Puree z dyni to podstawa wielu dobrych ciast, deserów, placków czy zup. Można je przygotować na bieżąco i przechowywać do kilku dni w lodówce (jeśli macie bieżący dostęp do dyni), pasteryzować do słoików albo zamrozić w woreczkach. Zrobienie puree jest bardzo proste, wystarczy tylko dynia, piekarnik i blender ;) Składniki: * 1 dynia * blaszka * blender Wykonanie: Dynię pokroić na mniejsze(...)kawałki, usunąć z niej pestki. Każdy oczyszczony kawałek dyni układać na blaszkę skórką do dołu. Wstawić do piekarnika nagranego do 190'C i piec około 45 minut. Po tym czasie z upieczonej dyni łyżką oddzielić miąższ od skórki. Miąższ zmiksować blenderem na gładką masę. Tak przygotowane puree można przechowywać kilka dni w lodówce, włożyć do woreczków i zamrozić albo włożyć
Zrób to smacznieroku dyni u nas pod dostatkiem, balkon ugina się pod ich ciężarem, a drugie tyle skrupulatnie przechowujemy w stodole na sianie ;). Za dużego wyboru nie mamy jeśli chodzi o różnorodność odmian w tym roku, ale na przyszły rok zaszalejemy bardziej. Moja ulubioną odmianą jest dynia Hokkaido, za to że ma fajną mączną konsystencję, za to że można(...)dużo beta karotenu i witaminy A. A ty jaka odmianę lubisz najbardziej? Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com A teraz zejdź niżej i później przepis na moje orientalne puree z dyni i pomidorów. Takie puree to fajna baza do sosów, zup, past na kanapki w wersji właśnie takiej czy np. humusu dyniowego. Składniki: 1 mała dynia hokkaido
Życie zaczyna się w kuchniKolejny przepis na wykorzystanie dyni. A mianowicie pyszna sałatka pieczona z dynią, szpinakiem i serem feta. Do tego pyszny własnego wykonania dressing na bazie miodu i octu winnego. Polecam ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka ze szpinakiem i pieczoną dynią składniki: 1/2 dyni piżmowej 2 duże garści szpinaku typu baby 100 g sera feta 1 łyżka siemienia lnianego 1 mała szalotka(...)większej mały ząbek czosnku 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu od 100 - 200 ml oleju słonecznikowego Sałatka ze szpinakiem i pieczoną dynią wykonanie: Wydrążamy dynię, kładziemy na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut aż będzie miękka. Cebulę i czosnek drobno siekamy
Delusional Trinetwarogu zmielonego dwu – trzykrotnie. Ja użyłam gotowego twarogu w wiaderku 200 ml śmietany 18 % 4 jajka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 600-700 g dyni muscat (zważonej po obraniu i usunięciu nasion) 2 łyżki ekstraktu waniliowego Składniki na spód: około 200 g ciastek Oreo lub Neo 50 g roztopionego masła Składniki na polewę czekoladową: 100 g gorzkiej(...)czekolady 100 g śmietany kremówki Wykonanie: 1. Purée z dyni: Dynię umyj i przekrój na 2 kawałki. Pozbądź się nasion, skórkę zostaw. Dynię rozłóż na blasze do pieczenia skórką do dołu. Piecz w 200 C około 35 minut lub do momentu aż dynia będzie miękka. Warto sprawdzać co jakiś czas – czy widelec swobodnie zagłębi się w miąższu. Dynię po upieczeniu
Moja pasja smakuHalloween święto duchów, straszenia i dyni. W tym przepisie nie będzie strasznie i krwawo, ale za to bardzo dyniowo. Poniżej znajdziecie przepis na kremowy, delikatny sernik z dynią. SERNIK z DYNIĄ Składniki: spód: 200 g herbatników 100 g masła masa serowa: 500 g sera białego 2 szklanki musu z dyni (1 nie za duża dynia) 4 łyżki mąki(...)masłem. Wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy do dna i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Studzimy. masa serowa: Ser ucieramy mikserem z musem z dyni (dynię podzieloną na cząstki pieczemy ze skórą w 180 stopniach przez ok. 20 minut, następnie odcinamy skórę a miąższ miksujemy w blenderze), cukrem, miodem, mąką, cynamonem i ekstraktem waniliowym
Bon appetit mon amieJesienne dyniaczki z ciasta drożdżowego z dodatkiem dyni i jabłek. Część dyniaczków nadziałam serem z dynią, a część małymi jabłuszkami. Mamy dwa w jednym. Najlepsze są jeszcze ciepłe do schrupania. ciasto: 330 g mąki pszennej 2 dkg drożdży 150 g puree z dyni 50 g cukru szczypta soli 1 jajko 40 g masła 120 ml mleka nadzienie: 150 g sera(...)twarogowego tłustego 1 łyżka miodu 150 g dyni pieczonej 8 jabłek małych migdały puder Ciasto: Do miski przekładam drożdże, wlewam połowę letniego mleka, dodaję szczyptę cukru, i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany około dwie łyżki. Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję jajko, puree z dyni, cukier, sól
wesoła kuchniaDynia im większa, tym lepsza. Duża i dojrzała jest bardzo aromatyczna i najlepiej sprawdza się w kuchni. Ważny jest też kolor: mocno pomarańczowy oznacza więcej beta-karotenu. Chroni on nas przed szkodliwym działaniem promieni UV, które dodają zmarszczek. Karoten najlepiej się wchłania w towarzystwie tłuszczu. Dlatego potrawy z dyni warto skrapiać oliwą. Z beta-karotenu organizm produkuje witaminę A, która(...)przyspiesza regenerację skóry i łagodzi objawy trądziku. Jej działanie wspiera cynk. Sporo jest go w pestkach dyni, zatem zupę najlepiej robić z całego warzywa. Jesienią suszone nasiona warto dodać do sałatek i panierek.Cynk łagodzi bowiem objawy przeziębienia. Dyni nie brakuje też potasu, który zapobiega skurczom nóg, opuchnięciom i reguluje ciśnienie krwi. Ale największą zaletą tego warzywa jest
Życie Pełne SmakuMamy sezon na dynię więc korzystam z tego rarytasu :) Tak mnie naszły smaki na szarlotkę a jak jabłuszka to może i dynia...i mamy to <3 to połączenie smaków okazało się szczałem w dziesiątkę. Ciasto nie wymaga wiele pracy a w dodatku smakuje rewelacyjnie <3 Przepis na formę: 34cm x 23cm SKŁADNIKI NA CIASTO: 500g mąki 1 szkl(...)cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250g masła 1 szczypta soli 1 jajko SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 280g dyni 5 jabłek 1/2 szkl cukru szczypta cynamonu 3 łyżki wody WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto, wsypujemy do miski, wyrabiamy, zawijamy w folię i wkładamy do do zamrażarki na kilka minut. 2. Dynie kroimy w kostkę, umieszczamy w garnku, dodajemy cukier
Dziś Ja gotujeCiasto dyniowe z miodem, orzechami i kremem mascarpone Delikatne, wilgotne i puszyste ciasto z dyni, które wprost rozpływa się w ustach. Cudownie miodowy smak przełamany lekkością kremu śmietankowego i dodatkiem orzeszków. Nikt z próbujących nie zorientował się nawet, że ciasto jest zrobione z dodatkiem dyni, jest ona praktycznie niewyczuwalna. SKŁADNIKI: Składniki na ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru(...)szklanki oleju 3/4 szklanki miodu 3/4 szklanki puree z dyni 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 250ml śmietanki 30% 200g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 100g orzechów włoskich *** Aby przygotować puree z dyni należy pokroić ją na plastry, wydrążyć z pestek, przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią aluminiową
Blog z ApetytemDelikatny w smaku i pięknie pomarańczowy, a zarazem mocno zbity ale kremowy. Na kolor duży wpływ ma rodzaj użytej dyni, Ja użyłam hokkaido, ponieważ jest pyszna, słodka i z takim orzechowym posmaczkiem, ale możecie użyć każdego rodzaju. Na moim blogu znajdziecie już kilka serników dyniowych, o korzennym aromacie, klasycznych czy gotowanych. Tym razem postawiłam na rodzynki sułtańskie(...)śmiało można stwierdzić że są naturalne, mają wyjątkowy smak, ciemny kolor, a jednocześnie są zdrowe. Składniki na tortownicę 22 cm: 500 g sera z wiaderka 1 szklanka puree z dyni 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 150 g rodzynek sułtańskich od Helio dodatkowo: biszkopty na spód cukier puder do posypania na wierzch Przygotowanie: Dynię gotujemy lub pieczemy
Życie zaczyna się w kuchniDelikatne pulpety które mogą jeść male dzieci, wtedy pomijamy papryczkę chili. Pulpeciki zrobiłam z ryżem i dynią. Podałam je w sosie dyniowym. Fajny lekki i dietetyczny obiad. Dynia nie musi być nudna, i nawet osoby które za nią nie przepadają zjedzą z apetytem to danie. pulpety: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 woreczka ugotowanego ryżu(...)dyni hokkaido 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, papryka chili 2 łyżki bułki tartej 1 jajko mąka pszenna do obtoczenia sos: 1/4 dyni hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku olej do smażenia 1/2 szklanki śmietany 30 % 200 ml bulionu drobiowego Pulpety: Pierś z kurczaka, obraną cebule i czosnek mielę maszynką do mięsa. Przekładam mięso do miski, dodaję jajko, startą
wesoła kuchniamają bardziej skondensowany smak, przez co zupa wiele zyskuje na jakości. Smak i kolor zupy zależy również od doboru warzyw. Można wybrać dowolne warzywa sezonowe. Ja postawiłam na piżmową dynię, seler i paprykę. Warzywa zmiksowane z kokosowym mlekiem i delikatnie doprawione przyprawami stanowią podstawę dobrej zupy. w zupie są również ważne dodatki. Może to być mięsna wkładka, pokruszony ser owczy(...)Dzisiaj upiekłam cynamonowe ślimaczki . Zupa na obiad, drożdżowe ślimaczki na deser…Powiem, popołudnie zleciało mi dzisiaj szybko i intensywnie! Przepis na zupę Składniki: na 4 porcje 1 mała dynia, piżmowa 100 g selera 1 czerwona papryka 6 ząbków czosnku 400 ml kokosowego mleka 400 ml drobiowego bulionu 1 łyżka soku z limonki sól do smaku 150 g halloumi garść
codojedzeniaPowoli zaczyna się sezon na dynie, warto zrobić z niej coś więcej niż zupę dyniową. Dziś proponuję Ci dynię w wydaniu z makaronem. Danie niebo w gębie! Składniki ( 1 porcja): 1/4 małej dyni hokkaido 80 g makaronu 1 łyżka masła 80 g serka mascarpone sól i pieprz do smaku Przygotowanie: dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę makaron ugotuj(...)instrukcji na opakowaniu na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nią dynię smaż do jej lekkiego zarumienienia, dodaj soli i pieprzu dodaj serek i wymieszaj dokładnie z dynią na końcu wrzuć ugotowany makaron i wymieszaj wszystko razem Jak dla mnie w smaku bomba! Polecam fanom dyni ! Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeDynia jest warzywem, które bardzo dobrze przechowuje się w naszych warunkach i idealnie nadaje się do zrobienia przetworów. Ja proponuję marynowaną dynię z dodatkiem niezwykle aromatycznego cynamonu. Dynia w mojej wersji to świetny dodatek do mięsnych dań. Składniki (na garnek o pojemności 5 litrów ): 3kg obranej dyni 2 litry wody 1 szklanka cukru 1/2 szklanki octu 1 łyżka stołowa cynamonu(...)łyżeczka soli Wykonanie: 1. Do wody dodać ocet, cynamon, cukier, sól i wszystko zagotować. Miąższ z dyni pokroić w kostkę i dodać do gotującej zalewy. Gotować do momentu aż dynia będzie lekko miękka. 2. Dynię z zalewą przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, zakręcić i pasteryzować około 5-10 minut
Szalona Kuchnia EwelinyDynia w zapiekance genialnie się sprawdza. Składniki 600 g miąższu dyni hokkaido 4 grube kromki wiejskiego chleba 1 cebula 200 g pomidorków koktajlowych 2 jajka pół szklanki mleka pół szklanki śmietanki kremówki 100 g tartego parmezanu 3 łyżki masła sól pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie Miąższ dyni pokroiłem w średnią kostkę. Cebulę natomiast w drobną kostkę. Na połowie masła obsmażyłem dynie(...)cebulą. Posoliłem, dodałem pieprz i gałkę muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmarowałem masłem, nałożyłem 1/3 część dyni z cebulą. Śmietanę wymieszałem z mlekiem i jajkami. Doprawiłem solą, pieprzem i gałką. W masie namoczyłem kromki chleba. Ułożyłem je w naczyniu na dyni. Na wierzch rozłożyłem pokrojone na pół pomidorki i pozostałą dynię. Zapiekałem 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie
R'n'G Kitchen