Pieczona dynia w połączeniu ze słonym dodatkiem wypada niesamowicie pysznie. Wiele razy robiłam ją w towarzystwie sera koziego, ale dla tych z Was którzy nie przepadają za kozim serem mam dziś inną propozycję. możecie wykorzystać ser feta i kilka innych dodatków a sałatka wyjdzie przepysznie. Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka cezar z kurczakiem(...)sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – sałatka z kozim serem – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Sałatka z pieczoną dynią i serem feta PRZYGOTOWANIE: 40 minut Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 200 g dyni piżmowej lub hokkaido – 3 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka octu balsamicznego
nietylkopasta.plpełni bezglutenowe i zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. Gorąco polecam! Składniki: Ciasto: 200 g mąki gryczanej białej (z kaszy niepalonej) * 150 g mielonych migdałów 400 g pur é e z dyni = nieduża dynia najlepiej hokkaido (przepis poniżej) 225 ml oleju 150 g cukru trzcinowego 4 duże jajka (L) 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka(...)płatków migdałowych (uprażonych na suchej patelni) * Mąka gryczana z kaszy niepalonej nie ma charakterystycznego intensywnego smaku maki gryczanej z kaszy palonej. Jest bardziej delikatna. Wykonanie pur é e z dyni: Dynie umyć, przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżką środek z nasionami. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Połówki dyni umieścić na blaszce rozcięciem do dołu. Piec w piekarniku nagrzanym
maniapieczeniaNastał sezon na dynię, z której można wyczarować mnóstwo cudownych dań w wersji słonej, ale także słodkiej. Można ją dodać do zup , dań mięsnych , oraz wszelkiego rodzaju gulaszów . Dziś proponuję jednak świetny dodatek do każdego dania głównego – ziemniaki zapiekane z dynią, serem brie i śmietanką pod warstwą parmezanu. Przepyszne! Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Ziemniaki(...)zapiekane z dynią i brie (6 porcji) Składniki: 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki 36% 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku, posiekane 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki 400 g dyni, obranej i pokrojonej w cienkie plasterki (najlepiej wielkości ziemniaków) 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki 200 g sera brie, z usuniętą skórką
karmelowyDynia to świetny dodatek do mięsnych potraw. 🎃 1 kg obranej dyni 360 g cukru 750 ml wody 250 ml octu Po dwa goździki do każdego słoiczka Obraną oraz wydrążoną dynię w kostkę. Wodę, ocet, cukier zagotowujemy. Do gotującej się zalewy wrzucamy pokrojoną dynię i gotujmy do około 10 minut aż dynia delikatnie miękka. Dynie przekładamy do słoików. Zalewamy gorącą zalewą(...)dynię. Zakręcamy mocno słoiki, obracamy na góry dnem i odstawiamy do wystygnięcia
RAROSSAdaniem. Na pewno znacie słynne pieczone szwedzie ziemniaczki Hasselback . Są pyszne, prawda? To właśnie odrobina masła z solą i wybranym zielem potrafi zdziałać cuda. Podobnie było z tą dynią. Pokroiłem jej miąższ na plasterki tak, aby wsiąknęło w nie jak najwięcej masła, posypałem grubą ziarnistą solą i położyłem kilka listków szałwii (tymianek czy rozmaryn również robią dobrą robotę). Po upieczeniu(...)mięsista dynia staję się delikatna i maślana, a chrupiące orzechy tylko podkreślają ten efekt. To pyszne i sycące danie, któremu nic więcej nie potrzeba. Tak upieczoną dynię mógłbym jeść codziennie przez cały sezon! * SKŁADNIKI na 2 porcje 1 dynia piżmowa 30 g masła (w wersji wegańskiej można użyć oleju kokosowego) garść świeżych listków szałwii garść orzechów włoskich lub migdałów gruboziarnista
Food Squarejuż zapewne nie raz pisałam, dynia nie do końca jest moim ulubionym warzywem. Jednak w sezonie zawsze kupuję ją przynajmniej raz, ponieważ nie jestem w stanie oprzeć się jej urodzie. W tym roku kupiłam malutką dynię Hokkaido. Pomysłu na nią za bardzo nie miałam. Miałam za to resztkę rydzów. Kolorystycznie idealnie do siebie pasowały, nie pozostało nic innego, jak dynię(...)nafaszerować rydzami. Wyszło sycące, piękne w kolorze, i całkiem smaczne danie. składniki na 2 porcje 1 mała dynia Hokkaido ( ok 670 g) 50 g szalotki 200 g rydzów sól, pieprz masło i olej do smażenia 100 g śmietany 18% 1 - 2 łyżki natki pietruszki ( ok 8g) 1 jajko 80 g startego sera cheddar przygotowanie Dynię umyć, osuszyć, ostrożnie przekroić
Stare GaryPlacuszki jaglane z dynią to mój śniadaniowy pomysł na niemarnowanie. Wczoraj przygotowywałam faszerowanego bakłażana na obiad. Zostało mi z niego trochę ugotowanej kaszy jaglanej. Coś trzeba było z niej zrobić i tak powstały placuszki. Dynia to w tym przypadku również składnik, który znajdował się w mojej lodówce. Teraz, gdy mamy sezon dyniowy, przygotowuje jednorazowo duży słoik dyniowego puree i dodaję(...)dań. Nie jest to nic skomplikowanego – wystarczy obrać i pokroić dynię, poukładać na blasze do pieczenia i piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Zależało mi na neutralnym smaku dyni, dlatego nie dodawałam do niej żadnych przypraw, jeśli chcesz możesz oprószyć ją przed pieczeniem np. cynamonem. I tak, dzięki planowaniu i analizowaniu stanu lodówki mam szybkie
365 dni dookoła kuchnimąki orkiszowej typu 750 (lub pszennej) 1/2 szklanki (120 ml) oleju 1/4 szklanki (60 ml) syropu z agawy szczypta soli Nadzienie: 2 1/2 szklanki (600ml) puree z dyni zwyczajnej (ewentualnie hokkaido*) 1/3 szklanki ksylitolu (lub białego cukru) 1/3 szklanki brązowego cukru przyprawy: 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo zmielonej lub startej na najmniejszych oczkach tarki 1 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki(...)mielonego imbiru 3 łyżki (45 ml) stałej części mleka kokosowego z puszki 2-6 łyżek mąki ziemniaczanej* Praktyczne porady: Przepis na puree z dyni jest prosty i może występować w dwóch wersjach: 1) Nieobraną dynię w kawałkach pieczemy w piekarniku (temperatura około 200 stopni C przez około 40 minut) i potem miksujemy do uzyskania konsystencji puree. 2) Obraną dynię kroimy
Lamarida.plDelikatne, puszyste, lekko wilgotne – idealne ciasto dyniowe, w sam raz na jesienne popołudnia :) Do jego przygotowania potrzebne będzie proste puree z dyni czyli upieczona i zmiksowana dynia ( klik po przepis ). Puree z dyni możecie zrobić sobie na zapas i przechowywać w lodówce lub na ciepło zaprawić w słoikach i zrobić zapasy na całą zimę, w ten sposób ciasto dyniowe(...)może gościć na Waszym stole nie tylko w sezonie na dynię. Dynia jest wspaniałym dodatkie do wypieków, bo nadaje ciastu wilgoci i nie ma bardzo wyrazistego smaku, więc możecie dowolnie aromatyzować ciasto wanilią, cynamonem lub dodać ulubione bakalie. Z innych dyniowych propozycji polecam Wam dyniowe babeczki lub pyszne puszyste placuszki dyniowe . Ciasto piekłam w okrągłej foremce o średnicy
Ciastkozercyobiedzie warto zaserwować jakiś deser! Co powiecie na placek dyniowy do niedzielnej kawy? Uwielbiam piec ciasto z dyni, bo ma taki piękny jesienny kolor. Niewiele dyni potrzeba aby osiągnąć ciasto iście pomarańczowe. Zawsze używam puree z dyni pieczonej, bo jest ona wtedy dobrze odparowana. Mimo wszystko ciasto dyniowe wymaga sporej ilości mąki, a przy tym i tak będzie puszyste(...)ładnie wyrośnięte. W sklepach spotykam dynię już od kilku tygodniu. Uwielbiam dodawać to dynię do wypieków ale również zrobić z niej dyniowy krem . Dyniowe ciasto króluje jesienią. Nie znam osoby, która by nie lubiła ciasta z dynią. Jeśli jeszcze nie znacie tego ciasta to zachęcam je upiec. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na dyniowe ciasto ! Ale dzisiaj zapraszam na przepis
codojedzeniaSkładniki: (4-5 porcji) 700 g. dyni Hokkaido (waga ze skórką, ale bez pestek) 2 nieduże gruszki 1 ząbek czosnku 1 cebula 2-3 szkl. bulionu warzywnego 1/4 łyżeczki chili 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła do podania: pestki dyni, listki tymianku cytrynowego Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Gruszki przekrój wzdłuż na pół. Ułóż gruszki i dynię na blaszce(...)pieczenia wyłożonej folią aluminiową, skórkami do dołu. Przykryj drugim kawałkiem folii. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 50-60 minut (dynia ma być całkiem miękka). Wyjmij dynię z pieca, odstaw na kilka minut, a następnie pokrój w dużą kostkę. Skórki nie zdejmuj, po upieczeniu jest miękka i bardzo smaczna, możesz jedynie odkroić w tych miejscach gdzie
Delicious PlacePrzysłowie ludowe mówi:„Pestki dyni spadły z kieszeni Boga na ziemię i nie ma na świecie zdrowszej od nich rzeczy!” Pestki dyni oprócz dużej ilości magnezu i wielu innych cennych składników mineralnych i witamin zawierają dobry tłuszcz. Jedzmy je na co dzień w nieprzetworzonej postaci. Jednak dodatek mąki czy ziaren do różnego rodzaju wypieków czy deserów zwiększa wartość odżywczą tych(...)dań. Do ciasta chlebowego dodałam odtłuszczonej mąki z pestek dyni. Co to jest mąka odtłuszczona? To mąka, z której przy pomocy czynności jaką jest tłoczenie na zimno, odciągnięto część tłuszczu / na opakowaniu zakupionej mąki zawartość tłuszczu to 8,5g /. W całych pestkach dyni zawartość tłuszczu wynosi ponad 45g w 100g pestek. Dlatego zmielenie w domu pestek dyni i użycie
Leśny Zakątekprzez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy bulion i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i blendujemy. Zupę cukiniową możemy podać posypaną uprażonymi ziarnami dyni. Smacznego! Artykuł Zielona zupa cukiniowa pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pizzeriny z dynią i serem camembert, to moja propozycja na niebanalną pizzę w wersji mini. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego sprawdzi się zarówno na ciepły posiłek lub zimną przekąskę - na imprezę, piknik czy do pracy. Pizzeriny mimo niewielkiej ilości dodatków, bo jest na nich tylko dynia i ser - smakują wyjątkowo i wcale nie grzeszą prostotą. Dynię(...)doprawiłam kminem rzymskim i papryką słodką - to wystarczyło, by nadać jej wyjątkowego smaku. Do przepisu polecam wykorzystać mrożoną dynię w kostkach Poltino PRZEPIS NA PIZZERINY Z DYNIĄ I CAMEMBERTEM Składniki na ciasto: 2,5 szklanki maki 3/4 szklanki letniej wody 40 g drożdży świeżych 1/4 szklanki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Dodatki: około
kolorowotorcikowo