chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:150/356)

Szakszuka z boczkiem i szpinakiem 126

ulubiony chleb Przygotowanie: Pomidora myjemy i kroimy w kostkę (możemy sparzyć i obrać ze skórki). Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju rzepakowego lub kokosowego. Wrzucamy pokrojony w kostę boczek a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy pomidory doprawiamy do smaku sola i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami ( u mnie papryka słodka i ostra) i smażymy kilka minut. Mieszamy wszystko

I LOVE LIFE
Leczo 106

chlebem.  Składniki: 2 papryki cebula ząbek czosnku 2 pętka kiełbasy kilka pieczarek pomidory w puszce koncentrat pomidorowy sól, pieprz, domowa vegeta, majeranek, bazylia, ostra papryka Cebulę, pieczarki, paprykę kroimy i podsmażamy na łyżce oleju. Przyprawiamy pieprzem i domową vegetą, dodajemy kiełbasę i chwilę razem smażymy. Dodajemy pomidory w puszce, posiekany ząbek czosnku i ostrą paprykę, mieszamy. Dolewamy szklankę

Na moim talerzu
Domowy zakwas żytni do chleba i na żur 157

dłuższy. Mieszamy zawsze drewnianą łyżką. Jest wiele informacji o tym, że zakwas nie może mieć kontaktu z metalem.  Nie znalazłam nigdzie w technologii cukierniczej takiego ostrzeżenia. Nie sprawdzałam także czy faktycznie można w ten sposób popsuć zakwas. Konsystencja zakwasu powinna przypominać śmietanę. Jeśli zakwas nie udaje się to dobrym sposobem jest dodanie malutkiego kawałka skórki z chleba żytniego, takiego

AZgotuj!
Słodka pasta z fasoli adzuki 241

często mieszamy, żeby się nie przypaliła i gotujemy bez przykrycia aż woda odparuje. Gotowa pasta jest bardzo plastyczna – dla Najmłodszego formuję małe kulki, które wcina ze smakiem jako przekąskę Zastosowań tej słodkiej pasty jest mnóstwo: jest to istotny składnik deserów koreańskich, japońskich i chińskich – przepisy już wkrótce A póki co, to polecam tą słodką pastę do chleba

Lamarida.pl
Drożdżowy chleb żytni 178

zrobiłam 100% chleb żytni na drożdżach. Taki chlebek jest pyszny, sycący (bo nie dmuchamy) i zdrowy. No i ten zapach... Składniki: 3 szkl mąki żytniej (u mnie typ 720) 1 op. suchych drożdży (7g) 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 jajko 3/4 szkl ciepłej wody 1 łyżka oleju do posypania: czarnuszka Przygotowanie: Do miski wsypujemy sypkie składniki, mieszamy a następnie

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chleb z samych ziaren ! FIT bez mąki ! 129

kupiony chleb nie jest tak sycący jak ten ! Bez grama mąki, z samych ziaren !  3/4 szklanki siemienia lnianego 10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego 1 szklanka ziaren słonecznika 1/2 szklanki płatków migdałowych 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki soli 5 łyżek płynnego oleju kokosowego 1 i 1/2 szklanki letniej wody 1. Wszystkie składniki razem mieszamy.  Zalewamy

dlaSmaQ
Najprostsza pasta rybna od świekry 162

szczypioru ª       sól i pieprz do smaku Przygotuj: sporą miskę Podaj na: ·          świeżym chrupiącym chlebie na zakwasie ·          chrupiących maślanych grzaneczkach Zaczynamy od oporządzenia ryby . Ja zawsze ją przepoławiam, wyjmuję kręgosłup, a następnie widelcem wyskrobuję mięsko. Zawsze każdy kawałek rozcieram(...)palcami, żeby mieć pewność, że nie będzie żadnych ości (choć i tak mi się wkradają! – ale na tyle drobne, że nie stanowią problemu). Jajka drobno siekam (naprawdę drobno) i mieszam z obrobioną rybką, siekam też szczypiorek i wrzucam do miski (zawsze wezmę za małą i przekładam przynajmniej raz do większej , żeby się dało wymieszać). Dodaję majonez, keczup, solę (ostrożnie – ryba

Bazując na smaku
Leczo 133

chlebem.  Składniki: 2 papryki cebula ząbek czosnku 2 pętka kiełbasy kilka pieczarek pomidory w puszce koncentrat pomidorowy sól, pieprz, domowa vegeta, majeranek, bazylia, ostra papryka Cebulę, pieczarki, paprykę kroimy i podsmażamy na łyżce oleju. Przyprawiamy pieprzem i domową vegetą, dodajemy kiełbasę i chwilę razem smażymy. Dodajemy pomidory w puszce, posiekany ząbek czosnku i ostrą paprykę, mieszamy. Dolewamy szklankę

NA MOIM TALERZU
Łatwy chleb z siemieniem lnianym 176

stopni. Chleb pieczemy 55-60 minut, aż ładnie się zarumieni. Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu (ja nie czekałam ;) ) Smacznego! *Suche drożdże możemy zastąpić świeżymi. W takim przypadku będziemy potrzebowali 20 g świeżych drożdży. Przygotowujemy rozczyn ze szklanki ciepłej (NIE gorącej) wody, łyżki mąki, łyżeczki cukru i pokruszonych drożdży. Mieszankę odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut, następnie mieszamy z resztą mąki

My Culinary Art
Chleb tostowy. Chlebek pszenny. 140

kształtu jak chleb tostowy. Coś za coś- wygoda za wygląd :) Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500, 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki letniej wody, 20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, 1 jajko, sezam do posypania. Przygotowanie: W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy połowę przygotowanego letniego mleka i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy

Aga w kuchni
Mleczne bułki portugalskie czyli Pães de leite 162

dużej misce mieszamy mąkę z cukrem, solą, cukrem waniliowym, suszonymi drożdżami i skórką cytrynową. Do suchych składników dodajemy płynne i wyrabiamy drożdżowe ciasto aż będzie lśniące, gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt luźne pod koniec wyrabiania dodajemy dodatkowe 15-30 g mąki. Ciasto możemy wyrobić ręcznie, w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do chleba na programie

Stare Gary
La Puddica Brindisina - Drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami 214

chleb. Ciasto jest dość słone - jeżeli tego nie lubicie, dodajcie trochę mniej soli do ciasta. Uwaga do przygotowywania ciasta: W oryginalnym przepisie Marlena de Blasi każde od razu wymieszać w misce mąki, drożdże i cały płyn. Ja tego nie polecam, gdyż może się okazać, że ciasto wyjdzie za rzadkie. Lepiej jest dodawać wodę po trochu, mieszać ciasto i na bieżąco

Chilli Czosnek i Oliwa
Okrasa z wędzonej makreli 147

potrawom. Rybę mieszamy z pozostałymi składnikami: utartym masłem, śmietaną i dymką, wlewamy brązowe masło, doprawiamy do smaku solą i chilli w młynku. Masę rozsmarowujemy na blaszce, tak aby utworzyła warstwę o wysokości ok. 2 cm. Odstawiamy do lodówki lub zamrażarki do stężenia. Moja stała 2 dni. Okrasę kroimy w prostokąty.Układamy na takiej samej wielkości pokrojonych kromkach chleba. Na wierzch

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka brokułowa z rzodkiewką, kukurydzą i jajkiem 144

bardziej w niej przypadło do gustu, na pewno będzie gościć na naszym stole. Sałatkę można robić partiami, tak jak ja dzisiaj. Wstawiłam brokuła na parę i jajka. Obok kroiłam chleb, szykowałam ser i wędlinę i w międzyczasie kroiłam a to cebulkę, a to pomidora czy rzodkiewkę. W sumie nie wiem kiedy, sałatka okazała się być gotowa Jeśli nie macie któregoś(...)łyżka majonezu sól, pieprz szczypta curry Sposób przygotowania Brokuł gotujemy na parze al dente. Kukurydzę odsączamy. Resztę składników siekamy i wrzucamy do miski. Z podanych składników robimy sos. Mieszamy 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-brokulowa-rzodkiewka-kukurydza-jajkiem/ BosowKuchni Artykuł Sałatka brokułowa z rzodkiewką, kukurydzą i jajkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Białe szparagi z kalarepą, jajkiem w koszulce i domowym majonezem szczypiorkowym 129

życiu. I nie powinnam też dodawać, że jest wynikiem totalnego przypadku. Powiem Wam tylko, że taki domowy, szczypiorkowy majonez z białymi szparagami, jajkiem w koszulce, kalarepą i domowym chlebem to coś wyśmienitego. Coś bez czego niebawem nie będziecie sobie wyobrażali poranka. Bo tak będzie. Zapewniam. Składniki: 8- 10 białych szparagów 1/2 kalarepy 2-3 kromki świeżego, domowego pieczywa 3 jajka(...)się coraz bardziej gęsta, jaśniejsza i kremowa. Po wykorzystaniu całego oleju majonez powinien być tak żółty jak na zdjęciu. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Dodaję posiekany koperek i mieszam. Majonez można przechowywać w lodówce do 2-3 dni.   Szparagi obieram i gotuję we wrzącej wodzie 3-4 minuty, tak by główki szparag wynurzały się z wody. Odcedzam

Mango Papaja
Chleb żytnio-orkiszowy (Pane di farro e segale) 166

lievito di birra secco 300 - 350 ml di acqua 1 cucchiaio di zucchero  1 cucchiaio di olio di oliva 1 cucchiaino di sale PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy mąkę orkiszową, żytnią i manitoba z suchymi drożdżami. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę cukru oraz  1  łyżkę oleju.  Ciasto wyrabiamy stopniowo dolewając letnią(...)wymiarach 30 cm x 10 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, przykrywamy  i odstawiamy w ciep ł e miejsce na ok. 3 godziny . Chleb pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. **** PREPARAZIONE Setacciate in una ciotola la farina manitoba, la farina di farro, la farina di segale e il lievito di birra

La grande e la piccola cuoca
Tuszonka z karkówki 218

SKŁADNIKI: -karkówka -pieprz czarny 1 g/kg -liść laurowy mielony 0,5 g/kg -peklosól 13 g/kg -cebula suszona płatek 4 g/kg lub plaster cebuli świeżej krojonej tak

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Surówka z białej kapusty... 154

Pyszna surówka na bazie białej kapusty, dobra na każdą okazję.  -- Skład: kapusta biała, papryka żółta i czerwona, cebula czerwona, marchew,  domowy majonez, przyprawy tj

chleba naszego
domowe chlebki naan 146

składniki: 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 10 g drożdży, świeżych 150 ml letniego mleka ok. 100 ml zsiadłego mleka lub kefiru 1 jajko 2 łyżki

Domowy Smak Jedzenia
Schab czosnkowy w pomidorach i bazyli 177

Przepis Będziemy potrzebować mięso Schab 1.5 kg Przyprawy -sól morska ilość ja robiłem według tabeli dziadka wersja mniej słona http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm -czosnek jedna główka zgnieciona

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Proponowane wyszukiwania