szerokim dnem umieszczamy cukier i masło, wlewamy piwo oraz 50 ml wody. Na dużym ogniu zagotowujemy masę a następnie redukujemy o połowę co jakiś czas mieszając. Wlewamy śmietankę, mieszamy energicznie i zmniejszamy płomień do małego. Gotujemy karmel ok 20 minut aż zacznie być ciągnący i gęsty. Przelewamy karmel na ciasto i rozprowadzamy szpatułka lub po prosto przelewamy by pokrył(...)jest by nie była zbyt gorąca by karmel się nie rozpuścił. Wierzch posypujemy gruba solą i solonymi, pokruszonymi pistacjami :) Odstawiamy by czekolada zastygła. Kroimy nożem z piłką (jak do chleba) lub maczanym we wrzątki ostrym nożem. A teraz moje uwagi. Ważne jest by naczynie, w którym gotujecie karmel nie było wąskie i wysokie. Ja takiego użyłam przez co masa
Dzieje kuchennej Wiewiórychlebek jest pyszny i warto było się trochę pomęczyć ;)! Bardzo jestem ciekawa chlebowych interpretacji tego przepisu w wykonaniu innych Piekących …:)! Dziękuję Wam za wspólne pieczenie i pozdrawiam:) Chleb pomidorowy z oliwkami Zakwas: 55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 200 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, 200 g wody, 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej Wszystkie(...)łyżka miodu, sezam czarny w/g uznania, (u mnie oliwki i pomidory suszone ) sól morska, około 15 g, dodatkowo, mąka do podsypywania, w trakcie przekładania i formowania ciasta. 1. Mieszamy zaczyn ze zmiksowanymi pomidorami, miodem i solą. Jeśli używamy sezamu to dodajemy go również. 2. Przesiewamy obie mąki i stopniowo dodajemy je mieszając do zaczynu. 3. Wyrabiamy ciasto ręcznie około
UgotujmyTo.plświeżości ( około 2 tygodni). Jest bardzo smaczny i pożywny. Pięknie pachnie :) Przepis na chleb został odtworzony wg. receptury sprzed conajmniej 150 lat . Chleb stanowi część tradycji flisackiego Ulanowa i jest obecny na organizowanych współcześnie uroczystościach i spławach flisackich. SKŁADNIKI: na zaczyn: 220g mąki żytniej razowej 160g letniej wody 190g aktywnego zakwasu żytniego(...)lepką konsystencję. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ze składników (oprócz skwarków) zagniatamy ciasto, możemy to zrobić mikserem - ręcznie będzie trochę trudno. Kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, dodajemy skwarki, mieszamy chwilę, aby równomiernie rozłożyły się w cieście. Przekładamy ciasto do większego naczynia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 2 godziny (w zależności od mocy Waszego zakwasu
Moja Książka Kucharskapiekarni wybrała Agnieszka z bloga Bochen chleba . Jest to chleb pszenno -orkiszowy z płatkami z bloga Chili und Ciabatta . oryginalny przepis – klik! Przepis podaję za Amber Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi Zaczyn żytni 230 g mąki żytniej typ 1150 (dałam 720) 190 g wody 24 g żytniego zakwasu Zaparka 65 g płatków żytnich(...)się składników i pozostawić do autolizy na 30 minut. Po tym czasie dodać mąkę orkiszową, zaczyn i zaparkę. Miksować na pierwszej prędkości przez 5 minut, następnie dodać sól i mieszać na drugiej prędkości przez 2-3 minuty. Gotowe ciasto pozostawić do fermentacji wstępnej na 2 godziny w temperaturze 24 °C. W tym czasie ciasto rozciągamy i składamy trzykrotnie w równych
Stare GaryPolecam świetną surówkę, którą można podać do grila, ale również na wykwintny obiad. Skład: 1,5 kg kapusty, 6 z. czosnku, cz. cebula, marchew, papryka, szczypiorek
chleba naszegobardzo specyficzny smak i aromat – anyżowo-kwiatowy, leciutko pikantny. Temu połączeniu mięs dodaje niesamowitej szlachetności. Nie róbcie klopsów bez niego! Do dużej miski, w której wygodnie będzie wszystko mieszać, wbijamy jajka, wlewamy wodę i ocet winny. Dodajemy przyprawy – podprażony koper włoski ucieramy w moździerzu, czosnek przeciskamy przez praskę. Wsypujemy sól, pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową, posiekaną natkę pietruszki. Rozbijamy wszystko(...)przed krojeniem). Do emulsji z jajek i przypraw przekładamy oba gatunki mięsa, słoninę, bułkę i starty na drobnej tarce parmezan. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy ręką – jak ciasto na chleb, do czasu aż będzie się dobrze ze sobą lepić, zrobi się spójna i kleista – około 4-5 minut. W cieście przy zagniataniu i wyrabianiu uwalniamy gluten, przy wyrabianiu mięsa – kolagen
Karo in the KitchenProziaki zwane chlebem sodowym lub plackami mącznymi to tradycyjne domowe chlebki, które najlepiej smakują ze śniadaniową Wege, białym serem i domową, owocową konfiturą. Składniki: 550g mąki pszennej 2 jajka 275ml kefiru 2 łyżki Śniadaniowej Wege Bielmar 1,5 łyżeczki sody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyzeczki soli Wykonanie: 1. Do miski przełożyć jajka, śniadaniową, kefir, sodę, sól, cukier(...)całość dokładnie wymieszać. Dodać część mąki i nadal mieszać aż ciasto będzie gęste. Następnie resztę mąki przesypać na stolnicę, dodać ciasto i rękoma wyrobić na jednolite, mięciutkie ciasto. Za pomocą wałka rozwałkować ciasto na grubość 1,5-2 cm i wykroić krążki. 2. Gotowe krążki z ciasta przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 minut. 3. Po tym czasie krążki
Szalona Kuchnia EwelinyLubicie wszelkiego rodzaju pasty i smarowidła na kanapki? Są one świetnym urozmaiceniem do pieczywa od tradycyjnych wędlin, Na bułeczce, na chlebie, na grzance, na krakersach- na czymkolwiek nie podamy zawsze będzie bardzo smacznie Składniki: 1 tuszka makreli wędzonej 2 ogórki kiszone 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Makrelę obieramy z ości(...)rozdrabniamy. Jajka przekrawamy na połowę. Żółtka rozgniatamy, białko kroimy w drobną kosteczkę. Ogórka i cebulkę drobno siekamy. Tak samo postępujemy ze szczypiorkiem. W miseczce mieszamy makrelę. ogórki, cebulkę, jajka. Dodajemy majonez i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Podajemy na pieczywie, posypujemy szczypiorkiem
Z Majeczką w kuchniPomidorki koktajlowe kroimy na pół. Rozkładamy na sałacie. Mozzarellę kroimy w kostkę. Rozkładamy na sałacie. Przestudzone naleśniki rolujemy. Kroimy na plasterki. Naleśnikowe „ślimaczki” rozkładamy na sałacie. Z chleba tostowego odkrawamy skórkę, miąższ kroimy w małą kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości masła klarowanego. Oprószamy szczyptą przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów. Smażymy do ładnego(...)koniec na patelnię dodajemy orzeszki pinii. Podgrzewamy chwilę. Posypujemy po wierzchu sałatki. Olej łączymy z 2 łyżkami wody, octem winnym oraz przyprawą Vegeta Natur do sałatek i dipów. Dokładnie mieszamy. Przygotowanym dipem polewamy sałatkę. Podajemy w niewielkim czasie od przygotowania. durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Smaki Na Talerzuugotowaniu rosołu zostaje nam mięso. Oczywiście nie jest to dla nas żaden problem. Często ląduje ono w sałatce, w naleśnikach czy w potrawce. Tym razem trafiło do pasty do chleba. W towarzystwie jajek i szczypiorku. Wyszło pysznie. Polecam gorąco :) Składniki: 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka keczupu mały pęczek szczypiorku sól(...)mięso od kości, które następnie drobno kroimy. Ugotowane jajka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy majonez i keczup. Wszystkie składniki ze sobą dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
My simple kitchenopakowania ciasta francuskiego i składamy koszyczki z jednego kółeczka-podstawy i dwóch kółeczek z wykrojonym środkiem (będą wyższe), albo robimy tak jak ja i resztę pasty zjadamy wieczorem na chlebie;) 1 op. ciasta francuskiego (u mnie xl) 5 jajek 200 g szynki drobiowej 2-3 korniszony sól musztarda majonez szczypiorek czarnuszka 1 jajko Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy(...)drobiową kroimy na drobne paseczki, a następnie w kostkę. Ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki. Całość doprawiamy niewielką ilością soli, dodajemy około 1 łyżeczkę musztardy, 2-3 łyżeczki majonezu, mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Połowę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W reszcie kółek wycinamy kieliszkiem mniejsze kółko. Na pełne kółko kładziemy to z dziurką
Smaki Na Talerzuupiec chleb. Z pozoru ciężki gniot i niezbyt zachęcający ale... w środku czai się aromatyczny miąższ z małymi bąbelkami. Kwaskowy, sprężysty, PYSZNY!!! Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Gucia . Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami na podstawie J. Hamelmana 390 g aktywnego zakwasu żytniego 130 g mąki żytniej chlebowej (typ 720) 50 g wody 8 g soli 270 g łamanego żyta moczonego(...)łamanego żyta i 135 g wody) (u mnie płatki żytnie zalane wodą w proporcji 1:1) 90 g suszonych porzeczek (u mnie spora garść) W robocie kuchennym z hakiem mieszamy wszystkie składniki poza porzeczkami. 10 minut na pierwszym biegu następnie kolejne 2 minuty z porzeczkami. Mieszamy do połączenia całości. Pozostawiamy pod przykryciem na ok. 30 min. Przekładamy do wysmarowanej olejem
Dzieje kuchennej Wiewióryzasmakował, jeden z lepszych jakie dotychczas robiłem. W sumie nie wiem dlaczego nazywa się on chlebkiem, a nie ciastem bananowym. Jego smak i puszysta masa nie mają z samym chlebem nic wspólnego. Jest delikatny, bardzo kakaowy, a banany nadają mu niezwykłej miękkości. Składniki: 4 dojrzałe banany 2 szklanki mąki migdałowej ¾ szklanki oleju koksowego nasiona kakaowca łyżka nasion chia rozpuszczona(...)miodu 2 jajka kakao wanilia szczypta soli szczypta cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia ⅓ szklanki kakao Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie przygotowujemy nasze ciasto. W jednej misce mieszamy razem olej kokosowy z miodem, nasionami chia, jajkami i wanilią, w drugiej misce mieszamy mąkę, nasiona kakaowca, cynamon, sól, oraz proszek do pieczenia. Osobno miksujemy banany. W ten sposób mamy
PaleoLifeimprezową przekąskę. Jest to również świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Bardzo dobrze smakują na ciepło i na zimno z sosem czosnkowym. Składniki (ok 10 sztuk): 6 kromek pszennego chleba pół szklanki mleka 2 jajka 200 g sera żółtego 4 łyżki prażonej cebulki (można pominąć) sól, pieprz oregano, papryka ostra, papryka wędzona 2 ząbki czosnku Przygotowanie Pieczywo kroimy w kwadraty(...)minut żeby namokło. Następnie miksujemy albo rozgniatamy ręką, aby utworzyć jednolitą masę. Dodajemy jajka, ser starty na tarce, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulkę i przyprawy do smaku. Mieszamy dokładnie. Masę nakładamy do wysmarowanych masłem form do muffinek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około
e-PrzepisyKulinarnedwoma szczyptami soli ziołowej, mieszamy. Następnie podsmażoną kiełbasę i pieczarki dorzucamy do warzyw na głębokiej patelni. Leczo doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz czarnym mielonym pieprzem, dodajemy resztę przecieru. Mieszamy. Wszystko dusimy, aż nasza cukinia będzie miękka (należy uważa, aby jej nie rozgotować). U mnie trwało to około 20-25 minut, ponieważ moja cukinia była już dość dojrzała (doradzam sprawdzać(...)wyłączeniu palnika zostawiamy leczo pod przykryciem jeszcze z 5-10 minut, aby smaki "dobrze przeszły". Następnie próbujemy całość potrawy, opcjonalnie można ją jeszcze doprawić. Leczo podajemy same, z kromką chleba lub z innymi ulubionymi zestawieniami. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkiwymagające. Dziś mam dla Was bardzo prosty, pyszny i pełen błonnika przepis na razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie. Zobaczcie jak łatwo jest go upiec. Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie Proporcje na keksówkę o wymiarach 27 x 12 cm Czas przygotowania: 12 godzin Składniki: 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych) 1/2 szklanki siemienia lnianego(...)łyżka soli 1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki orkiszowej 330 ml aktywnego zakwasu 3 szklanki wody Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może być twarde, powinno być lekko lejące. Jeśli ilość wody podana w przepisie nie jest wystarczająca dajemy jej trochę więcej. Ciasto przekładamy do dużej keksówki wyłożonej
Kulinarne przygody Gatityszczyptami soli ziołowej, mieszamy. Następnie podsmażoną kiełbasę i pieczarki dorzucamy do warzyw na głębokiej patelni. Leczo doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz czarnym mielonym pieprzem, dodajemy resztę przecieru. Mieszamy. Wszystko dusimy, aż nasza cukinia będzie miękka (należy uważa, aby jej nie rozgotować). U mnie trwało to około 20-25 minut, ponieważ moja cukinia była już dość dojrzała (doradzam sprawdzać(...)wyłączeniu palnika zostawiamy leczo pod przykryciem jeszcze z 5-10 minut, aby smaki "dobrze przeszły". Następnie próbujemy całość potrawy, opcjonalnie można ją jeszcze doprawić. Leczo podajemy same, z kromką chleba lub z innymi ulubionymi zestawieniami. Smacznego
Słodkie okruszkirządził mąż. Kiedy wieczorem zorientowaliśmy się, że w domu nie ma pieczywa nie było innego wyjścia jak upiec własne. Od ciasta drożdżowego jest mąż. To on upiekł przepyszny, chrupiący chleb z żurawiną. Zaskoczył mnie nowością, wyjątkowo puszystymi, aromatycznymi i bardzo smacznymi bułeczkami brioche z miodem. Bułeczki nie zdążyły przestygnąć a znikały w bardzo szybkim tempie. Najlepiej smakowały z domową(...)około 40 g drożdży - 250 ml mleka - 80 g roztopionego masła - 4 łyżki miodu ( najlepiej płynnego) - cukier wanilinowy - 3 jajka + 1 żółtko do posmarowania - sól Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Całość wsypujemy do miski. W środkowej części tworzymy zagłębienie do którego wlewamy lekko rozgrzane mleko z rozpuszczonymi drożdżami, roztopione i przestudzone masło, jajka
Pan i Pani Smith w kuchnipapryki - opcjonalnie parmezan do posypania przygotowanie Z podanych składników zagnieść ciasto na pizze. Ciasto metodą tradycyjną: do miseczki wsypać drożdże, dodać cukier. Dolać letnią wodę (62,5 ml), mieszać do rozpuszczenia. przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, zrobić na środku wgłębienie i wlać wodę z drożdżami, sól, oliwę(...)wszystko w gładkie ciasto, uformować kulę i obsypać lekko mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. W maszynie do chleba: wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre (woda 107,5 ml, oliwa), potem mąka, sól i cukier wsypać w 2 narożniki
Stare Garywszystko i teraz czas na seler. Seler kroimy w drobną kostkę i delikatnie przesmażamy na oliwie z oliwek do momentu, aż się zeszkli, po czym dodajemy go do buraków. Mieszamy i mamy gotowy farsz. W etapie kolejnym włączamy piekarnik, niech się rozgrzewa do temperatury ok. 200 C, a my w tym czasie przygotujemy roladę. Na blaszce rozprowadzamy niewielką ilość(...)ciasto francuskie. Pamiętajcie, żeby ciasto do ostatniej chwili przed użyciem było w lodówce. Rozwijamy ciasto na stolnicy lub blacie i smarujemy je masą z ciecierzycy, trochę jak masło na chlebie :) Dokładnie i równo rozsmarowujemy, pozostawiając na krótszych częściach ciasta nieco miejsca na sklejenie po zwinięciu. Jeśli już rozsmarowaliście masę teraz czas na drugą warstwę. Rozkładamy drugi farsz na wcześniejszej warstwie
vegetaniepyszna i prosta w przygotowaniu pasta jajeczno - rybna. Robi się ją bardzo szybko, będzie doskonała na przekąskę lub drugie śniadanie. Idealna do chleba, lub jako dip do warzyw. Przygotowałam ją na bazie ugotowanych żółtek i tuńczyka. Tuńczykowa pasta do kanapek Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 6 osób Składniki: 8 ugotowanych żółtek 1 puszka tuńczyka(...)oleju 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz kiełki rzodkiewki Wykonanie: Żółtka wkładamy do miski i rozgniatamy je widelcem. Tuńczyka lekko odsączamy z oleju i dodajemy rybę do żółtek. Mieszamy i następnie dodajemy koncentrat i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i, jeśli mamy rękaw cukierniczy przekładamy do niego pastę i wyciskamy na kromki chlebka. Jeśli nie mamy
Kulinarne przygody Gatitypszennej 650 -1/2 szklanki mąki żytniej Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy 100 ml wody, 4 łyżki mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe ilości mąki mieszamy razem. Rozczyn wyrósł. Do mąki dodajemy sól, pozostałą wodę, rozczyn i masło zmieszane z miodem. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut(...)natłuszczonej formy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 50 minut. Wyjmujemy z formy i chleb gotowy, z chrupiącą skórką. Smacznego
Maminek kulinarnymogło przetrwać wiele tygodni. Wersja, którą podaję jest przygotowywana w piekarniku. Mięso nadaje się do zjedzenia na przykład z ziemniakami. To też świetna propozycja na pożywną, pyszną kanapkę - wiejski chleb, pieczone mięso, konfitury z cebuli, korniszony. Ja jednak chciałam je wykorzystać w innym klasycznym daniu, które przedstawię Wam w środę. Składniki 4 nogi z kaczki 4 ząbki czosnku 2 liście(...)łyżka koniaku 4 zmielone ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Sposób przygotowania Wieczorem przed pieczeniem W kilku miejscach nakłuwamy kacze udka wykałaczką, przebijając się przez skórę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty i mieszanką tą nacieramy kacze uda. Układamy je w małej formie do pieczenia, pod każde udko wkładamy rozgnieciony ząbek czosnku i połowę listka laurowego. Zostawiamy
W kuchni wieczoremnajczęściej z pikantnymi sosami. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. Pita przywędrowała do Europy z Iranu i jest zachodnią nazwą na arabski chleb chubz. Daria i jej Wspólne gotowanie z Formułą - Abu Zabi było dobrym pretekstem na poznanie smaków kuchni arabskiej. Skorzystałam z przepisu na chlebki pita – Justyny i Doroty z Domowych Wypieków(...)świeżych (u mnie 1 łyżeczka drożdży instant - ok. 3g) - ok. 300ml letniej wody - 1,5 łyżeczki soli morskiej - 4 łyżki oliwy z oliwek Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami instant. Dodajemy sól, wodę i oliwę. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7- 8 części, formujemy kulki, ponownie
mojewypiekiinietylko