buraki - 8865 przepisów (strona:77/591)

śledz w sałatce z pieczonymi burakami 140

śledzie z pieczonym burakiem Ta prosta potrawa, wymaga od nas naprawdę niewiele pracy, ale efekt starań usatysfakcjonuje nawet najwybredniejszego smakosza. składniki 400 g filetów śledziowych z  zalewy 1 cebula 2-3 niewielkie buraki(...)jednej cytryny 1 jabłko ( kwaśne) szczypta pieprzu i soli sposób przygotowania Buraki myjemy i w łupinach wkładamy ( owijając każdego buraka aluminiową folią) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tej temperaturze pieczemy buraki przez godzinę. Filety śledziowe lekko płuczemy, kroimy na pół centymetrowe paski i wkładamy do misy. Wyjmujemy buraki z piekarnika

Miód i pieprz
Ekologiczna żywność od Biona :) 197

bardziej preferowałabym aby produkt ten znajdował się w słoiczku, bo jakoś foliowe opakowanie mi tu nie pasuje i jest mało praktyczne :( SOK Z BURAKÓW  Składniki: sok z buraków (częściowo lakto sfermentowane), sok z cytryny  Sok z buraków jest naturalnym źródłem azotanów , które wykazują właściwości obniżające ciśnienie krwi i zwiększające wytrzymałoś. Ja osobiście bardzo lubię buraki(...)ugotowane, bez żadnych dodatków. Jednak soku z ich udziałem nie przełknę. I to nie tak, że nie próbowałam, bo próbowałam, i to nie jednokrotnie i niestety, ale sok z buraków muszę sobie odpuścić. Poniższy jest jak najbardziej dobry. Prawdziwy, naturalny sok, bez zbędnych dodatków, ponadto ekologiczny. Choć bardzo chciałam go wypić, musiałam zrezygnować. Ale polecić mogę

Zdrowie na języku :P
Zupa krem z buraków z czerwoną fasolą 202

buraków polecam na lekki obiad lub kolację w środku tygodnia. Jeśli jesteście posiadaczami szybkowara, kolację podacie w pół godziny. Jeśli nie - dwadzieścia minut później:) Zupa krem z buraków z czerwoną fasolą 6 buraków 2 marchewki 1 ziemniak 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 szkl. wody 2 łyżki octu jabłkowego, z białego wina lub soku z cytryny(...)łyżeczka masła sól kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki Buraki, marchewkę i ziemniaka obrać. Wszystko pokroić na kawałki, w tym buraki proporcjonalnie na najmniejsze kawałki, bo się najdłużej gotują. Wrzucić do garnka. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, czosnek na 3-4 części i też dorzucić do warzyw. Wlać wodę, dodać 1 łyżkę octu (soku z cytryny), przykryć

Posadzone i zjedzone
Buraczkowe kluski śląskie 222

przy tym są bardzo... przyjazne dla portfela :) Polecam użyć pieczonych buraków, ze względu na głębszy smak i kolor, choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać gotowaneg buraki. Kluski w tej wersji podaje się tak samo, jak tradycyjne- głównie do sosu, albo jako danie podstawowe i okraszone np. tylko boczkiem czy samą duszoną cebulką (z dodatkiem cydru(...)ziemniaki- 800 g * buraki- 200 g * mąka ziemniaczana Buraka (jak 1 duży przekroić na ćwiartki, mniejsze na pół) owinąć w folię aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (termoobieg) i piec przez około 45 minut. W międzyczasie ziemniaki ugotować (nie rozgotować!) w osolonej wodzie i całkowicie ostudzić. Buraki i ziemniaki razem zmielić, przełożyć do dużej miski/garnka, wyrównać

Kraina Miodem Płynąca
Granola owsiana w mini kuleczkach :) 167

jabłka (9,5%) * rodzynki * syrop z agawy * cukier kokosowy * olej słonecznikowy * olej kokosowy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina * mąka z tapioki * warzywa w proszku - szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki (0,4%) * grzyby shitake  Jak one pachną!!! Przecudownie cynamonowo :) Naturalnie i intensywnie. W smaku cynamon jest również mocno wyczuwalny. Kuleczki są też bardzo słodkie, lekko chrupiące. Widoczne(...)syrop z agawy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego  *  kokos * olej kokosowy * inulina  *  mąka z tapioki  *  warzywa w proszku - szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki (0,4%) * grzyby shitake  *  aromat waniliowy Otwierając paczuszkę tych malutkich kuleczek poczułam intensywną bananową woń. W smaku te słodkości są również zdominowane przez owocowy smak banana. Czekolada jest

Zdrowie na języku :P
Barszcz czerwony na zakwasie 233

październik, ale pogoda jakoś bardziej nastraja mnie na te grudniowe święta. Przepis na zakwas mama znalazła na kultowej stronie Wielkie Żarcie i robi go według tej receptury: 1 kg buraków, 1 duża marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek chrzanu, średnia cebula, 5 ząbków czosnku, 3 łyżki cukru, 3 łyżki soli, 1 łyżeczka kminku, 3 litrami przegotowanej zimnej wody. Wszystkie(...)butelek. Nie trzeba go pasteryzować. Wystarczy, że butelki będą w lodówce. Jak już mamy zakwas to gotujemy klasyczny rosół - może być z mojego przepisu ;)  Pozostałe składniki: 2 buraki 2 łyżeczki majeranku 250 ml zakwasu - tego z przepisu wyżej ;)  sól i pieprz do smaku Pod koniec gotowania dodajemy: 2 buraki pokrojone na mniejsze części. Gotujemy rosół

Emskie Smaki
Ciasto buraczane z żurawiną i orzechami 198

wiecie :) A jak ktoś nie lubi buraków to możecie mu je przemycić w wypieku, który dla Was przygotowałam. Na blogu już jest jeden przepis na ciasto z dodatkiem buraków ( klik ), a dzisiaj zapraszam Was na nieco inne, ale równie pyszne. Burak nadaje wypiekowi lekko różowy kolor. Oczywiście smak warzywa nie jest zbytnio wyczuwalny a bakalie fajnie uzupełniają całość(...)suszonej żurawiny 3 jajka 250 g cukru 3 łyżki oleju 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 15 dag ugotowanych buraków, startych na drobnych oczkach Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając wlewamy olej a następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą

My simple kitchen
Chleb pszenny z burakiem 186

Chleb pszenny z burakiem piekłam w Styczniowej Piekarni Amber .  Przepis pochodzi z książki How to Make Bread  Emmanuela Hadjiandreou.  Byłam bardzo ciekawa końcowego efektu, zagniatane ciasto było różowe, a po wypieczeniu tylko skórka miała odcień różu. Środek chleba był żółty z domieszką buraków. Chleb miał chrupiącą skórkę i wilgotny środek. Buraki nadały mu lekkiej słodyczy(...)Składniki : 370 g mąki pszennej chlebowej 8 g soli 100 g startych buraków 5 g suchych drożdży) 200 g ciepłej wody 15 g oliwy Przygotowanie: W misce wymieszać mąkę i sól. Odstawić. W drugiej misce wymieszać zakwas, oliwę i wodę.  Do mokrej mieszanki składników dodać suchą i wymieszać razem do połączenia.  Dodać starte buraki i wymieszać

Codziennik Kuchenny
Sałatka z pieczonych buraków 168

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z pieczonych buraków Składniki: Buraki – 2 sztuki Rukola – garść Anchois – kilka sztuk Parmezan – kilka plasterków Orzechy włoskie – garść Sos do pieczenia buraków: Olej sezamowy – 3 łyżki Miód – 2 łyżki Sos do sałatki: Oliwa(...)oliwek – 2 łyżki Miód – 1 łyżka Sok z ½ cytryny Sok z malin – 2 łyżki Wykonanie: Buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Następnie marynujemy w oleju sezamowym i miodzie i pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach, od czasu do czasu przewracając na drugą stronę.  Gdy buraki będą już miękkie i wystygną, układamy je na talerzu

Kuchnia Bon Appetit
Grillowany rostbef z talarkami z ziemniaka, chipsami z buraka i warzywami 177

grubości ok. 2 -3 cm, 6 szt. średniej wielkości ziemniaków, 1 mała cukinia, 1 kolba kukurydzy, 8 szt. małych czerwonych cebulek, 4 szt. młodej pietruszki (korzeń), 2 szt. czerwonego buraka, sok z cytryny, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. olej rzepakowy, suszony czosnek mielony do smaku, papryka mielona słodka do smaku, 4 gałązki zielonej pietruszki. Przygotowanie: Mięso(...)plastry o długości ok. 4 cm. Cukinię kroimy w cienkie plasterki, odsączamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru soku. smarujemy olejem i solimy. Cebulki obieramy z pierwszej, suchej warstwy. Ziemniaki, buraki myjemy, suszymy i kroimy w plasterki (buraki w cieńsze). Buraki skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy czosnkiem. Ziemniaki smarujemy olejem i posypujemy solą. Warzywa grillujemy, ziemniaki i buraki

Moniki Smakołyki
Pieczone kolorowe buraki 156

pyszne danie gotowe. Ja wykorzystałam  labneh, jogurtowy serek , który sama przygotowałam, ale w tym przepisie możecie bez żadnego problemu wykorzystać Wasz ulubiony delikatny serek. Pieczone kolorowe buraki Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g kolorowych buraków sól morska oliwa z oliwek EV świeży rozmaryn sok z 1/2 cytryny koperek grubo zmielony pieprz 2-3 łyżki(...)labneh, jogurtowego serka Wykonanie: Buraki płuczemy, kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy grubą solą, rozmarynem i skrapiamy oliwą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Po upieczeniu buraki obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę, wkładamy do miski, skrapiamy oliwą, sokiem cytrynowym

Kulinarne przygody Gatity
Zupa botwinkowa z fasolą, śmietaną i jajkiem! 208

inaczej, i tak jak ją zapamiętał z dziecinnych lat. Ja zupę botwinkową robię co najmniej na pięć sposobów. Jednym z nich jest zupa na wywarze mięsnym, z dużą ilością buraków pokrojonych na plasterki ćwiartki z dodatkiem białej fasoli (ja używam konserwowej) i jajka wiejskiego ugotowanego na twardo. Ta zupa, wydaje mi się pochodzi ze wschodniej Polski, kiedyś na studiach(...)lekka zarazem. Bardzo lubią ją przygotowywać jak i jeść ;-) . Serdecznie zapraszam! A Wy jaką botwinkową lubicie najbardziej? SKŁADNIKI (na duży garnek około 4-4,5 litra): - 6 dużych buraków - 2 pęczki młodej botwinki - wywar z mięsa np. kury, indyka lub wołowy (jeśli nie masz użyj 3 kostek: 2 rosół z kury i 1 szt rosół wołowy) - puszka fasoli białej

SMYKWKUCHNI
Zupa krem z batata i buraków 150

różowy kolor i jest niezwykle ciekawa w smaku: lekko słodka  ze znaczącą nutą buraka, a całość dopełnia aromat podsmażanej cebulki. Polecam absolutnie każdemu! Przepis został podpatrzony na stronie hpba.pl Czas przygotowania: 10 minut  + czas na ugotowanie warzyw Ilość porcji: 4 Składniki: 4 buraki średniej wielkości 1 batat 1 cebula 0,5 litra rosołu/wywaru warzywnego Odrobina oleju(...)rzepakowego Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Batat i buraki obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy. Batat ugotuje się nieco szybciej więc wyjmujemy go kiedy będzie miękki, a buraki gotujemy aż zmiękną. Cebulę obieramy i podsmażamy na złoty kolor. Ugotowane warzywa odcedzamy i umieszczamy ponownie w garnku, zalewamy rosołem i dodajemy cebulkę. Podgrzewamy, a następnie blenderujemy

Kolizje Smaków
Krem z buraków 93

Pyszny delikatny krem z buraków z dodatkiem mleczka kokosowego. Buraki wzmacniają układ krwionośny.Zapobiegają anemii.Zalecane są dla kobiet w ciąży ponieważ zawierają dużo kwasu foliowego. Przepis na mleko kokosowe znajdziecie na moim blogu. Link poniżej http://kukingo.blogspot.com/2014/11/mleczko-kokosowe.html Składniki: 6 buraków pół szklanki mleka kokosowego przyprawy: pieprz czarny, tymianek, bazylia, papryczka chilli  łyżeczka soku z cytryny(...)Przygotowanie Buraki obrałam, umyłam, pokroiłam na mniejsze części i ugotowałam.( Nalałam tyle wody, by zakryła buraczki) Kiedy buraki się ugotowały zmiksowałam, dodałam przyprawy ( według uznania) łyżkę cytryny oraz pół szklanki mleka kokosowego. Wszystko zagotowałam na małym ogniu. Smacznego

Kukuleczki
Sałatka z buraczków 360

może być również podana jako przekąska na imprezie. nie ma w niej dużo składników. Robiłam ją pierwszy raz ale myślę, że będzie u nas często gościć. Zakupy; - 5 buraków czerwonych - cebula - kwasek cytrynowy - majonez - jogurt naturalny - jabłko - sól, cukier do smaku Przygotowanie: Buraki obrałam, pokroiłam w kostkę i gotowałam w osolonej wodzie aż do miękkości. niektórzy gotują buraki całe w skórce ale ja uważam, że tak się szybciej ugotują jak są już pokrojone. W międzyczasie kroję drobno cebulę i jabłko. Gdy buraki będą ugotowane odcedzam je i studzę. Gdy wystygną dodaję troszkę kwasku cytrynowego, żeby buraczki "nabrały koloru", pokrojone jabłko i cebulę. Dodaję majonez i jogurt naturalny i doprawiam solą i cukrem. Smacznego

Tanio smacznie i prosto