inne światło słońca, inaczej kładące się jego promienie na parkiecie… Moja jesień pachnie mi pomarańczą, imbirem, goździkami…, w kuchni zaczynają królować obowiązkowe o tej porze zupy. Pękate dynie w zieleniaku kuszą, więc targam jedną z nich i gotuję pyszną zupę dyniową, która nie tylko zachwyca smakiem, ale i urzeka kolorem… Zupa ma przepiękny kolor(...)niej dodatku kurkumy, barwa to zasługa dyni hokkaido! Jesienią zachwycam się feerią ciepłych barw! Czy Wy też lubicie tę porę roku? Składniki bulion – żeberka wędzone, marchewka, kawałek selera, korzeń pietruszki, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 2,5l wody 600 -700 g upieczonej dyni hokkaido 400 g mleczka kokosowego (w całości) 200 g marchewki 2 łyżeczki tartego imbiru
Raj dla Podniebieniapewnością znalazłby się sernik. To zdecydowanie ten smak dzieciństwa , który wspominam z łezką w oku, i który gości u nas praktycznie na wszystkie święta A ponieważ trwa sezon na dynię, mam dla Was dzisiaj przepis na kolejną sernikową wariację. Tym razem, będzie to pyszny, puszysty sernik dyniowy bez spodu. Dzięki dodatkowi puree z dyni, jest jeszcze bardziej wilgotny(...)wystarczy ok. 18 dag) 4 łyżeczki cukru waniliowego 6 dag skrobi ziemniaczanej otartej skórki z ½ małej pomarańczy * Można użyć gotowego puree lub przygotować je samodzielnie. W tym celu, kroimy dynię na mniejsze kawałki, wydrążamy środek z nasionami, a następnie pieczemy do miękkości w temperaturze 180º C (w zależności od odmiany dyni i jej wielkości, zajmuje to 30 – 60 minut
Okiem Blondynki by McBlondiOstatnio spróbowałem ketchupu zrobionego trochę w inny sposób, a mianowicie z dyni i postanowiłem otworzyć ten przepis w domu. Jako, że uwielbiam ketchup ten zasmakował mi wyjątkowo dobrze. Wiadomo, to co zrobione w domu jest zdrowe i mamy pewność, że przygotowane ze składników bez dodatku ulepszaczy. Tym razem przygotuję ketchup z dyni i papryki. Akurat jest sezon na dynię, więc(...)idealny czas na taki dodatek. We wpisie oprócz dokładniej listy składników, sposobu wykonania znajdziesz również cenne wskazówki i zamienniki poszczególnych składników. Składniki 2 kg dyni 2 czerwone papryki 1/2 szklanki octu jabłkowego 1 szklanka cukru 200g koncentratu pomidorowego odrobina pieprzu duża cebula 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka bazylii 2 łyżki soli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!głos) Placki z dyni przygotujcie w kilkanaście minut. Do ich zrobienia oprócz dyni potrzebujecie mąki, jajka i odrobiny przypraw, które zazwyczaj są w każdej kuchni. Placuszki polecam podawać na słono, z kwaśną śmietaną, tak jak placki ziemniaczane. Jednak wolicie natomiast jeszcze uwydatnić słodki smak dyni, podajcie je z cukrem. Placki z dyni bez problemu włożycie także do lunchboxa. Są pyszne(...)ziemniaków Placuszki z batatów i cukinii Placuszki z cukinii z patelni Placuszki z marchewki i ziemniaków Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 15 minut Składniki 300 g obranej dyni 3 kopiaste łyżki mąki jajko szczypta chili szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli pieprz do smaku olej do smażenia śmietana do podania Przepis 1 Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy
Kuchnia Bazyliijesień, ostatnio trochę za bardzo wietrzna ale i tak kolory liści rekompensują wiatr. A że jest coraz chłodniej to pomyślałam, że zaproponuję państwu pyszny przepis na jesienne danie z dynią. Danie jest bardzo smaczne, rozgrzewające i lekko pikantne, i trochę przypominające leczo ale z dodatkiem dyni. Polecam przygotować, bo warto 😋😋😋 Do przygotowania będziemy potrzebowali: dynia Hokkaido – przed obraniem około(...)papryka ostra – ja lubię to danie pikantniejsze więc dodałam jej całkiem sporo oraz około ½ szklanki wody olej do smażenia Link do filmiku z przepisem na: Jesienne danie jednogarnkowe z dynią Przygotowanie: Najpierw przygotuję wszystkie składniki, cebulę drobno kroję, umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję na kilkucentymetrowe grubsze paseczki. Czosnek drobniutko kroję, cukinię kroję w ćwiartki. Umyte pieczarki kroję
Uwaga Babcia GotujeSezon dyniowy w pełni a, że u mnie dyni pod dostatkiem to w kuchni trwa totalna zabawa i czasami też improwizacja. Ale w gotowaniu przecież o to chodzi... Zatem dziś zapraszam Was na racuchy. Jeśli mogą być z jabłkami ( klik tutaj) to czemu by nie zrobić z dynia? Składniki; 1,5 szkl mąki pszennej 2 żółtka jajek 15 g świeżych(...)drożdży 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli szklanka ciepłego mleka 25 dag obranej i pokrojonej w kostkę dyni olej do smażenia lub inny tłuszcz Przygotowanie; Dynie przekładamy do rondelka, wlewamy pół szklanki mleka i dodajemy łyżkę cukru. Gotujemy do miękkości dyni. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wlewamy pozostałe mleko, dodajemy żółtka, drożdże, cukier i szczyptę soli. oraz mąkę. Ciasto zmiksować
Radość kipiąca uśmiechem.Witam serdecznie, sezon dyniowy w pełni więc nie może zabraknąć przepisu na pyszne ciasto z dynią. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, puszyste i aromatyczne. Polecam upiec bo naprawdę warto. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali: 2 foremki o wymiarach 20 cm x 11 cm 320 g mąki pszennej (typ do 550) – 2 szklanki 250 ml 3 jajka rozmiar(...)puree z dyni – użyłam hokkaido – to jest około 1 szklanki o pojemności 250 ml 120 g oleju – użyłam rzepakowego – to jest około 1/2 szklanki o pojemności 250 ml 160 g cukru – około 3/4 szklanki 250 ml 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka z górką cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cukru waniliowego
Uwaga Babcia GotujeDyniowe bułki drożdżowe to pyszny pomysł na domowe pieczywo, ale w nieco innym wydaniu. Bułki przygotowuje się dokładnie tak samo, jak te klasyczne, natomiast część mąki jest zastąpiona pieczoną dynią. Dynia daje im piękny pomarańczowy kolor. Do pieczenia wykorzystuję dynię Hokkaido, jej miąższ jest zwarty i mało wodnisty. Pamiętaj, aby przy wiązaniu bułek sznurkiem nie robić tego zbyt ściele(...)Ciasto urośnie, więc sznurki mogą zbyt głęboko wejść w ciasto i potem będzie je ciężko wyjąć z upieczonych bułek. Sznurek przy wyjmowaniu może też uszkodzić miąższ i dynie nie będą już takie ładne. Bułki można podawać jak tradycyjne pieczywo, pięknie prezentują się na stole, przypominając małe okrągłe dynki. Dyniowe bułki drożdżowe Dyniowe bułki drożdżowe Czas przygotowania: 180 minut
Kulinarne przygody GatitySezon na dynie w pełni, więc dziś mam dla Ciebie przepis na dyniowe gofry. W weekend zebrałam moje dyniowe plony z ogródka, teraz trzeba ją wykorzystać w kuchni 💓. Gofry to fajny pomysł zarówno na słodkie, jak i na wytrawne danie. Jeśli planujesz wykorzystać je na słono, nie dodawaj do nich cukru pudru, który jest podany składnikach. Do wszystkich dań(...)dyni zawsze wykorzystuję pieczona dynię. Uważam, ze ma ona zdecydowanie więcej smaku, niż gotowana czy surowa dynia. Tutaj znajdziesz przepis, jak ją upiec → pieczona dynia . Ja zawsze piekę większą ilość dyni i potem ją mrożę, albo w plastrach, albo już w postaci puree. Dyniowe gofry Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania Składniki: 200 g mąki pszennej
Kulinarne przygody Gatityznajdzie się jeszcze osoba, która jeszcze nigdy nie przyrządziła czegoś z dyni? Jeśli tak, to koniecznie niech to nadrobi gotując wspaniałą zupę krem z dyni! Wydaje mi się, że to najbardziej podstawowy przepis z jej wykorzystaniem, o tyle fajny, że zawsze polecam go na „przełamanie lodów”, by oswoić się z tym warzywem. Oswoić pod względem smaku i samej obróbki dyni(...)jest bardzo sycąca i śmiało może stanowić samodzielny posiłek. Przekonajcie się sami! Przepis na 4 porcje, jedna to ok. 290kcal, B: 4g, T: 24g, W: 13,8g. Składniki: – 750g dyni Hokkaido, wydrążonej i obranej – 400ml mleczka kokosowego – 100-200ml wody – 1 cebula – 20g oleju kokosowego – 20g imbiru – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego – 1 płaska łyżeczka soli
Be Fit Be StrongOstatnio w mojej kuchni króluje dynia i podejrzewam, że u wielu z Was również. Zazwyczaj kupuję większe okazy, z jednej części przygotowuję zupę krem z dyni na mleczku kokosowym , a pozostałą część piekę i blenduję na purée. Takie purée świetnie sprawdza się w wielu daniach obiadowych, czy wypiekach. Między innymi, genialnie komponuje się w dzisiejszym przepisie na ciasteczka. Nie zwlekajcie(...)idealne! Przepis na 20 sztuk, jedno ciastko to ok. 111kcal, B: 3g, T: 6,3g W: 17,6g. Składniki na 20 sztuk: – 100g mąki pełnoziarnistej 2000 – 100g purée z dyni – 100g pestek dyni – 80g mąki pszennej 650 – 80g masła – 80g erytrolu – 50g płatków owsianych – 45g suszonej żurawiny – 1 żółtko – 1 łyżeczka cynamonu – ½ łyżeczki sody oczyszczonej – ¼ łyżeczki soli Masło ucieramy
Be Fit Be Strong