Buraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony 246również świąteczny, a buraczki do wszelakich sałatek. Osobiście najbardziej lubię je do śledziowych dodatków. Chociaż i do mięsa plaster buraka jest idealny. Buraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony SKŁADNIKI: (na 4 litrowe słoiki) 2 - 2,5 kg buraków (podłużnych mają ładny kolor) 2 l wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny- świeżo wyciśnięty(...)ząbki czosnku 4 liście laurowe 12 ziarenek ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, kroimy w plasterki (ja wybieram buraki podłużne, mają one bardzo ładny kolorek i są soczyste),przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy sól, gotujemy na małym ogniu 15 minut, przy końcu gotowania dodajemy cytrynę. W yłączamy grzanie. Do litrowych słoików wkładamy po ząbku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
zakwas buraczany---barbabietola da pasta madre 240Potrzebujemy około 5-6 dni na zrobienie zakwasu. Składniki: 1 kg buraki czerwone, najlepiej kuliste, woda słona jak do kiszenia ogórków tyle, aby przykryła pocięte buraki( łyżka na 1 litr wody, dla tych co nie lubią zbyt słonego wystarczy 0.5 łyżki na 1 litr) 1 główka czosnku przecięta na pół jedna laska chrzanu świeżego ,lub suszonego(...)kromka chleba na zakwasie, najlepiej razowego Wykonanie Buraki obieramy i kroimy na plastry lub w ćwiartki, ew. połówki. Główkę czosnku przecinamy w poprzek. Chrzan, w całości, wkładamy wraz z pozostałymi warzywami do szklanego naczynia. Zalewamy wodą zmieszaną z solą (np. na litr wody łyżka soli i łyżeczka cukru) w takiej ilości, aby przykryła ona buraki. Dokładamy
w mojej kuchni
Babeczki czekoladowo buraczane 246można upiec czekoladowe babeczki z burakami ? Czy wyczuwalny jest smak buraków ? Nie ma co zadawać więcej pytań, bo to nietypowe połączenie daje zaskakujące zakończenie. Buraczki są niewyczuwalne, a babeczki smakują genialnie . Składniki: 200 g mąki pszennej, 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej, ¼ łyżeczki soli himalajskiej, 30 g kakao, 100 g czekolady gorzkiej(...)jaja, (lub 4 bardzo małe) 300 g cukru trzcinowego, 220 ml oleju rzepakowego, 300 g ugotowanych na miękko buraków, 1 laska wanilii. ponadto: 100 g gorzkiej czekolady, owoce do dekoracji, masło do wysmarowania formy, mąką do oprószenia formy. Przygotowanie: Ugotowane i wystudzone buraki trzemy na najdrobniejszej tarce lub miksujemy. Przygotowujemy wcześniej suche składniki, czyli łączymy mąkę
Moniki Smakołyki
Sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem 290dodatkiem soku z kiszonych buraków to ogromna bomba witaminowa, idealna na rozpoczęcie dnia lub jako napój na lunch czy drugie śniadanie. Sok z kiszonych buraków zawsze robię w większej ilości i część wykorzystuję do przygotowania czerwonego barszczu, a część piję z dodatkiem soku wyciśniętego z innych warzyw i owoców(...)kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem Proporcje na dwie szklanki Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 szklanka soku z kiszonych buraków 2 marchewki 1 jabłko Wykonanie: Jabłko bardzo dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę i jabłko wkładamy do sokowirówki i wyciskamy z nich sok. Do wyciśniętego soku
Kulinarne przygody Gatity
Sałatka śledziowa (warstwowa) 390duże ziemniaki 4 marchewki 1 czerwona cebula 8-10 płatów śledziowych (po wiejsku lub słonych - należy je wtedy wymoczyć) sól, pieprz majonez Sposób przygotowania: 1. Warzywa ugotować w łupinach (buraki osobno). Ostudzić, obrać. 2. Marchew i buraki zetrzeć na tarce jarzynowej, a ziemniaki pokroić w kostkę. 3. Śledzie pokroić dowolnie, cebulkę drobno posiekać. 4. W salaterce układamy warstwami(...)połowa śledzi, połowa cebuli, połowa marchewki, połowa ziemniaków (lekko solimy i pieprzymy), połowa buraków, warstwa majonezu i czynność powtarzamy jeszcze raz, czyli śledzie, cebula, marchewka, ziemniaki, pieprz, sól, buraki, majonez. Dowolnie dekorujemy. 5. Sałatkę schładzamy przez kilka godzin. Wierzch się zrobi ładny różowy :) 6. Jeśli nie chcemy sałatki układać warstwami, to po prostu mieszamy wszystkie pokrojone składniki, dodajemy
Kuchnia domowa Ani
Śledzie pod pierzynką 3790Filety moczymy przez kilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy kolejne 2 godziny. Ziemniaka oraz buraka gotujemy osobno w mundurkach do miękkości. Burak będzie się gotował nieco dłużej niż ziemniak. Po ugotowaniu obieramy i osobno ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka gotujemy na twardo i również ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)korniszonami. Składniki sosu mieszamy dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku. Z powstałych produktów układamy w szklance warstwy, co 3 lub 4 polewając sosem. Przykład warstw: ziemniaki, buraki, cebula, śledź, sos, jajka, buraki, ogórek, sos. Potrawę możemy również przygotować dla wszystkich gości układając warstwy w misce, wówczas proporcjonalnie zwiększamy ilość produktów
Kolizje Smaków
Kolorowa salatka śledziowa 270roli glownej.Salatka jest niezwykle smakowita ,choc sledzikowi towarzysza tak proste dodatki jak:ziemniak,burak,cebula,jablko i jajko.Jest jednak jeden warunek,trzeba dac salatce czas,by skladniki sie wzajemnie przemacerowaly. Skladniki: 500 g filetow sledziowych 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki 2-3 ugotowane buraki 1 cebula 1 winne jablko 1-2 ogorki konserwowe 3 jajka ugotowane na twardo pieprz(...)rzezucha Wykonanie: wymoczone,umyte filety sledziowe osuszyc ,pokroic w gruba kostke ,posypac grubo mielonym pieprzem i odstawic na 1 godzine ziemniaki cebule i ogorki pokroic w kostke.Jablko i buraki zetrzec na grubych oczkach tarki ukladac warstwami w salaterce:ziemniaki,cebule,sledzie,majonez,jablka,ogorki,buraki,majonez .Posypac startymi na tarce jajkami i zielonym pieprzem.Naczynie przykryc folia i wstawic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buraczki ćwikłowe z tartym chrzanem 269Burak to jedno z moich ulubionych warzyw.Do buraczków mam słabość od zawsze.Bez czerwonego barszczu,sałatki z buraczków i ćwikły moja kuchnia nie mogłaby istnieć.Ćwikła to mój ulubiony dodatek nawet do kanapek,także króluje w mojej kuchni przez cały okrągły rok,a nie tylko od święta.Smak ćwikły w głównej mierze zależy od jakości buraków,dlatego najlepiej byłoby zaopatrzyć(...)się bezpośrednio u rolnika lub kupić buraczki bio.Dobre jakości buraki o wiele szybciej się gotują,a po ugotowaniu mają piękny intensywny bordowy kolor.A,że bez chrzanu nie ma ćwikły możesz użyć gotowego kupnego chrzanu w słoiczkach,jesli jednak przeczytasz jego skład na pewno szybko porzucisz ten pomysł .Warto zatem włożyć trochę wysiłku i utrzeć chrzan samemu. Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Brownie z buraczkami 209tych najmiejszych oczkach do ziemniaków i je bardziej odcisnę… bo na pewno będzie następny raz..:) Zapraszam na pyszne brownie z buraczkami. Brownie z buraczkami Składniki: 1 szklanka tartych buraków (około 2-3 buraków) 200 g gorzkiej czekolady 3 łyżki kakao 150 g masła 1 szklanka cukru 1 i 1/4 szklanki mąki 3 jajka 1. Ugotowane lub upieczone(...)buraki obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach i dobrze odsączyć. 2. W rondelku rozpuścić masło dodając połamaną czekoladę, kakao i cukier. Masę lekko ostudzić a następnie ciągle mieszając trzepaczką dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać przesianą mąkę i buraki. Dobrze wymieszać. 3. Wylać do formy 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika
UgotujmyTo.pl
Barszcz ukraiński 332towarzystwie białej kapusty, cebuli, fasoli i pomidorów. A z tego duuuuży gar pysznej, gęstej i pożywnej zupy. Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia. Smacznego! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 250 g fasoli Jaś; 2 duże pomidory; 1 kg ziemniaków; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 cebula; 1/4 małej główki białej kapusty(...)zalać wrzątkiem, tak aby zakrył pomidory) przez około 10 minut. Po tym czasie wyjąć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Kapustę drobno poszatkować. Ząbki czosnku obrać. Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć namoczoną fasolę, obrane i pokrojone pomidory
Gospodyni Miejska
ćwikła domowa... 223Składniki: korzeń chrzanu 8 większe, buraki czerwone 1 kg/mniejsze, sok z cytryny 1 łyżka, cukier 2 łyżki na ćwikłę są najlepsze małe, podłużne buraki - są bardziej słodkie i mocno czerwone buraki ugotować w łupinie do miękkości i potem je opłukać zimną wodą i zostawić do wystudzenia twarde korzenie chrzanu obrać i najlepiej "bez płaczu" utrzeć(...)tarce do ziemniaków w pojemniku blendera lub robota starty chrzan wymieszać z sokiem z cytryny aby nie ciemniał obrane buraki dobrze zmiksować w blenderze buraki wymieszać z chrzanem, cukrem - w słoiku przechowywać w lodówce..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Barszcz ukraiński dla alergika 237się również dla małych dzieci. Buraki zawierają dużo łatwo przyswajalnego żelaza, więc polecane są zwłaszcza osobom zagrożonym anemią. ziemniaki 1 kg mieszanka warzyw na barszcz (lub świeże: 3 buraki, 2 marchewki, fasolka szparagowa) filet z kurczaka lub indyka około 200 g czosnek (niekoniecznie) 2 ząbki liść laurowy majeranek świeży koperek kleik ryżowy (lub mąka ryżowa(...)łyżek (2 łyżeczki) sinlac lub mleko sojowe sok z buraków, sok jabłkowy sól Przygotowanie: Mięso wypłukać, ugotować osolonej wodzie (najszybciej w garnku ciśnieniowym). Wywar wylać, mięso pokroić w kostkę około 1 cm. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać resztę warzyw, obrane i pokrojone w kostkę jabłko, liść laurowy, czosnek, dodatkowo można jeszcze dorzucić ziarna pieprzu i ziela
głodny alergik
Sałatka śledziowa z burakiem i groszkiem 175Sałatka śledziowa z burakiem i groszkiem to doskonałe połączenie składników, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Sałatka pięknie prezentuje się na stole, jest pyszna i
Alle Dobre!
Carpaccio z pieczonych buraków 74Carpaccio to danie kuchni włoskiej z surowego mięsa serwowane zazwyczaj jako przystawka. Po raz pierwszy podano je w Wenecji w 1950 roku hrabinie Amalii Nani Mocenigo
Z notatnika dietetyka
Sałatka z burakiem i serem żółtym + film 87Dziś przygotowujemy wspólnie prawdziwy hit smakowy – sałatkę z burakiem, żółtym serem i jajkiem! To połączenie świeżości warzyw, kremowości sera i delikatności gotowanego jajka stworzy niezapomniany taneczny układ smaków w Waszych ustach. Z jednej strony kusząca słodycz buraka, z drugiej intensywny aromat żółtego sera, a całość dopełnia aksamitna konsystencja gotowanego jajka. Ta sałatka nie tylko kusi swoją wizualną atrakcyjnością, ale również(...)łączy w sobie niezwykłe smaki, tworząc harmonijną kompozycję świeżości i intensywności. Film: Składniki na 3 porcje: 3 średnie ugotowane buraki 3 jajka ugotowane na twardo 200 g żółtego sera 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu czarny pieprz sól Przepis: Żółty ser kroimy w niewielką kostkę. Obrane buraki kroimy w małą kostkę. Ugotowane na twardo
Smakowite Dania