Surówka z młodej kapusty z koperkiem (dieta dr Dąbrowskiej) 660młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej(...)wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Surówka z młodej kapusty z koperkiem (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 główka
Kulinarne przygody Gatity
Dieta dr Dąbrowskiej - podstawowe zasady 253zasadami diety dr Dąbrowskiej: chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej(...)wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Dieta dr Dąbrowskiej - podstawowe zasady Dieta dr Ewy Dąbrowskiej umożliwia oczyszczenie naszego organizmu z toksyn oraz szkodliwych
Kulinarne przygody Gatity
Młoda kapusta z koperkiem (dieta dr Dąbrowskiej) 348przepisy diety dr Dąbrowskiej: chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej(...)wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Młoda kapusta z koperkiem (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1 główka młodej kapusty
Kulinarne przygody Gatity
Hummus z pieczonym burakiem 243Hummus to bardzo zdrowa i pożywna pasta z ciecierzycy pochodzaca z krajów arabskich. Można dodatkowo zwielokrotnić jej wartości odżywcze, poprzez dodatek np. buraka. To smaczne i kolorowe żródło żelaza, przeciwutleniaczy i witamin. Nudnawy hummus zyskuje cudny kolorek i nowy, intrygujący smak. Ponadto dodatek buraka świetnie spulchnia masę. Pomijamy tutaj także dodatek wody, ponieważ burak wystarczająco rozrzedza masę ciecierzycową. Najsmaczniejszy(...)jest burak upieczony w piekarniku, ale w zastępstwie i ten ugotowny da radę. Przepis na idealny klasyczny hummus zapraszam tutaj . Składniki: 1 puszka ciecierzycy 1 burak 1-2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 2 łyżki tahini sól, pieprz czarny sezam/ czarnuszka kumin - na czubek noża oliwa Wykonanie: ciecierzycę z puszki dokładnie opłukać na sitku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Żółte buraki z sosem chrzanowym 210Wiele słyszałam o kolorowych burakach ale nigdy nie miałam okazji nabyć. Tym razem się(...)udało i dzięki temu na talerzu buraki z sosem o wybitnym smaku. Smakują identycznie jak czerwone tylko kolor mają inny więc ponieważ jemy oczami zjedzmy teraz i takie buraki. Żółte buraki z sosem chrzanowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Chłodnik z botwinki 427koncentrat z buraków, najlepiej z kiszonych. Mnie osobiście w tej zupie przeszkadza posmak rosołu, więc wybrałam taką opcję, do czego również i Was zachęcam. Pamiętajcie, że koncentrak z buraków możecie również przygotować sami w domu (klik). Składniki na ok 6 porcji Czas przygotowania: 25 min 2 pęczki botwinki 1 ogórek gruntowy 1 duży pęczek koperku(...)duży pęczek szczypiorku lub dymki ok 200 ml dobrej jakości koncentratu z buraków 400 ml kefiru lub zsiadłego mleka 250 g kwaśnej śmietany 4 ząbki czosnku sól pieprz sok z cytryny cukier do smaku Przygotowanie: 1. Pęczki botwinki dokładnie płuczemy, buraczki obieramy i kroimy w kostkę, siekamy również łodygi i liście 2. Buraczki zalewamy wodą ok 500 ml, tylko
Słodki Kompromis
Zupa buraczkowa różowa 224białą kiełbasą i ugotowanymi jajkami. Jeżeli w zamrażalniku zalega Wam biała kiełbasa to już wiecie do czego możecie ją wykorzystać 😋 Składniki na 4 porcje: około 0,5 kg upieczonych buraków (waga ze skórką) 150 g białej, surowej kiełbasy (najlepiej cienkiej) 1 l wody sól, pieprz 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 75 ml śmietany(...)garnka wlać wodę, dodać listki laurowe, ziele angielskie i przełożyć białą kiełbasę. Gotować na średnim ogniu, aż do jej miękkości. Następnie zebrać szumowiny i wyjąć białą kiełbasę. Upieczone buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnka przełożyć starte buraki. Gotować kilka minut. Na sam koniec wlać zakwas do żurku (najlepiej dolewać go stopniowo
Ugotować
Barszcz ukraiński 252myjemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Musimy pilnować żeby usuwać z powierzchni powstające szumowiny. Po tym czasie zmniejszamy ogień i gotujemy dalej. Buraki obieramy i musimy je zetrzeć na tarce o większych oczkach. Na patelnię dodajemy buraki, przecier pomidorowy, ocet, olej i cukier. Zalewamy odrobiną gotującego się bulionu i dusimy(...)buraki będą miękkie. Na oddzielnej patelni musimy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce marchewkę i pietruszkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Natomiast kapustę szatkujemy. Do gotującego się wywaru dodajemy ziemniaki, które musimy zagotować. Następnie dodajemy kapustę i gotujemy przez 15-20 minut. Do wywaru dodajemy zawartość obu patelni. Dodajemy do tego liść laurowy oraz
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Rolada buraczkowa ze śledziem 373się rozmrozi i odparuje woda. Doprawiamy chrzanem i do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy do wystudzenia. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dorzucamy do wystudzonych buraków wraz z mąką i dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo białka porcjami do szpinakowej masy mieszając delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie ją rozprowadzając. Pieczemy(...)Owijamy ją w folię lub papier do pieczenia i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę. Przed podaniem kroimy w plastry. Smacznego *** Do przygotowania możemy również użyć świeżych buraków. Należy je ugotować i zetrzeć na zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarli lub zmiksować na gładko. Ważne, żeby waga buraków po starciu wynosiło około 450g. Następnie postępujemy dokładnie według
PatiGotuje
Carpaccio z pieczonych buraków 301porcje: 4 średnie buraki 1 opakowanie sera fety opakowanie rukoli 4 garście słonecznika Sos: oliwa z oliwek miód sok z cytryny kilka kropel sosu balsamicznego 1. Buraki dobrze myjemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, buraczki kroimy na pół i układamy na papierze (możemy je owinąć folią aluminiową). Pieczemy w 200 stopniach około 1 godziny (czy są miękkie sprawdzamy(...)widelcem). Po upieczeniu studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. 2. Pokrojone w cienkie plasterki buraki układamy na większym płaskim talerzu. na buraczki dajemy umytą rukolę, pokrojoną w kostkę fetę. Słonecznik prażymy na suchej patelni i studzimy i posypujemy po naszej sałatce. 3. Do miseczki dajemy oliwę, sok z cytryny (ja dałam około 1 łyżkę), miód (łyżki
kruche babeczki
Galette z burakiem i serem pleśniowym 288Galette z burakiem i serem pleśniowym to propozycja dla osób, które zdrowo się odżywiają, a także tych, które unikają glutenu, jajek i laktozy (ser pleśniowy możecie bez problemu zamienić na ser kozi). To także przepis dla miłośników kulinarnych eksperymentów i niecodziennych smaków, ale także tych osób, które chcą urozmaicić swoję dietę. Często wracam do tego dania, ponieważ jest szybkie(...)przygotowuje właśnie z mąki z soczewicy i ciecierzycy, ponieważ z wszystkich bezglutenowych wersji, akurat ten wariant smakuje mi najlepiej. Farsz pozostaje dużą dowolnością – ja dziś wykorzystałam do niego buraki, ser pleśniowy i pomidorki, ale nie widzę problemu, żebyś Ty użyła innych, swoich ulubionych produktów. Dużą zaletą Gallete z burakiem i serem pleśniowym jest także to, że można zjeść
365 dni dookoła kuchni
Chipsy z buraków 259Chipsy z buraków są bardzo ciekawe w smaku, bo jak to buraczek… są lekko słodkie. Posypane solą smakują genialnie! Nie wiem jak Wy, ale lubię takie połączenia Aby chipsy były chrupiące i dobrze wypieczone, musimy piec je około godziny, ale naprawdę warto, tak samo jak warto przyrządzić chipsy z cukinii czy chipsy z marchewki . Warzywne przekąski(...)dodatek soli wystarczy… a smaczne są i bez niej, a na pewno zdrowsze Zobacz też: Chipsy z fioletowych ziemniaków Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika Przepis na chipsy z buraków Drukuj przepis Czas gotowania: 1 godzina Składniki średni burak 2 łyżki oleju papier do pieczenia opcjonalnie: sól Przepis 1 Buraka dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Najlepiej użyć
Kuchnia Bazylii
Sałatka śledziowa z burakiem 204Burak, śledź to może być całkiem genialna zapowiedz na fantastyczną sałatkę na święta czy nawet na sylwestra. Składniki : 4-5 płatów śledziowych solonych 3 ogórki kiszone 2 średnie buraki 1 łyżka chrzanu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka majonezu 2 łyżki oleju np Ostropestowego SemCo 1 mała cebula czerwona odrobina pieprzu kolorowego posiekany koperek 1 mały jogurt(...)jabłko Przygotowanie: Śledzie moczymy w zimnej wodzie kilka godzin. Buraki ugotować ze skórką, gdy wystygną pokroić w kostkę. Wymoczone śledzie, ogórki, cebulę drobno kroimy w kostkę - łączymy razem z chrzanem, sokiem z cytryny i olejem. Do jogurtu dodajemy starte jabłko i odrobinę pokrojonej cebulki w kostkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W miseczce ułożyć pokrojone buraki, śledzie
Garnkowe fanaberie
Klasyczny zakwas na barszcz czerwony 232dzielimy na mniejsze kawałki (ćwiartki). Wrzucamy je do dużego słoika (około 2 l) lub kamionki. Dodajemy czosnek podzielony na ząbki. Całość zalewamy letnią, przegotowaną wodą, tak aby zakryła buraki. Na górze kładziemy kromkę pieczywa. Słoik przykrywamy bawełnianą/lnianą ściereczką lub gazą i pozostawiamy na blacie kuchennym, w cieple na około 4-5 dni. Ważne jest aby nigdy(...)żuru , zakwasu na barszcz NIE mieszamy! Sprawdzamy jedynie czy nie pojawia się pleśń. Jeśli się pojawi to od razy ją zbieramy i wyrzucamy. I w razie potrzeby, jeśli buraki się odsłonią dolewamy wody. Po 4-5 dniach barszcz zaczyna ładnie pachnieć, to znak że jest już gotowy. Taki barszcz przecedzamy przez gazę, przelewamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i wstawiamy
PatiGotuje
Zakwas na barszcz czerwony 223potrzebujemy zakwas szybciej możemy dołożyć do niego kromkę razowego chleba lub dolać trochę soku z kiszonych ogórków, co skróci czas oczekiwania do 4-5 dni Składniki: 1 kg buraków 5 ząbków czosnku 2 litry wody 2 łyżki soli 5 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 5 ziaren pieprzu opcjonalnie: 100 ml soku z kiszonych ogórków lub 1 kromka(...)Buraki obieramy i kroimy na ćwiartki. Ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na połówki *** *** Wodę zagotowujemy, dodajemy sól, rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. W dużym słoiku układamy naprzemiennie buraki, czosnek, ziele angielskie, pieprz i listki laurowe *** *** Całość zalewamy wodą. Jeżeli chcemy aby zakwas szybciej się zrobił to na wierzchu układamy chleb lub dodajemy sok z ogórków. Słój przykrywamy gazą
Blog z Apetytem