przez przebrane dzisiaj dzieci, wywodzi się natomiast właśnie od poczęstunków, które praktykowali nasi przodkowie przy grobach swoich zmarłych przodków. Słowianie w czas dziadowania przygotowywali sobie maski, wycinane jak dzisiejsze dynie, robili je przeważnie z rzepy, brukwi lub buraków. Wykonywano maski z drewna i rozstawiano je w czasie trwania obrzędów, a zwano je KARABOSZKAMI lub KRABOSZKAMI. Kiedy przywędrowały(...)dynie z Ameryki, zostały przyjęte z entuzjazmem ze względu na swoją wielkość i praktycznie rzecz biorąc, znacznie łatwiej wykonać lampion z dyni niż z twardej rzepy. Dekorowanie domów wydrążonymi dyniami też ma swoją tradycję. Taką lampionową dynię nazywamy Jackiem i nazwa ta pochodzi od irlandzkiego kowala Jacka , który słynął z robienia psikusów i nie stronił od alkoholu. Pewnego dnia
greenscarfzmiękną. Po wyjęciu z piekarnika posyp zapiekankę listkami bazylii i podawaj. SMACZNEGO! SEZONOWY KALENDARZ WARZYW STYCZEŃ – kapusta biała, kapusta czerwona, brukselka, jarmuż, marchew, por, seler, kalafior, buraki, cebula, dynie, czosnek, seler LUTY- kapusta biała, kapusta czerwona, brukselka, jarmuż, marchew, por, seler, kalafior, buraki, cebula, dynie, czosnek, seler MARZEC – kapusta biała, kapusta czerwona, brukselka, jarmuż, marchew, por, seler, kalafior(...)buraki, cebula, dynie, czosnek, seler, roszponka KWIECIEŃ – cebula dymka, szczypiorek, por, seler, cebula, czosnek, szparagi, rzodkiewka, rabarbar MAJ – szparagi, rzodkiewka, rabarbar, cebula dymka, szczypiorek, por, seler, cebula, czosnek, botwinka, natka pietruszki, szczaw CZERWIEC – szpinak, sałaty, botwina, młoda kapusta i wczesne kalafiory i brokuły, rzodkiewka, szczypiorek, cebula dymka, szparagi, młode ziemniaki, rabarbar, groszek, bób, pomidory, marchew, pietruszka, fasolka
nietylkopasta.pltakową swego czasu kupiłam, z wykorzystaniem jej zawartości nie należało dłużej zwlekać. Szybko doszłam do wniosku, że czarny ryż będzie znakomitym dodatkiem do prostej zupy curry na bazie dyni. W ten sposób w jednym daniu zamknęłam całą masę wartości odżywczych – cenne białka, węglowodany i tłuszcze, antyoksydanty, witaminy oraz rozgrzewające i wspomagające trawienie przyprawy. Przy okazji raczenia się tą pyszną(...)kolor i walory zdrowotne jest ciekawym oraz drogocennym składnikiem diety. Tym razem w swojej diecie tak szybko go nie pominę Składniki na 3 – 4 porcje: około 350 g miąższu dyni 1 nieduża cebula 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 ząbki czosnku 2-3 cm kawałek świeżego korzenia imbiru 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 szklanki mleka kokosowego (z puszki, bez jakichkolwiek dodatków
Even Better FoodBoszsz, kiedy ja w końcu wykończę te dynie? Na razie ogarnęłam jedną (ledwo), przede mną walka z jeszcze jedną. Bardzo lubię warzywa z serii „leżało to wziąłem”, ale dynie mnie przerastają. A tymczasem polecam na śniadanie pożywny i zdrowy koktajl. A po co ostropest? Bo jest genialny na wątrobę. Polecam wprowadzić go w swój jadłospis. A figi dorzuciłam(...)ponieważ zostało mi jeszcze parę sztuk z wakacji z Chorwacji. Możecie je zastąpić daktylami lub miodem. Składniki: 250 ml mleka (można użyć roślinnego) 1 szklanka dyni pokrojonej w średnią kostkę (ja użyłam dyni prowansalskiej) 1 gruszka 3 suszone figi 1 łyżeczka mielonego ostropestu (opcjonalnie) (przepis na 2 porcje) Obraną i pokrojoną w kostkę dynię, figi, mleko i ostropest wrzucamy
KardamonovyPiernik bezglutenowy to pomysł na pyszne, świąteczne ciasto dla osób na diecie bezglutenowej. Robi się go bardzo prosto, a swoją wilgotność zawdzięcza puree z dyni, która jest jednym z głównych składników tego wypieku. Gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, osobom na diecie bezglutenowej czy bezlaktozowej nie jest łatwo. Wszystkie świąteczne specjały trzeba przygotować w wersji bezglutenowej, a to może przysporzyć dylematów(...)mąki gryczanej, która według mnie bardo pasuje do tego rodzaju wypieku. Zmieszałam ją z mąką migdałową (czyli po prostu ze zmielonymi migdałami). Jednak głównym składnikiem jest tutaj puree z dyni, które sprawia, że ciasto jest wilgotne. Posłodziłam cukrem, ale można też użyć erytrolu. Przepis jest naprawdę bardzo prosty w wykonaniu, więc gorąco zachęcam Was do wypróbowania. Pobierz bezpłatny
Wiszniówkajesienne bułeczki dyniowe? Jesienne bułeczki dyniowe Składniki: 2 i 1/5 szklanki mąki pszennej (375g) + dodatkowo 0,5 szklanki (80g) jeśli puree dyniowe jest mocno wilgotne 1/2 szklanki puree z dyni (150g) ½ łyżeczki soli (5g) ½ szklanki ciepłego mleka (125g) 20g drożdży świeżych 3 łyżki oleju rzepakowego lub 3 łyżki rozpuszczonego masła (45g) Jak przygotować purée dyniowe? Przygotowanie purée z dyni: dynię(...)większe kawałki, rozkładamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około jedną godzinę lub nieco dłużej, aż usuniemy z dyni nadmiar wody (w trakcie pieczenia usuwamy wodę, która wypłynie z kawałków dyni, wtedy nasza dynia szybciej się upiecze), łyżką oddzielamy upieczony miąższ od skórki, usuwamy wodę, która ewentualnie się pojawiła
KulinarneImpresje.plKrólowa dynia, symbol jesiennej obfitości. Dynia Hokkaido to bardzo popularna i prosta w przygotowaniu dynia. Ma piękny kolor, super smakuje i nie trzeba jej obierać ze skóry. Zupa z dyni w połączeniu z papryką jest wyśmienita. pieczona dynia Hokkaido 500 g pieczona papryka 200 g 1 -2 cebule czerwone 3-4 ząbki czosnku ostra papryka 1/2 łyżeczki szczypta(...)imbiru pieprz cytrynowy, pieprz czarny curry, sól do smaku bulion ok. 1 litr Porcja dla 3-5 osób. Pokrojoną dynię i całe papryki piekłam w 200 C około 30 minut. Po upieczeniu gorącą paprykę wkładam do foliowych woreczków, lekko wygniatam i skórka sama schodzi. Cebulę i czosnek kroimy w plasterki. Na gorącą patelnię wlewamy 1,5 łyżki oleju
Smaczne mojeDelikatne, kruche z zewnątrz, babeczkowe w środku, tak można określić te ciastka. Zawierają jeden składnik, który smakuje i pachnie jak pomarańcza, ale tak naprawdę jest to dynia. Ciastka są pyszne w smaku, nie za słodkie, doskonałe do herbaty, kawy i mleka. Do nasączenia dyni użyłam naturalnego ekstraktu pomarańczowego, więc nie ma obawy o chemiczny skład. Spróbujcie koniecznie. Przepis jest(...)dość sporych ciastek Co potrzeba: 150 g dyni po oczyszczeniu, 100 g masła miękkiego, 300 g maki tortowej typ 450, 100 g cukru, 2 jajka L, 1 łyżeczka nie czubata proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego lub zwykłego, 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu pomarańczowego, 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: Najpierw przygotowujemy dynię: obieramy ze skóry, pozbawiamy środka
Bułka z ChlebemRozgrzewająca zupa z dyni – szybki i prosty przepis Jesień, przeszywający chłód i sezon grypowy. Jak sobie radzić? Polecam Wam przygotować rozgrzewającą zupę z dyni. Pyszna i naprawdę szybka prosta w przygotowaniu. To mój szybki pomysł na jesienną zupę. Kto się skusi? S kładniki: 500 g ugotowanej zblendowanej dyni (przepis tutaj ) 1 szklanka bulionu (u mnie drobiowy, ale może być(...)warzywny) 0,5 łyżki pasty Tikki Masala Paste Post 1 czubata łyżka śmietany 18% (gęsta do zup) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Całą ugotowaną i zblendowaną dynię przekładamy do garnka i stawiamy na średnik ogniu. Po chwili dodajemy szklankę bulionu i 0,5 łyżki pasty Tikki Masala Paste Post. Mieszamy i gotujemy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Śmietanę mieszamy
Słodkie okruszkiCiekawa jestem co przeważnie robicie z rosołu? Podejrzewam, że królową pomidorową. Ja też :) Tym razem zrobiłam krem z dyni. Był to kolejny temat, kursu kulinarnego Cookpad i Dagmary :) To jest moja wersja tej pysznej zupy. Sprawdźcie koniecznie, czy będzie Wam smakować :) Korzystajcie, bo trwa sezon na dynię. Jeśli lubicie dynię, to możecie zrobić z niej(...)puree, zamrozić i korzystać, przez cały rok. Przepis na puree znajdziecie tu Składniki: 1 mała dynia Hokkaido około 1 kg (po obraniu i wydrążeniu środka, zostało mi 650 g. dyni i tyle wykorzystałam do mojej zupy) 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 litr rosołu sól, pieprz szczypta imbiru Do dekoracji
Agusiowe smakołykiwięc warto, warto. Lazanię dyniową jadłam już wielokrotnie, próbowałam w kilku miejscach różnych połączeń i dodawanych do niej rzeczy, aby w końcu stworzyć sama zestawienie, przynajmniej dla mnie, idealne. Dyni trzeba wyrazistego, mocnego dodatku jakim jest szynka szwarcwaldzka i cebula, kombinacja doskonała. Składniki (na 4 porcje): 9 lub więcej płatów makaronu do lazanii połówka średniej dyni piżmowej 200g szynki szwarcwaldzkiej(...)piekarnik na 180°. Do miseczki wybijamy jajko, rozkłócamy widelcem. Dodajemy do niego serek wiejski, połowę skrojonej w malutkie kostki mozzarelli, a całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Połówkę dyni kroimy w cienkie plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy 3-4 łyżki beszamelu i rozsmarowujemy. Na niego układamy po 3 płaty makaronu – w moim naczyniu tak wychodzi
Smaczna StronaHummus z pure z dyni z pieczoną papryką. szklanka ugotowanej ciecierzycy ( lub ze słoika) 2 łyżki pure z dyni* hokkaido 1 hojna łyżka tahiny 1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia sok z połówki cytryny sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka kminu pestki dyni, sezam płatki chili pieczona papryka** kolendra natka * pure można przygotować(...)parze - dynię pokroić w małe kawałki i ugotować do miękkości na parze lub upiec ** paprykę można upiec ( ja poszłam na skróty i kupiłam gotową opiekaną żółtą) Ciecierzycę, pure z dyni, sok z cytryny, tahinę i przyprawy umieścić w malakserze i zmiksować. Podprażyć sezam z pestki dyni na suchej patelni, lekko rozetrzeć w moździerzu. Wyłożyć humus na talerz, pokroić upieczoną paprykę
AZgotuj!