Chłodnik z buraków 109pieprz – 4 łyżki białego, wytrawnego wina (można zamienić octem winnym lub jabłkowym) – spora garść drobno posiekanej mięty Każdego buraka owijamy folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pieczemy ok 25-30 minut, aż buraki będą miękkie (najlepiej sprawdzić nakłuwając widelcem), studzimy i obieramy nożem (wystarczy nożykiem poruszać góra dół a skórka będzie odchodzić sama(...)cienkich kawałkach). Ostudzone buraki umieszczamy w misce (lub w naczyniu w którym będziecie miksować zupę, np kielich do koktajli), dodajemy sok jabłkowy, ocet, miętę, pieprz i czosnek. Całość miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Podajemy udekorowane listkami mięty z odrobiną mleczka kokosowego. Przepis przygotowany dla platformy LokalnyRolnik.pl
Szybko Tanio Smacznie
Curry z burakami i ciecierzycą 97podgrzewamy olej a w moździerzu przygotowujemy nasze przyprawy – sól, pieprz, nasiona kolendry i chilli. Tą ostrą mieszankę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i szybko mieszamy do połączenia składników. Obrane buraki wraz ze słodkimi ziemniakami (można nie trzeba obierać) kroimy w grubą kostkę. Pomidory kroimy w drobną kostkę. Całość dodajemy do garnka z przyprawami i podsmażamy przez ok 10 minut(...)czasie dodajemy śmietankę ryżową i szklankę wody i gotujemy curry na małym ogniu (aż ziemniaki i buraki będą miękkie – ok 20 – 30 minut). W tym samym czasie gotujemy ciecierzycę, która moczyła się przez całą noc w wodzie (gotujemy bez soli, inaczej ciecierzyca będzie twarda). Odcedzamy i dodajemy do naszego curry. Całość mieszamy, posypujemy pietruszką i orzechami. Zjadamy
Szybko Tanio Smacznie
Zakwas z buraków czerwonych 130ZAKWAS Z BURAKÓW CZERWONYCH – ZAKWAS BURACZANY – NA BARSZCZ CZERWONY Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym kwasie burakowym – Lucyna Ćwierczakiewiczowa , “365 obiadów” , 1905 r. W duchu tradycji postanowiłam zrobić kwas buraczany(...)według staropolskich receptur. Zakwas przygotowałam ze starego przepisu, ale skorzystałam z dobroci i dostępności współczesnych gadżetów kuchennych, o czym poniżej… Składniki Słój o pojemności 5l 2,5 kg buraków 2,5 l wody 2, 5 łyżeczki soli główka czosnku 2 listki laurowe 5 ziaren pieprzu kawałek skórki z dobrego chleba żytniego na zakwasie (jeżeli nie tolerujecie glutenu wystarczy
Tajemnice Smaku
Kiszona kalarepa z burakiem 171Uwielbiam kiszonki, szczególnie te z dodatkiem buraków. Czerwony burak, oprócz smaku nadaje kiszonym warzywom piękny kolor. Kalarepę kroimy w słupki, dzięki temu będzie chrupiąca i wyrazista w smaku. Do kiszonych warzyw możemy dodawać różne przyprawy. Najczęściej są to ziele angielskie, ziarna pieprzu czy nasiona kopru. Tym razem, aby nadać kiszonce trochę orientalnego charakteru postawiłam na kozieradkę, kolendrę i gochugaru(...)mieszamy 1 l przegotowanej wody z 1 łyżką soli kamiennej niejodowanej Wykonanie Buraka i kalarepę obieramy i kroimy w słupki, buraka w cienkie, kalarepę w grubsze. Obrany czosnek i imbir kroimy na cienkie plasterki. Pokrojone kalarepy i buraki układamy w wyparzonym słoju razem z czosnkiem, imbirem i przyprawami. Całość zalewamy solanką. Zamykamy słój i odstawiamy do fermentacji
Tajemnice Smaku
Grillowana cykoria z salsą pomidorową (dieta dr Dąbrowskiej) 142młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej(...)wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍: wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Grillowana cykoria z salsą
Kulinarne przygody Gatity
Kuchnia libańska – najlepsze przepisy 141pomogła zdjęć skórkę. Gdy papryki trochę ostygną, ściągamy z nich skórę. Miąższ miksujemy z orzechami, harrisą, kuminem, solą, oliwą, koncentratem i czosnkiem. Gotową pastę dekorujemy orzechami włoskimi. Hummus z buraków Składniki: puszka ciecierzycy odsączona z zalewy 2 ugotowane lub upieczone buraki 2 łyżki tahini po pół łyżeczki kuminu, zataru i słodkiej papryki łyżeczka melasy z granatów lub miodu(...)duża szczypta soli szczypta zataru i oliwa do dekoracji Przepis na hummus z buraków Ciecierzycę, buraki, tahini i przyprawy zmiksować na gładką masę. Przełożyć do miseczki, udekorowac oliwą i posypać zatarem MARYNOWANE LIŚCIE WINOGRON Składniki: 50 dużych liści winogron – zbieramy kiedy są młode wczesnym latem, ale na tyle duże, żeby dało się coś w nie zawinąć solanka
Ugotowane pozamiatane
Zupa-krem z kalafiora (dieta dr Dąbrowskiej) 236młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej(...)wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍: wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Zupa krem z kalafiora
Kulinarne przygody Gatity
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i chrzanem (dieta dr Dąbrowskiej) 144młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej(...)wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Surówka z czerwonej kapusty
Kulinarne przygody Gatity
Pieczona brukselka z cebulą i czosnkiem (dieta dr Dąbrowskiej) 168młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej(...)wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Pieczona brukselka z cebulą
Kulinarne przygody Gatity
Prześniak – ciasto drożdżowe z burakiem cukrowym 166jest coś, na czym się wychowałam. W moich stronach to ciasto nazywa się prześniak. Ciasto z buraka cukrowego. Dla mnie to wspomnienie dzieciństwa. Kubek mleka i ten ciepły placek. Jak byłam dzieckiem mama często go piekła kiedy z pól zbierało się buraki cukrowe. Składniki: * średniej wielkości burak cukrowy ok. 80 dkg * 5 dkg drożdży * szczypta soli * 70 dkg mąki(...)zaczynu Do posmarowania ciasta: * 1 jajko * 1/4 szklanki mleka Zrobiłam zaczyn z drożdży, wody, dwóch łyżek mąki z wcześniej już odmierzonej i dodałam troszkę cukru. Obrałam i starłam buraka na tarce o grubych oczkach, wlałam wyrośnięty zaczyn, dodałam roztrzepane jajka, mąkę, sól i wsypałam mak. W razie potrzeby można dolać odrobinę ciepłej wody do ciasta. Zagniotłam ciasto. Wyrabia się
Pieprzyć z Fantazją
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z uszkami 147oraz czerwony barszcz. Barszcz już zapasteryzowany, czeka na otwarcie 24.12, a grzybową przygotuję parę godzin przed Wigilią. A u Was, jakie zupy jada się na święta? Składniki: – 1kg buraków – 700ml zakwasu buraczanego – 6 marchewek – 2 pietruszki – 2 pory – 2 cebule – 1 seler – natka pietruszki – 20g suszonych grzybów – 8 kulek(...)ziele angielskie, a na koniec zalewamy 2,5l czystej, zimnej wody. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Wywar przecedzamy i przelewamy z powrotem do garnka. Ostudzone buraki obieramy i kroimy w kostkę, mając na rękach rękawiczki. Do wywaru wkładamy pokrojone buraki, doprawiamy solą i gotujemy 30 minut na wolnym ogniu. 5 minut przed końcem gotowania
Be Fit Be Strong
Sałatka śledziowa z ziemniakami i burakami 291pierwszym miejscu obowiązkowo widnieć będzie ubranie choinki i upieczenie pierniczków. Mała M przyjdzie po południu z przedszkola i będzie miała co dekorować :) Bardzo szybka i łatwa sałatka śledziowa. Ziemniaki, buraki i jajka można ugotować dzień wcześniej a rano tylko pokroić i wymieszać z resztą składników. Nie za słona, sycąca(...)lekko słodka dzięki burakom. Składniki: 4 solone filety śledziowe 2 buraki 1 jabłko 3 jajka 3 ziemniaki 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 3 łyżki majonezu sól, pieprz Buraki ugotować. Wystudzić. Obrać ze skórki i pokroić w drobna kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Gdy wystygną obrać ze skórki i również drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę
My simple kitchen
Dahl z czerwonej soczewicy i buraka z domowym serkiem i pesto z pietruszki 149Podrzucałam ostatnio na Instagramie grafikę z pomysłami na wykorzystanie buraków i dziś przepis na jedno z zaproponowanych tam dań. Uważam, że burak przez swoją prostotę i pospolitość jest bardzo niedoceniany i traktowany nieco po macoszemu. Kojarzy nam się głównie z barszczem przygotowywanym na wigilijny stół lub dodatkiem do obiadu w formie startych ugotowanych buraczków. A szkoda, bo to warzywo(...)natki pietruszki. Jeśli jednak zależy Wam na czasie możecie zrezygnować z dodatków. Przygotowanie samej potrawki zajmie niewiele czasu, a smak będzie równie przekonujący! DAHL Z CZERWONEJ SOCZEWICY I BURAKA Z DOMOWYM SERKIEM I PESTO Z PIETRUSZKI Dahl 100 g czerwonej soczewicy Duży burak Pół łyżeczki ziaren gorczyc Pół łyżeczki ziaren kolendry Ząbek czosnku Pół czerwonej cebuli Pół łyżeczki miodu Pól
HealthyCreations