chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:146/356)

Cebulka a la chutney do śledzi i nie tylko – prosty przepis krok po kroku 144

kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Kiedy cebulka będzie już dobrze zeszklona i zmięknie, dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, cukier, sól oraz pieprz i mieszamy. Całość podlewamy gorącą wodą, tak aby nie przykryła całkowicie cebuli, ale aby była ona zanurzona i dusimy. Na koniec, kiedy cebula będzie miękka, dodajemy koncentrat pomidorowy – według uznania. Ja dodaję(...)Jeszcze przez chwilkę wszystko dusimy, aby całość się przegryzła. I to wszystko. Nasza cebulka jest już gotowa! Moim zdaniem, idealnie smakuje jeszcze ciepła, jako dodatek do domowego, świeżo upieczonego chleba (przepis na domowy chleb bezglutenowy znajdziecie TUTAJ ) Smacznego!   A jeśli szukacie inspiracji na pyszne ciasto, którym można uraczyć swoich gości, polecam mój sernik ! Artykuł Cebulka a la chutney

Okiem Blondynki by McBlondi
Ciasta drożdżowe z owocami 194

Dobre ciasto, które doskonale nadaje się do popołudniowej kawy i nie tylko.  Skład: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 1 szklanka ciepłej wody, 1 szklanka

chleba naszego
Szybkie ciastka migdalowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.141 209

Pyszne, wilgotne i ciężkie ale malutkie ciasteczka.  Idealnie sprawdza się jako awaryjny łakoć świąteczny.  Znaleziony u Ani :) Szybkie ciastka migdalowe 100 g mąki migdałowej

Dzieje kuchennej Wiewióry
ZAKWAS ŻYTNI 113

Składniki: 5 łyżek mąki żytniej 5 łyżek letniej wody 1 wysoki słoik gaza Sposób przygotowania Dzień I Zakwas najlepiej zacząć robić wieczorem, np. o 20:00

Prosto i Smacznie z Anetą
chleb wiedeński 147

składniki na zaczyn: 150 g mąki orkiszowej 3/4 łyżki drożdży, suchych instant 1 łyżeczka cukru 120 ml mleka, ciepłego 120 ml wody, ciepłej wykonanie: Drożdże oraz

Domowy Smak Jedzenia
domowy chleb z otrębami i ziarnami 129

  składniki: 500 g mąki pszennej 80 g otrębów pszennych 30 g drożdży 1 łyżeczka miodu 50 g ziaren słonecznika 30 g siemienia lnianego 500 g

Domowy Smak Jedzenia
Chleb na zakwasie - Pain au levain J.Hamelman 161

Kolejny przepis z książki   "Chleb"  Jeffrey Hamelman'a. Tym razem chleb francuski. Wyszły wspaniale dwa bochenki, bardzo długo smaczne. Oczywiście najpyszniejsze zaraz po lekkim przestudzeniu - jeden z bochenków został zjedzony już pierwszego wieczora. Chlebowa duma mnie rozpiera!  składniki zaczyn   130 g mąki chlebowej pszennej 10 g mąki chlebowej żytniej 90 g wody 2 łyżki(...)właściwe 730 g mąki pszennej chlebowej 40 g mąki żytniej chlebowej 500 g wody 20 g soli 230 g zaczynu przygotowanie zaczyn Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej. ciasto właściwe Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz soli i zaczynu. Mieszać na pierwszej prędkości

Stare Gary
Jaglany deser – pyszny krem jaglano-bananowy 158

temu odkryłam ją na nowo. To bogate źródło wielu cennych minerałów. Alkalizuje nasz organizm a do tego jest niezwykle wdzięcznym surowcem do wielu dań od dań obiadowych, poprzez pasty do chleba aż po desery.   Drukuj Jaglany deser – pyszny krem jaglano-bananowy Składniki 1/2 szkl. kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 banan 3 świeże daktyle cynamon (opcjonalnie) miód(opcjonalnie) Wykonanie Kaszę(...)gładki krem. Możemy ozdobić cynamonem. Jeśli krem jest za mało słodki, dodajemy miód. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/jaglany-deser-pyszny-krem-jaglano-bananowy/ BosowKuchni Artykuł Jaglany deser – pyszny krem jaglano-bananowy pochodzi z serwisu Mieszam w garnku

Mieszam w Garnku
Żytnio - pszenny chleb na zakwasie żytnim ze słonecznikiem i siemieniem lnianym 217

niemal sześciu dniach oczekiwań przyszedł w końcu ten czas, na zrobienie pierwszego chleba na własnym zakwasie żytnim. Strasznie jestem ciekawy jak wyjdzie, a jeszcze bardziej zaniepokojony, czy w ogóle będzie się nadawał do jedzenia. Jak zrobić zakwas, po lekturze wielu blogów, książek i po konsultacji ze specjalistą w tej materii - moją babcią - pisałem tutaj . Przechodzimy zatem do wykonania. W pierwszym(...)Będą potrzebne: -150 gram żytniego zakwasu -150 gram mąki żytniej TYP720 (taka sama jak do użytego zakwasu) -150 ml ciepłej wody (temperatura około 39-41 stopni) Wszystkie w/w składniki mieszamy patyczkiem drewnianym do konsystencji gęstego budyniu, przykrywamy ściereczką i zostawiamy przez noc w ciepłym miejscu. Niecierpliwie wyczekujemy poranka. Do ciasta używamy dodatkowo: -240 gram mąki żytniej TYP720 -150 gram mąki

BaRepas
Chleb codzienny 145

Bardzo smaczny chleb jasny pszenny o lekkim, puszystym i sprężystym miękiszu oraz chrupiącej skórce. Neutralny smak - pasujący do wszystkich dodatków.  Raczej dla osób mających już pewne doświadczenie w pieczeniu. Składniki na jeden bochenek z 500 g mąki: 440 g mąka pszenna typ 550 60 g mąka pszenna pełnoziarnista, typ 1850 5 g słód jęczmienny jasny (aktywny) 11 g sól(...)aktywny zakwas pszenny (gęsty, 50% uwodnienia, tzw. stare ciasto) 350+25 g wody Oba typy mąki pszennej mieszamy ze słodem, dodajemy zakwas pszenny rozprowadzony w  350 g wody. Mieszamy do czasu, aż nie będzie widać śladów suchej mąki (nie dłużej). Przykrywamy i zostawiamy w  temperaturze pokojowej na 30-60 (autoliza). Następnie dodajemy sól z pozostałą częścią wody

Przepisy na domowy ser i chleb
Krewetki w białym winie 174

będzie to bułka, chleb czy pieczywo czosnkowe - wedle uznania) smaruję masłem, które wcześniej wymieszałam z czosnkiem i ziołami. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza i wkładam je na 10 minut. W tym czasie robię sos - bardzo prosty w przygotowaniu. Do jogurtu naturalnego dodaję 2 łyżki majonezu, przyprawiam solą, pieprzem a następnie dodaję posiekany szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszam. Krewetki wyjmuję

Przepis na Dzień Dobry
Sałatka śledziowa 153

kromkę chleba i zajadać na śniadanie. Składniki: 8 płatów śledziowych a’la matias w oleju 6 ogórków konserwowych 2 duże cebule 2 łyżki octu winnego olej rzepakowy majeranek i pieprz do smaku Przygotowanie: Płaty śledziowe kroję w większą kostkę, ogórki w nieco mniejszą kostkę. Cebulę siekam w cienkie piórka, zasypuję szczyptą soli. W misce mieszam wszystkie składniki, dodaję

Zasmakuj Kuchni
Genialna zupa czosnkowa 102

zrobione samodzielnie z chleba) Do garnka wlewamy wodę, wkładamy udko z kurczaka. Gotujemy przez 30 minut. Wyjmujemy udko, dodajemy sól, pieprz, serek śmietankowy, 1 ząbek czosnku rozmiażdżony, 2 ząbki czosnku przekrojone na pół, czosnek granulowany i staropolski. Gotujemy przez 15 minut do czasu rozpuszczenia się serka. W kubeczku umieszczamy śmietanę i mąkę. Dodajemy trochę wody, energicznie mieszamy. Powstały płyn wlewamy

MojaQchnia.pl
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 128

się daje mąki. Miesza się to wszystko. Taki był obowiązkowy kwierlek zrobiony z czubka choinki. Takie mieszadło. To się zalewało na gotującą się wodę. Następnie do tego dolewało się mleka i trochę się soliło. Za okupacji nie było masła to się nie dawało, ale teraz się trochę daje. Myśmy to przeważnie jedli z ziemniakami. Do tego chleb

Kryzysowa Książka Kucharska
Frittata z bazylią w boczku 158

chlebie tostowym a dziś trochę mięsa, frittata zapiekana w boczku. Składniki: - 5 jajek - 50 ml śmietanki 12% - 1 kulka mozzarelli  - kilka listków świeżej bazylii (ja dałam 10) - 200 g boczku wędzonego - sól - pieprz Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy ze śmietanką w misce. Dodajemy odciśnięty z wody i drobno pokrojony ser oraz posiekane listki bazylii, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą

Kulinarne życie
Kurczka cacciatore z dynią, pieczarkami, pomidorami i oliwkami 142

pomidorów) i całość mieszamy. Dodajemy wydrylowane oliwki i doprowadzamy do wrzenia. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 1 godziny aż sos zgęstnieje, a kurczak i warzywa będą miękkie. Jeżeli sos nam odpowiednio nie zgęstnieje to możemy jeszcze potrzymać w piekarniku lub na kuchence. Wspaniałym dodatkiem do naszego sosu będzie świeży kawałek chleba Smacznego

Kuchenne Wariacje
Domowy smalec z cebulką i skwarkami 191

zajada się takim chlebem. Dzisiaj proponuję zrobienie w domu smalcu z cebulką i skwarkami. Dla ułatwienia wykorzystamy smalec z kostki. Składniki: 4 kostki smalcu 500 gram świeżego boczku – tłustego 3 cebule - duże 3 łyżki majeranku Sól Pieprz Wykonanie: Boczek mielimy w maszynce do mięsa ( średnie oczy ). Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni wytapiamy i zmielony boczek, mieszamy aby się

Smaki Ewy
Truskawkowe studio 149

chleb? W roli głównej w chlebkowej produkcji- melasa   TURECKI CHLEBEK Z RODZYNKAMI 500g mąki 7g (saszetka) suchych drożdży 330ml mleka 2 łyżki masła 5 łyżek melasy (do kupienia w sklepach typu kuchnie świata i w dobrych supermarketach) 4 łyżki brązowego cukru 4 łyżki kawy Inki 100g drobnych rodzynek sułtańskich 1 łyżeczka soli Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Mleko

les mirabelles
Twarożek tzatziki na kanapki 164

kromce pełnoziarnistego chleba jawi się jako smaczna i zdrowa kolacja. :-) 250g sera twarogowego 1/2 dużego ogórka przyprawa tzatziki, u mnie od Skworcu  mleko (do rozrzedzenia twarożku) 1. Twarożek przekładamy do miseczki. Dolewamy mleko (w takiej ilości by uzyskać ulubioną przez nas konsystencję twarożku). Doprawiamy przyprawą tzatziki. 2. Ogórka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy z twarożkiem

Szefowa kuchni
No to klops! Ale z cukinią w środku :) 162

pajdy chleba :) Składniki: 1 kg mięsa gulaszowego, wieprzowego (zmielonego) 2 jajka + 1 białko 1 młoda cukinia słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek zielony oraz marchewka) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku suszony majeranek suszony tymianek sól, pieprz ok. 3 łyżek bułki tartej olej do smażenia Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mięso mielone mieszamy z 2 jajkami

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania