blogu ukaże się przepis na pyszne śniadaniowe (i nie tylko) placuszki dyniowe. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku , a ja wprowadziłam kilka swoich modyfikacji. Placuszki z pieczonej dyni 250-300g pieczonej dyni 2 łyżki maślanki 2 jajka 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczka cynamonu mała szczypta soli trzcinowy cukier puder** Ulubiony dżem, powidła, owoce Pieczoną dynię kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w kielichu blendera wraz z maślanką, jajkami, olejem, cukrem, cynamonem i solą. Blendujemy przez kilka minut na gładką masę. Następnie przelewamy masę do dużego naczynia i dodajemy przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy krótko
Zawsze głodna!Jesienią uwielbiam jeść gęste zupy-kremy. Sycące i rozgrzewające, idealne na zimne wieczory. Dziś zaproponuję Wam moją wersję zupy z pieczonej dyni. Jest szybka w przygotowaniu (o ile wcześniej przygotujemy bulion i pieczoną dynię), aromatyczna i rozgrzewająca, w pięknym, poprawiającym humor kolorze. 700 g pieczonej dyni 700 ml bulionu 300 ml cydru 1 suszona papryczka chili peperonci (lub papryka(...)ostra mielona) 2 ząbki czosnku ok 1 cm świeżego imbiru starty na drobnych oczkach czubata łyżeczka galki muszkatołowej pół łyżeczki cynamonu łyżka kurkumy/curry sól i pieprz do smaku Pieczoną dynię z czosnkiem i papryczką gotujemy ok 15-20 minut w bulionie. Następnie zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy cydr i przyprawy i gotujemy na malym ogniu przez 10 minut. Najlepiej
Zawsze głodna!dyni najczęściej robi się zupę krem, ale bez blendera też można przygotować z niej pyszną zupę, na dodatek o orientalnym smaku. Jeśli ma mieć bardziej jednolitą konsystencję, wystarczy użyć tłuczka do ziemniaków. Do ugotowania tej zupy użyłem odmiany dyni piżmowej 'Muscat de Provance' o intensywnie pomarańczowym kolorze miąższu. W jej przypadku skórkę trzeba obrać. Spośród warzyw i owoców uprawianych(...)Polsce dynie są jednym z najbogatszych źródeł beta-karotenu, który ma właściwości przeciwutleniające. Związek ten jest odporny na działanie wysokiej temperatury, więc nie traci swych właściwości podczas gotowania. Dynia piżmowa 'Muscat de Provence' Składniki (na 4-5 porcji): 1,5 kg dyni 'Muscat de Provence' 200 ml mleka kokosowego 1 cebula cukrowa świeży lub suszony imbir 3 goździki 1/2 łyżki
W SMAKWarzywa najpierw podduszam, a dopiero potem zalewam bulionem lub wodą z kostką rosołową. Ważne! Dopóki nie zalejemy warzyw bulionem/wodą składniki podduszamy na małym ogniu! Składniki: 1/2 większej dyni lub 1 mała 3 nieduże marchewki 2 duże ziemniaki lub 3-4 mniejsze 1 pietruszka ok. 5-6 cm pora 1 cebulka 1-2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czerwona mielona papryka(...)buliony warzywnego lub 1 kostka rosołowa 1 łyżka "z kopką" masłą 2 łyżki oliwy z oliwek opcjonalnie: 1 łyżka śmietany lub jogurtu na porcję zupy uprażone pestki słonecznika lub dyni Zanim zaczniemy dobierać się do obróbki dyni :) przygotowujemy najpierw pozostałe warzywa Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kwadraciki W garnku, na małym ogniu, rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek Przekładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtego wypieku zainspirował mnie przepis Oli z bloga Ola in the kitchen na tort pomarańczowy w którym Ola wykorzystała całe pomarańcze. Mając w domu nadmiar dyni pomyślałam, że całkiem fajnym połączeniem mógłby się okazać miks mojego ciasta dyniowego z pomarańczowym ciastem autorki :) Jako, że moje starsze dziecię nie znosi dyni w jakiejkolwiek postaci, stwierdziłam, że aromatyczna cała pomarańcz(...)polewa czekoladowa powinny przytłumić smak dyni na tle, że ciasto okaże się zjadliwe dla "dynioniejada". Efekt wyszedł rewelacyjny! Choć Młody stwierdził, że ciasto pachnie pomarańczami ale kolor jest dyniowy i na wszelki wypadek nie będzie go próbował... Cóż jego strata:)SKŁADNIKIciasto 1 cała pomarańcza250 gram pieczonej dyni5 jajek125 gram brązowego cukru'400 gram mąki1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku
Magiczna kuchnia Dariiprzypominały, ile jeszcze receptur jest jeszcze do wypróbowania. Nie pozostało mi nic innego jak ponownie zrobić zakwas (robienie zakwasu tu: klik), co też uczyniłam.Przepis na chleb z dynią podsunęła mi Dorota z bloga ugotujmyto w swoim wpisie. Odsyłam do niej nowicjuszy, ponieważ fajnie pokazuje krok po kroku jak wygląda ciasto na danym etapie przygotowań. Przepis(...)odtworzyłam wiernie z tym wyjątkiem, że nie dodawałam pestek dyni i moje puree z dyni było o wiele bardziej rzadkie, przez co i całe ciasto było rzadkie. Tym samym, nie chciałam ryzykować rozlania się ciasta po kamieniu i wstawiłam je po wstępnym wyrastaniu od razu do ceramicznego garnka, w którym ostatecznie wyrosło i się upiekło.Kolejna różnica w moim przygotowaniu
W kuchni wieczoremkilka kostek czekoladybiszkopt7 dużych jaj100g skrobi kukurydzianej100g mąki kukurydzianej150g ksylitolu40g kakao5 łyżeczek przyprawy do piernika (bez mąki w składzie)1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)krem pierwszy5 szkl mleka2kg dyni (pokroić w kosteczkę)3 pomarańcze1 łyżka oleju kokosowego3-4 łyżeczki cynamonu1/3 szkl ksylitolukrem drugi400g jogurtu greckiego kilka łyżek pierwszego kremuciasteczka amarantusowe110g mąki gryczanej70g mąki z amarantusa60g ksylitolu40g miodu gryczanego30g oleju(...)małe kwadraciki. Miąższ obrać ze skórek oraz z błonek. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać masło, wrzucić skórkę oraz miąższ pomarańczy, smażyć ok 10-15 minut, następnie dodać dynię. Smażyć, cały czas mieszając, przez kilkanaście minut. Dynia powinna zmięknąć wtedy należy ją rozdusić durszlakiem. W tym czasie doprowadzić mleko do wrzenia i gorące pomału ciągle mieszając wlać do dyni
CoolinarniePLDzień dobry!Wczoraj zaprezentowałam Wam przyprawę do dań z dynią, więc dzisiaj pora na purée z dyni. Wybrałam do niego dynię Hokkaido ponieważ (wedle zapewnień sprzedawcy) jest nieco słodsza i orzechowa niż inne, dlatego też idealnie nadaje się do deserów. Oczywiście dyniowe purée możecie przygotować z dowolnej dyni, którą lubicie. Hokkaido jest również jedną z odmian dyni, którą można jeść(...)skórką, więc nie musicie jej obierać. Purée będzie miało bardziej intensywny kolor. Dynia po upieczeniu może być sucha (jednak zależy to też od odmiany dyni), więc jeśli będą trudności przy jej zblendowaniu, dodajcie nieco przegotowanej wody.Do czego można wykorzystać takie purée? Do sernika, nadzienia drożdżówek, kawy, syropu dyniowego i czego sobie zamarzycie :-).Jak je przechowywać? W szczelnym pojemniku w lodówce
Pora coś zjeśćZnakomity dodatek do mięs. Mogą też być samodzielnym daniem. Najlepsze podsmażone na maśle z dodatkiem chrupiących listków szałwii. Sezon na dynie trwa, wykorzystajmy wiec jej możliwości.składniki330 g musu z dyni Hokkaido370 g ziemniaków ugotowanych1 jajo200 g mąki + dodatkowo do podsypywania.1 łyżeczka papryki w płatkach1/2 łyżeczki pieprzukilka listków szałwiiprzygotowanie Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. W misce(...)wymieszać widelcem mus z dyni, ziemniaki , jajko, mąkę, pieprz i paprykę. Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto, podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek grubości ok 2 -3 cm. W razie potrzeby podsypać dodatkowo mąką. Ciasto powinno się dobrze formować i nie kleić, ale nie powinno być zbyt sztywne. Każdy wałek pociąć na kluski. Zagotować wodę, posolić, kluski
Stare GaryDyniowo-pomarańczowy curd wyszedł obłędny:) A powstał z wieeelkiej potrzeby:) Szukałam doskonałego zwieńczenia pysznej dyniowej tarty, którą zaprezentuję Wam już jutro na blogu:) Krem jest cudowny - o smaku słodkiej dyni i soczystej pomarańczy, z nutką cynamonu i gałki muszkatołowej. Jeśli jesteście fanami cytrynowego curdu to ten pokochacie również! Możecie go używać do nadziewania ciasteczek, przekładania tortów, do naleśników, gofrów, lodów(...)dyniowej tarty - przepis już jutro na blogu (powtarzam się ?!?:)) Albo jeśli chcecie wyjadajcie go prosto ze słoiczka:) Postarajcie się użyć do tego kremu małej, mocno pomarańczowej, wpadającej w czerwień dyni, aby jej miąższ był mięsisty i słodki. Sezon dyniowy - choć jeszcze trochę wcześnie - uważam zatem za otwarty:)SKŁADNIKI:15 dag miąższu z dyni*sok i skórka z 1 dużej pomarańczy100
Słodko-Słony Świat IlonyPaździernik to miesiąc kojarzący mi się z pięknymi pomarańczowymi dyniami. Widać je niemal w każdym sklepie i na każdym straganie. Przybierają fantazyjne kształty, są małe i wielkie, mocno pomarańczowe i blade, miejscami zielonkawe. Po prostu piękne i urokliwe :) Możemy z nich przygotowywać wiele smacznych potraw, albo dekorować mieszkanie. Ile w nas fantazji, tyle sposobów(...)wykorzystanie dyni. W moim domu porozkładane są już malutkie dynie, niektóre po wydrążeniu służą jako lampion lub świecznik. No ale, żeby móc kreatywnie myśleć trzeba najpierw zjeść coś smacznego ;) zapraszam zatem na zupę dyniową z imbirem :) Składniki: dynia o wadze około 2 kg. , świeży imbir - około 5 cm., 1 większa cebula , rosół lub bulion warzywny, duża szczypta
Codzienna kuchnia niecodziennawiem jak Wy, ale ja nie mam jeszcze dość dyni. A wręcz przeciwnie - ciągle mi mało i mało. Wykorzystuję ją na wiele sposobów; na słodko, na ostro, w plackach i zupie. Pod postacią dżemu tez jest rewelacyjna. I można ten dżem przygotowywać z wieloma dodatkami. Dziś najprostszy, z dodatkiem soku z limonki.Składniki: dynia o wadze około(...)limonki,1 szklanka cukru żelującego,1/2 szklanki cukru zwykłego.Dynię umyć, osuszyć i owinąć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na około 45 minut. Przy większej dyni czas ten trzeba wydłużyć. Po tym czasie dynię wyjąć, zostawić do przestudzenia, a następnie obrać ze skóry i wydrążyć środek z pestkami.Obraną dynię pokroić w kostkę
Codzienna kuchnia niecodziennaSezon dyniowy rozpoczynam od kremowej zupy, która jest bardzo łatwa do przygotowania. Jeśli nigdy nie przygotowywaliście samodzielnie żadnej potrawy z dyni, to zupa z dyni to świetny sposób na rozpoczęcie dyniowej przygody w kuchni. Składniki: 700 g dyni 3 duże pomidory 6 ząbków czosnku w łupinkach 1 cebula oliwa sól biały pieprz 1 litr bulionu warzywnego bazylia(...)Grana Padano do podania Przygotowanie: Pomidory i dynię myjemy. Dynię kroimy na kawałki i układamy w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym. Pomidory kroimy w ćwiartki i układamy na dyni. Na warzywach układamy cebulę pokrojoną w ćwiartki i ząbki czosnku w łupinkach. Wszystko skrapiamy oliwą i mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C (termoobieg) i pieczemy 1-1,5 godz. Od czasu
Smakowity Blog Kulinarnysiebie praktycznie wszystkimi składnikami, ale mające jeden wspólny mianownik, którym jest pachnący przyprawami sos. Moje danie jest wariacją na temat curry, ale uwierzcie- bardzo udaną! Składniki: 1 duża dynia (do podania curry) 1 dynia Hokkaido 4 szalotki 4 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 2 papryczki chilli 3 łyżki oliwy 400 g obranych krewetek 1 łyżka żółtej pasty curry(...)opakowanie serka kremowego Apetina India 500 ml bulionu sól 1 szklanka ryżu basmati natka pietruszki Przygotowanie: Dużą dynię przecinamy nożem na dwie części. Będzie służyła jako naczynie do podania curry. Łyżką wyjmujemy pestki. Dynię smarujemy oliwą i obsypujemy solą. Pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Obieramy
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj przedstawiam Wam bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie risotto czyli ryż z dynią SKLADNIKI300g dyni400 g ryżu1 l bulionu warzywnegopor lub cebulanać pietruszkipapryczka chilioliwaz oliweksól4 serki w plasterkach o smaku śmietankowym4 łyżki startego sera ParmezanSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzygotować 1 l posolonego bulionu warzywnego ( ugotować w 1 l wody dowolne posiadane warzywka: np. seler, pietruszka, por, marchew, cebula ) . Obrać dynię(...)skóry i pokroić w grube kostki. Do garnka dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, papryczkę chili, pokrojony kawalek pora, nać pietruszki, dynię i podsmażyć chwilę. Dodać pół szklanki wody, sól , dusić pod przykryciem ok 10 minut. Tak przygotowaną dynię zmiksować mikserem ręcznym na papkę. Do garnka o szerokim spodzie lub głębokiej patelni dodać 4 łyżki oliwy
zielonacukinka