Mieszanie. W misie umieścić wszystkie składniki na ciasto razem z zakwasem. Mieszać do połączenia się składników przy użyciu najniższej szybkości miksera. Po połączeniu się składników wyrabiać jeszcze przez około 3 minuty

Chlebki.pl
Chleb razowo-marchewkowy (Pane integrale alle carote) 171

cucchiaino di zucchero 1 cucchiaino di sale 250-300 ml di acqua PRZYGOTOWANIE W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml letniej wody, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia si ę  drożdży.   Do dołka w m ą ce wlewamy rozczyn, następnie startą marchew i 1 łyżeczkę soli. Ciasto w yrabiamy ok. 10-15 minut(...)godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy, formujemy podłużny bochenek, wykładamy  na form ę  posmarowaną olejem oraz oprószoną mąką. Chleb  przykrywamy  i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzin ę . C hleb pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C.  **** PREPARAZIONE Fate

La grande e la piccola cuoca
Chleb dyniowy 200

minerały. Postanowiłam wykorzystać ją w chlebie. Ci, który mogli go spróbować, określili go jako najlepszy swojak na świecie. Składniki 500 g mąki pełnoziarnistej + 1 łyżka do posypania chleba przed pieczeniem ½ dyni hokkaido 250 ml wody 8 g suchych drożdży 2 łyżki tymianku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka czarnuszki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli kilka szczyp cynamonu kilka(...)minut. Odcedzamy na sicie i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie blendujemy dolewając stopniowo wodę. Powinno powstać puree dyniowe. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wszystkie przyprawy i drożdże, mieszamy. Dodajemy puree dyniowe i wyrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Jeżeli jest za rzadkie dodajemy więcej mąki, jeżeli za gęste – więcej wody. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce

My Chcemy Jeść
Pasta do chleba, z makreli 227

jedną z najprostszych past. Pasta do chleba, z makreli, z cebulą i oliwą. Składniki: 1 makrela 1 średnia czerwona cebula 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz mielony Wykonanie: Rybę oddzielamy od skóry oraz ości i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. P ieprzymy do smaku, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Smacznego

Smak mojego domu
W 5 minut...kapuściana surówka z jabłkiem i kalafiorem 256

Smaczna, prosta surówka do obiadu, kolacji czy na podwieczorek. Skład: pół kg kapusty utartej na grubych oczkach, pół kg kalafiora- same różyczki,dwa utarte jabłka,po

chleba naszego
Surówka ogórkowa z kapustą w 5 minut. 174

Kiszone ogórki można podawać na wiele sposobów, proponuję pyszną surówkę. Pół główki kapusty 1 kg, 2 cebule, 5 średnich ogórków kiszonych, 3-5 łyżek oleju roślinnego

chleba naszego
bułki z oregano i papryką 149

Polecam wyrób domowego pieczywa, smakuje zupełnie inaczej niż odpiekane z marketu :) Potrzebujemy 1 kg mąki, pół kostki drożdży, łyżeczkę cukru, dwie małe szklanki ciepłej wody, łyżkę

chleba naszego
Zapiekanka tostowa 2989

naczynia do zapiekania ułożyć  podpieczone kromki chleba, posmarować je cienką warstwą majonezu, na każdą kromkę ułożyć plasterek szynki i plasterek sera, a następnie warstwę pokrojonej kapusty pekińskiej. Układamy kolejną warstwę tostów, smarujemy majonezem, kładziemy plasterki szynki,sera i cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki. Przykładamy kolejną warstwą tostów. Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy

O kuchni z uczuciem
Udka z kurczaka w przyprawach 191

bądź na kanapkę z chlebem razowym . Polecam wypróbować ten przepis , smakuje bardzo fajnie . Składniki  3 Udka z Kurczaka 2 Łyżeczki papryki czerwonej  2 Łyżeczki pieprzu ziołowego 2 Łyżeczki majeranku  2 Łyżeczki oregano  Garść szczypioru  sól do smaku  Udka trybujemy z kości ,a skórę która została odcinamy . Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na około

Mój Smak
Zielony twarożek na śniadanie 168

dziną, ukroić kromkę świeżego chleba i posmarować ją pysznym twarożkiem. Lubię celebrować takie momenty i trzymać je w pamięci do kolejnego wolnego weeken du. Skła dniki: kostka półtłustego sera białego łyżka jogurtu naturalnego 1/2 świeżego ogórka 1/2 łyżki soku z cytryny szczypiorek sól,pieprz  Przygotowanie: Ser, jogurt i cytrynę mieszamy w miseczce. Szczypiorek siekamy, ogórka ścieramy na tarce. Wszystkie

ChilliJemy
Chleb żytni razowy na miodzie 189

chleb żytni na miodzie.    CHLEB ŻYTNI NA MIODZIE  Składniki: 350 g zakwasu 500 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki żytniej typ 2000 (lub pszennej pełnoziarnistej) 500 ml wody 4 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 100 g siemienia lnianego oliwa do wysmarowania formy oraz otręby lub mąka Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto będzie dość rzadkie,lejące

Bon appetit mon amie
Maca, Pałanica, Podpłomyki – przepis 289

odpowiednią temperaturę i można wsadzać do niego chleb do wypieku. Proste do wykonania, nie wymagają wiele zachodu, warto spróbować zrobić je w domu. W dobie przetworzonej żywności warto wrócić do tego, co jadali nasi przodkowie :) Składniki 2 części mąki (np. 2 szklanki) 1 część wody pół łyżeczki soli Sposób przygotowania Składniki suche mieszamy, dodajemy wody i ugniatamy. Ciasto wyrabiamy około

Mr. Taste