chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:96/356)

Chleb piernikowy z orzechami laskowymi 145

też chleb, a aromatu dodadzą mu orzechy laskowe. Składniki 250 g mąki pełnoziarnistej 150 ml wody 100 g orzechów laskowych 15 g przyprawy do piernika 2 łyżki cynamonu 8 g suchych drożdży 1 łyżka cukru trzcinowego lub ksylitolu 1 łyżka syropu klonowego szczypta soli Orzechy laskowe siekamy. Można je też uprażyć, aby zeszła skórka. W dużej misce mieszamy suche składniki

My Chcemy Jeść
Ale pasztet! 267

Witajcie.  Dzisiaj zabieram Was do sielskiej, rodzinnej krainy pachnącej świeżym chlebem i ... pieczonym pasztetem, z konfiturą śliwkową.  Pasztet z drobiu, delikatny jak chmurka, gdy go zrobicie i skosztujecie, żaden gotowy nie będzie już Wam smakować, gwarantuję!  Idealny na wszelkie święta i imprezy domowe, jako zakąska lub po prostu na kanapkę, co kto lubi.  Konfiturę śliwkową można(...)wystygnięcia.  Na końcu przygotowujemy kołderkę, czyli konfiturę. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.  Dodajemy do konfitury i blendujemy całość na gładką masę.  Nakładamy na jeszcze ciepły pasztet (wtedy ładnie połączy się z mięsem). Bon appetit!  P/s. Idealnie smakuje z domowym chlebem

Garniec Magalie
Domowe bagietki z mozzarellą, pomidorami i rukolą 200

dobrej jakości oliwa, mozzarella, pomidory i garść rukoli. Nic więcej nie jest potrzebne! :) Składniki: Domowe bagietki: mąka pszenna - 300g mąka pełnoziarnista - 150g (u mnie mieszanka trzech mąk do wypieku chleba)* drożdże suszone - 7g sól - 1 łyżeczka cukier - 1 łyżeczka woda - 1 szklanka żółtko - 1 + łyżeczka wody (do posmarowania) sezam - do posypania (opcjonalnie) Dodatki czosnek - 1-2 ząbki (opcjonalnie) mozzarella(...)mocno dojrzałe, np. malinowe) rukola - 3 większe garści sól, pieprz oliwa * Można zastąpić mąką pszenną. Wykonanie: Domowe bagietki: Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy cukier, sól i drożdże. Mieszamy. Dolewamy wodę. Dokładnie i stosunkowo dosyć długo (ok. kilku minut) wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto - polecam użycie haka do wyrabiania ciasta. Przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi

Pogotujmy.pl
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie 187

cierpliwość. Gwarantuję Wam, że cierpliwość popłaca i kiedy upieczecie swój pierwszy bochenek chleba, otworzy się przed Wami zupełnie nowy świat: świat domowego, chrupiącego, pachnącego pieczywa! Zanim jednak zaczniecie piec chleb na zakwasie, musicie go pozyskać. Są na to dwa sposoby: wyhodować samemu (tu odsyłam Was do  przepisu na zakwas ) lub od kogoś dostać. Ja bardzo chętnie dzielę się moim(...)pieczenia). Do zakwasu dodajemy pozostałe składniki na ciasto właściwe i mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 8-12 godzin do tzw. pierwszego wyrastania. Gdy ciasto będzie już miało gąbczastą strukturę, smarujemy masłem keksówkę o długości około 20 cm iprzekładamy do niej ciasto na chleb. Zwilżoną dłonią dociskamy i delikatnie wyrównujemy ciasto. Przykrywamy ściereczką

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb wieloziarnisty 186

dawna już miałam ochotę na domowy chlebek z masłem. Chleb wieloziarnisty jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Składniki: 1/2 kg mąki krupczatki 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 1/2 litra wody 1/2 szklanki otrąb pszennych 3 łyżki ziaren siemienia lnianego 3 łyżki ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania 2 łyżki ziaren sezamu 1 łyżka pestek dyni(...)pokruszone drożdże mieszamy. 2. Dodajemy letnią wodę i całość wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. 3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki. Posypujemy ziarnami słonecznika i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. 4. Chlebek pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. 5. Po upieczeniu skórka chleba jest twarda, potem

Kuchnia domowa Ani
Chleb żytni 135

odmówić takiej kromki? Zapraszam na drożdżowy chleb żytni." Składniki:  350 g maki żytniej 150 g mąki pszennej 5 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli  szklanka ciepłej przegotowanej wody 1/2 szklanki mleka mak ziarna słonecznika Sposób przygotowania: Na sam początek, do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, sól, rozkruszone na małe kawałki drożdże., mieszamy. Następnie łączymy ciepłą wodę z mlekiem(...)zalewamy tym wymieszaną wcześniej mąkę.  Ponownie mieszamy  drewnianą łyżką do połączenia się składników. Odstawiamy  na około  12 godzin - ja zostawiam na noc. Piekarnik rozgrzewamy do 250`C, do piekarnika wstawiamy żeliwne naczynie z przykrywką i czekamy do momentu osiągnięcia żądanej temperatury. W tym czasie gotową, wcześniej wymieszaną masę podsypujemy mąką i wykładamy na blat, lekko ugniatając

Słodkie Przyjemności
Chleb razowy z pestkami dyni na zakwasie 124

Zapraszam dzisiaj Państwa, do wspólnego wypieku chleba, takiego prawdziwego bez konserwantów, ulepszaczy i spulchniaczy. Smacznego, zdrowego i pożywnego, takiego, który nie traci świeżości przez dobrych kilka dni. Zapraszam! Składniki: Na zaczyn: - 1/2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego - 120 ml wody - 1/2 szklanki mąki żytniej - 2 łyżki mąki razowej pszennej Wszystkie składniki mieszamy w misce, pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Składniki(...)składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy około 15 minut. Ciasto przekładamy do wysmarowanych olejem keksówek, do połowy blaszki. Jak ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, wstawiamy do pieca. Ja swój chleb piekę w piekarniku gazowym na 4, około 1godziny 20 minut.   Pozdrawiam i życzę Smacznego

SMYKWKUCHNI
Chleb z suszonymi śliwkami i żurawiną 143

lekko słodkim posmaku za sprawą suszonych owoców. Składniki: 200 g mąki żytniej 300 g mąki pszennej (albo zamiast obu mąk, 0,5 kg gotowej mąki – mieszanki do domowego wypieku chleba żytniego czy baltonowskiego) 500 ml wody ciepłej opakowanie świeżych drożdży (50 g) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli ok 150 g suszonej żurawiny ok 150 g suszonych śliwek Przygotowanie(...)żurawinę i mieszamy. Do sypkich produktów dodajemy wyrośnięte drożdże i wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę (w okresie grzewczym stawiam je kolo grzejnika). Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do wysmarowanej masłem formy, lekko wyrównujemy ciasto i odstawiamy na 10-15 min do podrośnięcia. Gdy chleb podrośnie, pieczemy

e-PrzepisyKulinarne
Wielkanocny chlebek (Pane pasquale) 155

Pyszny aromatyczny chleb z dodatkiem aromatycznych ziół koniecznie musi gościć na moim  wielkanocnym stole. SKŁADNIKI 400 gr m ą ki pszennej 50 gr  masła 200 ml letniego mleka 20 gr  drożdży pó ł  łyżeczki  cukru 1 łyżeczka soli 1  żółtko pęczek ziół (bazylia, pietruszka, szczypiorek) PRZYGOTOWANIE Roztapiamy(...)masło i odstawiamy do wystygnięcia. Drożdże mieszamy z cukrem i letnim mlekiem. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy mąkę, sól, roztopione masło i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Zioła drobno siekamy. Formę keksówkę (25 cm) natłuszczamy i posypujemy

La grande e la piccola cuoca
Żytnio-pszenny z cebulką 189

przyjemny zapach i lekkość ciasta mówi nam, że fermentacja przebiegła prawidłowo. Zabieramy się do etapu II. Do zaczynu z etapu I dodajemy: 280g mąki żytniej typ 720, 350g wody. Mieszamy do połączenia składników i czekamy aż podrośnie.   Zwykle trwa to u mnie 2 godziny. Do ciasta właściwego zaczyn z etapu II powinniśmy użyć w chwili największej fermentacji. Przeważnie jest(...)Takie ciasto powinniśmy użyć w ciągu 3 godzin od tego właśnie momentu. Po co jednak czekać?   Zależy nam przecież na tym, aby w możliwie jak najkrótszym czasie upiec chleb bo jak przystało na prawdziwy zakwasowiec to i tak czekamy na niego dość długo. Bywa i tak, że coś na wypadło i nie możemy zrobić ciasta właściwego w dobrym momencie

Leśny Zakątek
Boeuf Strogonow 152

trochę gulaszu, aby zapobiec jej zważeniu, po czym wlewamy ją do gulaszu i dokładnie mieszamy. Po tym dodajemy pokrojone w plasterki, a te duże w półplasterki, ogórki kiszone. Zagotowujemy. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorący, z ulubionymi dodatkami – chlebem, ugotowanym ryżem lub nawet z plackami ziemniaczanymi.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Sałatka z jajkiem i dipem czosnkowym 178

twardo. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę, dodajemy do jogurtu wraz z ziołami i solą. Mieszamy. Pomidor, ogórki kroimy w plasterki. Jajko dzielimy na ćwiartki, a ser w kosteczki. Na talerzu układamy sałatę, układamy pomidory, ogórki, jajka, ser oraz grzanki (ja zrobiłam z kromki chleba - pokroiłam w kostkę i podgrzałam na suchej patelni, aż stały się lekko rumiane i chrupiące). Podajemy

Lena Gotuje
Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką 306

dodajemy razem z resztką tłuszczu z patelni do rondla z duszącą się wątróbka. Całość dokładnie mieszamy i dusimy około 15-20 minut na małym ogniu , pod przykryciem, co jakiś czas mieszając żeby nie przywarła do dna. My najbardziej lubimy ją podaną ze świeżym pszennym chlebem, który świetnie nadaje się do zbierania z talerza cebuli i sosu, i z dodatkiem kiszonych

Karo in the Kitchen
Młoda kapusta zasmażana. Wiosenny obiad 219

minuty. Tak przyrządzoną jasną zasmażkę w całości przekładamy do kapusty. Kapustę bardzo dokładnie mieszamy, aż cały płyn zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podałam do szybkich kotletów z karkówki i młodych ziemniaków. Kapusta broni się sama – możecie ją zjeść nawet z chlebem. Ale wtedy zróbcie podwójną porcję, bo ta porcja to dodatek dla 3-4 osób do pełnego, klasycznego

Karo in the Kitchen
Wegański chleb na bazie ziaren i bakalii 180

nimi nie spotkałam. Później okazało się, że części składników w domu nie mam, a że chęć na niego była ogromna... zaczęła się zabawa ;)  Od dawna uwielbiam ciemne, ciężkie chleby, ale zawsze je kupowałam. Nigdy nie przyszło mi na myśl, by spróbować upiec. Wielki Post jest dla mnie teraz takim trochę wyznacznikiem, bo chciałabym zdrowiej, ale równie smacznie jeść(...)łączymy "miotełką" z przegotowaną, bardzo letnią wodą oraz dżemem. Przelewamy do składników suchych. Mieszamy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i mocno ubijamy dłońmi. Odstawiamy na 3 godziny, następnie pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 40 minut. Po tym czasie delikatnie wyciągamy chleb z formy, od góry przykładamy blaszką i przewracamy na drugą stronę. Ściągamy ostrożnie

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania