chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:117/356)

Sałatka z łososiem i jajkiem poszetowym 231

piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 20 minut. Kromkę chleba pokrój w kostkę i zrumień na oliwie. Na talerzu ułóż porozrywane liście sałaty następnie kawałki łososia, pomidorki, awokado i koper. W małym rondelku zagotuj lekko osoloną wodę z łyżką octu. Zmniejsz temperaturę. Zakręć łyżką wodę i wlej jajko. Mieszaj delikatnie tak aby białko ładnie otoczyło żółtko. Wyjmij jajko łyżką

codojedzenia
Sałatka z kurkami i warzywami 145

minuty. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu i ściągam z patelni. Chleb kroję w kostkę i podpiekam na tej samej patelni, na której smażyłam kurki, na chrupko. Sałatę rwę na mniejsze kawałki. Rzodkiewki kroję na ćwiartki. Ogórka kroję obieraczką do jarzyn w plastry. Wszystkie składniki umieszczam na talerzu. Składniki dressingu mieszam i polewam nim sałatkę. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Chleb żytni z mąki razowej. 158

Składniki: 500 g mąki żytniej razowej 1 płaska łyżka soli ziarna słonecznika ok. 2 szklanki ciepłej wody 8 g suchych drożdży Mąkę wsypujemy do miski mieszamy

Moje-pitraszenie
Rieska! Mniam! 213

chlebki ze zwykłych gotowanych ziemniaków wyszły cudowne!   Rieska - Fiński chleb na zieniakach na 4 chlebki wielkości średniej dłoni 300 g ugotowanych i przetartych ziemniaków (można użyć praski do ziemniaków lub po prostu dobrze je utłuc) 100 g mąki 1 jajko szczypta soli Do dzieła! Przepis jest bajecznie prosty - mieszamy składniki i lekko je zagniatamy na gładka masę. Dzielimy ,,ciasto

sierotka maRysia w kuchni
11. Sałatka Martynki 352

obieramy i kroimy na plasterki, a paprykę w paseczki. Kromkę chleba kroimy na jak najmniejsze kosteczki i podpiekamy na malutkiej ilości masła czosnkowego, aż zrobią się chrupiące. [Wkrótce podam przepis na pyszne domowe masło czosnkowo-ziołowe] Parmezan, jeśli mamy w kostce, ścieramy na jak najmniejszych oczkach.  Sos: jogurt mieszamy wraz z czosnkiem wyciśniętym przez praskę lub z saszetki

Be Fit Be Strong
Wołowina Michoacan 171

pomidory pokrojone w kostkę oraz drobno posiekane chili. Wszystko dokładnie mieszamy dodając cały wywar. Mięsko dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 1 godziny. Gdy mięso będzie miękkie wrzucamy zieloną fasolkę szparagową. My użyliśmy fasolkę mrożoną. Po około 10 minutach gulasz mamy gotowy J Gulasz możemy podawać z ryżem lub chlebem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
WATYKAŃSKI CHLEB SZCZĘŚCIA 141

Watykański chleb szczęścia zwany również jako Chleb przyjaźni Amisza pozwala się cieszyć swoim smakiem dopiero po tygodniu pracy nad nim. Jeśli kiedyś uda się Wam otrzymać zaczyn na to ciasto to serdecznie polecam . Przez czas oczekiwania, zgodnie z przepisem, w odpowiednich odstępach czasu ciasto należy mieszać i dodawać potrzebnych składników ("dokarmiać"). Na koniec, przepis nakazuje podzielić całość na 4 części

Kuchnia w opałach
Shaorma z kurczaka z pysznym sosem 2284

wschodni sandwicz z mięsa jagnięcego, koziego, drobiowego, wołowego lub mieszanego. Mięso umieszcza się na rożnie obrotowym, gdzie jest opiekane i podgrzewane przez cały dzień. Czyli nic innego jak popularny Turecki doner kebab a czy Grecki gyros . Różnice między tymi daniami są bardzo niewielkie. Klasyczna shaorma podawana jest z chlebem pita, humusem i warzywami. Ja proponuje mój sposób

Mania Gotowania
Chleb radzieckiego żołnierza ..styczniowa piekarnia 210

mąki daje pewność, ze chleb upieczony będzie miał smak i wygląd, o jakim marzyliśmy. Metodę tę znalazłam w podręcznikach dla polskich piekarzy, trochę ja uprościłam, przystosowałam do warunków domowych i teraz w skrócie wygląda ona tak: 1.etap:  2 łyżki zakwasu + 100g maki + 100g wody, temperatura 24-26°C, na 5-6 godzin. Całość mieszamy i odstawiamy do przefermentowania(...)równomierne drobne spękania, a przy przechyleniu pącherzykowate, galaretowate wnętrze. - powinno pachnieć kwaśno, lekko alkoholowo, ale przyjemnie. Do takiego dojrzałego ciasta zakwaszonego dodajemy pozostałą ilość mąki przewidzianą w recepturze chleba oraz inne dodatki. Na samym końcu dozujemy sól, najlepiej rozpuszczoną uprzednio w wodzie. Lista piekarzy w styczniowej piekarni : Aciri z bloga    Bajkorada Ania z bloga   Nie tylko

Moje domowe kucharzenie
Chleb razowy z miodem 170

wiele razy. Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza i trochę go zmieniłam.  Ten chleb, to typowy razowiec - ciemny, kwaskowy i wilgotny. Dodatek miodu nadaje mu lekko słodki posmak. Chleb zachowuje długo świeżość, nawet lekko czerstwy jest bardzo smaczny. Składniki: 250 g maki żytniej razowej typ 2000 + mąka do wysypania formy i posypania ciasta 300 g żytniej(...)wody 1 łyżka oleju do wysmarowania formy Przygotowanie: Obie mąki, sól, siemię lniane, płatki owsiane wymieszać w dużej misce. Dodać zakwas, miód* i połowę wody, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Mieszać ciasto ok. 10 minut, dodając pozostałą wodę, aż uzyskasz gęste ciasto. Miskę nakryć ściereczką lub folią i pozostawić na noc (na 12 godzin) w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ciasta. Następnie

Codziennik Kuchenny
Jak upiec chleb na zakwasie żytnim 180

piękne dzieci i wychodzą na nim świetne chleby. Ciężkie, miękkie i wilgotne w środku, z chrupiącą skórką, bez grama drożdży i cukru. Gotowi? Więc proszę bardzo! Jak upiec chleb na zakwasie żytnim. Potrzebujemy słoik, najlepiej taki z wieczkiem na zawiasie (typu weka, takie z Ikei wąskie i wysokie się świetnie sprawdzają), mąkę żytnią razową typ 2000, ciepłą wodę (ciepło(...)sobie godzinę, o której będę gnojka karmić. U mnie to jest 20. O 20 wsypujemy do słoika 100 g mąki żytniej razowej i zalewamy to 100 ml ciepłej wody, mieszamy. Ja mieszam drewnianym trzonkiem od łyżki. Ma być papka o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Zamykam lekko pokrywkę, stawiam koło czajnika i gotuję wodę. Gnojek ma SPA, ciepło mu w zadek

ladykitchen
Chleb oliwkowy od serca bo z lubczykiem 113

która ma przyjemny aromat z delikatną nutą owoców i trawy oraz lekko pikantny smak. Idealnie połączyła się z czarnymi oliwkami i lubczykiem, który jak oliwa ma lekko gorzkawy smak. Chleb jest pyszny i cudownie pachnie. Nie potrzebuje żadnych dodatków, bo sam w sobie najlepiej smakuje, abo z odrobiną oliwy. Składniki: 75 ml oliwy z oliwek MONINI extra vergine Classico(...)łyżeczka suszonego lubczyku, 1 płaska łyżeczka soli, 80 g czarnych oliwek w plasterkach.   Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody. Dodajemy cukier i 50 g mąki, mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, w środku robimy wgłębienie do którego dodajemy rozczyn  z drożdży, sól, lubczyk

Moniki Smakołyki
Wytrawny chleb z cukinią na drożdżach 112

Pyszny, nieco wilgotny i bardzo długo utrzymujący świeżość chleb. Z dodatkiem dużej ilości nasion słonecznika i czarnym sezamem z zewnątrz. Mocno chrupiąca skórka i bardzo mięciutkie wnętrze. Pierwsze pół bochenka zjedliśmy jeszcze na ciepło wiedząc, iż tak nie wolno! W pierwszej chwili pomyślałam, że zamiast pysznego chlebka wyszedł zakalec ale jak się okazało musi chwilę po upieczeniu odstać. Jest niesamowicie(...)wodę mieszam z cukrem i drożdżami. Do miski przesiewam wszystkie mąki, dodaję cukinię, wodę, sól i nasiona słonecznika. Wyrabiam gładkie ciasto, które odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Następnie przekładam do ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiam do wyrośnięcia do momentu aż ciasto wypełni całą formę. W tym czasie piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Chleb piekę

Mango Papaja
Chlebek ryżowy. 194

słonecznika 360 g mąki ryżowej 1 i 1/2 łyżeczki soli 30 ml oliwy z oliwek Bio 300 ml letniej wody Przygotowanie : Drożdże łączymy z cukrem,  mąką i wodą, mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu W młynku mielimy nasiona chia, lnu i słonecznika Do przesianej mąki dodajemy zmielone nasiona,sól, dodajemy oliwę, rozczyn i dokładnie wyrabiamy Przekładamy ciasto do natłuszczonej(...)dolnej półce umieszczamy naczynie z wrzątkiem i wstawiamy foremkę z ciastem Pieczemy ok. 30 min. Przepis pochodzi z najnowszej książki"Jeść zdrowiej" (Kuchnia LDL.pl) Jeśli komuś smakuje chleb puszysty i mięciutki to ten na pewno taki nie jest. Jest raczej zwarty, mnie osobiście smakował. To chleb bezglutenowy dla tych którzy takie jedzą. Foremka w której piekłam chleb miała

Proste Potrawy
Chleb jaglany bezglutenowy 222

diety bezglutenowej, tak bardziej z ciekawości upieczony. Przypomina mi trochę jasne pieczywo pszenne, jest lekki, delikatny i raczej neutralny w smaku. Taki w sam raz na kanapki i tosty. Chleb prosty i szybki do zrobienia, a uzyskany efekt całkiem ciekawy. Korzystałem z przepisu znalezionego na stronie  GlutenFreeBaking.com Składniki na formę 20x11 cm:: 170 g letniej wody(...)łyżeczka octu jabłkowego (lub innego octu) Drożdże rozpuścić w wodzie. Zostawić na 5 minut. W misce wymieszać wszystkie suche składniki ciasta. Dodać wodę z drożdżami, jajka, olej i ocet. Mieszać mikserem lub łyżką do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Przełożyć ciasto do formy 20x11 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakryć folią lub ściereczką. Zostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb zakopiański na zsiadłym mleku 223

przepisów na tradycyjne polskie chleby znalazłem na blogu Adama Piekarza .  Chleb jest delikatny w smaku i ma ciekawy aromat. Jeżeli ktoś nie lubi kminku, to jego dodatek do chleba można pominąć. Zaczyn (kwaso - podmłoda): 250 g mąki żytniej typ 720 200 g  zsiadłego mleka (maślanki) 2 g drożdży instant W misce wymieszać zsiadłe mleko z drożdżami, dodać mąkę(...)mąki pszennej typ 750 120 g zsiadłego mleka 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki kminku czarnuszka do posypania (zastąpiłem kminkiem) Do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki,  mieszać ok. 12 minut, następnie pozostawić ciasto aby odpoczęło na 20 minut. Po tym czasie uformować z ciasta kulę (nie zagniatać), oprószyć z wierzchu czarnuszką (kminkiem) i przełożyć do koszyka rozrostowego

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb z garnka żeliwnego 191

function(){var js, pf;pf = document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Chleb z garnka żeliwnego PRZEPIS /źródło: link /  Temperatura pieczenia: 240-2 5 0 o C Czas pieczenia: 45 min. Składniki /1 bochenek/ 300 g mąki pszennej chlebowej(...)łyżeczki soli oliwa z oliwek  łyżka suszonych pomidorków (opcj.) mąka do posy pania blatu (lub otręby pszenne/owsiane) Przygotowanie I dzień (wieczór) W szystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy łyżką tak by wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Wierzch ciasta i brzegi miski smarujemy oliwą z oliwek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia

coolinarnastrefa.blogspot.com
Normandzki chleb jabłkowy - wrześniowa piekarnia 235

dowiem. Ci, którzy lubią słodkie akcenty, na pewno będą zadowoleni.  przepis kopiuję ze strony    Amber Normandzki chleb jabłkowy przepis mistrza Jeffreya Hamelmana z książki „Chleb” na 2 duże bochenki (podaję za Kamilą) składniki zaczyn 160 g mąki chlebowej 100 g wody 30 g zakwasu Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej(...)wody 310 g cydru jabłkowego 20 g soli 5 g drożdży instant 260 g zaczyn 140 g suszonych jabłek przygotowanie Włożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wyrabiać, aż równomiernie się rozmieszczą

Stare Gary
Surówka z kapusty i marchewki 182

Prosta, szybka, łatwa, zdrowa surówka... Skład: 0,5 kg białej kapusty, 3 marchewki, ciut zieleniny do ozdoby, dwie szczypty soli, szczypta pieprzu, łyżeczka cukru, łyżka oleju

chleba naszego
Zaprawka do herbaty z pigwowca 146

SKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE -owoce pigwowca 1 kg -cukier 700-800 g/kg do obranych owoców -słoiczki 350 g mogą byś jeszcze mniejsze WYKONANIE Owoce myjemy i

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pyszny deser waniliowy. 20631

Polecam fajny deser do przygotowania w domu :)  Potrzebujemy 1 litr mleka, szklankę cukru, cukier waniliowy, żelatynę, żelki... Mleko gotujemy z cukrem. Żelatynę namaczamy w zimnej

chleba naszego
Sałatka z kurczakiem i grzankami 306

Sałatka pożywnabo z dodatkiem kurczaka i bardzo prosta w przygotowaniu. Przy okazji można wykorzystać zbędne czerstwe pieczywo. składniki: sałatka 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1

Monia miesza i gotuje

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję