buraki - 8865 przepisów (strona:124/591)

Smoothie baton – Vitanella (Biedronka) 187

sprawdźcie czy faktycznie warto szukać ich na sklepowych półkach. Nazwa: baton owocowo warzywny z suszonym rabarbarem nasyconym sokiem jabłkowym, liofilizowaną truskawką w papierze waflowym. Baton owocowo warzywny z suszonym burakiem czerwonym, czarną porzeczką w papierze waflowym. Marka: Vitanella Skład: Truskawka-rabarbar – 80% owoce i warzywa (pasta daktylowa, rodzynki, suszone jabłka, 7% suszony rabarbar nasycony sokiem jabłkowym (rabarbar, koncentrat soku jabłkowego(...)olej słonecznikowy), koncentrat soku jabłkowego, koncentrat soku truskawkowego, woda), 2% liofilizowana truskawka), ziarna słonecznika, 3% papier waflowy (skrobia ziemniaczana, woda, oliwa z oliwek), substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, naturalny aromat Burak-czarna porzeczka – 80% owoce i warzywa [pasta daktylowa, rodzynki, suszone jabłka, koncentrat soku jabłkowego, 9% suszony burak czerwony, 6% czarna porzeczka (czarna porzeczka w proszku, czarna porzeczka liofilizowana)], ziarna słonecznika

Candy Pandas
Buraczki na zimę z czosnkiem i cebulą 68

Buraczki na zimę.  Buraczki na zimę       Bardzo prosty przepis na tarte buraczki na zimę do słoików. Buraki do słoików z czosnkiem i cebulą będą doskonałym dodatkiem do każdego, domowego obiadu.  idealne buraczki do kotletów mielonych, schabowych lub pieczonej kaczki przepis krok po kroku znakomite buraczki na zimę       Buraczki do słoików(...)Ugotowane i starte buraczki zalewamy wystudzoną zalewą z octu, cukru, wody i przypraw. Odstawiamy na kilkanaście godzin, a następnie zagotowujemy całość i gorące przekładamy do słoików. Nie pasteryzuję takich buraków. Świetnie się przechowują. Buraczki na zimę. Buraczki tarte na zimę - składniki: 3kg buraczków ćwikłowych 3 cebule 3 duże ząbki czosnku 1,5 łyżki soli Zalewa do buraczków: 5 szklanek

Moja Książka Kucharska
Sałatka z halloumi i buraków 124

Sałatki z serem halloumi są zawsze pyszne, a jak jeszcze dodać do nich upieczone buraki to wtedy są znakomite. Tak jest tym razem, podpieczony ser, słodkie buraki, suszone pomidory, po prostu połączenie idealne. Zachęcam do spróbowania. Sałatka z burakami i serem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Barszcz czerwony zabielany 67

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami, przepis na pyszny, lekko kwaśny barszcz czerwony ze śmietaną. Ten przepis na barszcz z buraków cieszy się wciąż niesłabnącą popularnością. Prosty klasyczny obiad z ziemniakami, dla wielu z nas to jak powrót do przeszłości. Najczęściej sięgamy po barszcz czerwony zabielany z przepisu Babci. Barszcz ze świeżych buraków czerwonych, tłuczone ziemniaki ze skwarkami(...)dobre co dobre, ale co komu smakuje. Zapraszam na przepis na czerwony barszcz zabielany z ziemniakami.   Zapraszam na przepis 🙂           Barszcz czerwony zabielany buraki 0,5 kg marchew 1 sztuka

Dieta moja pasja
PEŁNOZIARNISTE KOLOROWE NALEŚNIKI #TALERZDIABETYKA 115

konieczności smarowania patelni olejem za każdym razem, dzięki temu ograniczyłam ilość tłuszczu. Postanowiłam też uatrakcyjnić wygląd naleśników i do ciasta zamiast wody dolałam świeżo wyciskanych soków z buraka i ze szpinaku. Efekt przeszedł moje oczekiwania, a kolorowe naleśniki stały się hitem w moim domu. Szczególnie te różowe! Składniki na 9 naleśników : 180 ml mleka 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)jajko 20 ml oleju rzepakowego szczypta soli ok. 40 ml wody ok. 40 ml soku z buraka ok. 40 ml soku ze szpinaku Przygotować wszystkie składniki do ciasta. Ja zaczynam od wyciśnięcia soku ze 100 g szpinaku i dwóch surowych, obranych buraków. Szpinak przed wyciśnięciem warto pomoczyć w wodzie (łatwiej go wycisnąć, gdy jest sprężysty), a buraka obrać

Dietolog
Jajka marynowane w burakach 65

zdaniem wygląda to świetnie, a smaku praktycznie nie zmienia. Jako farsz, żółtka z podsmażoną cebulką, majonezem i odrobiną curry. Robicie takie jajka na Wielkanoc? 6 jajek 2-3 większe buraki 1/2 szkl. octu z białego wina 1 duża cebula 1-2 łyżki majonezu szczypta curry masło sól, pieprz Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy 1 l wrzącej(...)wody. Dodajemy ocet. Gotujemy na średnim ogniu przez około 30 minut. Studzimy. Buraki wyławiamy, nie będą nam potrzebne. Jajka gotujemy na twardo w osobnym garnku. Studzimy, a następnie obieramy i wkładamy do buraczanego wywaru na około 25-30 minut. Cebulę dość drobno siekamy. Smażymy na niewielkiej ilości masła, aż do zeszklenia. Jajka kroimy na pół. Wydrążamy żółtka. Żółtka rozgniatamy

Smaki Na Talerzu
Buraczane kluski śląskie z grzybowym sosem 60

kolorową wersją, czyli różową. Jestem pewna, że najbardziej spodoba się ona  dziewczynkom, które przecież kochają róż. Taki piękny kolor klusek  uzyskamy dzięki dodaniu do ziemniaków buraków. Oczywiście do śląskich musi być też sos, tym razem więc wystąpią one w duecie z gęstym i aromatycznym sosem grzybowym. Powiem Wam, że to przepyszne danie. Buraczane kluski śląskie z grzybowym(...)markę WMF.   Buraczane kluski śląskie z grzybowym sosem Czas przygotowania: 40 minut Składniki Kluski: 500 g ugotowanych i przetartych przez praskę ziemniaków  150 g ugotowanych i zblendowanych buraków sól mąka ziemniaczana Sos grzybowy: 200 ml gęstej śmietany 18% 1 czerwona posiekana cebula 500 g małych mrożonych podgrzybków  sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki granulowanego

Kulinarne przygody Gatity
Kanapeczki koktajlowe 105

porze i dnia, na każde przyjęcie ze znajomymi, czy lekką kolację. Kanapeczki możemy przygotować w kilku wersjach – z jasnym albo ciemnym pieczywem, a łososiem, albo serem kozim i burakiem. Kanapki przygotujcie po prostu z ulubionych przez Was składników. Sprawdź przepis na Zdrowe kanapki z awokado i łososiem Składniki na kanapki z łososiem łosoś wędzony (możecie użyć sałatkowego) dowolne pieczywo(...)kanapki z łososiem Pieczywo smarujemy serkiem śmietankowym, następnie układamy rukolę, plasterek awokado, trochę łososia, pokrojone oliwki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy ćwiartką cytryny. Składniki na kanapki z burakiem dowolne pieczywo – jasne, ciemne, bajgle masło ser kozi w plastrach gotowane buraki (możecie kupić już gotowe w sklepie) prażone ziarna słonecznika ocet balsamiczny Przepis na kanapki z burakiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ZUPA BURACZKOWA, BARSZCZ CZERWONY 87

smaku warto wykorzystać bulion od parzenia wędzonej szynki (jak u mnie) lub dodać podsmażony boczek.  Inspiracją był przepis znaleziony na stronach tm. Składniki na 4 porcje: - 400g obranych buraków (u mnie podłużna, bardziej słodkie) - 1000g wody (u mnie bulion wędzony, oraz jarzynowy+ woda) - 2-3 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - 2-3 szczypty pieprzu(...)sól do smaku - 2-3 łyżki łyżki czerwonego octu winnego (wykorzystałam zakwas z buraków) - 2-3 łyżeczki soku z cytryny - 2-3 łyżeczki cukru/ ksylitolu do smaku - 100g śmietany słodkiej opcjonalnie (ja nie dodaję) Buraczki (obrane i umyte) rozdrabniamy na małe kawałki (wykorzystałam blender- rozdrabniacz).  Przekładamy do garnka, zalewamy wodą (u mnie bulion jarzynowy, bulion od parzenia szynki

Smaczne Zdrowe
Carpaccio z buraka 169

Carpaccio z buraka to bardzo prosta i pyszna alternatywa dla tradycyjnego carpaccio z wołowiny. Do jego wykonania polecam pieczone buraki, aczkolwiek jeśli zależy Wam na czasie wykonania, to można użyć gotowych buraków gotowanych. Gorąco zachęcam do The post Carpaccio z buraka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pęczotto z burakami 51

risotto, tylko zrobione z kaszy pęczak. Nie wiem kto wymyśla te nazwy, ale jestem jak najbardziej za. Składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy pęczak 600 ml bulionu warzywnego 1 średni burak 1 mała czerwona cebula 4 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku parę gałązek świeżego tymianku 2 łyżki masła płatki migdałów kawałek twardego sera koziego(...)sól pieprz (przepis na 2 porcje) Buraka pieczemy w folii aluminiowej, około 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie, obieramy go ze skórki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Na 1 łyżce masła smażymy pokrojoną w małą kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Po chwili dodajemy surową kaszę i smażymy minutę, dokładamy buraki i wino. Całość zalewamy

Kardamonovy
Ćwikła z chrzanem 56

bardzo nie potrafię robić zdjęć ciastom. Co do ćwikły, nie wiem co mnie tak naszło. Nie wiem również czemu nigdy jej nie robiłam, skoro tak bardzo przepadamy za pieczonymi burakami. Po degustacji, okazało się, że jest w dechę. Jedyną rozkminą jaką miałam, była grubość oczek, na których trzeba było utrzeć warzywa. Nie chciałam z niej zrobić papki dla niemowląt(...)więc utarłam wszystko na średnich oczkach. I to był dobry pomysł, lubię czuć kawałki warzyw, którymi się zajadam.  Świętujcie. Składniki: 6 większych buraków 3-4 łyżki startego chrzanu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka octu jabłkowego (może być winny) szczypta cukru (opcjonalnie) sól Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około godziny w 180 stopniach lub do miękkości

Kardamonovy
Sałatka z buraków i cebuli 72

oczywiście o tytułowej sałatce. Nie jadłam jej dobre paręnaście lat, nie wiem właściwie czemu. Wciągnęliśmy ją parę dni temu z klopsikami w sosie musztardowym. Oesu, petarda. Składniki: 4 średnie buraki 1 cebula 1 łyżeczka octu winnego pół łyżeczki cukru sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego (ja użyłam z pierwszego tłoczenia) Buraki gotujemy w skórkach do miękkości, obieramy(...)oczkach, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, ocet, cukier, sól, pieprz i olej. Dokładnie mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. Artykuł Sałatka z buraków i cebuli pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami 53

Auuuuu! Najlepsza zupa na świecie. I tyle w temacie. Składniki: 700 ml bulionu warzywnego 3 duże buraki szklanka zakwasu z buraków (opcjonalnie) 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki śmietany 18% 6 średnich ziemniaków 2 duże cebule 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3-4 porcje)   Buraki pieczemy w folii aluminiowej w 180 stopniach około 40 minut. Po tym czasie obieramy je, ścieramy na tarce na dużych oczkach i wrzucamy do bulionu. Dodajemy do tego zakwas, czosnek i majeranek, gotujemy 15 minut, pod koniec wlewamy ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę odcedzamy, lekko studzimy i zabielamy śmietaną. Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia

Kardamonovy