dynia - 15472 przepisów (strona:92/1032)

Sycąca zupa z soczewicą i dynią 107

odmawiały już przyjmowania kolejnej porcji mrożonek, a i szuflady z zapasami nie domykały się. Czas przyciąć zakupy i skupić się na wykorzystywaniu poczynionych zapasów. Na pierwszy rzut poszła mrożona dynia i czerwona soczewica. Do tego dorzuciłam kilka ziemniaków, cebulę, czosnek i mrożoną włoszczyznę, kilka przypraw i wioooo. Potem pozostawało już tylko czekać. Proste, aromatyczne i sycące danie. Możecie jeść(...)dodatkowo wzbogacić 2-3 łyżkami mleka kokosowego. To co, gotujemy zupę? {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/12\/zupa.jpg","recipeIngredient":["300 g mro\u017conej dyni\r","szklanka czerwonej soczewicy\r","\u015brednia cebula\r","3 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","3 \u015brednie ziemniaki\r","300 g mro\u017conej w\u0142oszczyzny\r","1,5l wody lub bulionu

Mieszam w Garnku
Rozgrzewająca zupa z dyni i soczewicy 136

Dynia nierozerwalnie kojarzy mi się z jesienią. Wspaniale wygląda jako ozdoba, a jeszcze lepiej smakuje. W postaci zupy pozwala zapomnieć o deszczu i zimnie za oknem, gdyż szybko rozgrzewa od stóp do głów. Ponadto, dodatek imbiru oraz curry wzmacnia odporność i pozwala się uchronić nasz organizm przed atakiem drobnoustrojów. Dlaczego warto? Dynia jest rośliną jednoroczną pochodzącą z Ameryki. Jej zbawienne(...)właściwości na zdrowie docenili już Indianie wiele wieków temu. Dynia swój żółto-czerwony kolor zawdzięcza barwnikowi – beta‑karotenowi, który jest przeciwutleniaczem i może zmniejszać ryzyko występowania nowotworów. Ponadto, beta-karoten w organizmie jest przekształcany w witaminę A mającą zbawienny wpływ na plamkę żółtą w oku, dzięki czemu możemy widzieć w mroku. Dynia obniża również poziom glukozy we krwi. Jest niskokaloryczna

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Sałatka z pieczoną dynią 153

Choć cała sałatka smakuje fenomenalnie, to chyba jej największym atutem jest właśnie pieczona dynia. Pierwszy raz zrobiłam dynię w ten sposób i już wiem, że nie będzie to ostatnio raz. Tak przygotowana dynia jest mięciutka, lekko pikantna i aromatyczna. Idealnie wpasowała się w poniższą sałatkę, ale równie dobrze można jeść ją samodzielnie lub jako dodatek do obiadu. Polecam zrobić większą(...)porcję, bo na prawdę jest bardzo smaczna i szybko znika 😂 Składniki na pieczoną dynię (na ok. 3 porcje): 1 średnia dynia Hokkaido  1 łyżka oliwy z oliwek  sól do smaku  przyprawy: 1 łyżeczka tymianku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki imbiru Składniki pozostałe

Zdrowie na języku :P
Zapiekana dynia w sosie serowym (Gratin con zucca e salsa al formaggio) 121

Sezon na dynię jeszcze trwa, wi ę c zapraszam Was na kolejny przepis z dynią w roli głównej. Jeżeli lubicie zapiekanki i sos serowy, ten przepis powinien przypaść Wam do gustu ;) Kawałeczki dyni owinięte plasterkami boczku zapieczone w kremowym sosie serowym, do tego świeża bagietka, sa ł ata z sosem winegret, kieliszek białego(...)salsa di parmigiano e emmental. Per meglio apprezzarla, andrà servita con una baguette, un’insalata con salsa vinaigrette e un bicchiere di vino bianco. Buon appetito :) SKŁADNIKI 800 g dyni hokkaido 10 plasterków boczku np. pancetty Sos serowy 200 ml mleka 200 ml gęstej śmietany  100 g sera ementaler  50 g parmezanu 1-2 gałązki tymianku i natki

La grande e la piccola cuoca
Jesienny omlet z dynią. 131

domu i naprędce przygotować coś co odczaruje złą aurę. Jestem pewna, że pomoże w tym ekspresowy, sycący, stary jak świat omlet, ale tym razem w niecodziennym wydaniu z dynią, rozgrzewającym, pikantnym imbirem, papryczką chilli oraz korzenną gałką muszkatołową. Pyszne szaleństwo jesiennych smaków i aromatów elektryzujące cudownym kolorem. Koniecznie spróbujcie, nie tylko na śniadanie, ale gdy tylko najdzie Was ochota. Jeżeli(...)lubicie klasyki, zapraszam również po przepis na omlet z kurkami . Składniki (patelnia o średnicy 28 cm, 2 porcje): 4 jajka 1 szklanka obranej, pokrojonej w drobną kostkę dyni (u mnie dynia hokkaido, której nie trzeba obierać) 1 duża szalotka 3 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżka mąki jaglanej 1 łyżka masła + opcjonalnie 1 łyżeczka 1/2 papryczki chili imbir gałka muszkatołowa sól

Fitsweet.me
Krem z dyni i imbiru 101

Pyszna zupa krem z dyni i imbiru to propozycja na chłodne jesienno-zimowe dni . Zupa idealnie rozgrzewa i wzmacnia naszą odporność Kto ma ochotę ?? Składniki/ 4 porcje: – 800 g dyni – 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka kurkumy – 1 łyżeczka slodkiej papryki – 2 marchewki – 1 łyżeczka świeżego startego imbiru(...)podania np grzanki lub ulubione nasiona i pestki Przygotowanie: Przygotować bulion warzywny. Odcedzić włoszczyznę, pozostawiając 2 marchewki do wykorzystania. Przygotować puree z dyni. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Na papierze do pieczenia ułóż dynie pokrojoną w grube plastry i piecz do miękkości. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojony czosnek. Następnie dodać bulion warzywny, marchew oraz puree z dyni

I LOVE LIFE
Gęsta zupa dyniowa 150

Królowa jesiennych warzyw… dynia. Bardzo wdzięczna,jej owoc można wykorzystywać zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach. Można upiec większą ilość jednorazowo, zrobić puree, przechowywać w takiej postaci w lodówce lub zamrozić, wyjąć kiedy będzie potrzebna. Dziś, dodałam ją do zupy, której nie blendowałam zbyt mocno, aby kawałki były lekko wyczuwalne. Gęsta, lekko pikantna, idealna na jesień. Składniki(...)porcji: 1,5 l wywaru drobiowego 2 łyżki masła 4 średnie ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ czerwonej papryki 1 cm papryczki chili 200 g selery 500 g pieczonej dyni hokaido 50 g startego parmezanu olej rzepakowy garść pestek dyni kilka listków kolendry pieprz sól Przygotowanie: Dynię pozbawiamy nasion, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Tej odmiany nie trzeba obierać ze skórki

Kierunekuchnia
Jesienny omlet z dynią. 110

domu i naprędce przygotować coś co odczaruje złą aurę. Jestem pewna, że pomoże w tym ekspresowy, sycący, stary jak świat omlet, ale tym razem w niecodziennym wydaniu z dynią, rozgrzewającym, pikantnym imbirem, papryczką chilli oraz korzenną gałką muszkatołową. Pyszne szaleństwo jesiennych smaków i aromatów elektryzujące cudownym kolorem. Koniecznie spróbujcie, nie tylko na śniadanie, ale gdy tylko najdzie Was ochota. Jeżeli(...)lubicie klasyki, zapraszam również po przepis na omlet z kurkami . Składniki (patelnia o średnicy 28 cm, 2 porcje): 4 jajka 1 szklanka obranej, pokrojonej w drobną kostkę dyni (u mnie dynia hokkaido, której nie trzeba obierać) 1 duża szalotka 3 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżka mąki jaglanej 1 łyżka masła + opcjonalnie 1 łyżeczka 1/2 papryczki chilli imbir gałka muszkatołowa sól

Fitsweet.me
Bezglutenowe muffinki z mąki z amarantusa nadziewane dynią i masłem orzechowym - bez cukru, fit 131

/partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=220080&channelId=24098&partnerId=15585&graphicId=2072&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Składniki na około 6 babeczek: - 1/2 dyni Hokkaido - 2 łyżki mąki z amarantusa  -->TUTAJ kupisz mąkę z amarantusa<-- - 2 jajka - sok wyciśnięty z 1 pomarańczy - 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego - masło orzechowe(...)metioninę i tryptofan. Zachęcam do lektury na temat tych trzech aminokwasów egzogennych. Mąka z amarantusa jest również wspaniałym źródłem żelaza, wapnia i magnezu. Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Dynię kroimy razem z skórą na mniejsze kawałki, ja pokroiłam na ćwiartki i 2 użyłam do przygotowania nadzienia. Usuwamy pestki. Kawałki dyni kładziemy skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem

Szkrab Je Sam
Placuszki dyniowo jaglane 144

dynią to jest u mnie tak, że jak już ją upiekę to jem ją przez 3 dni, na szczęście moja Zuzia też ją lubi i póki co nie protestuje przeciwko dyniowym eksperymentom. O dziwo nawet Pan Mąż, który twierdzi, że dyni nie cierpi placuszkami nie pogardził. A same placuszki są zdecydowanie fit, wystarczy spojrzeć na listę składników, do tego jeszcze(...)tych co na diecie, zapewniam, że pozostałym też posmakują. Możecie przygotować je wieczorem i mieć rano zdrowe śniadanie. Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka musu z dyni 2 jajka 1 banan 4 łyżki mąki pszennej cynamon O tym jak ugotować kasze jaglaną pisałam tutaj . Jeśli chodzi o dynię to ja z reguły kroję ją na pół, a następnie

Cynamonowe szczęście
Pieczona dynia oraz mus/puree z dyni 112

Przyznam, że pieczona dynia jest smaczna sama w sobie - bardzo ją lubię z odrobiną soli. Mus/puree dyniowe zawsze przygotowuję w sporych ilościach oraz mrożę, gdyż jest ono niezastąpione w wielu wypiekach na słono i słodko, jako składnik deserów, dodatek do zup, czy innych potraw. Moja córka kawałki dyni, jak również mus uwielbia w wersji solo.  Dodam jeszcze, że mus/puree(...)można również przyrządzić gotując dynię na parze, ale osobiście preferuję jej upieczenie. dynia Dynię umyć, osuszyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki i usunąć z nich zbędny środek z pestkami. Wszystkie kawałki ułożyć skórką do dołu na dużej blaszce wysłanej papierem do pieczenia.  Całość wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika i piec przez 30-60 minut w temperaturze 190 stopni

Di gotuje
Dyniowe drożdżówki z gruszkami 143

Dzisiejszy przepis to wariacja na temat drożdżówek – do ciasta dodałam puree z dyni. Dzięki niej bułeczki mają piękny, żółty kolor (mimo, iż są bez jajek), a drugim plusem jest „przemycenie” zdrowej dyni w postaci pysznych słodkości. Smak dyni nie jest wyczuwalny. Bułeczki są bardzo delikatne i świetnie komponują się z gruszkowym nadzieniem (oczywiście możesz użyć innego nadzienia(...)Dyniowe drożdżówki z gruszkami Via Gusto Dzisiejszy przepis to wariacja na temat drożdżówek – do ciasta dodałam puree z dyni. Dzięki niej bułeczki mają piękny, żółty kolor (mimo, iż są bez jajek), a drugim plusem jest… Drukuj Proporcje na: 10 sztuk Czas przygotowania: 60 minut Czas pieczenia/gotowania: 35 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki 700 g mąki

Via Gusto
Puree z dyni 293

Puree z dyni na pewno przyda się przy przygotowywaniu jesiennych wypieków (nie tylko tych na słodko!). W niektórych krajach można kupić je już gotowe w puszkach, w Polsce jest chyba mniej popularne, dlatego na swoje kuchenne potrzeby robię je sama. Do przygotowania ok. 3 szklanek puree (po 200 g każda) wykorzystałam niedużą dynię 2-3 kg, tyle mieści mi się(...)jednej dużej blaszce w piekarniku. Puree z dyni – jak to zrobić? Z dyni usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki o grubości ok. 2-3 cm. Skórę zostawiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut lub do miękkości – można sprawdzić to za pomocą drewnianego patyczka lub ukłuć nożem. Upieczoną

Ciastkozercy
Kopytka z dyni 116

Składniki: – 500 g ugotowanych ziemniaków* – 500 g upieczonej dyni bez skóry – 400 g mąki pszennej (ok. 2,3 szkl.) + do podsypania* – 1 jajko – sól Przygotowanie: Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Studzimy i mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Dynię dzielę na mniejsze kawałki. Usuwam pestki i luźne włókna. Kawałki dyni rozkładam miąższem do góry(...)płaskiej blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Dynię piekę w 200°C przez około 20 – 40 minut, aż miąższ będzie miękki. Po upieczeniu kawałki dyni studzę i obieram ze skóry. Miąższ przekładam do wysokiego pojemnika i rozdrabniam blenderem na gładką masę. Na stolnicę przesiewam około 2/3 mąki. Dodaję ziemniaki i dynię (muszą być dobrze wystudzone). Robię wgłębienie i wbijam jajko

I LOVE LIFE