SUROWIEC I MATERIAŁY POMOCNICZE -łopatka 3,5 kg -ścinki wp. z rozbioru 4 kg (ścinki miałem bardzo ładne chude ) -podgardle bez skóry z przyrostami mięsnymi 1
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC I MATERIAŁY POMOCNICZE -łopatka 3,5 kg -ścinki wp. z rozbioru 4 kg (ścinki miałem bardzo ładne chude ) -podgardle bez skóry z przyrostami mięsnymi 1
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Bardzo zaintrygowały mnie te placuszki już przy pierwszym oglądaniu "Mamuszki". Uległam pokusie i zrobiłam je na obiadokolację. Zmniejszyłam jedynie ilość cebuli. Chrupiące, troszkę bułkowate ale jednak
Dzieje kuchennej WiewióryJedna z najsmaczniejszych past na kanapki. Prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki: 1 pstrąg wędzony 2 jajka 1 cebula 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy curry
R'n'G Kitchenpokrojone podroby. Mięso przekładamy do innego naczynia. Do naczynia w którym obsmażaliśmy mięso wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy ją, dodajemy czosnek i marchew, podsmażamy. Wlewamy czerwone wino, całość mieszamy. Wlewamy bulion warzywny lub rosół (ostatecznie może być z kostki), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Wreszcie wkładamy obsmażone mięso wraz z płynem, który zebrał się na talerzu. Przykrywamy naczynie(...)pomidory i paprykę, dusimy jeszcze kilka minut, warzywa mają być al dente i nie rozpadać się. Gulasz jagnięcy z podrobami podajemy w miskach w sosie własnym np. z kromką chleba do maczania sosu. Smacznego! The post Gulasz z jagnięciny appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDo przygotowania tego sernika zabierałam się długo. Przepis znalazłam w formie filmiku a tutaj wersja pisana. Oczywiście poniżej moja improwizacja bez orzechów laskowych
Dzieje kuchennej WiewióryDomowe bułki z parówką, to fajna propozycja na smaczną przekąskę. Takie mini hot-dogi są bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto: 1
chleba naszegoBardzo smaczne i pożywne danie na obiad lub kolację. Jak do każdej zapiekanki musimy się dobrze przygotować, potem wszystko poprzekładać... w naczyniu lub na blaszce
chleba naszegoSałatka swojska :) to doskonała propozycja na kolację dla każdego. Dlaczego swojska ? Sałatka, którą robimy bez przepisu i z tego co jest w domu :) Makaron gotujemy
chleba naszego200g serka topionego (u mnie śmietankowy i ze szczypiorkiem) 2-3 ząbki czosnku natka pietruszki 3 łyżki śmietany 18% łyżka mąki sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie 2 kromki chleba łyżka masła Przygotowanie: 1. Zagotować bulion, dodać liść laurowy i ziele angielskie. 2. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praske i serki topione, do momentu całkowitego rozpuszczenia. 3.Całość blendujemy(...)krojąc kromki na kwadraty i przysmażając na patelni z masłem. 5. Podajemy gorący krem z grzankami i posypujemy natką pietruszki. Smacznego! SER TOPIONY: Pochodny produkt sera. Poddany rozdrabnianiu, mieszaniu i mieszaniu wysokiej temperatury. Porównując do msła czy margaryny ma dużo mnie kalorii i większą zawartość białka. Często wykorzystywany do przyrządzania różnych rodzajów sosów, jednak tym samym zwiększa
FITBUuKSUROWIEC -boczek 2 kg -karkówka 2 kg -szynka 3 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -pieprz czarny 2 g/kg -majeranek 0,5 g/kg -peklosól 20-21 g/kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Tosty nie muszą kojarzyć się z białym chlebem i mnóstwem kalorii. Można przygotować je z mąki pełnoziarnistej, wypełnić świeżymi owocami i cieszyć się prawdziwie wakacyjnym śniadaniem. Nie masz tostera? Nie szkodzi! Wylej połowę ciasta na rozgrzaną patelnię, posyp malinami i przykryj pozostałą częścią masy. Piecz 4 minuty z każdej strony i ciesz się pysznym posiłkiem :) Składniki: 2 łyżki mąki żytniej(...)jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka malin dowolne dodatki do podania Rozgrzewamy opiekacz do tostów lub patelnię. Jajko mieszamy z jogurtem, dodajemy mąkę i łączymy. Powierzchnię, na której będziemy piec smarujemy olejem kokosowym. Wylewamy połowę masy, układamy maliny na środku i przylewamy pozostałym ciastem. Pieczemy pod przykryciem 4-6 minut w zależności od mocy urządzenia. Jeśli używamy patelni, pieczemy
Chocolate Muffin BlogPysznie i zdrowo, chleb akurat wyjęłam z pieca więc będą kanapki. Wędzona makrela jest idealna na pasty, kilka dodatków w kilka minut i gotowe!. Składniki: - 1 wędzona makrela - 2 jaja ugotowane na twardo, najlepiej wiejskie - małe opakowanie jogurtu naturalnego, 180-200 ml - szczypiorek - sól - pieprz 1. Jaja gotujemy na twardo, studzimy. Rybę obieramy ze skóry i wyjmujemy wszystkie ości. Makrelę(...)rozgniatamy widelcem, jaja ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy jogurt, pieprz i szczypiorek. Dokładnie mieszamy, próbujemy i jeśli jest potrzeba doprawiamy solą
Apetyczna babeczkajest bardziej elastyczne, zdecydowanie wygrywa z mąką żytnią (typ 2000) kupioną w TESCO, ciasto elegancko się rozwałkowało i wyszło bardzo chrupiące ;) Składniki: na ciasto: 400g mąki żytniej do wypieku chleba 1 szklanka mleka opakowanie suszonych drożdży (chyba 7-8g) 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka fruktozy/cukru trzcinowego/zwykłego cukru dodatki (kto co lubi oczywiście w granicach rozsądku(...)wierzch sos: 3 łyżki koncentratu 1 łyżeczka oregano szczypta soli i pieprzu, można też dać przyprawę do pizzy Sposób przygotowania: W 0,5 szklanki letniego mleka mieszamy drożdże, cukier, sól i 2 łyżki mąki kiedy w rozczynie nie będzie już grudek przekładamy go do dość dużej miski (ja dałam do za małej i połowę rozczynu wyciekło
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćchlebek :) chrupiąca skórka, miękki środek - tak jak być powinno :) Specjalnie na 11 listopada nie kupiłam chleba, żeby znowu upiec - coraz częściej to robię i to już wymyślam receptury na chleby i bułeczki :) podczas tworzenia tego zatrudniłam Męża, aby siedział obok i zapisywał co i ile dodaję :) Składniki: 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 3 łyżki otrębów żytnich(...)szczypta cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka kminku szczypta pieprzu ziołowego Dodatkowo: 1 łyżka ciepłej wody 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z drożdżami, szczyptą cukru, solą i przyprawami. Robimy wgłębienie i wlewamy letnią wodę, mieszamy z otrębami. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Skrapiamy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia
Kolorowy Przepisownik