sezonie dyniowym nie może zabraknąć makaronu z pysznym, kremowym sosem z dyni. U mnie w roli głównej dynia hokkaido. To zdecydowanie mój ulubiony gatunek, po upieczeniu jest przepyszna i można ją jeść bez dodatków jako przekąskę. Poza tym nie trzeba jej przed pieczeniem obierać, ponieważ po upieczeniu jej skórka staje się miękka i dobra do zjedzenia. A przecież lubimy ułatwiać(...)sobie życie 😉 Kawałki upieczonej dyni oraz puree z nich zrobione są świetną bazą dla wielu dań. Tym razem kawałki upieczonej dyni hokkaido wykorzystałam do przygotowania kremowego sosu do makaronu. Mając już upieczoną dynię, przygotowanie takiego obiadu zajmie nam nie więcej niż 10 minut. Składniki na sos wystarczy zblendować i doprawić według własnego smaku i połączyć z ulubionym makaronem. Ja wybrałam
HealthyCreationswersji wege to pyszna, sycąca odpowiedź na mięsną wersję tego przepisu. W tej zapiekance znajdziemy kremowy środek, pełen warzyw i sycącej fasoli, a to wszystko zapieczone pod warstwą aromatycznej dyni. Świetny przepis, przepyszny, idealny na obiad. Składniki (na 3-4 porcje): 500g upieczonej dyni* 3 marchewki 2 łodygi selera 2 cebulę 2 ząbki czosnku 1 cukinia puszka czerwonej fasoli puszka(...)pomidorów 250ml bulionu warzywnego płaska łyżeczka suszonego tymianku płaska łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju * Aby przygotować upieczoną dynię, nagrzewamy piekarnik na 200°. Przygotowujemy duży arkusz folii aluminiowej. Dynię obieramy i kroimy w 2-centymetrowe kawałki. Przekładamy je na folię i zamykamy w szczelną sakiewkę. Przekładamy ją na blachę
Smaczna StronaDelikatna zupa krem z dyni z pieczonym jabłkiem , z cynamonem podkręcona imbirem. 1,5 – 2 kg dyni - u mnie hokkaido i muscat, 0,5 kg jabłek – u mnie reneta, 1 ugotowany ziemniak, 1 łyżka suszonej mielonej włoszczyzny lub bulion warzywny, laska cynamonu, 1/2 łyżki startego imbiru, sól, cukier, Obraną dynię pokroić na mniejsze części. Z jabłek wyciąć gniazda nasienne, pokroić(...)wstawić razem z dynią do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Dynię i jabłka przełożyć do garnka. Dodać cynamon i imbir. Jeżeli mamy suszoną włoszczyznę dodać ją i zalać gorącą wodą. Jeżeli nie mamy suszonej włoszczyzny wlać bulion. Płynu wlewamy tyle, aby zakryć dynię z jabłkami. Gotować około 20 – 30 minut. Wyjąć cynamon. Dodać ziemniaka i zmiksować. Przetrzeć
królestwo garówNigdy nie przepadałam za dynią, ale ostatnio się do niej przekonałam. Zrobiłam nawet puree i zamroziłam małe porcje. Takie po 250 g. Dostałam. dość dużą dynię od wujka i szkoda byłoby jej nie wykorzystać. Warto zrobić taki zapas. Później mamy już, gotowy dodatek do różnych dań. Można dodawać do ciast, pieczywa, placków, zupy. Pełna dowolność. Na razie(...)blogu takich przepisów, ale mam już puree, więc zaglądajcie, bo w głowie mam dużo pomysłów :) Składniki: 1 duża dynia, lub kilka mniejszych Wykonanie: Dynię umyć i pokroić. Wykroić środki z pestkami. Pestki możecie ususzyć. Części dyni, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie, wyszły dwie blaszki z piekarnika. Tak przygotowaną dynię, wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni
Agusiowe smakołykiRozgrzewający i syty gulasz z dynią w roli głównej i wołowiną. Gulasz podaję z kaszą jęczmienną. Można przygotować większą porcję i zabrać do pracy. Bardzo lubię przygotowywać takie jednogarnkowe potrawy, bo gotuje się w zasadzie same. Dynia w tej potrawie zyskuje na smaku bo nie jest mdła dzięki dodatkom innych warzyw i przypraw. \ 30 dkg wołowiny 1 cebula(...)dyni hokkaido 2 papryki czerwone 4 ogórki korniszony 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz czarny i czerwony czubrica czerwona papryka słodka, wędzona 2 łyżki maki pszennej olej rzepakowy natka pietruszki 2 łyżki przyprawy w płynie do zup i sosów Wołowinę kroję w kostkę, obtaczam w mące. Cebule kroje drobno i przesmażam w głębokim garnku na oleju. Dodaję mięso
wesoła kuchniaDynia czyli jesień. Ostatnio bardzo często gości na moim stole. Dynia sama w sobie ma dość wyrazisty smak i dlatego nie potrzebuje zbyt dużo dodatków. Dzisiaj połączyłam ją ze szpinakiem i serem ricotta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spaghetti z dynią i szpinakiem składniki: 1/4 dyni piżmowej 2 duże garści szpinaku 2 łyżki sera ricotta 1/2 papryczki chili Spaghetti z dynią(...)szpinakiem wykonanie: Dynię obieramy, kroimy w grubą kostkę, solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, aż dynia będzie miękka. Następnie pozostawiamy do przestygnięcia. Wrzucamy do robota kuchennego razem z serkiem ricotta i papryczką chili aż będzie całkowicie kremowa. Gotujemy makaron spaghetti. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek dodajemy dynię
Delusional TrineKluski z gotowanej dyni i puree ziemniaczanego w proszku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Te pyszne kluski z dyni zrobiłam z ugotowanej dyni, choć wszystkie przepisy każą ją najpierw piec w piekarniku. Wydawało mi się że to zbyt długi okres oczekiwania i stąd przepis na kluski z dyni gotowanej a nie pieczonej. Puree ziemniaczane w proszku pochłania nadmiar wilgoci a reszta(...)zrobić szybko i smacznie. Z tego przepisu wyjdą 2 duże porcje, więc jeśli jest więcej osób na obiedzie należy odpowiednio powiększyć ilość składników. SKŁADNIKI na 2 osoby 350g ugotowanej dyni 50g puree ziemniaczanego w proszku 1 jajko mąka ziemniaczana kawałki boczku lub kiełbaski 4 łyżki oleju z oliwek sól tarty ser do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotowaną dynię np według tego
zielonacukinkaSurówka z dyni z bakaliami - kuchnia podkarpacka Surówka z dyni z bakaliami kojarzy się z kuchnią kresową. Lekko słony, pikantny sos majonezowo-musztardowy i lekko słodka surowa dynia oraz rodzynki i orzechy to połączenie, które przypadnie do gustu wielbicielom wschodniej kuchnia. Przepis pochodzi z północy Podkarpacia, z okolic Kolbuszowej. Na łamach Korso Kolbuszowskiego (nr 40/2018) udostępniły go panie(...)Koła Gospodyń Wiejskich z Siedlanki. Surówka z dyni z bakaliami - kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g dyni 70 g rodzynek 4 łyżki posiekanych orzechów sok z cytryny sól, pieprz 4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka śmietany 5 łyżek posiekanej naci pietruszki 2 łyżki posiekanych migdałów Obraną dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kosteczkę. Skrapiamy
Trzeci talerzSezon na dynię w pełni. Na dworze robi się coraz chłodniej i coraz chętniej sięgamy po treściwsze, rozgrzewające dania. Dziś mam dla Was gulasz z dynią z dodatkiem dziczyzny, choć w tym wypadku wołowina również się sprawdzi. Zamów produkty potrzebne do wykonania tego przepisu: #fancy-title-4 {font-family: "Montserrat"} .product", "slidesPerView" : 2, "displayTime" : 6000, "transitionTime" : 500, "nav" : ".mk-swipe(...)Dodaj do koszyka Targroch – Sól himalajska ciemno różowa drobna 500 g 2,84 zł Dodaj do koszyka Gulasz z dziczyzny z dynią Sezon na dynię w pełni. Na dworze robi się coraz chłodniej i coraz chętniej sięgamy po treściwsze, rozgrzewające dania. Dziś mam dla Was gulasz z dynią z dodatkiem dziczyzny, choć w tym wypadku wołowina również
Oslov.Magda Sezon na dynie zachęca do kulinarnego tworzenia – efekt mojego zaszycia się w kuchni z pomarańczową dynią opisany jest w przepisie poniżej. To ciekawe połączenie smaku słodkiej, podpieczonej dyni, słonej szynki i pikantnej rukoli, wszystko ułożone na cieniutkim, chrupiącym cieście. Dodatkowo, użycie pół na pół mąki pszennej i razowej do pizzy to nie tylko próba wprowadzenia zdrowego błonnika(...)średnie pizze): 150g mąki pszennej 150g mąki razowej 15g świeżych drożdży 150ml ciepłej wody pół łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Na wierzch: 200g dyni piżmowej pokrojonej w cienki krążki 4 łyżki oliwy z oliwek 100g szynki szwarcwaldzkiej kulka mozzarelli 100g żółtego sera sól i pieprz do smaku 2 garści rukoli łyżka orzeszków piniowych – opcjonalnie
Smaczna Stronainspirować się sezonowymi składnikami, zaszyć się w kuchni i tworzyć. Uwielbiam w czasie jesieni chodzić na rynek i cieszyć oko jej smakowitymi skarbami – czerwieniące się jabłka, pękate, pomarańczowe dynie czy fioletowe śliwki to tylko kilka punktów jesiennego menu. Z niektórych tych składników powstało pyszne i zdrowe pęczotto. Subtelnie słodkie od dyni i jabłka, pikantne od czosnku i kremowe(...)masła – jak dla mnie idealne i obowiązkowe do przyrządzenia w jesienny dzień. Składniki (na 2-3 porcje): 200g kaszy pęczak 400g dyni piżmowej 250g średniej wielkości pieczarek 1 duża cebula 1 duże jabłko 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła 200ml bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku pół łyżeczki świeżych listków tymianku lub 1/3 łyżeczki suszonego Kaszę pęczak
Smaczna Stronaprodukty to jak najbardziej zachęcam do subskrypcji Health Boxa. Tym razem edycja " jesienna ", bo w środku znajdziesz dużo produktów nawiązujących do tej pory roku. A mianowicie kilka produktów z dynią w składzie, herbatkę na rozgrzanie po przyjściu do domu z zimnego dworu, coś na słodko i na słono, a także coś dla aktywnych, choć i nie tylko. Zainteresowanych zapraszam(...)szczegółowego zapoznania się z produktami październikowego Health Boxa. Prażone pestki dyni, solone Firma: Kubara Składniki: nasiona dyni bezłuskowej, sól Dawno nie jadłam pestek dyni, bo kompletnie o nich zapomniałam, choć cały słoik tych nasionek jest gdzieś zakamuflowany w głębi mojej szafki. A przecież pestki dyni to bardzo dobre źródło magnezu, żelaza i cynku, ale także miedzi, potasu, witaminy
Zdrowie na języku :PJesienią kiedy mamy piękne i dorodne dynie nie może zabraknąć u nas zupy z dyni. Najlepsza na zupę jest dynia z odmiany hokaido, która ma intensywny pomarańczowy kolor. Jeśli dodamy do niej swoje ulubione rozgrzewające przyprawy i dolejemy mleczka kokosowego to już na prawdę nic więcej do szczęścia nam nie potrzeba. Składniki: około 0,5 kg dyni hokaido (po obraniu(...)wywaru warzywnego 150 ml mleczka kokosowego Do smaku: 0,5 łyżeczki imbiru mielonego 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki kurkumy sól pieprz młotkowany z kolendrą Dodatkowo: pestki dyni olej z orzechów włoskich Przygotowanie: Obraną dynię pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę a obrany czosnek w plasterki.W garnku rozgrzać masło dodać cebulę z czosnkiem i lekko zrumienić
Ala piecze i gotujeGęsty, aromatyczny krem z dyni, dojrzewających w słońcu pomarańczy, marchwi, z dodatkiem wyrazistego kardamonu oraz chrupiących pestek dyni to świetna propozycja idealnie rozgrzewającej jesiennej zupy. Składniki: 1kg dyni piżmowej 3 pomarańcze 2 marchewki 2 cebule 1l bulionu drobiowego 3 łyżki masła 2 łyżeczki mielonego kardamonu 50g pestek dyni 1 łyżka kremu balsamicznego sól pieprz Wykonanie: 1. Dynię obrać ze skóry(...)posiekać. 3. Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować tak aby pozbyć się błonek. 4. Na rozgrzanym maśle podsmażyć marchew, dodać cebulę i po kilku minutach smażenia dodać miąższ z dyni i pomarańczy pokrojony w kostkę. Całość zalać bulionem drobiowym, dodać kardamon i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem do postaci kremu i doprawić solą oraz pieprzem. 5. Krem
Szalona Kuchnia EwelinyJesienne rozgrzewające smoothie. Pewnie się zastanawiacie jak z dynią, to nie może być dobre. Otóż jest nie tylko dobre ale pyszne. Dynia sama w sobie jest mdła, ale w połączeniu z ananasem, mango nie czuć jej. Nawet jak ktoś nie lubi dyni, nie wyczuje jej w smaku. A mamy pyszną, zdrową porcje witamin. Kolor smoothie zawdzięczany własnie dyni. Dodałam(...)niego także banana, cytrynę, cynamon i wodę kokosową. Tą ostatnią możecie zastąpić zwykłą wodą. Wersja wegańska z nutą chili. 350 g dyni hokkaido 1 mango 1 banan 1/2 ananasa 1 cytryna cynamon płatki chili melisa listki 500 ml wody kokosowej Dynię kroję na mniejsze kawałki i wstawiam na blaszce do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 10-15 minut
wesoła kuchnia