Mocno czekoladowe ciasto z burakami. Można pozostawić go bez przekładania kremem. Ja przełożyłam ciasto serkiem mascarpone było wyśmienite.Smak buraków nie jest wyczuwalny. Składniki Ciasto: 275g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej) 375g ugotowanych i obranych buraków 300ml oleju np. rzepakowego 5 jajek (rozmiar M) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100g … Czytaj(...)dalej Ciasto czekoladowe z burakami
gotuj ze mnąKiedyś dawno zakupiłam żółte buraki i zrobiłam je w sosie chrzanowym, wyglądały obłędnie jak małe słoneczka. Teraz udało mi się zakupić buraki białe i choć dziwnie tak jeść coś co smakuje jak burak a wygląda jak rzepa, są pyszne. Wizualne fajnie wyglądają w sałatce, polecam do zrobienia. Sałatka samo zdrowie. Sałatka z białych buraków. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe CzarowanieCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na burgery z czerwonych buraków i soczewicy podane z bazyliowo-majonezowym sosem. Do przygotowania 8 porcji potrzebujemy: - 2 ugotowane, czerwone buraki - 1 puszkę soczewicy (400 g/240 g po odsączeniu) - 6 czubatych łyżek mąki - 3 łyżki prażonego słonecznika - po 1 łyżeczce mielonego czosnku oraz kolendry(...)szczyptę chili - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - olej do smażenia Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 2-3 łyżki gotowego bazyliowego pesto - 2 łyżki majonezu 1. Ugotowane i obrane buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. 2. Do buraków dodajemy odsączoną soczewicę, mąkę, słonecznik oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy. 3. Masę przekładamy porcjami na rozgrzany tłuszcz, formując
Bez Cebulismaczna i barzo nadobnie pachnęła. " Słownik nie daje rady...prawie wszystko na czerwono podkreślone ;) A TERAZ PRZEPIS NA DZISIEJSZĄ, TRADYCYJĄ ĆWIKŁĘ Z CHRZANEM NA WIELKANOC. SKŁADNIKI: ok. 1 kg buraków ćwikłowych ok.4 łyżki utartego chrzanu ( najlepiej świeżego ) 1/2 szklanki czerwonego wina (najlepiej dobrego, wytrawnego) ok. 2 łyżki octu winnego (do smaku) szczypta kminku mielonego 1 duże winne jabłko, obrane(...)około 3-4 tygodnie w lodówce. Chrzan przed dodaniem do buraczków można sparzyć wrzątkiem. Aby wzbogacić jeszcze smak ćwikły, można dodać do niej około 1/2 szklanki kwasu z buraków (wina wówczas nie dodajemy). Smacznego :) fot. Moja Książka Kucharska fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka KucharskaZupa z soczewicy (masoor dal) wg Nigeli Lawson Pobierz menu na tydzień Niedziela: Steki z pure ziemniaczanym i sałatką z tartej brukselki z orzechami włoskimi Poniedziałek: Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami z koziego sera i kaszą jaglaną (sprawdź przepis) Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki, brukselki i szpinaku z kaszą bulgur (sprawdź przepis) Środa: Chiński makaron z sosem tahini(...)szczelne je zapakować (z jak najmniejszą ilością powietrza) przed włożeniem do zamrażarki. Więcej informacji o tym jak mrozić możecie znaleźć w tym wpisie. Sałatkę z kozim serem i burakami (na poniedziałek) włożyliśmy do lodówki pod przykryciem. Upieczona brukselka i cieciorka bez problemu zaczekały w lodówce do wtorku. W poniedziałek wieczorem ugotowaliśmy tylko kaszę bulgur, która razem z nimi trafiła
Niedzielny kucharzpapryki i czosnku a do tego przepyszna salsa z awokado. Ktoś ma ochotę? Smacznego :) SKŁADNIKI (ok. 20 sztuk) Pulpeciki z ciecierzycy i buraka 300 g ugotowanych buraków 250 g ugotowanej ciecierzycy 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)Salsa con avocado 1 avocado 1 limone 1-2 cucchiai di olio extravergine d'oliva 200 g di yogurt greco sale, pepe PRZYGOTOWANIE Pulpeciki z ciecierzycy i buraka Blendujemy ciecierzycę i buraki na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, kolendrą oraz słodką papryką. Dodajemy jajko oraz ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
La grande e la piccola cuocapęczek natki pietruszki 1 łyżka sezamu 1 łyżka siemienia lnianego 1/2 łyżki czarnuszki sól Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu Sposób wykonania: Buraki myjemy i zawijamy każdy osobno w aluminiową folię. Pieczemy w 180°C przez 75 minut. Następnie studzimy i obieramy ze skórki. Kaszę gotujemy na sypko. Pomarańcze obieramy ze skórki(...)cząstki "filetujemy" z białej błonki. Buraki kroimy w plastry, wkładamy do miski, solimy i posypujemy kaszą. Dodajemy kawałki pomarańczy i pokrojone w plasterki rzodkiewki. Wszystko delikatnie mieszamy. Całość posypujemy poszatkowaną natką pietruszki, czarnuszką, siemieniem i sezamem. Ocet balsamiczny łączymy z oliwą i miodem. Polewamy sosem sałatkę
Qchnia po prostuburak, ciasto chrupiące, a chrzan odpowiednio ostry :) Po kościach czuję, że ten burak jednak może odstraszyć Małżonka, więc w razie czego więcej dla mnie... ewentualnie możecie mi pomóc :) Składniki na ok 15 sztuk: 1 duży płat ciasta francuskiego 1 opakowanie serka kanapkowego chrzanowego (typu almette) 2 większe buraki 2 łyżki oliwy 2 szczypty soli Przygotowanie: Buraki(...)można wyciąć dodatkowo mniejsze serduszko w środku. Układamy na blaszce i pieczemy w 190 °C przez ok 10 min (do zrumienienia). Studzimy. Gotowe „ciastka” smarujemy pastą chrzanową, nakładamy plaster buraka i przykładamy drugim posmarowanym ciasteczkiem. Podajemy zaraz po przygotowaniu
Kuchnia w czekoladziekalafiorem i sosem pomidorowym Poniedziałek – Pieczone polędwiczki z sałatką z pieczonych brukselek i batata Wtorek – Sałatka warzywna z awokado i pieczonymi krewetkami Środa – Kaszotto z pieczonymi burakami i kozim serem Czwartek – Penne w sosie paprykowo-pomidorowym z rukolą i kozim serem Piątek – Kapuśniak z pieczonej czerwonej kapusty, marchewki i ziemniaków Pobierz menu na tydzień(...)Zdecydowaną większość dań zrobiliśmy w niedzielę: cztery w całości, do dwóch pozostałych przygotowaliśmy półprodukty. Jak gotowaliśmy W niedzielę upiekliśmy wszystkie warzywa: dwie papryki na sos do penne, dwa duże buraki do kaszotto, kalafiora do spaghetti, kapustę, brukselkę, batata i oczywiście kapustę. Razem z warzywami do pieca trafiły też polędwiczki i krewetki. Na kuchence zrobiliśmy tylko solidną porcję sosu
Niedzielny kucharzWszystko posypane pestkami dyni, orzechami włoskimi i przemieszane z rukolą, połączyło się słodką, orzechowo-wytrawaną całość, przełamaną cytrynowym, kwaskowatym dresingiem. Czas: 1,15 godz. (w tym godzina na pieczenie buraków) Poziom trudności : łatwy Składniki: 2 duże buraki lub 4 małe Garść rukoli Garść pestek dyni Garść orzechów włoskich 50 g sera koziego Szklanka kaszy gryczanej niepalonej 2 łyżki(...)smażenia 1 łyżka estragonu 1 łyżeczka majeranku Szalotka Dresing Ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy Łyżeczka miodu Przygotowanie Krok 1 Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę (większe bulwy przekrajamy na pół). Krok 2 Przygotowujemy kaszę. W rondlu rozgrzewamy olej, wysypujemy na niego
Niedzielny kucharzBuraki są lekkostrawne, pobudzają apetyt. Odkwaszają organizm, są zasadotwórcze. Aby ugotować zupę potrzebne będą: buraki - 5 szt ekologiczny olej słonecznikowy tłoczony na zimno Bio Planet - 2 łyżki liść laurowy - 2 szt ziele angielskie - 3 szt cebula - 2 szt olej do smażenia - 2 łyżki sól i pieprz do smaku - 1 szczypta sok z cytryny - 2 łyżki skórka otarta(...)połówki cytryny prażone pestki dyni - 2 łyżki Niewielkiej wielkości buraki obieramy, kroimy w dość dużą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Buraki z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodajemy przyprawy i zalewamy zimną wodą. Po 10 minutach wlewamy sok z cytryny. Gotujemy całość ok 20 minut do miękkości warzyw. Dodajemy skórkę z cytryny ok 1/2 łyżeczki
AZgotuj!słoiczków 400g filetów śledziowych 2 buraki 3 średniej wielkości ziemniaki 4 ogórki konserwowe 4 jajka 1/2 pęczka szczypiorku 150ml śmietany 18% 2 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Buraki i ziemniaki gotujemy, obieramy. Buraki, ziemniaki, ogórki kroimy w kostkę, białka oddzielamy od żółtek, również kroimy. Szczypior siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem. 2. W każdym(...)słoiczków układamy warstwy: buraki, ziemniaki, łyżkę sosu, śledzie, ogórki, białka, łyżkę sosu, żółtka, szczypiorek
Szefowa kuchniroku :). Ale żeby nie było, efekt finalny - cudny. Przepis na barszcz czerwony: Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 l zakwasu z buraków 5 dużych buraków mała garść suszonych grzybów 1 łyżka octu winnego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku szczypta cukru sól pieprz Grzyby zalewamy szklanką wody(...)dodajemy do niego czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, grzyby z wodą, w której się moczyły, wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Po tym czasie do bulionu dorzucamy buraki, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Następnie dodajemy majeranek, ocet, zakwas, sól, pieprz i cukier, całość gotujemy 10 minut. Barszcz odcedzamy przez gęsto sito. Przepis na kapustę
Kardamonovyburaków podłużnych 5 ząbków czosnku 2 litry wody 2 łyżki soli morskiej 6 liści laurowych 12 ziaren ziela angielskiego 12 ziaren pieprzu czarnego 3 kromki prawdziwego razowca lub szklanka soku z kiszonych ogórków Po 5-7 dniach zlewamy sam zakwas do butelek i przechowujemy zamknięty w lodówce. Taki zakwas dodajemy do naszego barszczu(...)Wigilijnego . Buraki myjemy i obieramy. Kroimy na plasterki lub mniejsze części. Zagotowujemy wodę, rozpuszczamy w niej sól i studzimy. Do słoików lub kamiennego garnka wkładamy buraki, przekrojone w pół ząbki czosnku, ziele, pieprz, liście oraz kromkę chleba. Całość przykrywamy gazą i odstawiamy na 5-7 dni. W tym czasie na powierzchni wytworzy się piana
KuchcikoweLovePróbowaliście kiedyś pieczonych buraków? Jestem ich ogromnym fanem i uwielbiam je w każdej postaci. Tym razem buraki wykorzystałam do sałatki. Ich lekko słodkawy smak ciekawie łączy się z fetą, do tego sos na bazie octu balsamicznego i mamy pyszną i pożywną sałatkę. Sałatka z pieczonym burakiem sprawdzi się świetnie jako kolacja lub posiłek do pracy, Czytaj więcej → Artykuł SAŁATKA Z PIECZONYM BURAKIEM pochodzi z serwisu green goodies
greengoodies