służą w gruncie rzeczy do tego co łyżka, czyli do mieszania, do zagniatania, nie następuje wtedy cięcie ostrzem. Dlatego możesz w robocie zagnieść ciasto, czy gotować zupę "mieszając". Obroty w prawo służą do cięcia- miskowania, blendowania czy siekania. Funkcją zagniatania możemy zagniatać nawet najcięższe ciasta tj. na chleb, pizzę czy ciasto na pierogi. Waga ciasta
SMYKWKUCHNImozarella delikatnie się rozpuściła. Pamiętam by co jakiś czas mieszać :) Na koniec dodaję szczypiorek. Do dekoracji sypię go również na wierzch. Nasza beztłuszczowa jajecznica jest już gotowa :) Mimo, że nie smażyłam jej na maśle ani oleju jest dość sycąca a zarazem lekka. Jem ją nawet bez chleba! Smacznego! Jajecznica w wersji light Jajecznica w wersji light
Przepis na Dzień Dobrypapryka czerwona – ½ szt. (100 g) - cebula czerwona – ½ szt. (50g) - chleb żytni – 1 kromka (100 g) Wykonanie: Cebulę i pieczarki i część papryki pokroić w drobne paseczki. Cebulę podsmażyć na maśle klarowanym, następnie dodać pieczarki i paprykę, poddusić. Dodać jaja, przyprawy ( sól himalajska, zioła śródziemnomorskie, pieprz cytrynowy) mieszać, aż jaja się zetną. Zdjąć z ognia. Podać z pozostałą papryką i pieczywem
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaspięć lat, które minęły od pierwszego polskiego wydania. To prawdziwa Biblia Chleba! Robimy grissini! Składniki podaję oryginalne z książki 508 g mąki chlebowej 264 g wody 51 g masła 11 g soli 5g drożdży instant Dużą pomocą będzie dla nas mikser planetarny. Wkładamy wszystkie składniki do dzieży i mieszamy na pierwszej prędkości przez 3 minuty, aż wszystkie składniki sie połączą
Z Kuchni Do Kuchnijaglana - mak - miód - orzechy laskowe Wykonanie: Kasze jaglaną gotujemy, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Piwo Piwa nie zrobiłem, tylko kupiłem. Nie jestem jeszcze na tym etapie :) Piwo było tradycyjnym napojem. Najnowsza teoria antropologów mówi, że początkowo ziarno było uprawiane właśnie po to aby produkować napoje, a nie chleb :) Jak widzicie powodów do obchodzenia wigilii jest wiele. Główny to taki
Kryzysowa Książka Kucharskawędzoną paprykę, przeciśnięty czosnek i koncentrat. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i gotujemy przez 15-20 minut. 7. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i bazylię oraz doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, jeśli chcemy, aby danie było bardziej pieprzne. 8. Fasolkę po bretońsku podajemy z posiekaną natką pietruszki i chlebem. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polerano) Dodajemy 500g mąki, 100g wody, 100g mleka oraz sól. Mieszamy całość około3-4 minut mikserem z hakami do ciasta. Odstawiamy na 2,5 godziny do wyrośnięcia. W między czasie dwa razy wyciągamy ciasto na blat oprószony delikatnie mąką i składamy ciasto w kopertę, co spowoduje, że chleb podczas pieczenia będzie wyrastał w górę, a nie rozleje się na boki
Gotowanie moimi oczamijednym jajku, bardzo dokładnie miksując po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie się gładka. Wkładamy ciasto do rękawa i wyciskamy podłużne ciastka, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy eklery z piekarnika, lekko studzimy i przy pomocy noża do chleba przekrawamy eklery wzdłuż na pół... tutaj
w mojej kuchniwraz z sosem do miseczki i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej pasty. Szczypiorek siekamy. Pastę podajemy oprószając szczypiorkiem. Jakiś czas temu otrzymałyśmy paczuszkę chlebków lnianych Habżyki w trzech kompozycjach smakowych, mianowicie: siemię lniane i słonecznik, pomidory i bazylia i cebula z czosnkiem. Jest to chleb lniany, niepieczony - żywy z nisko przetworzonych warzyw i siemienia lnianego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiużyć trzepaczki rózgowej lub końcówki od miksera - miesza się w ten sposób szybko i sprawnie. Zaparzony ser ze śmietaną przelać do garnka i mieszając zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Taką zupę można podawać z makaronem, ziemniakami lub grzankami. Grzanki: 3 kromki pełnoziarnistego chleba , kilka łyżek oleju - użyłam oleju rzepakowego Rapso
Codzienna kuchnia niecodziennagotowane na parze z duszonego mięsa, jajecznica, bigos, makarony i pierogi, chleby. Jednakże jak wszystko, także i ten zestaw posiada wady . Dla mnie wadą jest ciężar garnka . Aczkolwiek, jak zastanowić się, to jest i wadą, i zaletą. Z jednej strony ciężki garnek jest nieporęczny, ale z drugiej podczas mieszania (np. duszonej kapusty) nie trzeba go trzymać drugą ręką
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: szklanka grubej mąki żytniej typ 2000 kromka czerstwego chleba pieczonego na zakwasie 2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 1 litr wody Wodę należy przegotować, lekko przestudzić i jeszcze gorącą zalewać przygotowaną w słoju mąkę z przyprawami. Można mieszać używając drewnianej łyżki, nakryć gazą lub ściereczką i odstawić
Apetyczna babeczkaniebieską pleśnią garść ugotowanego bobu świeże zioła kilka orzechów włoskich Chleb tostowy wkładamy do tostera ustawionego na średnią moc. Kiedy grzanki wyskoczą układamy je w miseczkę i czymś dociskamy, żeby uzyskały specyficzny kształt. Bób obieramy ze skórki. Do pokruszonego (lub posiekanego) sera pleśniowego, wsypujemy nieco posiekanych ziół, mieszamy. Następnie dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy. Możemy doprawić odrobiną pieprzu. Radzimy
Kolizje SmakówPyszny domowy, pszenny chleb z ziarnami, który możemy upiec na każdą okazję. -- Potrzebujemy 1 kg mąki pszennej typ 650, 50 g drożdży, ~2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżkę soli, 1 łyżkę cukru, 2 średnie ziemniaki, po garści ziaren maku, siemienia, słonecznika, sezamu... Najpierw z wody, cukru, drożdży i 2-3 łyżek mąki robimy zaczyn, który pod przykryciem odstawiamy(...)minut w ciepły kąt do wyrośnięcia. Pozostałe produkty wsypujemy do miski, ziemniaki ucieramy na drobnej tarce i tez dodajemy do suchych produktów. -- Wyrośnięty zaczyn wlewamy do suchej mieszanki i mieszamy mechanicznie mikserem lub łyżką. Po wymieszaniu ciasto wyrabiamy ręcznie, gdy jest za suche dolewamy 3-5 łyżek wody lub oleju, jak jest za bardzo mokre dosypujemy kilka łyżek
chleba naszegoDostałam mąki z młyna Braci Górskich i za poradą Danusi upiekłam pyszny chleb. Przepis jest może trochę skomplikowany, ale to dlatego, że składzie jest aż 5 różnych mąk: pytlowa żytnia typ 720, sitkowa żytnia typ 1400, mąka razowa żytnia typ 2000, mąka chlebowa pszenna typ 750, graham typ 2850 oraz łamane ziarno żyta i pszenicy, otręby pszenne i żytnie(...)Całe bogactwo! Zaczyn I faza: • 55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej • 150 g mieszanki Podlaski Tygiel Zbóż • 250 g wod y Składniki zaczynu mieszamy i pozostawiamy na minimum 10 godz. Jeśli uważacie, że Wasz zakwas nie jest zbyt mocny, można zostawić na dłużej, nawet do 14-16 godz. Zaczyn musi sprostać wielu typom mąk, które znajdują się
Proste Potrawysobie jest smaczny i zdrowy, a jeśli dodamy do niego oliwek, będzie inny, wyjątkowy. Oliwki przez to, że są rozdrobnione, z ciastem wyrobione, po przekrojeniu chleba są prawie nie zauważalne, ale dodają smaku i zapachu idealnie. Składniki (mała keksówka 25/12 cm): 25 g świeżych drożdży, 250 g mąki pszennej, 200 g mąki żytniej, 1 ½ płaskiej łyżeczki soli(...)całych zielonych oliwek, 350 ml letniej wody, ponadto: olej do wysmarowania formy, mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i 100 g mąki żytniej. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15min. Oliwki kroimy bardzo drobno lub rozdrabniamy za pomocą blendera. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy płatki owsiane, sól, pozostałą mąkę, oliwki
Moniki SmakołykiZapraszam dzisiaj na nietuzinkowy, bajecznie pyszny i niezbyt skomplikowany przepis na domowy, mięciutki i aromatyczny chleb z ziemniakami. Bez ulepszaczy, bez zbędnych składników z pewnością zachwyci nie jedno podniebienie. składniki na tortownicę 23 cm 50 dag mąki Szymanowskiej uniwersalnej + 1 łyżka 3 ugotowane ziemniaki 7 dag drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki(...)oleju 1 białko 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki pestek dyni przepis Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz łyżkę mąki i wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę Szymanowską przesiewamy do miski, dodajemy przeciśnięte przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki, rozczyn z drożdży, mleka, cukru i mąki oraz sól i całość
Smakowite DaniaKolorowa propozycja podania twarożku, na pewno wzbogaci każde fajne śniadanie i nie tylko. Twarożek: 250 g twarogu, szczypta soli, szczypta pieprzu, 4-5 łyżek śmietany i
chleba naszego*składniki: 250 g białego sera 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 3 łyżki posiekanego szczypiorku 4 rzodkiewki sól, ulubione zioło wykonanie: Serek dokładnie mieszamy
Domowy Smak JedzeniaBardzo polubiłam pieczenie chleba i bułek. Tym razem jest chleb czosnkowy z bazylią i oregano. Składniki: 6g suszonych drożdży, 8g cukru, 150ml lekko ciepłej wody, 250g mąki pszennej chlebowej, 1/4 łyżki soli, łyżka bazylii, łyżka oregano, 6 ząbków wyciśniętego czosnku. Przygotowanie: Drożdże z cukrem i solą wymieszać z połową ilości wody podanej w przepisie. W misce przygotować mąkę, odgarnąć(...)boki by środek był pusty. Wlać tam rozpuszczone drożdże i powoli okrężnymi ruchami palca mieszać, łącząc je z mąką. Powoli dodawać resztę wody. Po chwili zacząć wyrabiać ciasto przez ok.5min. Uformować kulę, obsypać lekko mąką, naciąć w dwóch miejscach, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.1h30min. W międzyczasie wymieszać z sobą bazylię, oregano i wyciśnięty czosnek. Gdy ciasto
W kuchni u Monikijest wszędzie. Dana na swoim blogu pisze, że jabłka są nie tylko dekoracją, ale że dzięki nim chleb dłużej zachowuje świeżość. Radzi też użyć jabłek twardych i kwaśnych. Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie podaję za Daną Składniki zaczynu 2 łyżki zakwasu żytniego 200g mąki żytniej typ 720 150g wody 140g startego jabłka ze skórką na tarce(...)godzin Ciasto właściwe Cały zaczyn 500g mąki żytniej typ 720 200g mąki orkiszowej jasnej (dałam pełnoziarnistą) 550g wody 20g soli himalajskiej. 1 jabłko do dekoracji. Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25×11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze
Stare Garyprzygotowaniu, a kukurydziane Tringle dodają tego pożądanego chrupkiego akcentu. Jedni lubią nakładać sałatkę na chrupiące trójkąty, inni kruszą je do swojej porcji sałatki lub jedzą sałatkę przegryzając Triangle (zamiast chleba ). Spróbujcie Oczywiście Chyży Tringle PanSnack smakuje również solo. Wspaniała, lekka przekąska dla dorosłych i dzieci. Mój synek uwielbia wersję kukurydzianych trójkątów. Ja polecam Wam obie: kukurydziane wieloziarniste Chyży Tringle(...)solą i pieprzem, ostrożnie mieszamy składniki sałatki. Sałatkę przekładamy do miseczki, wierzch zdobimy kukurydzianymi trójkątami Chyży Tringle PanSnack i odrobiną szczypiorku. Podajemy. Sałatka znakomicie smakuje w połączeniu z kukurydzianym trójkątem. Dodają one chrupkiego akcentu całości. Jedni jedzą je w całości do sałatki, inni kruszą je do swojej porcji sałatki lub jedzą sałatkę przegryzając Triangle (zamiast chleba ). Spróbujcie. Smacznego
Słodkie okruszkimąki pszennej pełnoziarnistej 160 g wody Mieszamy i pozostawiamy na 13 - 14 godz. Po czym dodajemy : 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej 160 g wody Trzeci ostatni etap, to mieszamy składniki i pozostawiamy na 2-3 godz. Ciasto właściwe : 1020 g ciasta zakwaszonego 350 g dyni świeżej startej, u Danusi gotowana i zmiksowana 230 g mleka z solą 520 g mąki(...)włożyłam do każdej ciasto. Można posmarować rozbełtanym jajkiem. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Po około godzinie, gdy ciasto urosło, piekłam wpierw w 230 *C, potem zmniejszyłam do 180*C. Chleb piekł się około 60 min. , ciut mi się przypiekł. Chleb jest bardzo smaczny
Proste Potrawyczynią :) Chleb orkiszowy ubijany przepis pochodzi z książki Hanne Risgaard, Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry, pochodzi z bloga Lucullian Delights an Italian experience. składniki na dwa bochenki: 840 g mąki orkiszowej 160 g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową) 10 g świeżych drożdży 20 g soli ok. 800 g wody Mieszamy oba rodzaje(...)wierzchu. Dzielimy ciasto na cztery równe prostokąty. Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcamy ze sobą po dwa paski na kształt warkocza. W ten sposób powstaną dwa bochenki. Chleby przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia, maja prawie podwoić swoją objętość. Rozgrzewamy piekarnik, z kamieniem do pieczenia do 250 st C. Obficie spryskujemy piekarnik wodą. Zsuwamy bochenek
Dzieje kuchennej Wiewiórytych zakwasów jest to iż nie trzeba ich odżywiać na 12 godzin przed planowanym pieczeniem chleba, one są zawsze gotowe do użycia. Po prostu zachciewa mi się dzisiaj upiec chleb, wyjmuję zakwasy z lodówki i za godzinkę mogę już przystąpić do zarabiania ciasta. W lodówce mam zawsze zapas, przynajmniej 2-3 (bywa, że i 6) litrowe słoiki. Można je przechowywać(...)Dokładnie mieszam, zakrywam naczynie ręcznikiem z gumką recepturką i odstawiam do następnego dnia. Zakwas ma mieć konsystencję gęstej kwaśnej śmietany. Najlepiej dolewać wodę stopniowo. Powinno jej wyjść ok.180-200g(ml). Ilości mogą się różnić w zależności od producenta, ale także od wilgotności mąki. Dzień szósty: Nasz zakwas jest już gotowy. W tym dniu możemy już przystąpić do pieczenia chleba. Zakwas jest
Smaczne Zdrowe