chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:164/356)

Oszukane kacze confit 170

mogło przetrwać wiele tygodni. Wersja, którą podaję jest przygotowywana w piekarniku. Mięso nadaje się do zjedzenia na przykład z ziemniakami. To też świetna propozycja na pożywną, pyszną kanapkę - wiejski chleb, pieczone mięso, konfitury z cebuli, korniszony. Ja jednak chciałam je wykorzystać w innym klasycznym daniu, które przedstawię Wam w środę. Składniki 4 nogi z kaczki 4 ząbki czosnku 2 liście(...)łyżka koniaku 4 zmielone ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Sposób przygotowania Wieczorem przed pieczeniem W kilku miejscach nakłuwamy kacze udka wykałaczką, przebijając się przez skórę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty i mieszanką tą nacieramy kacze uda. Układamy je w małej formie do pieczenia, pod każde udko wkładamy rozgnieciony ząbek czosnku i połowę listka laurowego. Zostawiamy

W kuchni wieczorem
Chlebki pita 147

najczęściej z pikantnymi sosami. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. Pita przywędrowała do Europy z Iranu i jest zachodnią nazwą na arabski chleb chubz. Daria i jej Wspólne gotowanie z Formułą - Abu Zabi było dobrym pretekstem na poznanie smaków kuchni arabskiej. Skorzystałam z przepisu na chlebki pita – Justyny i Doroty z Domowych Wypieków(...)świeżych (u mnie 1 łyżeczka drożdży instant - ok. 3g) - ok. 300ml letniej wody - 1,5 łyżeczki soli morskiej - 4 łyżki oliwy z oliwek         Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami instant. Dodajemy sól, wodę i oliwę. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7- 8 części, formujemy kulki, ponownie

mojewypiekiinietylko
PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA – 4,6 zł 442

mylnego, tak naprawdę to piekarnik się napracuje, a nie Wy. Pieczeń można podać na ciepło z ziemniakami i pysznym sosem, który powstanie w trakcie pieczenia lub na zimno, z chlebem i sosem chrzanowym. Świetny pomysł na drugi czy trzeci dzień zbliżających się Świąt Bożonarodzeniowych. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (5 min): mięso(...)przed pieczeniem, ale na 3-4 h przed też może być. W dużym naczyniu, a najlepiej w tym, w którym będziecie piec szynkę (mniej zmywania i mniej zmarnowanej marynaty) mieszamy wszystkie składniki marynaty (czosnek wyciskamy przez praskę). Szynkę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do marynaty. Dobrze obtaczamy mięso z każdej strony w marynacie, zakrywamy naczynie

Nerds Kitchen
domowa bułka a la wrocławska 118

składniki: 600 g mąki 15 g drożdży 200 ml wody, letniej 160 ml mleka, letniego 30 g oleju 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli dodatkowo: ok

Domowy Smak Jedzenia
Kiełbas wiejska wieprzowo -drobiowa 189

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  -łopatka 5 kg / krojona jak leci bez klasyfikacji w kostkę 1,5-2 cm -mięso z udźca indyka  3 kg / sitko

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Genialne ciastka bakaliowe z lodowki czyli Slodki Czwartek odc.40 134

I jak tu nie jeść słodyczy??? no wiem, że można, ale kiedy zaglądam na blog Anny Addio Pomidory to przeważnie nie mogę sobie odmówić i zaraz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Z cyklu: Domowe pieczywo - Drożdżowy bananowy chlebek (Pane alle banane) 154

widelcem, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, odstawiamy do wystygnięcia. W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml  letniej wody, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Do miski przesiewamy mąkę, robimy w środku wgłębienie. Do m ąki  wlewamy rozczyn. W yrabiamy ciasto stopniowo dodając jajka, masło oraz sól rozpuszczoną(...)wymiarach 25 cm x 11 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, przykrywamy  i odstawiamy w ciep ł e miejsce na ok. 1 godz. Chleb pieczemy ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. **** PREPARAZIONE S chiacciate le banane con l'aiuto di una forchetta, copritele con lo zucchero e lasciate macerare per circa

La grande e la piccola cuoca
Chleb na Zakwasie ze Śliwkami 106

Mąkę pszenną mieszamy z mąką żytnią, dodajemy otręby, zioła i sól. Wlewamy letnią wodę, następnie zakwas i mieszamy ręką lub mikserem do połączenia się składników. Dodajemy śliwki i lekko mieszamy. Keksówke o długości 25 cm natłuszczamy i posypujemy otrębami. Przekładamy ciasto chlebowe, wygładzamy, posypujemy otrębami, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto jest bez dodatku drożdży, wiec najlepiej zostawić(...)jest upieczony. Wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. * Inspirowałam się przepisem z bloga ‚White Plate’, wyeliminowałam z przepisu drożdże, zamieniłam niektóre zioła oraz sposób wykonania. The post Chleb na Zakwasie ze Śliwkami appeared first on Made

Made By Mom And Son
Pane Ibleo – Chleb z pszenicy durum 151

były trochę ciężkie z bardzo twardą skórką… Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć co też się Wam upiekło :)! Pozdrawiam i dziękuję za wspólny czas! Pane Ibleo – Chleb z pszenicy durum Składniki: 200 g (100% hydracji) zakwasu pszennego, dokarmionego i bardzo aktywnego 1 kg mąki z pszenicy durum (u mnie 50% pszenicy durum, 30% bardzo drobnej bialej kaszy manny(...)stanie się bardziej miękkie i jedwabiste w dotyku. Przesiać mąkę bezpośrednio na stolnicę, zrobić wgłębienie w środku „górki” mąki, umieścić w nim zakwas i stopniowo dodawać wodę do zakwasu. Mieszać, aż zakwas się lekko rozrzedzi. Dodawać wodę równocześnie zagarniając mąkę do środka zakwasu. Dalej wyrabiać dolewając resztę wody i sól aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Wyrabiać

UgotujmyTo.pl
Impanata Siciliana – pizza sycylijska 272

pizza nadziana samymi dobrociami. Ciasto na tę pizzę znajdziecie  TUTAJ Tym razem do ciasta wykorzystałam mąkę pszenną 500 MŁYN KOPYTOWA  i ciasto zrobiłam w automacie do pieczenia chleba. Nadzienie -mrożony szpinak -ser koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej u mnie  suszone pomidory, bazylia i czosnek -sos pomidorowy lub pomidory krojone w puszce -czosnek -sól , u mnie różowa himalajska -bazylia(...)grubym dnem dajemy oliwę z oliwek Olitalia.  Gdy zacznie wrzeć, wlewamy pomidory z puszki lub salse pomidorową gęstą, tzw. polpę pomidorową. Kilka ząbków czosnku kroimy w kawałeczki. Mieszamy wszystko. Następnie dodajemy mrożony szpinak. Przykrywamy. Nie zapominamy posolić. Gdy szpinak opadnie, mieszamy wszystko i dodajemy listki bazylii. Przykrywamy i dusimy jeszcze chwilke. Kroimy w kostkę ser swojski koryciński z pomidorami

Z Kuchni Do Kuchni
Ser z cybuchami – kuchnia podkarpacka 163

jedno z wielu warzyw. Używamy go do większości wytrawnych dań, ale zawsze jest tylko dodatkiem. Trudno uwierzyć, że był kiedyś rarytasem, a dzieci były szczęśliwe kiedy mogły zjeść kromkę chleba ze słoniną i cebulą :) Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich Przysieki (gmina Jasło) i został opublikowany w zbiorze przepisów pt. „Tradycyjne potrawy gminy Skołyszyn”. Składniki: 1 kg białego(...)pęczki cybuchów sól do smaku Ser przekładamy do miski i rozcieramy go drewnianą łyżką, po czym dodajemy śmietanę i dalej rozcieramy. Do sera dodajemy cybuchy, solimy do smaku i mieszamy całość. Ser z cybuchami – kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA

Trzeci talerz
Szarlotka Królewskie Góry 234

mąż, gdy ją zobaczył to zapytał: co to jest? Odpowiedziałam: Szarlotka "Królewskie góry". Mąż na to: mnie to raczej wygląda na biusty...Hmmm :). No cóż :). Jak to mówią: głodnemu chleb na myśli. Dla kogo: dla szarlotkomaniaków dla lubiących ciasta z owocami dla kochających wilgotne ciasta Składniki na ciasto: 180g serka waniliowego 200g masła (kostka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka(...)pszennej ok. 8 jabłek szara reneta cynamon do oprószenia jabłek Składniki na polewę: 150g cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% łyżka cukru waniliowego Wykonanie tradycyjne: Ciasto: W dużej misce mieszamy:  mąkę z proszkiem do pieczenia, masło i cukier. Zagniatamy. Dodajemy serek i żółtko i ponownie zagniatamy. Staramy się to zrobić szybko (można to zrobić dobrym mikserem, żeby jak najkrócej

Mania Wypiekania
Żur na domowym zakwasie 274

śerdni seler listek laurowy 3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżkę chrzanu 1 łyżkę majeranku pół łyżeczki tymianku sól, Świeżo zmielony pieprz 1 litr zakwasu 2 jajka 3 kromki chleba na grzanki Wykonanie: Mięso i żebro myjemy gotujemy w 3 litrach wody z dodatkiem ziela angielskiego, listka laurowego. Warzywa obieramy oraz myjemy następnie kroimy w kostkę wrzucamy do wywaru, dodajemy obraną(...)ogień gotujemy około 40 minut, gdy mięso będzie miękkawe wyjmujemy do miski by lekko przestygło. Kiełbasę i mięso kroimy w grubszą kostkę i wrzucamy do wywaru wlewamy zakwas energicznie mieszamy gotujemy około 10 minut, dodajemy wszystkie przyprawy, odstawiamy na parę minut aby żur nabrał smaku podajemy z gotowanym jajkiem i grzankami dekorujemy listkiem lubczyku Zakwas: 1 szklanka maki żytniej

kgwjanczewo
Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) 163

pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Składniki na 4 bagietki: -250 g mąki pszennej typ 650 + ok 100 g do podsypywania ciasta -250 g mąki żytniej chlebowej (do wypieku domowego chleba) -50 g świeżych drożdży lub 1 op. suszonych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml wody -2 łyżki masła lub margaryny do pieczenia -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki(...)Podgrzewamy w rondelku mleko (ale nie ma być gorące, aby nie zabić drożdży) dodajemy pokruszone drożdże, masło lub margarynę, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, dodać wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy do misy robota. Łączymy oba rodzaje mąki i stopniowo dosypujemy do misy z zaczynem, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania