uovo PRZYGOTOWANIE W miseczce rozkruszone drożdże zalewamy letni ą wod ą (ok. 250 ml), dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia si ę składników. W misce mieszamy oba rodzaje mąki, dodajemy s ó l, robimy w środku wgłębienie. Do m ąki wlewamy rozpuszczone masło z drożdżami oraz roztrzepane jajko. Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut. Dodajemy(...)canovaccio e lasciate lievitare per circa 1 ora in un luogo tiepido. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i kształtujemy, nadając mu okrągły kształt. Chleb wykładamy na form ę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę. **** Quando l'impasto per il pane avrà raddoppiato di volume, impastatelo nuovamente dandogli forma
La grande e la piccola cuocaDomowe bułki maślane, z prawdziwym masłem... -- Skład: mąka 1 kg, 50 g drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka,4 żółtka, szklanka cukru, kostka masła, budyń waniliowy, mak
chleba naszegoProsty przepis na piękną i smaczną sałatkę... ... ryż, ser, groszek, marchewka, fasola, kukurydza, cebula, majonez, sól, pieprz, papryka, bazylia. ...takie produkty zostały mi po przygotowaniu zapiekanki
chleba naszegoSUROWIEC I MATERIAŁY POMOCNICZE -łopatka 3,5 kg -ścinki wp. z rozbioru 4 kg (ścinki miałem bardzo ładne chude ) -podgardle bez skóry z przyrostami mięsnymi 1
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej razowej 15 g drożdży 1 łyżeczka miodu 300 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 50 g
Kocham CzekoladęUratowały kolację w czwartkowy wieczór. Szybkie w wykonaniu placuszki, delikatne i puszyste. Idealnie pasował do nich dżem malinowo rabarbarowy, który robiliśmy na poniedziałkowych warsztatach KUKBUKa z
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis Mięso: Wieprzowina 3 kg -ścinki z szynek,z schabu(mizdra,warkocz),łopatka . Drobiowe -piersi z kurczaka 2 kg Przyprawy - peklo sól 17 g/kg do wieprzowiny
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Chodzą za mną warzywa, chodzą i chodzą i spokoju nie dają. Dlatego też bez wahania zrobiłam w niedzielę do tzw. kotleta tę surówkę. łatwa i
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej ok. 2 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki cukru 8 g drożdży
Moje-pitraszenieChlebki pita, szybkie do zrobienia, puszyste, doskonałe do wszelkiego typu kebabów, albo nadziewania wszystkim co lubimy, Proporcje na około 4 średnie chlebki. Składniki
Gotuj z RumcajsemGenialnie proste i obłędnie czekoladowe! Słodycz czekolady pieknie równoważą kwaśne jeżyny :) Trój czekoladowe brownie z jeżynami 150 g masła 150 g cukru 75 g kakao
Dzieje kuchennej Wiewiórywcześniej, najlepiej na noc łączymy składniki zaczynu i odstawiamy pod przykryciem (pod ściereczką) na około 12 godzin. Po tym czasie dodajemy do zaczynu składniki ciasta właściwego, oprócz pestek słonecznika. Mieszamy łyżka drewnianą lub ręka. Na końcu dodajemy uprażony i ostudzony słonecznik (słonecznik wsypujemy na sucha patelnię i prażymy na złoty kolor, ciągle mieszając około 5 minut). Przekładamy ciasto(...)wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy temp. 180 stopni i pieczemy około godziny. Studzimy na kuchennej kratce. * przepis z małymi zmianami pochodzi z „Pracownia wypieków” The post Chleb Żytni na Zakwasie appeared first on Made
Made By Mom And Sonserowo-cebulowa Składniki na 4 porcje: cebula – 5 szt. serek topiony – 250 g ziemniak – 1 szt. bulion drobiowy (lub warzywny) – 1,5 l czosnek – 1 ząbek masło – 1 łyżka chleb żytni – 0,5 bochenka suszony majeranek suszony tymianek mielona ostra papryka cukier – 1 łyżka sól mielony pieprz biały olej Wykonanie: Cebulę Sławek pokroił w cienkie piórka. Smażyliśmy partiami(...)dużego garnka. Dodaliśmy ziemniaki, odrobinę czosnku pokrojonego w plastry, szczyptę tymianku i trochę cukru. Doprawiliśmy solą i pieprzem. Chwilę dusiliśmy, mieszając. Dodaliśmy ostrą paprykę i majeranek i ponownie mieszaliśmy. Do cebuli dolaliśmy bulion. Doprawiliśmy do smaku solą, pieprzem. Gotowaliśmy do miękkości warzyw przez około 20-25 minut. Po ugotowaniu całość Janina blendowała. Dodaliśmy serek topiony i jeszcze chwilę blendowaliśmy zupę
Sprawni w smakucynamon, ekstrakt waniliowy. W Internecie można znaleźć masę rozmaitych, ciekawych modyfikacji oryginalnego przepisu, u mnie dziś z rodzynkami. W Stanach chleb bananowy ma nawet swoje własne święto – Narodowy Dzień Chleba Bananowego , który odbywa się 23 lutego. Przepis na keksówkę o wymiarach: 30 x 11 cm. SKŁADNIKI: 4 dojrzałe banany 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej przesianej 3/4 szklanki cukru(...)bakalii, u mnie rodzynki uprzednio obtoczone w mące PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 175 C (środkowa półka, grzanie góra plus dół). W misce rozgniatam widelcem dojrzałe banany, wsypuję cukier, mieszam. Dodaję jajko, roztopione i ostudzone masło, przesianą mąkę z sodą oraz bakalie. Mieszam łyżką. Gotowe ciasto bananowe wkładam do keksówki wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej bułką. Wierzch ciasta
Zasmakuj Kuchniinnymi daniami nie ma problemu tak to co wyląduje na mojej kanapce stanowi czasami dla mnie wyzwanie. Dlatego eksperymentuję ostatnio z różnego rodzajami pastami i smarowidłami, którymi mogę posmarować chleb. Chciałabym się z wami podzielić przepisami na trzy proste bardzo proste pasty: o smaku śródziemnomorskim, pieczarkowym oraz groszkowym. Wszystkie przepisy znajdziecie poniżej. Pasta o smaku śródziemnomorskim Składniki(...)bazylia, oregano - świeże lub suszone Wykonanie Do miseczki wrzucamy ser feta oraz jogurt. Całość blendujemy. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidorki. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Dokładnie mieszamy. P asta pieczarkowa Składniki - 240 g pieczarek - 4 jajka - szczypiorek - 1 łyżeczka oleju do smażenia - sól, pieprz, czosnek Wykonanie Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni
Health-Fit-Lifeposmakują wszystkim, którzy uwielbiają słodycz bananów. Pysznie i sycąco. A poza tym przyznajcie sami… czyż nie warto czasem zacząć dzień od odrobiny słodyczy ? Miłej niedzieli Składniki: 4 kromki chleba tostowego 1/2 banana 2 jajka klasy M 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 1 łyżka mleka około łyżki masła cukier puder – u mnie trzcinowy do nabycia w sklepie(...)polecam Wam herbatę z dodatkiem limonek w syropie do nabycia w Eko-Młociny. Przygotowanie: Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mleko i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Całość dokładnie mieszamy widelce. Banana obieramy i kroimy na plasterki. Plasterki banana układamy na dwóch kromkach tostowych, każdą przykrywamy drugą kromką tworząc kanapki. Kanapki maczamy z obu stron w jajecznej masie. Smażymy na złoto
Słodkie okruszkiporcję: 2 kromki tostowego pełnoziarnistego pieczywa 40-50 g ulubionego sera pleśniowego 2 jajka sól i świeżo zmielony pieprz do smaku odrobina masła do posmarowania pieczywa Kromki chleba posmarować cienko masłem. Na pierwszej ułożyć pokrojony w plasterki ser pleśniowy. Przykryć drugą - masłem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec przez kilka minut. W tym czasie przygotować(...)około litr dodać 2 łyżki octu (spirytusowego, winnego lub soku z cytryny.) Zmniejszyć ogień aby woda delikatnie wrzała, zrobić łyżką wir i w jego środek wlać jajko. Nie mieszać już. Gotować na niewielkim ogniu przez 2-4 minuty w zależności jak bardzo lubimy ścięte jajko. Należy jednak pamiętać, ze żółtko powinno być płynne. Ugotowane jajko wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć
Codzienna kuchnia niecodziennamięso jest niezwykle soczyste. Naprawdę nie potrzeba do niej wielu dodatków - możemy ją zjeść z ulubionymi warzywami (u nas grillowana cukinia, papryka i pomidorki) lub po prostu z kromką chleba :) Polecam Wam bardzo takie pieczenie ryb. Jeśli raz spróbujecie - zachwycicie się na pewno! SKŁADNIKI (dla 2 osób) 2 dorady - po ok. 350 g każda (wypatroszone) 1 cytryna(...)gruboziarnistej soli 1 białko sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Dorady myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wycinamy skrzela i gałki oczne. Delikatnie doprawiamy w środku solą i pieprzem. Czosnek drobno siekamy i mieszamy z oliwą. Dodajemy posiekane listki rozmarynu. Cytrynę szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Połowę kroimy w plasterki, drugą w półplasterki. Ryby faszerujemy oliwą z czosnkiem i ziołami i półplasterkami cytryny. Sól
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: 500 g dyni (my użyliśmy dyni Hokkaido) 170 g cukru kostka drożdży (42 g) 1kg mąki 85 g masła 1 jajko szczypta soli Porcja jest na dwa bochenki chleba, śmiało można podzielić ją na pół, my jednak lubimy czasami zrobić coś podwójnie i ten drugi bochenek podarować naszym najbliższym. Przygotowanie: Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w duże kostki(...)około 20 minut. Gdy zacznie się przypalać dolewamy troszkę wody. Dynia musi zmięknąć. Następnie robimy z niej piure za pomocą praski do ziemniaków. Gdy nasze piure z dyni ostygnie, mieszamy je z cukrem. Dodajemy połowę (500 g) mąki, oraz drożdże. Całość mieszamy, aż do połączenia i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. W zimne jesienne dni najlepiej postawić
KasiaiKrzysiu.plgarnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę. Podsmażamy aż do zeszklenia, około 5 minut. Dodajemy koncentrat, wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ketchup, miód i ocet, mieszamy i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie dodajemy łyżkę przyprawy curry, szczyptę pieprzu cayenne i 1/2 łyżki sosu Worcestershire (nie jest konieczny, ale pozostawia ciekawy posmak). 2. W między(...)chrupiące. 3. Na półmisek wykładamy przygotowany sos, na niego kładziemy kiełbaski, a całość posypujemy od serca przyprawą curry (ja dodałam 4 szczypty, więc coś około 2 łyżeczek). Podajemy z chlebem lub frytkami. Smacznego
My Culinary Artlepszego jak domowe wyroby. Mięsko z konserwy na domowym chlebie z cebulką smakuje wyśmienicie. Składniki: -ok. 1 kg łopatki -golonka o wadze ok. 1 kg -solanka o składzie, jak w mięsach pieczonych -pieprz Z golonki usuwamy kość i skórkę. Łopatkę i mięso z golonki dokładnie płuczemy lub moczymy przez ok. 30 minut w zimnej wodzie a następnie wkładamy(...)solanki na 24 godziny. Wyjmujemy z solanki, płuczemy zimną wodą, odsączamy i kroimy w dość duże kawałki. Przyprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy mięsa. Układamy ściśle w słoikach do wysokości 3/4 i zakręcamy. Wstawiamy do garnka z wodą wypełnioną do wysokości 2/3 słoików i zagotowujemy. Kiedy woda zaczyna wrzeć zmniejszamy do minimum ogień
Maminek kulinarny