ciasto drożdżowe ze śliwkami zostało upieczone przez Bartka, któremu powiedziałam o przepisie, z którego korzystałam kilka lat temu. Wtedy to w programie kulinarnym zobaczyłam drożdżowe ciasto, łączące w sobie dynię i śliwki. Od razu je zrobiłam, wyszło wprawdzie smaczne, ale ciężkie i niewyrośnięte – problemem były niewłaściwe proporcje, na co także zwracali uwagę piszący komentarze. Bazując na naszym doświadczeniu, stworzyliśmy(...)nowa przepis, zachowując jedynie pomysł połączenia w cieście dyni i śliwek. Jak widać, upiekliśmy już wiele ciast drożdżowych, bo i to dyniowe ciasto ze śliwkami jest lekkie, puszyste i bardzo smaczne. Składniki na dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami 3 1 / 2 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 2 / 3 szklanki cukru 2 / 3 szklanki mleka 3 żółtka
niecodziennikparynaszej kuchni królują obecnie dynie, które i w tym roku rozwijają naszą kulinarną kreatywność. Podczas wspólnych rozmów wpadliśmy na pomysł przygotowania dyniowych pierogów , w których dynia byłaby składnikiem ciasta i nadzienia. Smak tego jesiennego warzywa uzupełnia biały ser oraz słodkie rodzynki. W efekcie wmieszania puree dyniowego otrzymaliśmy miękkie i złociste ciasto oraz radosne pomarańczowe nadzienie. Składniki na pierogi z serem(...)dynią Ciasto na pierogi: 1 szklanka mąki 1 / 2 łyżeczki soli 1 łyżka puree dyniowego 1 / 4 szklanki gorącej wody Nadzienie: 250 g białego sera 100 g puree dyniowego 2 płaskie łyżki cukru 3-4 łyżki rodzynek Dodatkowo: 2 łyżki roztopionego masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto na pierogi: Na stolnicę wsypać mąkę oraz sól, zrobić w niej wgłębienie, wlać
niecodziennikparyrazem oryginalny, zdrowy deser bez dodatku cukru, dla miłośników słodyczy, którzy dbają o linię. A także dla amatorów kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Idealny, energetyczny deser na zimę, z dodatkiem dyni i suszonych owoców. Przygotowanie: 30 min. Chłodzenie : 3h. Pieczenie: 3 min. Porcja dla 6 osób : Składniki na ciasto: ● 100 g płatków owsianych ● 15 wypestkowanych suszonych daktykli ● 40 g pestek(...)dyni ● 40 g rozdrobnionych orzechów pekan ● 1 łyżeczka mielonego cynamonu ● 1 łyżeczka wanilii w proszku ● 1 szczypta soli Składniki na nadzienie : ● 200 g purée z ugotowanej na parze dyni butternut lub zwyczajnej ● 150 g mleczka kokosowego (lub śmietanki kokosowej) ● ½ łyżeczki mielonego cynamonu ● 3 łyżki syropu klonowego ● 2 łyżki skrobi kukurydzianej ● 1 łyżeczka agar-agar ● do dekoracji : kilka kwiatów physalis
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCześć! Zupa krem z dyni. To wymyśliłam. Kiedyś próbowałam przyrządzić to danie, ale po nieudanej próbie jej przyrządzenia zaniechałam na dość długo. Smak widocznie z wiekiem się zmienia, gdyż tym razem zrobiłam nie wedle przepisu a własnego smaku. Wspominałam już o tym kiedyś, że są potrawy, gdzie nie należy trzymać się sztywno tego co jest napisane. Można ująć albo dodać(...)coś od siebie. Zrobić wedle własnego smaku, no a każdy ma raczej inny. Składniki: * 1/2 dyni ( ok. 70 dkg) * 2 ziemniaki * biała część pora * 1/2 cebuli * 3 ząbki czosnku * 1 łyżka masła * kwaśna śmietana * sól, pieprz ew. odrobina przyprawy uniwersalnej * odrobina kurkumy Chyba najbardziej pracochłonne było przygotowanie dyni. Przekroiłam ją na połowę, wydrążyłam ziarnka, obrałam nożem ze skórki. Troszkę trzeba
Pieprzyć z Fantazjąsezonie dyniowym nie może zabraknąć makaronu z pysznym, kremowym sosem z dyni. U mnie w roli głównej dynia hokkaido. To zdecydowanie mój ulubiony gatunek, po upieczeniu jest przepyszna i można ją jeść bez dodatków jako przekąskę. Poza tym nie trzeba jej przed pieczeniem obierać, ponieważ po upieczeniu jej skórka staje się miękka i dobra do zjedzenia. A przecież lubimy ułatwiać(...)sobie życie 😉 Kawałki upieczonej dyni oraz puree z nich zrobione są świetną bazą dla wielu dań. Tym razem kawałki upieczonej dyni hokkaido wykorzystałam do przygotowania kremowego sosu do makaronu. Mając już upieczoną dynię, przygotowanie takiego obiadu zajmie nam nie więcej niż 10 minut. Składniki na sos wystarczy zblendować i doprawić według własnego smaku i połączyć z ulubionym makaronem. Ja wybrałam
HealthyCreationswersji wege to pyszna, sycąca odpowiedź na mięsną wersję tego przepisu. W tej zapiekance znajdziemy kremowy środek, pełen warzyw i sycącej fasoli, a to wszystko zapieczone pod warstwą aromatycznej dyni. Świetny przepis, przepyszny, idealny na obiad. Składniki (na 3-4 porcje): 500g upieczonej dyni* 3 marchewki 2 łodygi selera 2 cebulę 2 ząbki czosnku 1 cukinia puszka czerwonej fasoli puszka(...)pomidorów 250ml bulionu warzywnego płaska łyżeczka suszonego tymianku płaska łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju * Aby przygotować upieczoną dynię, nagrzewamy piekarnik na 200°. Przygotowujemy duży arkusz folii aluminiowej. Dynię obieramy i kroimy w 2-centymetrowe kawałki. Przekładamy je na folię i zamykamy w szczelną sakiewkę. Przekładamy ją na blachę
Smaczna StronaDelikatna zupa krem z dyni z pieczonym jabłkiem , z cynamonem podkręcona imbirem. 1,5 – 2 kg dyni - u mnie hokkaido i muscat, 0,5 kg jabłek – u mnie reneta, 1 ugotowany ziemniak, 1 łyżka suszonej mielonej włoszczyzny lub bulion warzywny, laska cynamonu, 1/2 łyżki startego imbiru, sól, cukier, Obraną dynię pokroić na mniejsze części. Z jabłek wyciąć gniazda nasienne, pokroić(...)wstawić razem z dynią do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Dynię i jabłka przełożyć do garnka. Dodać cynamon i imbir. Jeżeli mamy suszoną włoszczyznę dodać ją i zalać gorącą wodą. Jeżeli nie mamy suszonej włoszczyzny wlać bulion. Płynu wlewamy tyle, aby zakryć dynię z jabłkami. Gotować około 20 – 30 minut. Wyjąć cynamon. Dodać ziemniaka i zmiksować. Przetrzeć
królestwo garówNigdy nie przepadałam za dynią, ale ostatnio się do niej przekonałam. Zrobiłam nawet puree i zamroziłam małe porcje. Takie po 250 g. Dostałam. dość dużą dynię od wujka i szkoda byłoby jej nie wykorzystać. Warto zrobić taki zapas. Później mamy już, gotowy dodatek do różnych dań. Można dodawać do ciast, pieczywa, placków, zupy. Pełna dowolność. Na razie(...)blogu takich przepisów, ale mam już puree, więc zaglądajcie, bo w głowie mam dużo pomysłów :) Składniki: 1 duża dynia, lub kilka mniejszych Wykonanie: Dynię umyć i pokroić. Wykroić środki z pestkami. Pestki możecie ususzyć. Części dyni, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie, wyszły dwie blaszki z piekarnika. Tak przygotowaną dynię, wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni
Agusiowe smakołykiRozgrzewający i syty gulasz z dynią w roli głównej i wołowiną. Gulasz podaję z kaszą jęczmienną. Można przygotować większą porcję i zabrać do pracy. Bardzo lubię przygotowywać takie jednogarnkowe potrawy, bo gotuje się w zasadzie same. Dynia w tej potrawie zyskuje na smaku bo nie jest mdła dzięki dodatkom innych warzyw i przypraw. \ 30 dkg wołowiny 1 cebula(...)dyni hokkaido 2 papryki czerwone 4 ogórki korniszony 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz czarny i czerwony czubrica czerwona papryka słodka, wędzona 2 łyżki maki pszennej olej rzepakowy natka pietruszki 2 łyżki przyprawy w płynie do zup i sosów Wołowinę kroję w kostkę, obtaczam w mące. Cebule kroje drobno i przesmażam w głębokim garnku na oleju. Dodaję mięso
wesoła kuchniaDynia czyli jesień. Ostatnio bardzo często gości na moim stole. Dynia sama w sobie ma dość wyrazisty smak i dlatego nie potrzebuje zbyt dużo dodatków. Dzisiaj połączyłam ją ze szpinakiem i serem ricotta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spaghetti z dynią i szpinakiem składniki: 1/4 dyni piżmowej 2 duże garści szpinaku 2 łyżki sera ricotta 1/2 papryczki chili Spaghetti z dynią(...)szpinakiem wykonanie: Dynię obieramy, kroimy w grubą kostkę, solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, aż dynia będzie miękka. Następnie pozostawiamy do przestygnięcia. Wrzucamy do robota kuchennego razem z serkiem ricotta i papryczką chili aż będzie całkowicie kremowa. Gotujemy makaron spaghetti. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek dodajemy dynię
Delusional TrineKluski z gotowanej dyni i puree ziemniaczanego w proszku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Te pyszne kluski z dyni zrobiłam z ugotowanej dyni, choć wszystkie przepisy każą ją najpierw piec w piekarniku. Wydawało mi się że to zbyt długi okres oczekiwania i stąd przepis na kluski z dyni gotowanej a nie pieczonej. Puree ziemniaczane w proszku pochłania nadmiar wilgoci a reszta(...)zrobić szybko i smacznie. Z tego przepisu wyjdą 2 duże porcje, więc jeśli jest więcej osób na obiedzie należy odpowiednio powiększyć ilość składników. SKŁADNIKI na 2 osoby 350g ugotowanej dyni 50g puree ziemniaczanego w proszku 1 jajko mąka ziemniaczana kawałki boczku lub kiełbaski 4 łyżki oleju z oliwek sól tarty ser do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotowaną dynię np według tego
zielonacukinkaSurówka z dyni z bakaliami - kuchnia podkarpacka Surówka z dyni z bakaliami kojarzy się z kuchnią kresową. Lekko słony, pikantny sos majonezowo-musztardowy i lekko słodka surowa dynia oraz rodzynki i orzechy to połączenie, które przypadnie do gustu wielbicielom wschodniej kuchnia. Przepis pochodzi z północy Podkarpacia, z okolic Kolbuszowej. Na łamach Korso Kolbuszowskiego (nr 40/2018) udostępniły go panie(...)Koła Gospodyń Wiejskich z Siedlanki. Surówka z dyni z bakaliami - kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g dyni 70 g rodzynek 4 łyżki posiekanych orzechów sok z cytryny sól, pieprz 4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka śmietany 5 łyżek posiekanej naci pietruszki 2 łyżki posiekanych migdałów Obraną dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kosteczkę. Skrapiamy
Trzeci talerzSezon na dynię w pełni. Na dworze robi się coraz chłodniej i coraz chętniej sięgamy po treściwsze, rozgrzewające dania. Dziś mam dla Was gulasz z dynią z dodatkiem dziczyzny, choć w tym wypadku wołowina również się sprawdzi. Zamów produkty potrzebne do wykonania tego przepisu: #fancy-title-4 {font-family: "Montserrat"} .product", "slidesPerView" : 2, "displayTime" : 6000, "transitionTime" : 500, "nav" : ".mk-swipe(...)Dodaj do koszyka Targroch – Sól himalajska ciemno różowa drobna 500 g 2,84 zł Dodaj do koszyka Gulasz z dziczyzny z dynią Sezon na dynię w pełni. Na dworze robi się coraz chłodniej i coraz chętniej sięgamy po treściwsze, rozgrzewające dania. Dziś mam dla Was gulasz z dynią z dodatkiem dziczyzny, choć w tym wypadku wołowina również
Oslov.Magda Sezon na dynie zachęca do kulinarnego tworzenia – efekt mojego zaszycia się w kuchni z pomarańczową dynią opisany jest w przepisie poniżej. To ciekawe połączenie smaku słodkiej, podpieczonej dyni, słonej szynki i pikantnej rukoli, wszystko ułożone na cieniutkim, chrupiącym cieście. Dodatkowo, użycie pół na pół mąki pszennej i razowej do pizzy to nie tylko próba wprowadzenia zdrowego błonnika(...)średnie pizze): 150g mąki pszennej 150g mąki razowej 15g świeżych drożdży 150ml ciepłej wody pół łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Na wierzch: 200g dyni piżmowej pokrojonej w cienki krążki 4 łyżki oliwy z oliwek 100g szynki szwarcwaldzkiej kulka mozzarelli 100g żółtego sera sól i pieprz do smaku 2 garści rukoli łyżka orzeszków piniowych – opcjonalnie
Smaczna Stronainspirować się sezonowymi składnikami, zaszyć się w kuchni i tworzyć. Uwielbiam w czasie jesieni chodzić na rynek i cieszyć oko jej smakowitymi skarbami – czerwieniące się jabłka, pękate, pomarańczowe dynie czy fioletowe śliwki to tylko kilka punktów jesiennego menu. Z niektórych tych składników powstało pyszne i zdrowe pęczotto. Subtelnie słodkie od dyni i jabłka, pikantne od czosnku i kremowe(...)masła – jak dla mnie idealne i obowiązkowe do przyrządzenia w jesienny dzień. Składniki (na 2-3 porcje): 200g kaszy pęczak 400g dyni piżmowej 250g średniej wielkości pieczarek 1 duża cebula 1 duże jabłko 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła 200ml bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku pół łyżeczki świeżych listków tymianku lub 1/3 łyżeczki suszonego Kaszę pęczak
Smaczna Strona