Maca, Pałanica, Podpłomyki – przepis

Maca, Pałanica, Podpłomyki – przepis

Maca, Pałanica, Podpłomyki – przepis

Historia podpłomyków jest bardzo stara. W starożytności już narody Bliskiego Wschodu wypiekały proste placki zrobione z mąki i wody oraz ciasta z poprzedniego dnia (zakwas). Żydzi, dla których używanie zakwasu było nieczyste wypiekali macę, czyli podobne placki jedynie z mąki pszennej i wody. Spożywano przy różnych uroczystych okazjach, składano je też tradycyjnie w ofierze. Często podpłomykiem nazywało się także wypiek próbny do sprawdzenia temperatury pieca chlebowego. Piekarz ujmował część ciasta i wsadzał d... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Mr. Taste

Autor

MrTaste

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

placki, ciasto, ciekawe przepisy, grill, sosy, placuszki, papryka, chleb, pizza przepis, pizza , twaróg, proste ciasto, ciasto na pizze, pizza na patelnie, sos do pizzy, chleb mieszany, chleb na zakwasie

Inne przepisy z Mr. Taste

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję