Risotto z dynią Co prawda sezon na dynię zaczyna się w okolicach lipca, ale nawet teraz, w marcu, jesteśmy w stanie ją kupić w niektórych sklepach. Do takich dań jak dyniowe risotto, najlepsze będą dynie hokkaido, piżmowa lub ewentualnie dynia zwyczajna, czyli ta taka wielka, którą często można spotkać podzieloną na kawałki i zafoliowaną na działach z warzywami. Ja akurat(...)upolowałem zwyczajną, ale risotto z dynią wcale nie wyszło zwyczajne. Jakie jest dzisiejsze risotto dyniowe? Zdecydowanie delikatne, ale jednocześnie bogate w smaku. Delikatnego pazura nadaje tutaj czosnek wraz z imbirem, natomiast wszystko to jest dopełniane przez cynamon i gałkę muszkatołową. Pamiętaj tylko, żeby z tymi dwiema przyprawami nie przesadzić, bo zamiast fajnego dania, wyjdzie Ci dziwny deser 😂 dodaj po prostu
Blendmanfali dyniowego przetwarzania unosimy się nadal. Aby na dłużej zachować smak tego jesiennego warzywa, postanowiliśmy zamknąć je w słoiczku. Naszą uwagę przykuł pomysł na zrobienie marmolady z dyni i ananasów w kompozycji z chilli i cytryną. Muszę powiedzieć, że od razu poczułam ten smak i pomimo iż przeglądaliśmy jeszcze wiele pomysłów, ten pozostał w mojej pamięci. To był bardzo słuszny(...)chciało by się, żeby nadeszły ciemne poranki, aby otworzyć słoiczek marmolady dyniowo-ananasowej na śniadanie i posmarować nią świeżą bułeczkę. Składniki na marmoladę dyniowo-ananasową 500 g miąższu z dyni 300 g ananasa 200 ml wody 350 g cukru 1 / 2 małej papryczki chilli 1 opakowanie kwasku cytrynowego skórka z 1 cytryny sok z 1 / 2 cytryny 1 opakowanie dżemfixu
niecodziennikparyKremowa zupa z dyni z mleczkiem kokosowym to kolejna propozycja na jesienną zupę z tego warzywa. Tym razem do zupy dodaliśmy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, które mocno zagęściły całą potrawę i uczyniły zupę sycącym posiłkiem, oraz rozgrzewający imbir, który w połączeniu z mleczkiem kokosowym nadał jej wyrazistego, orientalnego smaku. A co ważne – nowe odsłony zup dyniowych nieco bardziej przypadły(...)Bartkowi do gustu i chętnie wspomagał mnie przy zjadaniu kolejnych wersji. Składniki na zupę dyniową z mleczkiem kokosowym 400 g miąższu z dyni 1 puszka mleczka kokosowego 2 marchewki 2 średnie ziemniaki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek świeżego imbiru 1 kawałek chili 1 / 4 łyżeczki kolendry 1 / 4 łyżeczki kminku 2 łyżki masła
niecodziennikparyDynia makaronowa to odmiana dyni zwyczajnej ale o pewnych magicznych właściwościach. Po upieczeniu miąższ niby nie różni się z wyglądu od zwyczajnej dyni, ale to tylko pozory. Kiedy weźmiemy do ręki widelec i dobierzemy się do miąższu zaczną dziać się cuda. Miąższ będzie rozdzielał się na włókna przypominające … makaron! W smaku dynia makaronowa jest bardzo delikatna, bardzo dobrze komponuje(...)dodatkami o wyrazistym smaku. Proponuję dyniowy makaron podać z dobrze doprawionym przyprawami sosem pomidorowym z ciecierzycą, a całość dania uwieńczyć słonym smażonym serem halloumi. Składniki MAKARON DYNIOWY 1 dynia makaronowa 1 łyżka oliwy sól, pieprz SOS 1 duża cebula 1 czerwona papryka słodka 1 ząbek czosnku 1 butelka passaty pomidorowej (około 700 ml) lub pomidory krojone z puszki 1 puszka
Tajemnice SmakuCześć! Od jesieni leżakowała w mojej kuchni dynia. Aż dziwne, że tyle czasu wytrzymała w domowych warunkach. Upiekłam ciasto z dyni przepis i usmażyłam placuszki. To o placuszkach teraz Składniki: * 2 szklanki startej dyni * 1/2 czerwonej papryki * 1 jajko * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * sól, pieprz, imbir * czosnek (opcjonalnie) * olej do smażenia Dynię obrałam ze skórki i wydrążyłam(...)miąższ. Ja swoją dynię rozdrobiłam za pomocą malaksera, polecam taki właśnie sposób. Do startej dyni wbiłam jajko, dodałam mąkę ziemniaczaną i dosypałam sól, pieprz i imbir. Paprykę pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do masy. Wymieszałam. Masę wykładałam łyżką na rozgrzany olej i smażyłam do uzyskania złoto brązowego koloru. Notatki: * czosnek można dodać, jeśli ktoś lubi * świetnie pasuje
Pieprzyć z FantazjąRacuszki z dyni - kuchnia podkarpacka Racuchy to popularne danie, które ma swoje odpowiedniki nie tylko w sąsiadujących z Polską krajach, ale i na innych kontynentach. W naszym regionie popularne są zarówno zwykłe drożdżowe racuchy, jak i racuchy smażone z plastrem jabłka w środku. Mniej znanym przysmakiem są racuchy z ciasta na sodzie oczyszczonej z dodatkiem startej dyni. Taki specjał(...)swoje tradycje w gminie Brzostek, skąd pochodzi proponowany dzisiaj przepis. Racuszki z dyni doskonale smakują na słodko oprószone cukrem pudrem, ale można je podawać również w wersji wytrawnej ze śmietaną. Przepis został udostępniony przez Panią Helenę Juszkiewicz i opublikowany przez Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju Gminy Brzostek w wydawnictwie „Brzosteckie przepisy kucharskie”. Racuszki z dyni - kuchnia podkarpacka Składniki: 300 g obranej
Trzeci talerzDynia im większa, tym lepsza. Duża i dojrzała jest bardzo aromatyczna i najlepiej sprawdza się w kuchni. Ważny jest też kolor: mocno pomarańczowy oznacza więcej beta-karotenu. Chroni on nas przed szkodliwym działaniem promieni UV, które dodają zmarszczek. Karoten najlepiej się wchłania w towarzystwie tłuszczu. Dlatego potrawy z dyni warto skrapiać oliwą(...)beta-karotenu organizm produkuje witaminę A, która przyspiesza regenerację skóry i łagodzi objawy trądziku. Jej działanie wspiera cynk. Sporo jest go w pestkach dyni, zatem zupę najlepiej robić z całego warzywa. Jesienią suszone nasiona warto dodać do sałatek i panierek.Cynk łagodzi bowiem objawy przeziębienia. Dyni nie brakuje też potasu, który zapobiega skurczom
Wymiar ZdrowiaDynia im większa, tym lepsza. Duża i dojrzała jest bardzo aromatyczna i najlepiej sprawdza się w kuchni. Ważny jest też kolor: mocno pomarańczowy oznacza więcej beta-karotenu. Chroni on nas przed szkodliwym działaniem promieni UV, które dodają zmarszczek. Karoten najlepiej się wchłania w towarzystwie tłuszczu. Dlatego potrawy z dyni warto skrapiać oliwą(...)beta-karotenu organizm produkuje witaminę A, która przyspiesza regenerację skóry i łagodzi objawy trądziku. Jej działanie wspiera cynk. Sporo jest go w pestkach dyni, zatem zupę najlepiej robić z całego warzywa. Jesienią suszone nasiona warto dodać do sałatek i panierek.Cynk łagodzi bowiem objawy przeziębienia. Dyni nie brakuje też potasu, który zapobiega skurczom
Wymiar ZdrowiaListopad u progu, zmiana być musi, żeby rozgrzewające zupy i sycące potrawy, które nasze polskie podniebienie tak lubi, miały miejsce wystąpić w pełnej krasie i okazałości. Tymczasem w kuchni dynie! Pękate, krągłe i w kolorze zachodzącego słońca zagarnęły sobie tytuł królowych Jesieni :) Dzisiejsze jednak w zupełnie nowej i nieoczywistej odsłonie, bo dyniowy mają tylko kształt, a całe zrobione(...)Listopad nie jest straszny, bo rozjaśnią każde pochmurne popołudnie i jesienne spotkanie z najbliższymi :) A zatem! Do kulania dyniek i niech będzie przytulnie! Babeczki z budyniem kokosowym i morelowymi dyniami na 6-8 babeczek Potrzebujesz: Spody babeczek: 160g mąki 70g zimnego masła 3 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka cukru Kokosowy budyń: 400ml mleka kokosowego skórka otarta z 1/2 cytryny
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCiasto drożdżowe w innej odsłonie... z dodatkiem puree z dyni oraz tradycyjną kruszonką. Dynię pieczemy w piekarniku, następnie blendujemy na gładki mus i dodajemy do ciasta. Dzięki temu drożdżówka ma piękny, pomarańczowy kolor, a także jest wilgotna i dłużej utrzymuje świeżość. Całość zwieńcza chrupiąca i słodka kruszonka. Drożdżówka rośnie wysoka i jest pulchna oraz mięciutka. Ciasto nie jest(...)również podać posmarowane dżemem lub miodem. W sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek... Drożdżówka smakuje rewelacyjnie, a swoim zapachem kusi już podczas pieczenia 😉 Składniki: ok. 350 g dyni (ważonej ze skórką) 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 4 łyżki cukru 3 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Kruszonka: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki
Kuchnia MagdaLenyCiasto drożdżowe w innej odsłonie... z dodatkiem puree z dyni oraz tradycyjną kruszonką. Dynię pieczemy w piekarniku, następnie blendujemy na gładki mus i dodajemy do ciasta. Dzięki temu drożdżówka ma piękny, pomarańczowy kolor, a także jest wilgotna i dłużej utrzymuje świeżość. Całość zwieńcza chrupiąca i słodka kruszonka. Drożdżówka rośnie wysoka i jest pulchna oraz mięciutka. Ciasto nie jest(...)również podać posmarowane dżemem lub miodem. W sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek... Drożdżówka smakuje rewelacyjnie, a swoim zapachem kusi już podczas pieczenia 😉 Składniki: ok. 350 g dyni (ważonej ze skórką) 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 4 łyżki cukru 3 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Kruszonka: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki
Kuchnia MagdaLenyKrem z dyni i papryki - zupa idealna na jesienny obiad Kremowe zupy z dyni to wręcz nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów. Są pyszne, pożywne, pięknie wyglądają i smakują prawdziwą jesienią. Tym razem przygotowałam krem z dyni i kolorowej papryki. To był super pomysł, bo zupa przypadła do gustu zarówno mężowi jak i synkowi w wieku przedszkolnym. Krem z dyni(...)papryki - potrzebne składniki: 1 mała dynia, najlepiej Hokkaido, 2 papryki - żółta i czerwona 1 marchewka, 1 średnia cebula, mały kawałek korzenia selera, 1 ząbek czosnku, ok. 400 ml bulionu warzywnego lub wody, ¼ szklanki słodkiej śmietanki 12% lub mleka, Listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, Oliwa lub masło do smażenia Sól i pieprz do smaku Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek
Gotujemy i jemyKrem z dyni i papryki - zupa idealna na jesienny obiad Kremowe zupy z dyni to wręcz nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów. Są pyszne, pożywne, pięknie wyglądają i smakują prawdziwą jesienią. Tym razem przygotowałam krem z dyni i kolorowej papryki. To był super pomysł, bo zupa przypadła do gustu zarówno mężowi jak i synkowi w wieku przedszkolnym. Krem z dyni(...)papryki - potrzebne składniki: 1 mała dynia, najlepiej Hokkaido, 2 papryki - żółta i czerwona 1 marchewka, 1 średnia cebula, mały kawałek korzenia selera, 1 ząbek czosnku, ok. 400 ml bulionu warzywnego lub wody, ¼ szklanki słodkiej śmietanki 12% lub mleka, Listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, Oliwa lub masło do smażenia Sól i pieprz do smaku Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek
Korniszonkizachwycają smakiem. Ponadto możecie jeść je same, z domowymi powidłami albo owocami. Wszystko zależy od waszych upodobań, ponieważ placuszki smakują z większością dodatków . Placuszki dyniowe 130 g puree z dyni ((1/2 szklanki) ) 75 g jogurtu naturalnego typu skyr 70 g mąki jaglanej ((1/2 szklanki)) 2 jajka 1 łyżka erytrytolu ((można pominąć)) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Puree z dyni Dynię(...)umyj i przetnij na pół. Wydrąż miąższ oraz pestki. Pozostałe części pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż kawałki dyni na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż dynie do nagrzanego piekarnika i piecz 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Odstaw formę do wystygnięcia. Po tym czasie odetnij skórę z każdego kawałka dyni. Następnie wszystkie kawałki zblenduj na jednolitą masę. Tak powstałe
Przepisy na widelcu