chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:131/356)

Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 225

opcjonalnym serem), praktyczniejszą (bez świeżej bazylii) i smaczniejszą (z suszonymi pomidorami) wersję pesto . Pesto to nie tylko sos do makaronu , jeśli lubisz ten smak, to znakomicie doprawi ono chleb paleo (np. niskowęglowodanowy ), jajka na twardo, omlety, naleśniki paleo, majonez paleo, warzywa, sosy do sałatek albo mięsa, a nawet makaron z warzyw. Pesto możesz używać jako sos do warzyw na zimno(...)łyżki soku z cytryny łyżeczka suszonej bazylii szczypta soli kilka łyżek startego parmezana lub podobnego sera Oliwki biorę ze słoika – z reguły najprostsze marynowane, same zielone albo mieszane – raz użyłem nadziewanych papryką i efekt był bardzo ciekawy. Suszone pomidory najlepiej kupić suche, a nie w zalewie z oleju słonecznikowego albo fałszywej oliwy z oliwek. Suche pomidory warto

PaleoSMAK
Pszenno-żytni chleb na zakwasie z orzechami 135

czego oni je robią. Mają też kajzerki sprawiające wrażenie żytnich i te na przykład są paskudne, w ogóle nie mogę ich jeść. Z kolei taki ciemny słonecznikowy chleb też niezły robią. Ale dobra, bo nie o Lidlu miałem pisać (chyba, że mi zapłacą, to mogę pisać, heh). Przechodząc zatem do meritum podaję przepis. A tak w ogóle to moja mama(...)mąki żytniej typ 2000 150 g mąki pszennej typ 550 100 g zakwasu żytniego 500 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 100 g orzechów laskowych Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce i łyżką wyrabiamy ciasto. Wystarczy tylko porządnie zamieszać do połączenia się składników, jakieś 3-5 minut. Przekładamy ciasto do dużej keksówki (albo dwóch małych). Ciasto

Marder&Marder Manufacture
Mój pierwszy chleb 210

wyrabiania) już dawno spisałam z jakiegoś opakowania po mące (wcale nie typowo chlebowej, a bodajże typu graham) i pozostało go jedynie wypróbować. No to co? No to do dzieła :) Chleb bez wyrabiania (przepis na okrągłą formę nie większą niż 24 cm) Należy przygotować: 250 g mąki pszennej (może być zwykła, ale najlepiej byłoby użyć chlebowej) 150 g mąki typu graham(...)wodą i dokładnie rozpuszczamy. Suszone pomidory, których tym razem akurat użyłam, kroimy w ok. 1 cm kosteczkę. Do mąki wlewamy wodę z rozpuszczonymi drożdżami, dodajemy pokrojone suszone pomidory i mieszamy. Najlepiej zrobić to drewnianą łyżką i tylko do czasu połączenia składników (potrwa to nie dłużej niż 30 sekund). Masa powinna być w miarę jednorodna i na pewno będzie się kleić

Ratunku obiad
Chleb 3w1 196

Chleb 3w1, czyli ... w jednym bochenku, w jednej kromce 3 rodzaje chleba: pszenny, żytni i wieloziarnisty. Zaczynamy :)         Składniki: -1,2 l ciepłej wody -12 dkg drożdży -3 czubate łyżeczki cukru -3 czubate łyżeczki soli -3 duże łyżki oleju -70 dkg mąki 650 -40 dkg mąki 750 -6 dkg mąki żytniej razowej -10 dkg nasion (sezam biały(...)czarny, słonecznik, dynia, siemię lniane) Przygotowujemy 3 miski. Do każdej dajemy po 4 dkg drożdży, łyżeczce cukru, 100 ml wody, mieszamy, do dwóch misek dodajemy po 2 czubate łyżki mąki 650, do trzeciej 2 czubate łyżki mąki 750. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.. Zaczynamy od ciasta z ziarnami. Do rozczynu z mąką 650 dolewamy 300 ml wody, dodajemy łyżeczkę

Maminek kulinarny
KANAPKA Z MASŁEM Z SUSZONYCH POMIDORÓW I JAJKIEM 129

minuty. Obieramy, kroimy na plasterki. Kromki chleba opiekamy z obu stron na suchej patelni (zwykłej lub grillowej). Pomidory odsączamy z oleju i układamy na desce. Kroimy w cienkie paski, a następnie w drobną kostkę. Dodajemy miękkie masło lub majonez i siekając, łączymy z pomidorami. Można całość zblendować. Na koniec dodajemy odsączone kapary i mieszamy.  Na pieczywie rozsmarowujemy masełko pomidorowe

cool and minty
DELIKATNA JAJECZNICA a'la GORDON RAMSAY 139

zaczną się ścinać, dodajemy pozostałe masło, mieszamy. Staramy się , aby jajecznica miała konsystencję lekko grudkowatą. Co pewien czas zestawiamy jajecznicę z ognia, aby jajka nie podgrzewały się zbyt mocno. Krok 3 Na koniec dodajemy do jajecznicy śmietanę, sól morską oraz pieprz. Posypujemy posiekanym, świeżym szczypiorkiem lub kiełkami Do jajecznicy możemy przygotować tosty z chleba wiejskiego. Tosty kładziemy na płaskich talerzach

Moja Książka Kucharska
DELIKATNA JAJECZNICA a'la GORDON RAMSAY 137

zaczną się ścinać, dodajemy pozostałe masło, mieszamy. Staramy się , aby jajecznica miała konsystencję lekko grudkowatą. Co pewien czas zestawiamy jajecznicę z ognia, aby jajka nie podgrzewały się zbyt mocno. Krok 3 Na koniec dodajemy do jajecznicy śmietanę, sól morską oraz pieprz. Posypujemy posiekanym, świeżym szczypiorkiem lub kiełkami Do jajecznicy możemy przygotować tosty z chleba wiejskiego. Tosty kładziemy na płaskich talerzach

Moja Książka Kucharska
Pączki z polewą czekoladową 173

słodkiej śmietanki 12 % Drożdże rozkruszamy i mieszamy z łyżeczką cukru . Po chwili zrobią się lejące . Dodać 2-3 łyżki mąki i 1/2 szklanki mleka. Wymieszać na jednolita masę , odstawić do ciepłego miejsca na 15 minut. Resztę mąki przesiać przez sitko , dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki (oprócz masła). Wyrabiać, najłatwiej w maszynie do chleba ( cudowny patent na wszelkie ciasta ) przez

Ogrodnik w podróży
Tradycyjne pączki z pudrem 468

puder do posypania Drożdże rozkruszamy i mieszamy z łyżeczką cukru . Po chwili zrobią się lejące . Dodać 2-3 łyżki mąki i 1/2 szklanki mleka. Wymieszać na jednolita masę , odstawić do ciepłego miejsca na 15 minut. Resztę mąki przesiać przez sitko , dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki (oprócz masła). Wyrabiać, najłatwiej w maszynie do chleba ( cudowny patent na wszelkie ciasta ) przez

Ogrodnik w podróży
Chlebek Z Kasza Manną I Mlekiem Zsiadłym Pieczony W Garnku Rzymskim 133

wyrośnięcia. 2. W misce mieszamy mąkę z kasza manną, solą oraz lnem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz z  1 i 1/3 szkl wody i zaczynamy wyrabiać, podczas początkowego wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Wyrabiamy z około 5-10 min. Odstawiamy pod przykryciem na około 40-50 min do podwojenia objętości. W czasie gdy chleb rośnie, namaczamy garnek rzymski .  Nalewamy

Gotowanie...to proste !
Kanapka Crogue Monsieur. 218

pieprz     Przygotowanie; Kromki chleba smarujemy masłem po jednej stronie. Patelnie rozgrzewamy, układamy na niej kromki masłem do dołu. Opiekamy chwilę. Na dwóch kromkach układamy szynkę oraz plastry sera. Przykrywamy dwiema pozostałymi. Kanapki układamy w niewielkiej formie do zapiekania.   Przygotowujemy sos beszamelowy; Mąkę, masło oraz mleko umieszczamy w garnku. Podgrzewamy i mieszamy do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Maślane ciasto z suszonymi pomidorami 175

wody, mąki i wyszło pyszne ciasto-chleb. Maślane ciasto z suszonymi pomidorami Danie Pieczywo Porcje 18 Porcje 18 Składniki 500 g mąka pełnoziarnista 200 ml woda lub mleko 100 g masło 20 g suszone pomidory 10 g bazylia 5 g drożdże instant Sposób przygotowania Pomidory i bazylię szatkujemy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Wyrabiamy ciasto, przekładamy do formy

Kucharzyca
Omlet z grzankami i żółtym serem 134

łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: 1. Chleb kroimy na małe kwadraciki i smażymy na łyżce margaryny na złoty kolor. Pieczarki kroimy i również przysmażamy, ale bez dodatku tłuszczu. 2. Jajka wbijamy do kubeczka, dodajemy mleko, rozbijamy. Dodajemy ser żółty oraz szczypiorek. Dodajemy szczyptę soli oraz pieprz do smaku. 3. Na końcu dosypujemy grzanki, mieszamy i wylewamy na rozgrzany tłuszcz rzepakowy

Kuchnia w czekoladzie
Chłodnik z botwinki z ziarnami czarnuszki 165

przestudzoną botwinką z buraczkami, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem. Najlepiej schłodzić około 2 godziny. Przed podaniem zupę posypać ziarnem czarnuszki.  Czarnuszka ma gorzki smak, który zmienią się w ostry i korzenny. Stosowana również jako substytut pieprzu. Współgra z serami, marynatami, zupami, sałatkami, idealnie pasuje do domowych wypieków chleba. Niepozorne czarne ziarna odgrywają również dużą

Garnkowe fanaberie
Żurek staropolski 155

czym wlewamy do zupy i mieszamy. (gdy wlejemy śmietanę bezpośrednio do żurku może nam się zważyć) Ugotowane ziemniaki odcedzamy i dodajemy do żurku. Przed podaniem gotujemy jajka na twardo i każdemu do talerza czy miseczki przed podaniem wrzucamy przekrojone na pół lub ćwiartki jajko. Aby zupa była jeszcze bardziej syta podawaj z chlebem. SMACZNEGO

smacznieinatemat