chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:155/356)

Chleb z nerkowcami i masłem orzechowym 163

przepisu i tak nierównomiernej w nim proporcji mąk - ponad dwa razy więcej tej razowej, niż zwykłej - gdyż przeważnie piekę odwrotnie .  Przyznam szczerze, że wątpliwości te były słuszne, bo chleb miał niezbyt zachęcającą strukturę. Być może pieczenie w garnku rzymskim - tak jak było to w oryginale - dałoby lepsze efekty. Za to smaku nie będę się czepiać. Rewelacja! Trzaskające w zębach(...)racji, iż robot nie da rady dokładnie wyrobić ciasta, pougniatać je przez co najmniej 5 minut ręką - j a to robię w lekko opruszonej mąką misce, w której mieszałam składniki, ale można się posłużyć również stolnicą . Wyrobione ciasto uformować w kulę i przełożyć z powrotem do miski - jej dno i boki opruszyć lekko mąką . Całość przykryć ściereczką kuchenną i odstawić

Grunt to przepis!
Dieta CTZO, dzień czwarty 140

poniedziałkowej kolacji oraz brokuł z kolacji wtorkowej, żeby się nie zmarnowały, trafiły dziś do zupy dla pozostałych członków rodziny. Jedziemy dalej. Śniadanie 5 g oliwy z oliwek 75 g chleba razowego 120 g pomidora 21 g sałaty   Drugie śniadanie   100 g brzoskwini 100 g jabłka 100 g kiwi 24 g miodu pszczelego 200 ml mleka 2% Przepis: brzoskwinię(...)tłuszczu 150 g sera twarogowego półtłustego 1 jajo kurze całe 10 g oleju kokosowego 60 g mąki razowej 100 g szpinaku mrożonego 6 g czosnku Przepis: ciasto: Wszystko mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylać taką ilość masy, aby po uformowaniu (poobracaniu patelni) wyszedł nie za gruby, nie za cienki naleśnik. Smażyć z obu stron. farsz: W garnku na maśle rozmrażamy szpinak

Kucharzyca
Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico 124

koniec wyrosło mi to pyszne cudeńko. Bardzo dziękuję wszystkim biorącym udział w naszym comiesięcznym wspólnym pieczeniu Przepis na chleb pszenny beż żadnych zmian podaję za Amber. Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico STARTER 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych) 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym(...)mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnicę i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo

UgotujmyTo.pl
mus jabłkowy bez cukru 117

Samo zdrowie i trochę lata zimą :) Dostaliśmy dwie skrzynki jabłek, prawdziwych, dojrzałych, soczystych, słodkich i kwaśnych :) Jak zjadłem pierwsze jabłko, to już wiedziałem, że można z

chleba naszego
BAGIETKI Z SAMOPSZY, PŁASKURKI I ORKISZU 128

bazie płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego.  Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:   Stressfree ,  superpokarmy Zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki(...)ok.50ml (g) ciepłej wody (ok.40*C), dokładnie rozmieszać i odstawić na ok.10-15 minut aż wyrośnie. Do misy miksera wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy sól, oliwę, wyrośnięty zaczyn oraz resztę wody. Mieszamy przy pomocy haka na jednolitą masę. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na ok. 2-2,5h, w tym czasie 2-3-krotnie zbijamy ciasto łopatką i odstawiamy do kolejnego wyrastania

Smaczne Zdrowe
Łosoś po szwedzku – Gravlax 103

mieszamy i dodajemy posiekany koper. Rybę można też natrzeć tylko solą, cukrem i koprem ale ta wersja którą przedstawiłem wydaje mi się najsmaczniejsza, nasiona kopru i jagody jałowca dodają rybie wspaniały aromat. W taki sposób przygotowany łosoś jest dobry jako dodatek ale też jako główny składnik potrawy. Krojony w cienkie plastry doskonale nadaje się do położenia na kromce chleba

Markowy smak
Zapomniana brukiew, trzy razy tak! 133

Chleb biały żytni z dodatkiem brukwi Na zaczyn, dzień przed pieczeniem 60g zakwasu, 200g mąki żytniej białej, typ720, 300g wody, Wymieszane składniki zaczynu, przykrywamy i pozostawiamy na 14-16 godzin. Ciasto właściwe: Cały zaczyn, 610g mąki żytniej białej typ 720, 250g brukwi, startej na tarce jarzynowej o małych oczkach, 400g wody, 1 łyżeczka melasy lub miodu, sól. Składniki mieszamy drewnianą

Leśny Zakątek
Szakszuka z awokado 127

chleb żytni Przygotowanie: Pomidora myjemy i kroimy w kostkę (możemy sparzyć i obrać ze skórki) Jarmuż opłukać. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju rzepakowego lub kokosowego. Wkładamy jarmuż (usuwamy wcześniej twarde łodygi) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy pomidory doprawiamy do smaku sola i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami ( u mnie papryka słodka i ostra) i smażymy kilka minut. Mieszamy wszystko

I LOVE LIFE
Szakszuka z awokado 182

chleb żytni Przygotowanie: Pomidora myjemy i kroimy w kostkę (możemy sparzyć i obrać ze skórki) Jarmuż opłukać. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju rzepakowego lub kokosowego. Wkładamy jarmuż (usuwamy wcześniej twarde łodygi) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy pomidory doprawiamy do smaku sola i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami ( u mnie papryka słodka i ostra) i smażymy kilka minut. Mieszamy wszystko

I LOVE LIFE
Jak przygotować talerz z serów i wędliny 141

mieszać sery z wędliną. Prosciutto, szynka czy salami przyciągają wzrok i pobudzają smakowe kubki. Trzeba się liczyć, że nie wszyscy zadowolą się serem. Porcja smacznej wędliny to świetny dodatek do serowego talerza. Obok serów i wędlin warto zaprosić gości na porcję pysznych owoców i orzechów. Zawsze mam na talerzu winogrona, melon, suszone owoce, a nawet orzechy. Zapytacie, gdzie chleb? Zamiast

codojedzenia
Kanapka drwala z białą kiełbasą i makaronowym burgerem 102

będziesz miał siłę by góry przenosić!  Niezwykle smaczna, treściwa i bogata. Dasz radę jej się oprzeć? Potrzebujemy: 1 opakowanie kiełbasy białej z szynki Maestro Henryk Kania kilka kromek chleba wieloziarnistego Makaronowy burger: 200 g suchego makaronu typu kolanka, ja użyłam kolorowych mini kolanek  350 g żółtego sera sól, pieprz Tempura: 100 g mąki pszennej 70 ml lodowatej wody(...)olej kokosowy do smażenia Sos czosnkowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu  3 przeciśnięte ząbki czosnku sól, pieprz Kilka godzin wcześniej gotujemy makaron al dente. Po ugotowaniu mieszamy go z utartym serem i przekładamy do silikonowej foremki lub foremki wyłożonej folią spożywczą. Wyrównujemy górę, studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki.  Kiedy nasz makaronowo serowy placek

MamaOskarka
Tosty z guacamole i jajkiem 132

chleba tostowego 1/2 awokado 1/2 ząbka czosnku sok z cytryny 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka pestek z dyni kilka pomidorków koktajlowych sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Pieczywo opiekamy w tosterze. Przekrawamy na trójkąty.  Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Szparagi i jajko w koszulce na grzance 154

chleba Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy szparagi około 7 minut. Po usmażeniu oprószamy solą morską i pieprzem. Jak przygotować jajko w koszulce? Potrzebujemy świeżych jajek w temperaturze pokojowej. Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnku gotujemy 1 litr wody. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, woda powinna delikatnie bulgotać. Do wody dodajemy 2 łyżki octu. Następnie wodę mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
AROMATYCZNY ZUREK NA WEDZONCE MOJEJ MAMY 124

typu maggy lub 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku sól 2 łyżki oliwy 100ml śmietany dodatkowo: jajka ugotowane na twardo ser biały (przygotowany np. z tego przepisu >>> ) chleb ( przygotowany np. z tego przepisu >>> )  pieczone ziemniaki małe, grillowane kiełbaski PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy siekamy, w garnku na zupę rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę, podsmażamy około(...)czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy obrany, zmiażdżony płaską stroną noża czosnek, majeranek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy, suszonego grzybka, kilka kropel maggy lub lubczyk suszony, odrobinę solimy - mieszamy wszystko razem, podsmażamy 1-2 minuty. Krok 2. Do garnka z cebulą i przyprawami dolewamy wywar jarzynowy, wkładamy wędzony boczek, kiełbasę - gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez 45 minut

Moja Książka Kucharska
Dorsz w migdałach z sosem winnym 228

mieszać. Doprowadzić do zagotowania i do zgęstnienia. Dodać cukier trzcinowy i masło. Zdjąć z ognia. Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju. Rybę oprószyć mąką, wymoczyć w jajku i w płatkach migdałów. Smażyć z jednej strony na średnim ogniu przez około 5 minut sprawdzając, czy migdały się nie przypalają. Powtórzyć czynność na drugiej stronie ryby. Polecam podawać z żytnim chlebem

Jaglusia

Proponowane wyszukiwania