Maca, Pałanica, Podpłomyki – przepis
Maca, Pałanica, Podpłomyki – przepis
Historia podpłomyków jest bardzo stara. W starożytności już narody Bliskiego Wschodu wypiekały proste placki zrobione z mąki i wody oraz ciasta z poprzedniego dnia (zakwas). Żydzi, dla których używanie zakwasu było nieczyste wypiekali macę, czyli podobne placki jedynie z mąki pszennej i wody. Spożywano przy różnych uroczystych okazjach, składano je też tradycyjnie w ofierze. Często podpłomykiem nazywało się także wypiek próbny do sprawdzenia temperatury pieca chlebowego. Piekarz ujmował część ciasta i wsadzał d... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Mr. Taste
Autor
MrTaste
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
placki, ciasto, ciekawe przepisy, grill, sosy, placuszki, papryka, chleb, pizza przepis, pizza , twaróg, proste ciasto, ciasto na pizze, pizza na patelnie, sos do pizzy, chleb mieszany, chleb na zakwasie
Inne przepisy z Mr. Taste
Dodaj komentarz
Zapoznaj się z informacją o plikach cookie
KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.
Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?
Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.
AkceptujęNie, dziękuję