chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:147/356)

Krewetki w białym winie 174

będzie to bułka, chleb czy pieczywo czosnkowe - wedle uznania) smaruję masłem, które wcześniej wymieszałam z czosnkiem i ziołami. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza i wkładam je na 10 minut. W tym czasie robię sos - bardzo prosty w przygotowaniu. Do jogurtu naturalnego dodaję 2 łyżki majonezu, przyprawiam solą, pieprzem a następnie dodaję posiekany szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszam. Krewetki wyjmuję

Przepis na Dzień Dobry
Sałatka śledziowa 153

kromkę chleba i zajadać na śniadanie. Składniki: 8 płatów śledziowych a’la matias w oleju 6 ogórków konserwowych 2 duże cebule 2 łyżki octu winnego olej rzepakowy majeranek i pieprz do smaku Przygotowanie: Płaty śledziowe kroję w większą kostkę, ogórki w nieco mniejszą kostkę. Cebulę siekam w cienkie piórka, zasypuję szczyptą soli. W misce mieszam wszystkie składniki, dodaję

Zasmakuj Kuchni
Genialna zupa czosnkowa 102

zrobione samodzielnie z chleba) Do garnka wlewamy wodę, wkładamy udko z kurczaka. Gotujemy przez 30 minut. Wyjmujemy udko, dodajemy sól, pieprz, serek śmietankowy, 1 ząbek czosnku rozmiażdżony, 2 ząbki czosnku przekrojone na pół, czosnek granulowany i staropolski. Gotujemy przez 15 minut do czasu rozpuszczenia się serka. W kubeczku umieszczamy śmietanę i mąkę. Dodajemy trochę wody, energicznie mieszamy. Powstały płyn wlewamy

MojaQchnia.pl
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 128

się daje mąki. Miesza się to wszystko. Taki był obowiązkowy kwierlek zrobiony z czubka choinki. Takie mieszadło. To się zalewało na gotującą się wodę. Następnie do tego dolewało się mleka i trochę się soliło. Za okupacji nie było masła to się nie dawało, ale teraz się trochę daje. Myśmy to przeważnie jedli z ziemniakami. Do tego chleb

Kryzysowa Książka Kucharska
Frittata z bazylią w boczku 158

chlebie tostowym a dziś trochę mięsa, frittata zapiekana w boczku. Składniki: - 5 jajek - 50 ml śmietanki 12% - 1 kulka mozzarelli  - kilka listków świeżej bazylii (ja dałam 10) - 200 g boczku wędzonego - sól - pieprz Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy ze śmietanką w misce. Dodajemy odciśnięty z wody i drobno pokrojony ser oraz posiekane listki bazylii, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą

Kulinarne życie
Kurczka cacciatore z dynią, pieczarkami, pomidorami i oliwkami 142

pomidorów) i całość mieszamy. Dodajemy wydrylowane oliwki i doprowadzamy do wrzenia. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 1 godziny aż sos zgęstnieje, a kurczak i warzywa będą miękkie. Jeżeli sos nam odpowiednio nie zgęstnieje to możemy jeszcze potrzymać w piekarniku lub na kuchence. Wspaniałym dodatkiem do naszego sosu będzie świeży kawałek chleba Smacznego

Kuchenne Wariacje
Domowy smalec z cebulką i skwarkami 191

zajada się takim chlebem. Dzisiaj proponuję zrobienie w domu smalcu z cebulką i skwarkami. Dla ułatwienia wykorzystamy smalec z kostki. Składniki: 4 kostki smalcu 500 gram świeżego boczku – tłustego 3 cebule - duże 3 łyżki majeranku Sól Pieprz Wykonanie: Boczek mielimy w maszynce do mięsa ( średnie oczy ). Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni wytapiamy i zmielony boczek, mieszamy aby się

Smaki Ewy
Truskawkowe studio 149

chleb? W roli głównej w chlebkowej produkcji- melasa   TURECKI CHLEBEK Z RODZYNKAMI 500g mąki 7g (saszetka) suchych drożdży 330ml mleka 2 łyżki masła 5 łyżek melasy (do kupienia w sklepach typu kuchnie świata i w dobrych supermarketach) 4 łyżki brązowego cukru 4 łyżki kawy Inki 100g drobnych rodzynek sułtańskich 1 łyżeczka soli Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Mleko

les mirabelles
Twarożek tzatziki na kanapki 164

kromce pełnoziarnistego chleba jawi się jako smaczna i zdrowa kolacja. :-) 250g sera twarogowego 1/2 dużego ogórka przyprawa tzatziki, u mnie od Skworcu  mleko (do rozrzedzenia twarożku) 1. Twarożek przekładamy do miseczki. Dolewamy mleko (w takiej ilości by uzyskać ulubioną przez nas konsystencję twarożku). Doprawiamy przyprawą tzatziki. 2. Ogórka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy z twarożkiem

Szefowa kuchni
No to klops! Ale z cukinią w środku :) 162

pajdy chleba :) Składniki: 1 kg mięsa gulaszowego, wieprzowego (zmielonego) 2 jajka + 1 białko 1 młoda cukinia słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek zielony oraz marchewka) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku suszony majeranek suszony tymianek sól, pieprz ok. 3 łyżek bułki tartej olej do smażenia Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mięso mielone mieszamy z 2 jajkami

Bon Appetit Małgorzaty
Chleb potrójnie czosnkowy 280

Panem Mężem po zjedzeniu takiej kromki :P Oryginalny chleb wyrastał w koszyku rozrostowym i był pieczony na kamieniu . Jako, że żadnej z takowych rzeczy nie posiadam, u mnie chleb rósł uformowany na blasze, pod przykryciem ze ściereczki kuchennej i na tejże blasze go piekłam. Dodatkowo pożonglowałam trochę mąk ą w przepisie, bo miałam akurat do wykorzystania resztę mąki żytniej. Składniki(...)zbyt zwarta.   Gdyby robot nie dał rady dokładnie wyrobić ciasta, pougniatać je przez przez kilka minut ręką - j a to robię w lekko opruszonej mąką misce, w której mieszałam składniki, ale można się posłużyć również stolnicą .   Wyrobione ciasto uformować w kulę i przełożyć z powrotem do miski - jej dno i boki opruszyć mąką . Całość przykryć ściereczką kuchenną

Grunt to przepis!
LEKSYKON MIODÓW 121

łagodzi podrażnienia skóry. Miód to naprawdę wspinały produkt. Potwierdzają to także naukowcy. Źródło : internet Miód w zależności od surowca jaki powstał wyróżniamy: Miody nektarowe, inaczej spadziowe Miody spadziowe Miody mieszane spadziowo - nektarowe nektarowo - spadziowe Miód może mieć konsystencję gęstego płynu lub stałą, który występuje w postaci płynu nosi nazwę patowa, natomiast w postaci skrystalizowanej - krupiec. Jeśli chodzi o barwę(...)jasne są łagodniejsze w smaku, dlatego najlepiej sprawdzają się jako dodatek do deserów, sosów, napojów bezalkoholowych lub niektórych nalewek, czy likierów. Z kolei miody ciemne nadają się do korzennych chlebów, strucli i innych ciast, a także miodów pitnych oraz miodówek. Poniżej przedstawiam tabelę, która ma za zadanie pomóc wybrać, rozpoznać, który miód nie tylko wspaniale smakuje, ale też poprawi samopoczucie

Ciastka - domowe słodkości
Pierogi ziemniaczane z wędzonym serem 146

Przepyszne pierogi z gotowanymi ziemniakami, dodatkowo dosmaczone wędzonym serem. -- Farsz: 1 kg utłuczonych i wcześniej ugotowanych ziemniaków, 200 g wędzonego sera typu  włoskiego, 3 cebule

chleba naszego
Naleśniki czosnkowe. 149

Dzisiaj bardzo smaczne czosnkowe naleśniki. Znakomite o każdej porze dnia. Szybko się robi, a smakują de luxe:) Potrzebujemy twaróg, śmietanę, czosnek, sól, pieprz,paprykę, ogórek świeży

chleba naszego
Grillowany łosoś w czosnkowej marynacie 186

Pogoda się poprawiła więc trzeba pogrillować. Polecam rozpływajacego się w ustach grillowanego łososia  w lekko pikantnej marynacie czosnkowej na bazie oliwy i sosu teriyaki. Łososia

Monia miesza i gotuje
CHLEB ORKISZOWY 172

wspaniałej grupie ze zdrowym odżywianiem...ale co to dla mnie znaczy? Unikam przede wszystkim przetworzonej żywności,czytam etykiety,co mogę robię sama to robię sama a więc wędliny,chleb itp...Nie popadam jednak w jakieś skrajności wiec mięso oczywiście jem,tym bardziej,że większość mam ze sprawdzonego źródła.Co do słodyczy nauczyłam się by raz,dwa razy w tygodniu sięgnąć(...)soli 1 łyżeczka cukru bądź miodu dowolne dodatki np kminek,ziarna słonecznika itp( u mnie 2 łyżeczki czarnuszki i 1/2 szklanki ziaren słonecznika) Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i mieszamy ok 15 min.Odstawiamy w  ciepłe miejsce na ok 30 min.Po tym czasie przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką orkiszową...odstawiamy na kolejne 30 min. Wstawiamy do piekarnika

Niespełnione zdolności kulinarne
Chleb razowy z jogurtem, bez wyrastania (Pane integrale allo yogurt, senza lievitazione) 136

naturalnego. Z zewnątrz ma chrupiącą skórkę, w środku jest puszysty i bardzo delikatny w smaku. Chleb nie wymaga wyrastania, w godzinę mamy przygotowany gorący i pachnący bochenek. Dodatkowym plusem chleba jest jego długo utrzymująca si ę  świeżość. Mam nadziej ę ,  ż e będzie Wam smakował. Smacznego! **** Adoro il profumo del pane appena uscito dal forno. Spesso faccio(...)farina integrale   300 g di yogurt bianco 2 cucchiaini di lievito per torte salate 1/2 cucchiaino di bicarbonato 1/2 cucchiaino di sale PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy oba rodzaje m ą ki. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz sól.  Do środka wlewamy jogurt naturalny w temperaturze pokojowej.  **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate la farina integrale con la farina

La grande e la piccola cuoca
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi - Grudniowa piekarnia 152

orkiszowego chleba z dodatkiem płatków owsianych.  Propozycje grudniowego wypieku wybrała dla nas Agnieszka z bloga "Bochen chleba", a orginalny przepis znajdziesz  tutaj . Niestety ominęła mnie okazja upieczenia chleba z orginalnych składników z przepisu, ponieważ ostatnie dwa tygodnie spędziłam w Polsce. Tak więc chlebek upiekłam naprędce trochę w "polowych warunkach" wyłącznie z mąki orkiszowej, nie zdobyłam płatków żytnich. Chlebek(...)połączenia się składników i pozostawić do autolizy na 30 minut. Po tym czasie dodać makę orkiszową, zaparkę i zaczyn. Miksować na I prędkości 5 minut, następnie dodać sól i mieszać na II prędkości przez 2-3 minuty gotowe ciasto pozostawić do fermentacji wstępnej na 2 godziny w temperaturze 24`C. W tym czasie ciasto rozciągamy i składamy 3-krotnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb włoski z ziarnami na bogato 174

kochają chleb i ziarna. I ogólnie dobre jedzenie. Do mojego chleba wykorzystałam mąkę pszenną typ 500, którą dostałam w ramach współpracy od  MŁYN KOPYTOWA . Ale po kolei . Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, jego skórka jest chrupiąca, środek zwarty ,ale nie zbity, miękki, aromatyczny za sprawą ziaren najwyższej jakości jakie ma w ofercie Firma ZIARENKOWO Składniki -375 g mąki(...)odmierzamy 260 g naszej suchej mieszanki – otręby i ziarna. Ziarna muszą stanowić przewagę kolosalną. Jak macie ziarna możecie śmiało domierzyć do 300 g całości.  Dodajemy do mąki i mieszamy łopatką aby wszystko się razem połączyło. Dodajemy oliwę z oliwek, drożdże i wodę. I wyrabiamy kulę ciasta.  Mnie pomógł robot z hakiem do wyrabiania ciasta.  Zrobiłam wałek. Orginalnie

Z Kuchni Do Kuchni
Bułka paryska ekspresowa 151

niejasnych etymologicznie powodów) nazwy „bułka kielecka” i „bułka wrocławska” – długa, cienka bułka pszenna o długości około 30 cm – kształtem i wielkością zbliżona do bochenka chleba. Bułka paryska ma podłużny kształt oraz wagę od 350 do 500 g. Bywa niekiedy utożsamiana z bagietką, która jest od niej cieńsza i dłuższa. W smaku zbliżona jest do francuskiej(...)miski Lekko podgrzewamy w rondelku mleko (ma być ciepłe, a nie gorące) dodajemy pokruszone świeże drożdże, 2 łyżki masła, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, wlewamy wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy do misy robota. Cały czas mieszając stopniowo dosypujemy do misy z zaczynem mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb na maślance 130

Pyszny mięciutki bez zapachu drożdży taki jest chlebek na maślance. Z przepisu którego kiedyś znalazłam szukając to różnych pomysłów na chleb aby był on jak najbardziej podobny do tego ze sklepu. Ten jest super, oczywiście nie ustane w dalszych poszukiwaniach i testowaniach różnych receptur na domowy chlebek. Przepis oczywiście podaje z moimi zmianami, które okazały się być bardzo trafione :) Składniki(...)mąki razowej (bądź orkiszowej jak w moim przypadku) 500 ml maślanki naturalnej 250 ml wody 20 gr świeżych drożdży   Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek przygotowujemy zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy w misce lub sporym garnku, pamiętając że zaczyn mocno zwiększy swoją objętość. Miskę bądź duży garnek przykryć tylko ściereczką i odstawić w spokoje miejsce.  Tak robię i zawsze jest chlebek

Gotowanie...to proste !
Szakszuka z jarmużem i ciecierzycą 130

ulubiony chleb Przygotowanie: Pomidora myjemy i kroimy w kostkę (możemy sparzyć i obrać ze skórki). Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju rzepakowego lub kokosowego. Wrzucamy czosnek pokrojony lub przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy. Wrzucamy pomidory doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami ( u mnie papryka słodka i ostra, pieprz) i smażymy kilka minut. Mieszamy wszystko i do podsmażonych

I LOVE LIFE
Tuszonka z łopatki 165

Wersja 3. SKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 13 g/kg -łopatka -pieprz czarny mielony 2 g/kg -liść laurowy mielony 1 g/kg -cebula suszona 4 g/kg lub świeżej

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Krówki mleczne 3789

Bardzo prosty stary przepis, na pyszne domowe cukierki, które kiedyś nam babcie robiły. -- Skład: 2 szklanki mleka, 2 szklanki cukru, 100 g masła, cukier waniliowy/migdałowy

chleba naszego
Bezglutenowy chleb z ziarnami 111

bezglutenowy chleb z ziarnami. Składniki: - 2 szklanki mąki bezglutenowej, - 1 szklanka mąki kukurydzianej, - 2 łyżki siemienia lnianego, - 2 łyżki ziaren słonecznika, - 4 łyżki oleju rzepakowego, - 2 szklanki wody, - 1/3 kostki świeżych drożdży, - 2 łyżeczki nasion chia, - 1 łyżeczka soli, - 2 łyżeczki cukru/ksylitolu. Przygotowanie: - mąki wsypujemy do miski, dodajemy siemię lniane, słonecznik i nasiona chia - wszystko mieszamy, - w małym garnuszku podgrzewamy

MintTaste
Tarta drożdżowa z owocami 216

Polecam proste w wykonaniu i doskonałe w smaku ciasto, które jest zawsze dobre. Na 4 blaszki 30 cm potrzebujemy 1kg przesianej mąki typ 650, 50g drożdży

chleba naszego
Kotlety ziemniaczano mięsne z piekarnika 519

Kotlety to zawsze udana propozycja na obiad lub obiado kolację. Można oczywiście usmażyć, ale dzisiaj proponuję upieczenie. Potrzebujemy 0,5 kg mięsa, 0,5 kg ugotowanych

chleba naszego
Kiełbasa Jałowcowa Mix 256

Podsuszana Po wędzeniu SUROWIEC -szynka 1 kg -boczek 1 kg -wołowina ścinki 1 kg -łopatka 1 kg -podgardle 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 17

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Brownie z dyni (ciasto czekoladowe paleo) 291

dyniowy chleb ( Chleb dyniowy AIP ) albo ciasto z dyni, sięgamy po zapasy. W miseczce ubij jajka z roztopionym olejem kokosowym. Zwykle robię to ciasto z jajkami, ale raz zastąpiłem je żelatyną i efekt wyszedł znakomity (zobacz więcej: Zamiast jajek – czym zastąpić jajka? ). Dodaj mokre składniki, a potem wszystkie suche poza sodą oczyszczoną i cały czas dobrze mieszaj. Oczywiście czekoladę

PaleoSMAK
Słonina z mięsem 177

Przepis Do takiej słoniny proponuje takie przepisy Będziemy potrzebować -słonina z mięsem ze skórą Zalwea -sól kamienna nie jodowana 70 gram na litr wody -peklo sól

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Buraczki z malosolnym i koperkiem 172

Pyszna kombinacja obiadowa. Świetna do mięs ale i do warzyw, także z grilla. Wbrew moim obawom połączenie buraczków i ogórków okazało się wspaniałym pomysłem. Buraczki z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa pieczarkowa 159

dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Śmietanę hartujemy, dodając do niej 5-6 łyżek gorącego wywaru i wlewamy do zupy. Gotujemy pod przykryciem (wtedy nie utworzą się grudki śmietany i mąki) na średnim ogniu przez 5 min. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i zupa jest gotowa! Zupę serwujemy z domowym pieczywem. Do zupy idealnie będzie pasował chleb pszenny (przepis TUTAJ

Kuchnia Łukasza
Papryka Faszerowana z Pomidorami – Danie Wegetariańskie 174

obieram. Z chleba odkrawam skórki i sam miąższ kroję na mniejsze kawałki. Ser kroję w drobną kostkę. Orzechy włoskie mielę w młynku do mielenia orzechów ale jeżeli nie mamy to możemy drobno posiekać. Oliwki kroję na mniejsze kawałki. Umyta i osączoną natkę pietruszki siekam. Wszystkie składniki farszu przekładam do miski, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy

Uwaga Babcia Gotuje
Pasta kanapkowa z sera neufchatel 120

chlebie może stanowić bazę kanapki. Można też posmarować cienko zamiast masła, a na wierzch dać wszystko, co wpadnie nam do głowy. Dobrze smakuje nawet z wędliną.       Potrzebujemy: 400 sera neufchatel z TEGO przepisu 50 ml oleju lnianego 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku 1 łyżka posiekanego świeżego koperku sól, pieprz Ser przekładamy do miski i mieszamy z olejem

Marder&Marder Manufacture
Drożdżowki, Ślimaczki cynamonowe czyli Niedzielne Śniadanie odc.65 154

chlebie" Liski. Drożdżówki, Ślimaczki cynamonowe ciasto: 30 g świeżych drożdży 500 g maki 200 ml ciepłego mleka 150 g masła 1/2 łyżeczki soli 40 g cukru 1 jajko nadzienie: 80 g brązowego cukru ( u mnie trzcinowy demerara) 1/2 łyżki cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 60 g masła, roztopionego i ostudzonego białko do posmarowania Drożdże mieszamy z łyżeczka cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem porowo-ziemniaczana 183

czosnek i mieszamy. Pory tniemy w talarki i dorzucamy do cebuli i dusimy ok. 10 minut. Potem dorzucamy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i zalewamy bulionem, przyprawiamy, posypujemy pietruszką i gotujemy do miękkości ziemniaków. Z zupy odkładamy sobie trochę ziemniaków z porami a resztę miksujemy na gładki krem. Zupę możemy podać z grzankami lub kromką chleba. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Likier na kukułkach 6608

resztę składników, mieszamy dokładnie i butelkujemy. I właściwie już następnego dnia nadaje się do picia. Prawda, że tempo ekspresowe? Niedługo, tak na szybko, zrobię jeszcze likier czekoladowy. Wpis więc też jakoś niebawem się pojawi. A reszta nalewek, takich owocowych, sam nie wiem kiedy. Może za pół roku... Jedna z blogerek, Kasia, napisała mi kiedyś, że robienie chleba uczy cierpliwości

Marder&Marder Manufacture
Grillowany łosoś w pomarańczowej marynacie pod kruszonką i sałatką z botwinki 174

dodajemy pokruszony chleb i smażymy do czasu jego zarumienienie i uzyskania chrupkości. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny oraz sól. 3. Przygotowujemy sałatkę: Liście botwinki i sałaty rwiemy na kawałki. Pomarańcze filetujemy i kroimy w kawałki, rzodkiew za pomocą obieraczki kroimy na długie paski lub trzemy na tarce na grubych oczkach. Składniki sosu mieszamy ze sobą, dodajemy

Jadło i czytadło
Chlebek paprykowy 131

Światowy Dzień Chleba, ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji polecam chlebek z płatkami słodkiej papryki, które dodają chlebkowi ciekawego smaku i aromatu. Składniki 400g maki pszennej tortowej 200g maki żytniej razowej 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 30g płatków słodkiej papryki Sposób przygotowania Drożdże mieszamy z 50ml letniej

Pyry na Gaz
PASTA Z TUŃCZYKA 179

pasty do chleba. Z dodatkiem bardziej wyraźnych składników (ogórek, musztarda, chrzan itd) smakuje rewelacyjnie. Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2 ogórki konserwowe 1 ogórek kiszony 2 jajka łyżka majonezu łyżeczka musztardy sarepskiej koperek Wykonanie: Tuńczyka odcedzamy, dusimy widelcem lub rozdrabniamy blenderem. Ogórki i jajka kroimy na drobną kostkę, dodajemy musztardę, pieprz, majonez i koperek. Mieszamy, chłodzimy w lodówce

Walijskie Pichcenie
Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie 176

niż z chlebem, ale uważam, że mimo wszystko, warto było ! Przepis zamieszczam na listopadowej liście  Na zakwasie i na drożdżach . Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie Składniki: 75 g aktywnego zakwasu pszennego 515 ml wody 350 g mąki chlebowej 200 g mąki żytniej chlebowej 150 g mąki gryczanej 2 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Wieczorem w misce mieszamy zakwas razem

Kulinarne przygody Gatity
Jak zrobić żółty ser 164

Składniki : 1 kg sera białego niecałe pół litra mleka 2-3 łyżki masła  1 jajko, 1 żółtko, łyżeczka sody, łyżeczka octu, sól. Przygotowanie : Ser rozkruszamy

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania