Amber zaprosiła mnie do Styczniowej Piekarni, do upieczenia pysznego chleba. Nie zastanawiałam się długo, ponieważ przepis wydał mi się prosty :) Ale jak to zwykle z wypiekami chleba bywa, łatwo o błąd. Oto moja odpowiedź :) STARTER – 150 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych) – 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem(...)dałam pełnoziarnistą pszenną – 1 łyżeczka soli – 1 łyżka oliwy Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo
Proste Potrawywoda odparuje a pieczarki zaczną się rumienić. Wówczas solimy, pieprzymy, dodajemy paprykę oraz posiekany czosnek. Smażymy dalsze 2 minuty i odstawiamy. Ugotowany makaron wrzucamy do garnka z przygotowanym sosem. Mieszamy by ładnie obtoczył się w sosie. Nakładamy do miseczek, na wierzch każdej porcji nakładamy pieczarki oraz kawałki mozzarelli. Całość możemy krótko zapiec pod grillem by ser ładnie się rozpuścił. Macie(...)internetowym sklepie Frisco. Ależ przyjemnie jest mieć zakupy dostarczone w całości i na czas! Wczoraj zaraz po przyjściu do domu otrzymałam wszystko co zmówiłam i mogłam na spokojnie upiec chleb i zrobić obiad. A co tym razem zaserwowałam rodzince? Naleśniki!!! usmażyłyśmy je razem z Córcią, która BARDZO chciała nauczyć się rozprowadzania ciasta cieniutką warstwą po patelni no i to magiczne
Dzieje kuchennej Wiewióryogromną radość. Uwielbiam patrzeć jak się piecze i rośnie w piekarniku, a do tego ten zapach unoszący się w całym domu...Bajka! Zawsze uważałam, że upieczenie chleba w domu jest skomplikowane i przez długi czas bałam się nawet spróbować. Pewnego dnia postanowiłam zaryzykować bo kto nie ryzykuje ten...nie pije szampana ;-) I powiem Wam, że to wcale nie jest(...)świeżych drożdży 130 ml ciepłej wody 300 ml maślanki 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka miękkiego masła 2-3 łyżki czarnuszki Wykonanie: Rozkruszone drożdże mieszamy w misce z ciepłą wodą, cukrem oraz 2 łyżkami mąki pszennej razowej. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Po tym czasie, do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę
Kuchnia MagdaLenywyrósł, następnym razem upiekę dwa mniejsze, bo wyszedł mi ogromny bochen. W środku jest bardzo delikatny i puszysty, a skórka jest chrupiąca. Na dodatek cudownie pachnie dzięki olejowi sezamowemu. Chleb tygrysi (Dutch crunch bread) Składniki Zaczyn: 90 g mąki pszennej chlebowej typ 750 55 g wody 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczka soli(...)wody 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju sezamowego lub rzepakowego 1/2 łyżeczki soli 120 g mąki ryżowej Wykonanie: Do miski wsypujemy drożdże, zalewamy je wodą, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki zaczynu, wyrabiamy elastyczne ciasto. Miskę smarujemy olejem, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy folią
Kulinarne przygody Gatityzrezygnować. Dlatego teraz ograniczyłam produkcję do bieżących potrzeb. Czekośliwka ma dużo mniej cukru niż sklepowe kremy i do tego jest całkowicie bezmleczna. Taki krem smakuje doskonale nie tylko z chlebem. Można go podawać z naleśnikami lub wyjadać łyżeczką. 0,5 kg śliwek węgierek 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Wrzucamy je na patelnię z głębokim(...)dnem i blendujemy delikatnie blenderem ręcznym (tzw. żyrafą), tak by pozostały kawałki śliwek. Dodajemy cukier i smażymy przez około 30-35 minut, aż śliwki nie zgęstnieją (trzeba je oczywiście mieszać od czasu do czasu, im są gęstsze, tym więcej mieszania potrzebują). Na koniec dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Gotową „nutellę” przekładamy do słoiczka i studzimy. Jeśli chcecie przygotować
Dieta bez mlekaPyszne ciastka z bananami, dobre dla małych i dużych... do mleka, do kawy... Ciasto robimy jak na bułki maślane z 1 kg mąki typ
chleba naszegopewno wyjdzie każdemu 😉 Trzeba tylko pamiętać, aby podczas umieszczania w keksówce dobrze ubić masę, gdyż inaczej chleb nam się rozpadnie. P.S. Mój mąż nie chciał mi uwierzyć, że to chleb bez mąki 😁 Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki płatków jaglanych 3/4 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki siemienia lnianego 2 łyżki nasion chia dr Gaja(...)łyżek lnu mielonego dr Gaja 1 łyżeczka soli Słona Iwona 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka miodu 1 i 3/4 szklanki wody Wykonanie: Olej kokosowy roztapiany w rondelku i mieszamy z wodą oraz miodem. W misce mieszamy składniki suche: płatki owsiane, płatki jaglane, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, nasiona chia, len mielony oraz sól. Następnie składniki mokre dodajemy
Kuchnia MagdaLenyBardzo delikatne a zarazem wyraziste w smaku wołowe pulpeciki z sosem z serka topionego. Proste i szybkie w przygotowaniu. Możemy je zjeść z ziemniakami lub chlebem. 300 g mięsa mielonego wołowego 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 150 g mrożonego szpinaku 50 g sera feta 1 cebula 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 500 - 750 ml bulionu warzywnego(...)serka topionego śmietankowego 2 łyżki koperku Sól Pieprz W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy kilka minut, aż odparuje woda. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Do miski przekładamy mięso mielone oraz drobno posiekaną białą cebulę. Dodajemy podduszony na maśle szpinak, pokrojoną w małe kawałki fetę oraz świeży koper. Wbijamy jajka i dosypujemy bułkę tartą
VioletoweKucharzenieBardzo prosty, stary, domowy i sprawdzony przepis na pyszną wędlinę :) Kupujemy kawałek schabu środkowego ~1,5 kg i odcinamy wszystko "co wydaje się nie pasować
chleba naszegopół szklanki mleka 2 jajka 4 czubate łyżki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka soli keksówka 12x24 Przygotowanie: W jednej miseczce mieszamy otręby, drożdże, skrobię kukurydzianą i sól. W drugiej miseczce mieszamy jogurt naturalny, mleko i jajka. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy.Konsystencja ciasta jest dość luźna. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe(...)miejsce. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy z foremki i studzimy. Kroimy dopiero całkowicie wystudzony chleb
słodkie i nie tylko historie kulinarneziaren) -serek śmietankowy lub wiejski -jedno jabłko -garść rodzynek i orzechów włoskich -łyżeczka masła klarowanego Sos: -łyżka tahiny -łyżka karobu- melasy z chleba świętojańskiego (do kupienia np. TU ) Wykonanie: Chleb kroimy na mniejsze kawałki i zapiekamy lekko w opiekaczu lub piekarniku. W tym czasie kroimy jabłka w małą kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Posypujemy stewią, cynamonem(...)przykrywamy. Jeśli jabłka się przypalają można podlać je odrobiną wody. Wyciągamy tosty i smarujemy je serkiem. Gdy jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać dorzucamy garść rodzynek i orzechów włoskich. Mieszamy i przekładamy na tosty. Całość artystycznie polewamy melasą i tahiną. Gotowe :) Smacznego
Gawron w rosoledwójką dzieci nie muszę tłumaczyć. Brakuje mi ósmego dnia w tygodniu. Między niedzielą a poniedziałkiem. Takiego dnia wolnego tylko na nadrabianie blogowych zaległości! Przepis pochodzi z broszury: "Domowy wypiek chleba". Składniki: na 8-10 średniej wielkości bułek 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki mleka w proszku 375 g mąki pszennej 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka(...)świeżych drożdży 1 jajko do posmarowania bułek: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn z ciepłej wody, mleka, cukru i rozgniecionych drożdży. Składniki razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Na stolnicę przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, do którego przekładamy wyrośnięty rozczyn, jajko, roztopione masło i sól Zagniatamy gładkie ciasto
bistro mamaNa wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku. Na blogu znajdziecie moje dwa przepisy na żurek, jeden - na żurek na białej kiełbasie i drugi - żurek z nutą
Monia miesza i gotujezakwasu. Nie wiemy jak jest w Ameryce, być może tam faktycznie głównie pszennego używają. Jednak w Polsce podstawowym zakwasem jest żytni. Dlatego też, z ciekawości, zapewne niedługo zrobimy ten chleb na zakwasie żytnim, zobaczymy jak wyjdzie. Zaczyn: 140 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 170 ml wody 30 g aktywnego zakwasu pszennego Ciasto właściwe: cały zaczyn(...)chlebowej (typ 750) 90 g mąki pszennej razowej 420 ml wody 20 g soli Zakwas musi być aktywny czyli dokarmiony około 12 godzin przed przygotowaniem zaczynu. Wszystkie składniki zaczynu mieszamy ze sobą w misce, zawijamy folią spożywczą i zostawiamy na 12-16 godzin. Następnie robimy ciasto właściwe. Wkładamy do misy robota kuchennego wszystkie składniki oprócz soli. Mieszamy na pierwszej prędkości
Marder&Marder ManufactureZmieniłam nieco proporcje przyprawy, dodając do niej odrobinę więcej soli. Uprażone siemię lniane dodaje potrawom niesamowitego aromatu i smaku. Gomasio używam do różnych sałatek, past do chleba, białego sera, etc. Gomasio z siemienia lnianego Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 10 łyżeczek nasionek siemienia lnianego 4 łyżeczki grubej soli morskiej Wykonanie: Siemię lniane prażymy na suchej patelni(...)zacznie delikatnie pachnieć. Uważajmy, bo gdy patelnia zbyt mocno się rozgrzeje nasionka lubią strzelać. Nasionka odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie mielimy je w młynku lub blenderem. Mieszamy z grubą solą i przesypujemy do słoiczka z młynkiem
Kulinarne przygody GatityPRZEPIS: Składniki -2 kg łopatki -1 kg szynki-peklo sól 18 gr/kg mięsa-3 gr pieprzu białego lub czarnego/kg mięsa-2 gr pieprzu ziołowego/kg mięsa
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.patelnię, surowy boczek kroimy w dużą kostkę i wytapiamy na patelni do momentu aż stanie się chrupiący. Smażony boczek oraz ser halloumi przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Kromkę chleba kroimy w kostkę i smażymy na tej samej patelni, na której wcześniej smażyliśmy boczek, przez 2-3 minuty, aż grzanki staną się chrupiące. Pomarańczę obieramy i filetujemy lub dzielimy(...)cząstki. Z granata wyciągamy pestki. Na dwóch talerzach rozkładamy mix sałat, rozkładamy filety z pomarańczy oraz grillowany ser halloumi, chrupiący boczek i grzanki. Całość posypujemy granatem. Składniki dressingu dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatkę. Podajemy od razu. Smacznego, Klaudia. Moi mili, serdecznie zapraszam Was na stronę http://mojpieknystol.pl
Mango PapajaBułki które robią się praktycznie same. Wystarczy dzień wcześniej wymieszać wszystkie składniki, by rano móc cieszyć się smakiem prostego, domowego pieczywa. Dla leniwych i zabieganych, którzy
Karo in the KitchenCHLEB PSZENNO-ŻYTNI Składniki: - 1/4 szklanki mleka - 25 gram drożdży świeżych - 1/2 łyżeczki cukru - 1 szklanka mąki żytniej - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału - 2 łyżki oliwy - 1 szklanka wody - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier i drożdże (mleko ma być ciepłe, nie gorące, bo inaczej zabije drożdże). Pozwalamy mieszaninie urosnąć. Mieszamy
Życie zamknięte w smakupiecu tandoor i podawane jeszcze ciepłe jako dodatek do różnych indyjskich dań. Nawet nie dysponując specjalnym piecem, z powodzeniem możemy przygotować pyszne i aromatyczne naany w zwykłym, domowym piekarniku. Chleb naan można wzbogacić do smaku kolendrą, czarnuszką, pieprzem czy czosnkiem. Naan wspaniale komponuje się z curry, esencjonalnymi i gęstymi warzywnymi sosami oraz mięsnymi potrawkami. Składniki: 250 g mąki(...)mleka 1 łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżeczka czarnuszki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 jajko, roztrzepane 1 łyżka oliwy 100 ml gęstego jogurtu naturalnego Przygotowanie: Mąkę mieszamy w dużej misce z drożdżami, czarnuszką, proszkiem do pieczenia oraz solą. W drugiej misce mieszamy jajko, oliwę, jogurt i mleko. Przelewamy płynne składniki do miski z mąką i mieszamy
Smakowity Blog Kulinarnyskładniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki orkiszowej 150 g mąki orkiszowej razowej 300 g zakwasu (ja użyłam żytniego) 1 łyżka soli himalajskiej 1 łyżka
Domowy Smak Jedzeniaoraz ogórka konserwowego sprawia, że smakuje ona trochę inaczej niż ta, zrobiona z wędzoną makrelą. Jest bardziej wyrazista i ostrzejsza w smaku. Ja uwielbiam wszelkie "mazidła" do chleba, więc i ta pasta bardzo mi smakuje :)) Składniki: 250 g twarogu puszka makreli w pomidorach 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 1 łyżka ketchupu sól pieprz Wykonanie: Twaróg mielimy(...)dusimy widelcem. Dodajemy makrelę wraz z pomidorową zalewą. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pasty. Całość solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy łyżkę ketchupu. Mieszamy, odstawiamy na 30 minut do lodówki
Walijskie Pichcenie