buraki - 8865 przepisów (strona:115/591)

Barszcz czerwony (bez zakwasu) 138

niedzielnego obiadu. Nie bójcie się octu i cukru - to one sprawiają, że smak zupy jest zdecydowanie podkreślony, zdecydowanie buraczany... to do dzieła :-)  SKŁADNIKI 5 - 6 dużych buraków ok. 1,5 litra wody Wywar:  5 - 6 skrzydełek z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 gałązki natki selera 2 liście pora duży ząbek czosnku 2 listki laurowe(...)ziela angielskie ok. 1,5 litra wody Dodatkowo: sól pieprz ocet cukier suszony majeranek Buraki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Skrzydełka myjemy, warzywa obieramy (jeśli są duże możecie jej przekroić na mniejsze kawałki), a następnie wszystko umieszczamy w garnku razem z liśćmi i zielem. Zalewamy wodą i gotujemy 1,5 - 2 godzin na małym

Czary - gary w kuchni
Sałatka z kaczką, pieczonym burakiem i musem z awokado 142

temperaturze 180 stopni C przez około 2 godziny (będzie dobry, jeśli nóż wejdzie w niego bez oporu). Upieczonego buraka studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy buraka, smażymy przez chwilę, po czym wlewamy ocet winny i gotujemy, aż cały odparuje. Dodajemy łyżeczkę miodu, tymianek, rozmaryn i 2 łyżki oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy na patelnię szalotki pokrojone(...)plastry. Awokado powinno być miękkie i ciemnozielone. Obieramy je, wkładamy do kielicha blendera, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy szczyptę soli, serek i miksujemy. Na talerzach układamy rukolę, następnie buraki z szalotką, plastry kaczki, mus z awokado i posypujemy uprażonym słonecznikiem

Smakowity Blog Kulinarny
Buraczki tarte na zimę 105

być może przyda Wam się ten przepis do wykorzystania na wielkanocny stół. Takie buraczki byłyby niezłym dodatkiem do świątecznego śniadania.       Potrzebujemy: około 6,5 kg buraków 1 i 1/4 szklanki cukru (około 275 g) 1 szklanka octu (około 250 g) 4,5 łyżeczki soli Buraki zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Może to potrwać(...)nawet ponad godzinę. Po ugotowaniu lekko przestudzamy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce na grubych oczkach lub za pomocą melaksera. Do startych buraków dodajemy ocet, cukier i sól. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przekładamy do wyparzonych słoików,  porządnie zakręcamy i pasteryzujemy 20-25 minut w 90 stopniach. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
18. Mrożące krew w żyłach połączenie: czyli czekoladowe, wilgotne ciasto z buraków 171

jako tort na moje osiemnaste urodziny! Właściwości buraka: - nie jest bogatym źródłem żelaza , jak uważa wiele osób lecz zawiera antocyjany - przeciwutleniacze, wspomagające układ krwionośny, nieocenione przy anemii - zawiera betainy (nadające mi cudowny kolor) - przyczynia się do zwalczania raka i depresji - pomaga przy kaszlu , wzmacniają odporność - łagodzi skutki nadużycia alkoholu (sok z zakwaszonych buraków zaraz po przebudzeniu w sobotni poranek(...)można dać mniej) - 1 szklanka puree z buraka - 1/2 szklanki oleju - 2 1/2 szklanki mąki (ja użyłam ryżowej, ale pszenna, gryczana też się sprawdzą) - 1 szklanka prawdziwego kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Polewa: - tabliczka gorzkiej czekolady - szklanka mleka kokosowego z puszki - szczypta cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej Wykonanie: 1. Kilka buraków obrać, pokroić i gotować

Pland based fille
buraczki zasmażane 119

trwa chwilkę tylko. A, ze są aż tak dobre; warto się czasem poświęcić i je zrobić. W sumie tak teraz sobie myślę, że gdyby zaplanować z wyprzedzeniem i ugotować buraki dzień wcześniej, wszystko poszłoby znacznie szybciej:) składniki: 1 kg buraków czerwonych 1 cebula 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju sól, cukier, pieprz(...)smaku Buraki umyć, ugotować do miękkości, odcedzić, wystudzić. Obrać, zetrzeć na tarce; połowę na grubych, połowę na drobnych oczkach. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Wrzucić buraczki, smażyć kilka minut, ciągle mieszając. Doprawić do smaku, dodać jogurt, wymieszać, zdjąć z ognia. Podawać na ciepło, jako dodatek do obiadu

6niebo
Domowa ćwikła z chrzanem 104

przyda zawsze. A i Wam może na Wielkanocny stół będzie potrzebna więc służymy przepisem.       Potrzebujemy: 1 kg buraków 150 g chrzanu tartego sól ocet cukier Buraki zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Może to potrwać nawet ponad godzinę. Po ugotowaniu lekko przestudzamy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce na grubych oczkach lub przy(...)pomocy melaksera. Do startych buraków dodajemy tarty chrzan (kupny lub domowy z TEGO przepisu). No i teraz musimy stopniowo do smaku dodać sól, ocet i cukier. Burak burakowi nie równy więc sami musimy dobrać odpowiednią ilość do naszego smaku "na oko" :) Przekładamy do słoiczka i wstawiamy na noc do lodówki, aby się ćwikła "przegryzła". Przechowujemy około 2 tygodni

Marder&Marder Manufacture
Buraki ze śliwką i jogurtem 133

buraki w luksusowym wydaniu z suszoną śliwką i czosnkiem, w wersji light używamy jogurtu naturalnego, a dla tych co kalorii nie liczą proponuje dodać majonez. Składniki: - 5 średnich buraków - 2 ząbki czosnku - 12 suszonych śliwek - 3 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu - 1 łyżka soku z cytryny - sól - pieprz  Po sprawdzone śliwki zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl 1. Buraki gotujemy w łupinach, lekko solimy wodę, studzimy i obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do startych buraków dodajemy drobno pokrojone śliwki, skrapiamy sokiem z cytryny, wyciskamy czosnek przez praskę i łączymy z jogurtem i przyprawami. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem

Apetyczna babeczka
Przystawka na zimno z serem brie, pomarańczą i pieczonym burakiem 201

Przystawka na zimno z serem brie, pomarańczą i pieczonym burakiem. Pomysł na przystawkę z trzech rożnych od siebie składników, które łączy ze sobą delikatny, aksamitny sos winegret. Proporcje dla dwóch osób. Zapraszam. Składniki: 2 upieczone buraki (bio) w folii aluminiowej 2 pomarańcze 2 łyżki uprażonego sezamu  1 garść posiekanego szczypiorku Sos winegret:   3 łyżki oliwy z pierwszego(...)tłoczenia 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 łyżeczka musztardy dijon  1 szczypta soli  1 szczypta białego pieprzu  1 łyżeczka miodu  Wykonanie:  Buraki umyć, osuszyć, każdy z osobna owinąć folią aluminiową, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec w 180 stopniach około 1 godziny i 30 minut, sprawdzając w międzyczasie stopień upieczenia

Wino Francja Kuchnia
Barszcz czerwony 206

stworzyć sytsze danie dodaj na koniec lub bezpośrednio na talerz pokrojone warzywa z rosołu i ugotowane na twardo jajko, możesz też podać z pierogami lub tradycyjnie z uszkami Przygotowanie : Buraki obierz, najlepiej w rękawiczkach. (Umyć ręce po soku z buraków to bardzo trudna sprawa... ). Gotuj w całości, do miękkości. na wodzie, bez soli. Wyciągnij je z barszczu(...)przejmuj się, jeśli wywar nabrał brunatnego koloru. Ostudzone buraki zetrzyj na grubych oczkach, 2/3 odłóż, będą pyszne buraczki jako dodatek do drugiego dania. Resztę włóż z powrotem do barszczu. Starte buraczki mają idealny kolor, więc jeśli barszcz stał się brązowy, po ich dodaniu nabierze właściwego, pożądanego koloru. Ja przygotowałam to dwa dni przed, a zimny barszcz trzymałam

Anioszek w kuchni
Sałatka warstwowa śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem + film 451

prezentuje się na świątecznym stole a dzięki poszczególnym warstwom zyskuje  niepowtarzalny smak. składniki na 6 porcji 450 g filetów śledziowych w oleju 2 czerwone cebule 3-4 ugotowane buraki 3-4 ugotowane ziemniaki 4 jajka ugotowane na twardo jajka 200 g majonezu pęczek szczypiorku czarny pieprz sól przepis Obrane i wystudzone ziemniaki ścieramy do miski na tarce(...)dużych oczkach. Do drugiego naczynia ścieramy obrane ze skórki i wystudzone buraki. Odsączone z oleju śledzie kroimy w kostkę lub paski a następnie przekładamy na dno szklanej miski. Obraną cebulę drobno siekamy i posypujemy nią śledzie. Kolejną warstwą sałatki są równomiernie rozprowadzone ziemniaki, a na ziemniakach rozsmarowana połowa majonezu. Warstwę majonezu pokrywamy startymi burakami i smarujemy pozostałym majonezem

Smakowite Dania
Czerwony koktajl zdrowia 112

jest trudno zauważyć, że ostatnio mam fazę na buraki. Niezmiernie żałuję, że tak późno odkryłam ich cudowne właściwości . Staram się kilka razy w tygodniu przygotować coś z buraków. Zupy-kremy są to moje ulubione pozycje. Nie mówiąc o sokach ,czy koktajlach. Dziś na dzień dobry, stawiający na nogi, pyszny koktajl. Przygotujecie go szybko, pod warunkiem, że macie już(...)wcześniej upieczone buraki w piekarniku. Jeśli macie, to obierzcie i przygotujcie ten koktajl , bo na serio warto. Składniki 3 buraki pieczone, obrane 3 jabłka 2 natki pietruszki jeśli małe, lub jedna olbrzymia 1 mango 2 łyżki soku z acerola łyżka brązowego cukru trzcinowego demerara  SYMBIO łyżka nasion chia Składniki umyj, pokrój w kawałki. Wrzuć do blendera, nalej

Z Kuchni Do Kuchni
VEGE burgery z buraka i kaszy jaglanej 177

Jeden z przepisów przetestowanych podczas warsztatów kulinarnych " Z E.Wedel w kuchni". Soczyste warzywa, świeże zioła, chrupiące sezamki i ciemne kakao, które znakomicie komponuje się z burakiem. Buraki na burgery mogą być gotowane lub pieczone, choć my zdecydowanie wolimy pieczone. W przepisie znajdziecie podstawowy zestaw przypraw ale w swojej kuchni możecie zaszaleć :). Sprawdzi się marokańska przyprawa do mięsa mielonego, francuska(...)namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody lub jedno jajko jeśli burger nie musi być wegański. Jak przygotować kakaowe bułki do burgerów w kolejny poście :) Składniki: 3  małe buraki (ugotowane lub upieczone)   200 g ugotowanej kaszy jaglanej   100 g mieszanych ziaren (sezam, słonecznik, pestki dyni)   3 marchewki   1 biała cebula   10 g Kakao Ekstra

SzczyptaSmaQ
Buraki pieczone z łososiem i śmietankowym serkiem w koperku. 169

trochę? Zacznę od przepisu, którego wynik w postaci zdjęcia publikowałem 1 stycznia na FB. Czego potrzebujemy? -około 8 buraków obranych, pokrojonych w plastry maks cm-we; im mniejsze buraki tym lepsze (4 buraki na porcję) -łosoś wędzony na zimno ok 150 gramów na porcję -twaróg półtłusty 250 gramów -śmietanka 18% -jogurt naturalny -ocet cydrowy -oliwa -świeży koperek(...)pieprz -kilka kropel soku z limonki Zaczynamy. Cztery łyżki oliwy łączymy z dwiema łyżkami octu cydrowego (można go zastąpić np jabłkowym). Solimy i pieprzymy do smaku i mieszamy z burakami. Plastry układamy na ruszcie ,(lub na papierze do pieczenia skropionym oliwą; jednak w tym wypadku będzie trzeba je przewracać w połowie pieczenia), i wkładamy do piekarnika góra-dół

BaRepas
Sałatka z pieczonych buraków do obiadu 162

przepisem na prostą szybką sałatkę z pieczonych buraków, którą najczęściej podaję do obiadu. O tej porze roku królują u nas w kuchni warzywa korzeniowe: marchew, seler i buraki. Te pierwsze zwykle spożywamy na surowo. Za to buraki najczęściej lądują w piekarniku. Zazwyczaj gdy piekę jakieś mięso obok wstawiam drugie naczynie z burakami. Lubię je mieć

Wiem co jem
Śledzie pod pierzynką 219

musi gościć w naszym domu tylko od święta. Nadaje się na każdą imprezę, na kolację. Składniki; 5 solonych filetów śledziowych, cebula, 4 ogórki konserwowe, 2 ziemniaki duże, 2 buraki duże lub gotowa sałatka(...)buraczków z papryką, 3 jajka, majonez, Wykonanie; Śledzie moczymy w wodzie na 2 godziny. Po tym czasie na pół godziny w mleku. Kroimy w paseczki. Gotujemy jajka, ziemniaki i buraki. Kroimy cebulę. ogórki, ziemniaki. Buraki ścieramy na grubych oczkach a jaka na drobnych oczkach. Układamy w misce warstwowo; śledzie, cebula, majonez, ogórki, ziemniaki, majonez, buraki, majonez

Anioły w kuchni