zrobić dyniowe puree pokazywałam 2 lata temu. Dzisiaj chcę Wam pokazać sposób troszkę inny. Tym razem upieczemy ją w piekarniku. Taka dynia przyda się nie tylko do zupy, ciast czy syropów. To doskonała baza pod dobry dżem czy konfitury. Dynię należy umyć i osuszyć . Pokroić na mniejsze kawałki i łyżką wydrążyć środek. Pestki można oczyścić, podsuszyć lekko i uprażyć(...)suchej patelni. Będzie pyszna i zdrowa przekąska, a także smaczny dodatek do zup-kremów. Kawałki dyni obrać ze skóry. Najłatwiej zrobić to kładąc dynię na desce i dużym, ostrym nożem odkrawając twarda skórę po kawałku. Obkrojoną ze skóry dynię pokroić w niewielką kostkę . Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni
Codzienna kuchnia niecodziennaociekającą tłuszczem przekąską serwowaną w fast foodach. Teraz wiem, że można je przygotować bez tłuszczu i nie muszą być zrobione tylko z ziemniaków. Frytki z buraka, marchewki czy dyni to ciekawa alternatywa dla tych tradycyjnych. Dlatego dziś mam dla Was przepis na frytki z dyni piżmowej, które na pewno podbiją Wasze podniebienia. Frytki z dyni piżmowej Składniki(...)porcje): 1 dynia piżmowa ok 1 kg szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry sól, pieprz 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Obierz i pokrój dynie w długie, cienkie paski. Pokrojoną dynię namocz w wodzie przynajmniej 20 minut. Po tym czasie wyjmij dynię z wody i osusz. Następnie w misce dodaj do dyni skrobię, przyprawy i wymieszaj
wegujemyDyniowy szał nadal trwa. Kocham to warzywo, za jego wszechstronność, a i szybkość przygotowania też. Dyniowa zupa, dyniowe placki, dynia duszona, pieczona, faszerowana. Dziś przepis na dynię faszerowaną, faszerowaną kaszą jęczmienną i mięsem mielonym. Ale farsz do dyni, to Wasza inwencja twórcza. Nadziać możecie ją dowolną kaszą, duszonymi warzywami, mięsem drobiowym... Pamiętajcie ! Dynia to nie tylko lampion na halloween(...)wołowe, sprawdzi się też mielone z indyka ) 1 cebula 1 czerwona papryka 4-5 pieczarek 100 g sera feta sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do smażenia 2 nieduże dynie ( hokkaido lub piżmowa ) Wykonanie: Umyte dynie przeciąć wzdłuż, wydrążyć nasiona i nieco miąższu. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Na patelni, na 2 łyżkach
kolorowotorcikowoDynia jest niekwestionowaną królową jesieni, nie mogło zatem zabraknąć wypieku z jej udziałem. Miał być zwykły placek, a wyszedł torcik, obłędnie pyszny torcik. :) Przy okazji wizyty w Krynicy dostałam od swojej Cioci słoiczek z marynowaną dynią i... ananasem. Uznałam, że to naprawdę niezwykłe połączenie i muszę wypróbować go w swojej kuchni. No ale nie byłabym sobą, gdybym dorzuciła tylko(...)cukru). Krem jest delikatny, subtelny w smaku, świetnie komponuje się z ciastem i ananasem. Rozkosz podniebienia, w sam raz na jesień. :) Placek dyniowy z piernikową nutą: 300 g startej dyni 1 dojrzały banan 3 duże jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka brązowego cukru (można dodać mniej, według uznania) 1 łyżeczka przyprawy do piernika pół łyżeczki cynamonu pół
Cooking MonsterPuree z dyni to baza do wielu potraw, ja wykorzystałam je robiąc dyniowe gnocchi i syrop dyniowy do kawy. Jest bardzo proste do zrobienia, można je zamrozić i wykorzystywać przez cały rok. Świeże puree z dyni nie jest trwałe, należy je wykorzystać w ciągu 3-4 dni, inaczej skwaśnieje nawet w lodówce. Puree można dodawać do ciast i deserów(...)dań wytrawnych, świetnie nadaje się dla alergików. Zachęcam do spróbowania! To mój pierwszy przepis w ramach akcji dyniowej organizowanej w paździer niku. Po więcej przepisów z dynią w roli głównej zapraszam do dziewczyn : Ani , Alicji , Pauliny , Karoliny . Jeśli chcesz do nas dołączyć napisz proszę w komentarzu lub oznacz zdjęcie na instagramie #akcjadyniowa. dynia olej Dynię przekroić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieakceptuje wszystkie sezonowe produkty. To risotto jest tak bardzo jesienne, że nawet swoim kolorem naśladuje kolor liści na drzewach. Pyszne i proste, jedyne czego wymaga to cierpliwości w mieszaniu. Dynię obieramy ze skórki, kroimy w centymetrową kostkę. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy. Boczek kroimy w zgrabne cienkie słupki. Rosół stawiamy na kuchenkę i utrzymujemy pod przykryciem na granicy wrzenia(...)rondlu rozgrzewamy porcję masła i łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną dynię i na małym ogniu najpierw podsmażamy, a później podlewamy dwoma łyżkami wody i dusimy dynię do miękkości, najlepiej pod przykryciem. Dodajemy do niej mieloną gałkę, imbir i goździki, zdejmujemy. Jedną trzecią uduszonej dyni rozgniatamy widelcem na puree, resztę zostawiamy w całości. Odkładamy na bok. W rondlu rozgrzewamy kolejną porcję masła
Karo in the KitchenPieczone placuszki z dyni Hokkaido z sałatką włoską i sosem czosnkowym. Jesienny pyszny przepis na obiad bądź kolację. Danie idealne dla dzieci i dla dorosłych. Placuszki z dyni są bardzo aromatyczne a dzięki upieczeniu, a nie usmażeniu, są zdecydowanie mniej kaloryczne. Gorąco Wam polecam! Placuszki podałam z chrupiącą sałatką włoską z pomidorkami. Sos czosnkowy, dodatkowo zaostrzy smak potrawy(...)wyrazistości. Jesień to czas gdzie zaczynamy sięgać po co raz to bardziej rozgrzewające potrawy, i coraz to bardziej aromatyczne zioła. Dlatego gorąco polecam Wam to danie. Placuszki z dyni to świetny pomysł na obiad dla dzieci. Podczas tego weekendu miałam okazję robić je dla bratanicy Zuzi, która stwierdziła że: "Ciocia one są po prostu pyszne! ". Także polecam! ;-) Gotowe placuszki możecie
SMYKWKUCHNIPierwszy z typowo jesiennych dań. Co poza grzybami kojarzy nam się z jesienią na talerzu?… oczywiście dynia. Dynia nie tylko nadaje się na zupę (oczywiście polecamy również naszą zupę z dyni z mleczkiem kokosowym ), ale jest to świetne warzywo, które można wykorzystać chociażby w zapiekance. Taką właśnie zapiekankę chcemy wam dzisiaj pokazać. Świeża, pyszna i jesienna, cóż więcej potrzeba(...)coraz krótsze, a drzewa zmieniają kolor za brązowo pomarańczowe. Zapraszamy do wypróbowania. Przepis Składniki: dynia ok. 500 g (w naszym przypadku dynie Hokkaido) 2 czerwone papryki cebyla 2 ząbki czosnku zielona część selera 3 łyżki przecieru pomidorowego oliwa 1,5 litra rosołku warzywnego 2 łyżeczki suszonego tymianku 200 g wędzonej szynki 200 g sera typu feta 500 g makaronu
KasiaiKrzysiu.plCzyli złote nitki w towarzystwie słodkiego miąższu dyni zanurzone w kokosowym sosie – ten opis bardziej oddaje naturę tego dania. I choć można by pomyśleć, że to po prostu zwyczajny makaron z dynią, zapewniam, że danie jest bardziej zaskakujące niż może się wydawać. Uwielbiam wszystkie rodzaje dyni za ich wspaniały smak i wszechstronne możliwości wykorzystania w kuchni, jedynie muszę przyznać(...)zniechęca mnie nieco perspektywa jej obróbki, krojenia i obierania grubej skóry. Dlatego najczęściej wybieram dynię hokkaido o nieco mniejszych rozmiarach i cieńszej skórce. To znacznie ułatwia sprawę. Składniki: spora garść orzechów włoskich 400g miąższu dyni 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka przyprawy curry ¼ szklanki (50ml) warzywnego bulionu 1 szklanka (200ml) gęstego mleka kokosowego 1 łyżka soku
Roślinna - blog wegańskiDynia kandyzowana jest świetnym dodatkiem do keksów, deserów czy świątecznej masy makowej. Ten przepis jest sprawdzonym przepisem mojej mamy. Właśnie jesienią przygotowujemy wspólnie dynię na różne sposoby i zamykamy ją w słoikach, żeby służyła nam całą zimę. Składniki: 500 g miąższu dyni bez skórki 250 ml wody 250 g cukru 1 opakowanie małe cukru wanilinowego(...)goździki Przygotowanie: Dynię pokroić w dość sporą kostkę przełożyć do sita, a następnie zanurzyć na 2 minuty we wrzątku, po czym przepłukać zimną wodą. W garnku zagotowujemy przez ok 5 minut wodę z cukrem, cukrem wanilinowym oraz goździkami, tak aby powstała konsystencja syropu. Dodajemy dynię i na małym ogniu gotujemy wszystko ok 2 godzin co jakiś
Niezły MłynekPotrawka z dyni Dynia, to wspaniałe warzywo . Zdecydowanie moje ulubione , ze względu na różnorodność smaku , wyglądu i zastosowań . Chyba nie ma drugiego takiego , a do tego niskokaloryczna i bogata w beta karoten i inne cenne substancje No ale dość już pieśni pochwalnych . Potrawka z dyni to szybkie danie , jedno z tych , co ratują dni , kiedy zapomniało się o obiedzie . Lekkie(...)smaczne i niebanalne , może stać się kolacją lub przystawką do obiadu zamiast ziemniaków . Składniki : kawałek dyni ( mniej więcej 0,5 kg ) 5-6 pieczarek 2 słodkie, bardzo dojrzałe, pomidory malinowe 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 płaskiej ,łyżeczki cukru sól , chilli do smaku kolendra lub natka pietruszki do dekoracji Dynię obieramy ze skóry i oczyszczamy
Ogrodnik w podróżyZrobiło się chłodno, więc nadszedł czas na bardziej rozgrzewające przepisy. Dziś proponuję pyszną zupę krem z dyni i kalafiora, doprawioną rozgrzewającym imbirem i kminem rzymskim. Zupa jest sycąca, ale też lekka gdyż w trakcie jej przygotowania nie dodaje się śmietanki, i bez niej zupa jest doskonała. Do podania polecam bardzo zdrowy olej dyniowy i uprażone na suchej patelni pestki(...)mnie słonecznik, dynia i pinia. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Zupa krem z dyni i kalafiora (4-6 porcji) Składniki: 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 1 duża marchew, obrana i pokrojona w kostkę 2 łyżki świeżego imbiru, drobno posiekanego 3 ząbki czosnku, posiekane 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
karmelowyWeekendowe śniadanie należy do tych, które celebruje się troszkę dłużej. Przy, którym możemy swobodnie pogawędzić i nacieszyć się smakiem. Dlatego proponuje Wam puszyste drożdżówki z nadzieniem z pieczonej dyni i cynamonem. Dynia o tej porze choć mało popularna to właśnie teraz smakuje najlepiej, świeże warzywo, zrywane od razu z pędów smakuje wybornie. Bułeczki robi się dość sprawnie ale trzeba(...)wykonanie zarezerwować około 2 godzin. Zerknijcie na listę składników i upieczmy coś pysznego! SKŁADNIKI: PIECZONA DYNIA: - 3 ósemki dyni - masło + olej kokosowy - cynamon - miód Dynię nasmaruj tłuszczem, obsyp przyprawą i wstaw do pieca na 25 min, temp. 180 stopni C. Po upieczeniu miąższ oddziel od skórki i przełóż do miseczki. CIASTO: - 500 g mąki pszennej - 1/2 szkl. cukru
SMYKWKUCHNImnie dania, to takie z nutką egzotyki. Idealnie sprawdza się wtedy kuchnia tajska z boskim połączeniem chili i mleka kokosowego. Do mleka kokosowego doskonale pasują też krewetki i dynia. Przy tej egzotyce paradoksalnie właśnie z dynią miałam największy problem. Nie było jej w pobliskich warzywniakach. Trochę mnie to zdziwiło, bo przecież sezon jeszcze trwa. A może się mylę? Pierwszy(...)życiu kupiłam więc dynię mrożoną. Zaskoczyło mnie, jak się okazało, że jest pokrojona na takie mini kosteczki. Zastanawiałam się, dlaczego moje kostki zawsze są takie duże i doszłam do wniosku, że to po prostu lenistwo. Ostatecznie okazało się, że użycie mrożonej dyni, znacznie przyspiesza przygotowanie i aromatyczne curry jest gotowe w 25 minut. Skusicie się? Czerwone curry po tajsku
Pełny talerzwykorzystałam ostatnią w tym roku cukinię z własnego warzywnika :( Pyszne i pożywne danie, które posmakuje każdemu miłośnikowi kuchni roślinnej. Mięsko jest tu całkowicie zbyteczne. Składniki : 0,5 kg obranej dyni mała cukinia duża cebula 1-2 papryki 2 jalapeno lub inne chili 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny olej do smażenia W garnku nastawić ok. litra wody. Dynię pokroić(...)małe plastry o grubości kilku milimetrów. Obsmażyć i poddusić dynię na rozgrzanym oleju (najlepiej na dwie tury, chyba że macie dużą patelnię). Dynia powinna lekko zmięknąć. Przerzucić dynię do garnka z gotującą się wodą. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Zeszklić cebulę na patelni i wrzucić do dyni. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Poddusić paprykę
Weekendy w domu i ogrodzie