buraki - 8865 przepisów (strona:105/591)

Wigilia ludowa 94

Pasternak obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Dodajemy trochę mleka i tłuczemy na jednolitą masę. Barszcz z grzybami (powiat ropczycki) Ja sobie pozwoliłem użyć do niego kiszonych buraków, bo było nawet bardzo prawdopodobne, że właśnie takowe używano, ale świeże też mogą być. Składniki: - kiszone buraki - grzyby suszone Wykonanie: Buraki gotujemy i blendujemy na krem. Grzyby(...)moczymy kilka godzin. Kroimy i dodajemy do kremu z buraków razem z wodą, w której się moczyły. Kapusta szatkowana z grochem i grzybami (okolice Stradomia) Składniki: - groch łuskany - kapusta kiszona - grzyby suszone - soda oczyszczona Grzyby moczymy kilka godzin w wodzie. Groch moczymy kilka godzin w wodzie z sodą oczyszczoną. Wymieniamy wodę i gotujemy do miękkości. Kapustę kroimy  podsmażamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Zakwas z buraków na barszczyk 52

Prosty i sprawdzony przepis na zakwas z buraków na barszcz świąteczny. Składniki: 1 kg buraków 1 główka czosnku przekrojona w poprzek 10 ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych 1 łyżka soli na 1 litr wody Sposób przygotowania: Buraki myjemy, cienko kroimy. Układamy wszystko w słoju i zalewamy letnią, przegotowaną wodą, zakręcamy i odstawiamy(...)tydzień. Przecedzamy, zlewamy do butelki i przechowujemy w lodówce. Autor przepisu: Sylwia Pawelec Artykuł Zakwas z buraków na barszczyk pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Barszcz czerwony z suszonymi grzybami 124

przepis na pyszny barszcz czerwony z suszonymi grzybami. Aromatyczny, prosty w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie mojego przepisu na czerwony barszcz. Składniki: 1,5 litra lekkiego warzywnego 1 kg buraków ćwikłowych  20 g suszonych podgrzybków Leśne Skarby 1 szklanka wody 1 małą marchewka* 1 mały korzeń pietruszki* por biała część* 1 szklanka zakwasu z buraków (250 ml) (u mnie(...)resztą grzybów i wody z ich moczenia? Można wykorzystać do przygotowania kapuśniaczków lub pierogów na z grzybami i kapustą. Do garnka wlewamy warzywny bulion. Buraki, marchewkę i pietruszkę obieramy. Do bulionu dodajemy pokrojone na kawałki warzywa i pokrojony na 2-3 kawałki por. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i liść laurowy oraz szczyptę majeranku (można pominąć). Dodajemy kilka odłożonych wcześniej

Słodkie okruszki
Czysty barszczyk z fasolą 83

znowu ze świątecznym przepisem. Klasyka Wigilii to barszcz z uszkami. Ja mam inny pomysł - barszczyk z wielkim jasiem.Oczywiście, mam na myśli fasolę. Zupa jest pyszna. Połączenie smaku buraków i fasoli daje świetny efekt. Potrzebujemy: 20 dag fasoli duży Jaś 2 średnie buraki włoszczyzna bez kapusty masło naturalne 1 mała cebula 2 ząbki czosnek sok z cytryny cukier(...)ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty maggi majeranek sól Fasolę namoczyłam na noc i ugotowałam w wodzie  w której się moczyła.Posoliłam pod koniec gotowania. Buraki obrałam  i pokroiłam na kawałki. Włoszczyznę obrałam i też pokroiłam na części.  Buraki  warzywa i łyżkę masla włożyłam do garnka, dołożyłam kilka kulek pieprzu ziarnistego, listek laurowy

Co w garnkach piszczy
BARSZCZ CZERWONY WIGILIJNY + FILMIK 79

barszcz czerwony to podstawa dań wigilijnych. Można go ugotować wcześniej i zapasteryzować. Jest zawsze tak samo smaczny jak zaraz po ugotowaniu. Plecam przepis.  SKŁADNIKI :  1,5 kg buraków  2 marchewki, pietruszka, kawałek selera  mały kawałek pora, cebula liście selera ( jak mamy ) ziele 4 kulki, liść laurowy 2 sztuki, pieprz kilka kulek 2 ząbki czosnku (niekoniecznie(...)PRZYGOTOWANIE :  Warzywa obieramy, myjemy  i tniemy na awałki. Pół kilograma buraków kroimy w plastry a resztę ścieramy na tarce jarzynowej. Tarte buraki przekładamy do miski i lekko solimy.  Do garnka wlewamy 4-5 litrów wody, wkładamy jarzyny, liść, ziele, jarzynkę, pieprz i podpieczoną cebulę. Gotujemy około 30-40 minut. Po tym czasie warzywa wyjmujemy cedzakiem

Kulinarne Fantazje Marioli
Pieczona perliczka nadziewana kaszą i borowikami 69

tego dochodzą grypy i przeziębienia. Kochani trzymajcie się zdrowo i dbajcie o siebie. Dobrze się odżywiajcie i wzmacniajcie swoją odporność. Zamiast suplementów diety proponuje Wam nasze rodzime warzywo- buraka. Buraki skutecznie wzmacniają odporność organizmu, ale dzięki właściwościom antyseptycznym i antybakteryjnych, doskonale sprawdzają się podczas przeziębienia i bólu gardła. Warzywo poprawia odporność, szczególnie polecany dla dzieci i dorosłych z obniżoną(...)odpornością w okresie jesiennych infekcji. Buraki zawierają potas, żelazo, wapń, sód, sporo kwasu foliowego i witamin A i C i oraz witaminy z grupy B, sok z buraka obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Syrop z buraka może być również podawany małym dzieciom oraz kobietom w ciąży. Buraka można spożywać na surowo, w postaci soku, syropu i zakwasu

Kasia i jej kobiecy świat
Dietetyczne buraczane babeczki korzenne z powidłami i karobem 63

swym wnętrzu cudowne śliwkowe nadzienie. Choć mogłoby się wydawać, że mnogość różnych smaków będzie tu nadmiernie wyczuwalna, to całość jest harmonijna i wyważona. Nie odmówię sobie również zachwalenia właściwości buraków i karobu – ich odżywcza natura czyni babeczki zdrowszymi. Te mini wypieki będą śmiało konkurować o prymat na waszych stołach nie tylko od święta. Składniki na 7 – 8 babeczek(...)średnie upieczone buraki o wadze około 250 g (po obraniu), 175 g (1 szklanka) mąki gryczanej, 60 g (1/2 szklanki) karobu (użyłam jasnego), 75 g cukru kokosowego lub ksylitolu, 50 g oleju kokosowego, 80 ml mleka roślinnego, 1 duże jajko / myślę, że babeczki udadzą się również w wersji wegańskiej z zamiennikiem w postaci siemienia lnianego , 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Even Better Food
Botwinka z mleczkiem kokosowym 70

Liczba porcji 4 porcje Czas przygotowania do 45 minutes Składniki Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz 1,5 litra bulionu warzywnego 6 korzeni buraka z liśćmi 600 gramów ziemniaków 1 ząbek czosnku pieprz ziołowy olej rzepakowy do smażenia 3 łyżki cytryny mleczko kokosowe pieprz czarny sól Przygotowanie Przygotuj bulion warzywny np. z tego przepisu(...)minutę, a następnie dorzuć pieprz ziołowy i smaż kilka minut. Następnie dolej gorący bulion i dalej gotuj przez 10 minut. W trakcie gotowania ziemniaków umyj buraczki i liście. Buraki obierz i pokrój w plasterki (jeśli są małe, jeśli większe półplasterki), a liście posiekaj w paski. Jak ziemniaki będą prawie miękkie dodaj pokrojone w plastry buraczki oraz łodyżki i gotuj

Heca w kuchni
Sałatka z buraczków z majonezem 78

Smaczna sałatka z buraków,idealnie pasuje do mięs na zimno jak i do obiadu. Po ugotowaniu barszczu buraki możemy wykorzystać,nie musimy ich wcale wyrzucać. Sałatka jest również pyszna z buraczków gotowych -takich ze słoika.    Składniki:   4 buraki gotowane lub buraczki wiórki -1 duży słoik  2 jabłka  1 cebula  pół(...)puszki groszku  2 ogórki kiszone  2 łyżki majonezu   sól i pieprz do smaku  Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach,jeśli używamy gotowych,odsączamy na sitku.Dodajemy starte jabłka,posiekaną drobno cebulę ,ogórki i odsączony groszek.Mieszamy z majonezem,doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Pieczona perliczka nadziewana kaszą i borowikami 81

tego dochodzą grypy i przeziębienia. Kochani trzymajcie się zdrowo i dbajcie o siebie. Dobrze się odżywiajcie i wzmacniajcie swoją odporność. Zamiast suplementów diety proponuje Wam nasze rodzime warzywo- buraka. Buraki skutecznie wzmacniają odporność organizmu, ale dzięki właściwościom antyseptycznym i antybakteryjnych, doskonale sprawdzają się podczas przeziębienia i bólu gardła. Warzywo poprawia odporność, szczególnie polecany dla dzieci i dorosłych z obniżoną(...)odpornością w okresie jesiennych infekcji. Buraki zawierają potas, żelazo, wapń, sód, sporo kwasu foliowego i witamin A i C i oraz witaminy z grupy B, sok z buraka obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Syrop z buraka może być również podawany małym dzieciom oraz kobietom w ciąży. Buraka można spożywać na surowo, w postaci soku, syropu i zakwasu

Kasia i jej kobiecy świat
Sałatka z holenderskiego matjasa na buraczkach 99

połączone dodatkowo z suszonymi pomidorami oraz matjasami tworzą wyjątkowo pyszną kombinację, doskonale podkreślającą smak tej szczególnej ryby. Tak przygotowana sałatka może również doskonale wyglądać. Aby tak było, pamiętajmy, że buraki musimy koniecznie ugotować w całości w skórce. Dopiero ugotowane i wystudzone obieramy i bez nadmiernej zwłoki łączymy m.in. z octem. Dzięki niemy nabiora pełniejszego koloru. Jabłka wybieramy najlepiej(...)holenderskiego matjasa na buraczkach, które wraz z wytrawnymi dodatkami doskonale podkreślą smak tej wyjątkowej ryby. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 matjasy holenderskie (200g) 1 średni burak (350g) 1 średnie zielone lub żółte jabłko (250g) kawałek środkowej części pora kilka suszonych pomidorów w oleju 1 płaska łyżeczka tartego chrzanu - samodzielnie lub ze słoika 4-5 łyżek octu winnego

Kulinarna Pokusa
Mizuna z pieczonymi burakami i mango 97

Bardzo lubię jesień za jej bogactwo kolorów. To też dla mnie sezon na wszelkie sałatki, w których dominuje u mnie mizuna lub rukola w towarzystwie pieczonych buraków. Dziś do nich serwuję mango i mozzarellę. A żeby coś chrupnęło, dodaję seler naciowy. Nie może też zabraknąć chili i dobrego, polskiego oleju. Składniki (na 2 porcje): 2 garści mizuny lub rukoli(...)pół pieczonego buraka (3 plastry grubości ok. 1 cm) pół mango 150 g mini mozzarelli łodyga selera naciowego chili łyżeczka płynnego miodu pół łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oleju lnianego pieprz grubo mielony Mizunę lub rukolę dokładnie wypłukać. Rozrzucić na półmisku. Buraki pokroić na kawałki wygodne do jedzenia. Rozrzucić na sałacie. Mango obrać i pokroić w kostkę. Seler naciowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Buraczki obiadowe na zimę 162

Tradycyjne buraczki obiadowe na zimę to nasza propozycja wykorzystania sezonu na to popularne warzywo. Bez wątpienia warto się zaopatrzyć w co najmniej kilka słoików, ponieważ buraki to nie tylko pyszny dodatek do wielu dań. Przede wszystkim to bogactwo witamin C, A, B1 i beta – karotenu. Zawierają też minerały takie jak wapń, żelazo, potas i bor, który jest niezbędny(...)prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Niby zwykły burak, a tyle drogocennych właściwości. Takie buraczki możemy wykorzystać jako dodatek do obiadu lub sałatek. Zapraszamy więc na przepis na buraczki do słoików. A jak Wy wykorzystujecie to cenne warzywo? Może poza klasyczną sałatką na zimę, ktoś z Was ma oryginalny pomysł na buraczki? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzu pod postem lub naszym Facebook

Kuchnia Na Wypasie
Pęczak orkiszowy z kurczakiem i burakiem 81

Pęczak orkiszowy z kurczakiem i burakiem – przepyszne danie, które znów powstało z resztek Uwielbiam takie gotowanie. Moja kreatywność ma szansę być używana a z jedzenia nic się nie marnuje Kurczak w tym przepisie to mięso, które zostało z gotowani rosołu. Możecie użyć każdego innego mięsa, które lubicie: gotowanego, pieczonego, wędliny. Możecie też użyć surowego kurczaka czy indyka i zacząć(...)typu stir fry, do zapiekanek. Buraczki pokrojone w zapałkę i podsmażone na oleju są nieziemsko pyszne! Bardzo polecam wypróbować tą właśnie kombinację smakową! PRZEPIS PĘCZAK ORKISZOWY Z KURCZAKIEM I BURAKIEM Składniki: 1 cebula 4 łyżki oleju 1 marchewka 2 buraki mięso kurczaka ugotowane lub upieczone np pierś 2 łyżki ketchupu sól pieprz czosnek granulowany 1,5 szklanki ugotowanego pęczaku

Dorota Smakuje
Najlepsze buraki do obiadu lub na przekąskę 164

eśli lubicie buraki ta sałatka będzie Wam bardzo smakować. 6 średnich buraków po łyżeczce kuminu i kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 2 - 3 łyżki oliwy czerwona cebula sól i pieprz do smaku  natka  ocet malinowy lub jabłkowy ok. 1 łyżki  U gotowałam ekologiczne buraki. Starłam je na tarce. Rozgrzałam rondel, wlałam oliwę i dodałam kumin(...)kolendrę i cynamon. Dodałam to do buraków. Dodałam pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, łyżkę octu malinowego, sól, pieprz i natkę pietruszki. Wymieszałam i wstawiłam do lodówki. Smaki się wymieszały i im dłużej stoi w lodówce tym lepsza

AZgotuj!