buraki - 8865 przepisów (strona:133/591)

Pęczotto z burakami i chorizo 218

swojsko, ale przy tym lekko i pysznie. T co? Skusicie się na talerz pęczotto w mojej wersji?:) Składniki (na 4 porcje): 150g kaszy pęczak 1 cebula 2 nieduże pieczone buraki (ok 300g) 50g chorizo 2 suszone pomidory łyżka oleju z suszonych pomidorow łyżeczka domowej wegety pieprz 0,5 szklanki białego wytrawnego wina (albo bulionu) kilka gałązek tymianku 2 łyżki(...)było pokryte tłuszczem. Zalać wrzątkiem (2 szklanki), wsypać wegetę i gotować, aż kasza będzie al dente, odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju z pomidorów. Suszone pomidory pokroić. Buraki obrać, pokroić w kostkę, razem z chorizo dodać do cebuli, dodać tymianek, podlać winem i zagotować. Wsypać kaszę, doprawić do smaku, wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu

Obiad gotowy
Oczyszcząjacy czerwony koktajl owocowy z imbirem 121

marzec - bardzo mnie to cieszy. Pora więc nieco odchudzić naszą dietę, dać organizmowi zastrzyk witamin i nieco go oczyścić po zimie. Dziś na blogu czerwony koktajl przygotowany na bazie buraków i czerwonych pomarańczy z odrobiną imbiru. O właściwościach zdrowotnych buraka nie muszę chyba nikogo już przekonywać; zawiera mnóstwo witamin, kwas foliowy, żelazo i błonnik. Jest idealny na detox organizmu(...)taki owocowy koktajl jest baaardzo pyszny ! Zapraszam 🍹. Oczyszczający czerwony koktajl owocowy z imbirem Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 3 czerwone pomarańcze 2 pomarańcze 1 duży burak 1 duże jabłko 2 plasterki świeżego imbiru Wykonanie: Buraki, jabłka i pomarańcze obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki i wkładamy do wyciskarki (ja używam wolnoobrotowej). Imbir myjemy, nie obieramy go ze skórki

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladowe ciasto z pure z buraka 167

sztuki olej rzepakowy 3/4 szklanki cukier brązowy 1 szklanka/ lub 3/4 szklanki ksylitolu proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki kakao 3 łyżki tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka roślinnego Buraki upiec/ugotować zetrzeć na tarce na pure. Wystudzić. Jaja ubić z cukrem, dodać buraki, mąkę, przesiane kakao, proszek do pieczenia. Na końcu dodać olej. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy(...)minut w 180 stopniach. Na wierzch rozprowadzić polewę czekoladową lub serek mascarpone. Ciasto posypałam pudrem z czarnej porzeczki. Ale w sklepie ze zdrową żywnością, można kupić puder z buraka

AZgotuj!
Sałatka z burakiem i serem feta 136

ugotowanego buraka - pół opakowania mieszanki sałat z rukolą - 1/3 kostki sera typu feta - 2 łyżeczki łuskanego słonecznika *1 porcja sałatki miała wielkość talerza obiadowego Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 1 łyżeczkę miodu - 1 łyżeczkę kremu balsamicznego - 1 łyżeczkę ulubionej musztardy (do jednej sałatki użyłam musztardy łagodnej, do drugiej ostrej chrzanowej) UWAGA: Aby ułatwić sobie pracę skorzystałam z ugotowanych buraków do kupienia np. w Lidlu (pakowanych po 3 szt.) 1. Buraka kroimy w cienkie plastry, a ser w niewielką kosteczkę. 2. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. 3. Na talerzu układamy mieszankę sałat, a następnie buraka i ser. Całość posypujemy słonecznikiem i skrapiamy wcześniej przygotowanym sosem. Sałatkę można układać również w odwrotnej kolejności, w której burak ląduje na samym

Bez Cebuli
Krem owocowo-warzywny z chia i różaną nutą 130

śniadanie :) Krem z pieczonych buraków, truskawek i malin to coś co przyrządzam bardzo często. Przeważnie na szybki deser lub podwieczorek, ponieważ zawsze mam w lodówce upieczone lub ugotowane buraki, a owoców leśnych i truskawek nie brak w mojej zamrażarce nawet zimą. Jednak gdy zagęszczam taką mieszankę szałwią hiszpańską, czyli chia i dodaję więcej różnych zdrowych dodatków, wychodzi sycące(...)niego, śmiało możecie zastąpić innymi owocami. Pierwsze skrzypce grają tu przede wszystkim zdrowe, polskie produkty, czyli burak, maliny, truskawki i dzika róża :) szklanka malin (używam lekko rozmrożonych, w sezonie świeżych) szklanka truskawek (używam lekko rozmrożonych, w sezonie świeżych) 2 upieczone lub ugotowane buraki 3 […] Artykuł Krem owocowo-warzywny z chia i różaną nutą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Czekoladowy murzynek z buraków 173

pszennej 50g ciemnego, gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia - czubate 2 łyżeczki sody oczyszczonej - płaskie 300g cukru 1 duży cukier wanilinowy [15g] 1/2 łyżeczki soli MOKRE: 350g ugotowanych buraków - waga już po obraniu i obgotowaniu do miękkości 250 ml oleju 5 jajek - u mnie wielkości M W dużej misce wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia(...)przez sito,w ten sposób wprowadza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Dodać do tego cukier oraz cukier wanilinowy i razem wymieszać. W drugiej misce zblendować blenderem pokrojone buraki na papkę. Wbić całe jaja oraz wlać olej i zmiksować wszystko mikserem. Do składników mokrych dodawać po trochu składniki suche i mi ks ować na wolnych obrotach - niezbyt długo

Grunt to przepis!
Buraczane mini naleśniki 143

taką też Wam polecam w przepisie. Naleśniki podchodzą troszkę pod placuszki, nie są zbyt cienkie i elastyczne. Serdecznie polecam! Składniki: (na 12 mini naleśników) 2 małe ugotowane buraki (2x100 g) 2 duże jajka szczypta soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki jogurtu naturalnego 160 g mleka 140 g mąki pszennej 2 łyżki oleju rzepakowego+ niewielka ilość do wysmarowania patelni(...)Przygotowanie: Ugotowane, obrane ze skórki buraki zmiksować blenderem do gładkości. Wbić jajka, wsypać sól, cukier, mąkę oraz dodać jogurt, mleko i olej rzepakowy. Całość zmiksować blenderem, aż składniki się połączą i powstanie w miarę gęsta, jednolita i intensywnie różowa masa. Małą patelnię o średnicy ok. 12 cm przetrzeć olejem, rozgrzać na małym ogniu. Naleśniki smażyć

Nastoletnie Wypiekanie
Śledziowa sałatka warstwowa 401

wygląda zachęcająco (sporo osób w pierwszej reakcji ma problem z burakami) to jest zaskakująco smaczna i wyjątkowa. Przepis znalazłam na blogu Życie od kuchni. Składniki: Marynata do buraków: 2 duże buraki 0,5 litra wody 50 ml octu jabłkowego 10% 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 2 Czytaj dalej... Artykuł Śledziowa sałatka warstwowa pochodzi z serwisu Pasja

Pasja Smaku
Chłodnik z botwinki 164

apetytem Składniki: pęczek botwinki 4 ogórki świeże 6 większych rzodkiewek mały pęczek szczypiorku mały pęczek koperku litr bulionu 2 łyżki koncentratu z buraków (lub dwa osobno ugotowane buraki) opcjonalnie nieco soku z cytryny lub łyżeczka cukru – co kto woli. dwie łyżki jogurtu typu greckiego pół litra kefiru lub maślanki Wykonanie: 1.Botwinkę myjemy i siekamy. Wrzucamy(...)garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości (ok. 15 min) bez przykrycia żeby część wody odparowała.Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat z buraków. Studzimy. 2. Na tarce z dużymi oczkami ścieramy obrane ogórki i rzodkiewkę. Drobno siekamy szczypiorek i koperek. 3. Gdy botwinka wystygnie dodajemy starte i posiekane składniki. Mieszamy. Dodajemy jogurt i kefir. Mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia

Mama z miasta
Sałatka z pieczonymi burakami, szparagami i jajkiem 130

posiadamy upieczone buraczki ). Idealnie nadaje się na samoistną przekąskę oraz dodatek obiadowy. Polecam! (1 duża lub 2 mniejsze porcje)  2-3 garście mieszanki sałat 2 jajka 2 pieczone buraki (przepis(...)klik ) 6-8 szparagów marynowanych ( Dagoma ) Dodatkowo: 1-2 łyżki oliwy zalewa od szparagów do skropienia sól, pieprz Jajka należy ugotować na twardo i przekroić na 4 części.  Buraki pokroić w półplasterki, a szparagi na mniejsze kawałki. Sałatę luźno ułożyć na talerzu i na wierzchu poukładać buraki, szparagi oraz jajka. Całość skropić oliwą, odrobiną zalewy od szparagów

Di gotuje
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55833

dusimy na małym ogniu 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy. Przykrywamy przygotowanymi warzywami rybę. I gotowe! 6. Sałatka śledziowa z burakiem Jaką sałatkę zrobić, by zmieścić się w czasie 30 minut? I by kojarzyła się ze świętami? To było wyzwanie! Spróbowałam zrobić warstwową sałatkę śledziową, też w wersji uproszczonej(...)wyszła! Ale gdyby ktoś miał więcej czasu niż pół godziny, to polecam dodać właśnie ugotowane w mundurkach ze 2 ziemniaki.   Składniki : filety śledziowe a'la Matjas w oleju buraki ćwikłowe całe, gotowane (takie można kupić np. w Lidlu - Ryneczek Lidla) 2 cebule 3 jajka 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie : Ugotować jajka na twardo. Buraki

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Sałatka z buraków z wiśniami 167

Sałatka nietypowa choć pyszna. Wydawałoby się że buraki nie pasują do wiśni a jednak, połączenie jest znakomite i polecam każdemu do wypróbowania. Znakomicie się(...)nada na świąteczny obiad dlatego zachęcam najpierw wypróbować a potem częstować bliskich w święta. Będzie znakomitym dodatkiem do mięs na świątecznym stole a goście zachwyceni. Wiśni dodajcie 1/3 wagi buraków. Sałatka z buraków z wiśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI I FETĄ 176

ocet. Dodajemy cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy i studzimy. Śledzie myjemy, osuszamy i zalewamy ostudzoną marynatą. Zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na min. 24 godz. Buraki obieramy, myjemy i gotujemy do miękka. Studzimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śledzie odsączamy z zalewy(...)kroimy w grubą kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą starte buraki ze startym jabłkiem oraz kawałkami śledzia, ziarnami słonecznika i natką pietruszki. Ser feta kroimy w kostkę. W kubku mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy musztardę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Sałatkę wykładamy na talerz posypujemy pokrojonym serem feta i polewamy

Kuchnia MagdaLeny
Kiszone buraki- zakwas na barszcz czerwony 161

Kiszone buraki warto przygotować raz na jakiś czas. Sok z burak stanowi doskonałe żródło minerałów, bakterii i witamin. Bardzo dobrze działa na nasze jelito, tak jak wszystkie kiszonki. Tym razem sok z buraków możemy również zastosowac do barszczu Wigilijnego. Spokojnie zdążymy ukisić nasze buraczki, a sok z nich zlany do butelki  przechowujemy w lodówce przez kilka tygodni(...)SKŁADNIKI ok. 1 kg. czerwonych buraków 2 małe marchewki jedna pietruszka kawałek selera 1 łyżka soli niejodowanej 1 łyżka cukru 1 cebula  6-7 ząbków czosnku 1 łyżeczka kminku 2 liście laurowe 2 litry wody 1 kromka chleba razowego na zakwasie WYKONANIE  Buraczki najlepsze jeśli z własnej lub pewnej uprawy. Dobrze płuczemy, obieramy w rękawiczkach, poniewaz barwią

W kuchennym oknie Ewy
Koktajl z soku z czerwonych buraków, jabłka i marchewki 134

marchewka także odznaczają się wieloma pozytywami. Przyznam, że uwielbiam smak tego koktajlu, który przyrządzam bardzo często. Czasami mieszam go z jogurtem naturalnym. Pycha! (2 porcje) 250 ml soku z buraków (dobrej jakości; polecam Victoria Cymes ) 1 jabłko (większe) 1 marchewka Obraną marchewkę i jabłko (możecie ze skórką) umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Następnie wlać(...)buraków i całość ponownie wymieszać - do połączenia się składników. Można pić bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce. (U mnie bez problemu stoi do 12-15h.) Koktajl świetnie smakuję z jogurtem naturalnym. (Dodaję 1 część jogurtu na 2 części koktajlu.) Napoju nie doprawiam, a jago smak zależy od rodzaju użytych składników

Di gotuje