buraki - 8865 przepisów (strona:86/591)

Ćwikła 86

Wielkanocne przygotowania czas start. Jakoś tak w tym roku buraki w roli głównej.   Jak dla mnie nie ma Wielkanocy bez ćwikły. Co prawda chrzanu sama nie trę, ale też się liczy przecież 😊 Składniki : 1000 g wody 700 g pokrojonych buraków  50 - 100 g chrzanu  2 - 3 łyżki octu  1 łyżka cukru(...)łyżeczki soli  1/2 łyżeczki pieprzu  Przygotowanie :  Na Thermomix Do naczynia miksującego wlać wodę , włożyć koszyczek,  odważyć do niego buraki i gotować na parze przez 35-40 min/temp Varoma/ obr 1 Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki i odstawić. Opóźnić naczynie.  Do naczynia włożyć ugotowane buraki i dodać resztę składników.  Rozdrobnić czas

Gotowanie z pasją
Sałatka z burakami 78

Sałatka z burakami i fetą to pyszna propozycja na sałatkę na kolację lub śniadanie. Super się sprawdzi także w pudełeczko do pracy, wystarczy tylko sos włożyć do osobnego słoiczka i polać nim sałatkę dopiero przed podaniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z buraczkami i fetą – Składniki: Składniki na sałatkę: 2 średnie buraki – ok. 300 g 2 duże garście rukoli(...)oliwek lub oleju 1 łyżka miodu 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na sałatkę z burakiem i rukolą: Wybrać buraczki zbliżone do siebie wielkością i ugotować je lub upiec, aż będą miękkie. Kolejno po upieczeniu i ostudzeniu obrać je z łupinek i pokroić w nie dużą kostkę

Do Garów!
Barszcz a'la ukraiński 81

mój dzisiejszy przepis nie jest takim tradycyjnym przepisem na tę zupę. Ta klasyczna zawiera także kapustę, a u mniej jej tym razem nie ma. Natomiast sposobu na przygotowanie buraków nauczyła mnie pewna Ukrainka. Ona smażyła je na smalcu i dodawała jeszcze tłuste wieprzowe mięso. Powiem Wam, że te smażone wraz z cebulą buraki nadają zupie rewelacyjny smak. Barszcz(...)przygotowania: 90 minut Składniki: 3 podudzia z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 5 średnich ziemniaków 2 litry wody  1 puszka białej fasoli 350 g buraków  olej lub smalec do smażenia  1 łyżeczka soku z cytryny lub octu 1 łyżka przecieru pomidorowego 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz  szczypta cukru

Kulinarne przygody Gatity
Pizza z burakiem i rukolą 60

Pizza z burakiem i rukolą Na śniadanie, obiad i kolację… Pizzę mógłbym jeść na okrągło – może dlatego, że jest okrągła? Jej ogromną zaletą jest fakt, że można zrobić ją niemalże ze wszystkim, co nam przyjdzie do głowy. Tym razem postanowiłem ukręcić pizzę z burakiem . Na jej spodzie znajduje się pesto z rukoli , które ostatnio dodałem na bloga. Świetnie(...)podanych proporcji wyszły mi dwie średniej wielkości pizze , które śmiało wystarczą dla dwóch osób . Oczywiście można ukręcić jedną dużą pizzę, ale… co dwie pizze, to nie jedna Czy burak musi być gotowany? W składnikach podałem buraka gotowanego, ze względu na jego łatwe użycie. Ugotowane buraki dostępne są w większości znanych marketów, co znacznie usprawnia działanie w kuchni. Możesz

Blendman
Spaghetti z pesto z buraków 88

Cześć ! Czy są tu fani buraków ?? Ostatnio cały czas za mną chodzą. Wciąż czuję ich niedosyt… Nie mając zbyt wiele czasu na obiad, postanowiłam zrobić pesto z buraków. Odrazu się w nim zakochałam. Jeśli lubicie buraki i makaron, koniecznie spróbujcie tego boskiego połączenia ! Ps. Cudny kolor, prawda ?! Składniki (2 porcje): 200 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti(...)duży burak – o wadze około 250 – 300 g – ugotowany, obrany i pokrojony na mniejsze kawałki 2 ząbki czosnku – drobno posiekane 2 łyżki tartego grana padano lub parmezanu + dodatkowo 1 łyżka do posypania 1 czubata łyżka blanszowanych migdałów – drobno posiekanych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól i świeżo zmielony pieprz opcjonalnie

Moja pasja smaku
Sałatka z pieczonymi burakami, rukolą i fetą 54

Dziś krótko i zwięźle. Buraki, a jakże. Do tego standardowo rukola i feta – połączenie idealne. I ocet się wie. Jedliśmy i mlaskaliśmy. Jedzcie i mlaskajcie i Wy. Składniki: 4 średnie buraki 4 garści rukoli 1 czerwona cebula 200 g fety 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka octu (ja użyłam octu(...)cherry) sól pieprz (przepis na 4 porcje) Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, dokładnie zamykamy i pieczemy do miękkości w 200 stopniach (potrwa to około godziny). Po upieczeniu obieramy je i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do nich umytą rukolę, pokrojoną w piórka cebulę, a także kawałki fety. Z oliwy, octu, soli i pieprzu robimy sos, którym polewamy sałatkę

Kardamonovy
Pasta z ciecierzycy z burakami i masłem orzechowym 51

wchłonęłam z ciemnym pieczywem. Nie spodziewam się, aby ten przepis dla każdego był jakimś wielkim wow, ale amatorzy na pewno się znajdą. Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 2 średnie buraki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz 1 łyżka oliwy extra virgin czarny sezam do posypania (opcjonalnie) Ciecierzycę zalewamy zimną wodą(...)odstawiamy na całą noc (dwukrotnie zwiększy swoją objętość). Po tym czasie wymieniamy w ciecierzycy wodę i gotujemy ją do miękkości, przecedzamy i studzimy. Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach ok. godziny, także studzimy. Obrane buraki wrzucamy do blendera razem z ciecierzycą i resztą składników. Jeżeli pasta jest za gęsta, można do niej dodać trochę

Kardamonovy
Buraki z curry i mlekiem kokosowym 53

zimno i na spokojnie. Obie wersje były genialne. Spodziewam się, że nie każdy będzie się rozpływał nad tą potrawą, ale wiele osób może zaskoczyć. Zaskakujcie więc. Składniki: 3 średnie buraki 250 ml mleka kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku pół łyżeczki startego imbiru pół łyżeczki curry 1 łyżeczki poszatkowanej natki pietruszki sól olej rzepakowy (można użyć kokosowego) (przepis(...)porcje) Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy około godziny w 180 stopniach. Po tym czasie obieramy je i kroimy w dowolne mniejsze kawałki (ja pokroiłam je w grube słupki). Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, obsmażamy je to zeszklenia, dodajemy imbir i curry, smażymy 30 sekund. Do cebuli dokładamy buraki i mleko kokosowe, doprawiamy solą, gotujemy

Kardamonovy
Barszcz czerwony z uszkami 60

Boże Narodzenie jest raz do roku. Ale żeby nie było, efekt finalny – cudny.  Przepis na barszcz czerwony: Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 l zakwasu z buraków 5 dużych buraków mała garść suszonych grzybów 1 łyżka octu winnego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka suszonego majeranku szczypta cukru (opcjonalnie(...)sól pieprz Grzyby płuczemy i zalewamy szklanką wody na jakieś 12 godzin. Po tym czasie buraki gotujemy w skórkach do miękkości, obieramy je i kroimy w mniejsze kawałki. Bulion wlewamy do garnka, dodajemy do niego czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, grzyby z wodą, w której się moczyły, wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Po tym czasie

Kardamonovy
Sałatka z pieczonymi burakami i suszonymi pomidorami 46

taką sytuację, że mnie prześladują jednocześnie trzy osoby. Macie więc, na zdrowie.  Składniki: 100 g mieszanki sałat z przewagą rukoli (u mnie rukola z radicchio) 3 średnie buraki 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku garść pestek dyni (lub ulubionych orzechów) 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy(...)cytryny sól pieprz   Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Po tym czasie obieramy je ze skóry i kroimy w cienkie półplasterki (lub półplasterki kroimy jeszcze na pół). Umytą mieszankę wrzucamy do miski, dorzucamy do niej buraki, pokrojoną drobno cebulę i pomidory pokrojone w cienkie paski. Pestki dyni prażymy do zrumienienia

Kardamonovy
Barszcz czerwony z ziemniakami 55

dodawać do tej zupy. I też wyszła ok. Ma po prostu mniejszego kopa. Jednak co zakwas to zakwas. I nie piszę tutaj o tych syfiastych koncentratach z buraków, które można kupić. Fu. Róbcie swój zakwas. Zawsze.  Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 3 średnie buraki 5 ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka(...)soku z cytryny 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz 1 łyżka masła (przepis na 4 porcje) Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na największych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy do niego buraki, smażymy je na wolnym ogniu około 10 minut. Pod koniec smażenia dorzucamy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy do jej zeszklenia

Kardamonovy
Buraki zasmażane 52

kuchni, to pewnie główny powód. Postanowiłam parę dni temu jednak zaszaleć i powrócić do smaków dzieciństwa. To było pyszne i kropka, nie ma o czym gadać. Składniki: 5 buraków 1 cebula łyżka mąki pszennej łyżka masła pół łyżeczki octu winnego sól pieprz Buraki gotujemy w skórkach, do miękkości, obieramy je i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Masło(...)rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego pokrojoną drobno cebulę, szklimy ją. Następnie dosypujemy do tego mąkę i smażymy około minuty. Do zasmażki z cebulą dodajemy buraki i ocet, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Artykuł Buraki zasmażane pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa z botwinki z fasolą i ziemniakami 78

pyszna. Sezon na botwinkę trwa, więc do garów raz, raz, dwa! Jestę raperę. Składniki: 1 l bulionu warzywnego pęczek botwinki 3 średnie ziemniaki puszka czerwonej fasoli szklanka zakwasu z buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu jabłkowego pęczek koperku 3 łyżki śmietany 18% szczypta cukru (opcjonalnie) sól 1 łyżeczka masła pieprz (przepis na 4 porcje) Na rozgrzaną(...)patelnię z masłem wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodajemy do tego obrane buraki botwinki pokrojone w plasterki, smażymy 2 minuty. Do buraków dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, umyte i poszatkowane liście i łodygi botwinki, a także czosnek, smażymy kolejne 2 minuty. Całość zalewamy bulionem, dodajemy zakwas i odsączoną fasolęgotujemy do miękkości ziemniaków i buraków

Kardamonovy
Buraczane nuggetsy w chrupiącej orzechowej panierce z szałwią 76

Miał być zupełnie inny zamysł, wyszły nuggetsy. Ci co lubią buraki, pokochają ten przepis. Jest to świetna przekąska nie tylko na świąteczny stół, ale również na małe domowe imprezki. Z czym smakują świetnie z prostym sosem śmietanowo  czosnkowym. Chociaż możecie tutaj użyć swojego ulubionego sosu. Składniki : 450 g ugotowanych buraków 100 g prażonych orzechów nerkowca kilka(...)naczynia miksującego wsyp uprażone orzechy, liście szałwii, cebulę czerwoną obraną i przekrojoną w ćwiartki, sól i pieprz.  Wszystko zmiksuj na gładką masę. Przełóż do miseczki. Obrane i ugotowane buraki pokrój w plastry   o grubości 0,5 cm. Mąkę przełóż na  talerz, bułkę tartą na oddzielny talerz i jajka zbełtane do oddzielnego naczynia. Pojedynczo

Niezły Młynek
Buraczane nuggetsy w chrupiącej orzechowej panierce z szałwią 77

Miał być zupełnie inny zamysł, wyszły nuggetsy. Ci co lubią buraki, pokochają ten przepis. Jest to świetna przekąska nie tylko na świąteczny stół, ale również na małe domowe imprezki. Z czym smakują świetnie z prostym sosem śmietanowo  czosnkowym. Chociaż możecie tutaj użyć swojego ulubionego sosu. Składniki : 450 g ugotowanych buraków 100 g prażonych orzechów nerkowca kilka(...)naczynia miksującego wsyp uprażone orzechy, liście szałwii, cebulę czerwoną obraną i przekrojoną w ćwiartki, sól i pieprz.  Wszystko zmiksuj na gładką masę. Przełóż do miseczki. Obrane i ugotowane buraki pokrój w plastry   o grubości 0,5 cm. Mąkę przełóż na  talerz, bułkę tartą na oddzielny talerz i jajka zbełtane do oddzielnego naczynia. Pojedynczo

Niezły Młynek